Türkiye’nin en sevilen dünyaca ünlü tatil cennetlerinden biri olan Bodrum; 60’dan fazla mavi bayraklı plajı, yeşil ve mavinin her tonunu görebileceğiniz büyüleyici koyları, kaliteli otelleri ve Bodrum Barlar Sokağı’nın renkli eğlence mekanlarıyla her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Bodrum Yarımadası ise her köşesinde Gümbet, Yalıkavak, Turgutreis, Bitez ve Gümüşlük gibi birçok turizm olanakları gelişmiş tatil beldesine ev sahipliği yapıyor.

Ülkemizin en güzel balayı tatili noktalarından biri olan Bodrum, hareketli plaj kulüplerinden ıssız koylara, binlerce yıllık tarihi hazinelerden geleneksel Ege atmosferini koruyan küçük köylere kadar pek çok farklı yüzüyle size unutulmaz bir tatil sunuyor. Bodrum’un en popüler ve mutlaka görülmesi gereken yerlerini sizin için sıraladık. Sıralama için gezilecek yerlerin Instagram etiket sayılarını kullandık ve en çok etiketlenen yer en üstte olacak şekilde sıraladık.

1- Gümbet

Türkiye'nin en güzel 10 balayı tatili noktasından biri olarak gösterilen Gümbet, Bodrum merkezine sadece 3 kilometre uzaklıkta. Gümbet minibüsleriyle 5 dakikada ulaşabileceğiniz bu tatil cenneti; mavi bayraklı plajları, kaliteli butik otelleri ve barlar sokağı ile ünlü. Bodrum Yarımadası’nın en eğlenceli yerlerinden biri olan Gümbet’te ünlü müzisyenlerin sahne aldığı gece kulüpleri, canlı müzik dinleyebileceğiniz küçük kafeler, eğlenceli publar ve karaoke barlara kadar birçok farklı eğlence mekanı bulabilirsiniz.

Çevresi oteller, restoranlar ve kafelerle çevrili Gümbet Koyu’nun 1 kilometreden uzun ince kumlu sahili de birbirinden güzel plaj kulüplerinde eğlenmek, doyasıya yüzmek ve su sporları yapmak için ideal. Geceleri ise sabaha kadar süren plaj partilerine katılarak Bodrum’un tadını çıkarabilirsiniz. Gümbet Koyu çevresinde muhteşem gün batımı manzaraları eşliğinde akşam yürüyüşlerine çıkabilir ve romantik fotoğraflar çekebilirsiniz. Bodrum ile Gümbet arasında yer alan tarihi yel değirmenleri ve yorgunluk atabileceğiniz Gümbet Hamamı da beldede uğrayabileceğiniz popüler yerler arasında.

2- Yalıkavak ve Yalıkavak Marina

Taze deniz ürünleri sevenlerin Bodrum'da mutlaka görmesi gereken Yalıkavak, sahil kenarında sıralanan birbirinden güzel balık restoranları ile her zaman hareketli bir tatil beldesi. Bodrum merkezine 18 kilometre uzaklıkta yarımadanın kuzeybatısında yer alan Yalıkavak, Ege ve Akdeniz deniz ürünleri çeşitlerini sunan balık restoranlarının yanı sıra birbirinden güzel plajlarıyla da güzel bir deniz tatili yaşatıyor. Türkiye’nin en lüks ve büyük marinalarından biri olan Yalıkavak Marina içinde yer alan kaliteli restoranlar, şık kafeler, mağazalar ve alışveriş merkezleri, yerli ve yabancı turistlerin beldede ilk uğradığı yer.

Perşembe günleri kurulan Yalıkavak Pazarı ise organik ürünleriyle Bodrum'un her yerinden insanları kendine çekiyor. Şifalı Ege otlarından yöresel lezzetlere ve el sanatı ürünlerine kadar güzel bir alışveriş yapmak için Yalıkavak Pazarı’nı ziyaret edebilirsiniz.

M.Ö. 2000 yılına kadar uzanan zengin bir tarihe sahip Yalıkavak, onlarca büyük medeniyetinden kalan etkileyici kaya mezarları ve tarihi yapılarıyla Bodrum tarih ve kültür turlarının da ana merkezlerinden biri. Klasik Ege atmosferini korumayı başarmış küçük köyleri, akşam yürüyüşleri yapmak ve yol üstü kafelerinde yorgunluk atmak için ideal olan Yalıkavak Sanatçılar Sokağı ve muhteşem Ege Denizi manzaraları eşliğinde romantik akşam yemekleri tadabileceğiniz restoranlarıyla Yalıkavak, sadece yaz aylarında değil her mevsim keyifle gezebileceğiniz bir tatil cenneti.

3-Turgutreis ve D-Marin Turgutreis

Bodrum Yarımadası’nın batı sahilinde yer alan Turgutreis, Bodrum merkezine 25 kilometre uzaklıkta ve yarımadanın en büyük ikinci yerleşim merkezi. Bodrum'un diğer beldelerine göre daha sakin ve huzurlu atmosferiyle kalabalıklardan uzakta tatil yapmak isteyen turistlerin tercih ettiği Turgutreis, kilometrelerce uzanan altın kumsallı Turgutreis Plajı, yüzlerce çeşit hediyelik eşya ve organik ürünler bulabileceğiniz bölgenin en büyük pazarı olan Turgutreis Pazarı’nın yanı sıra Ege'nin en büyük yat limanlarından biri olan D-Marin Turgutreis ile de gezilmeye değer bir yer.

Helikopter pistinden sanat galerileri ve lüks restoranlara kadar pek çok tesisin yer aldığı D-Marin Turgutreis, harika el sanatı ürünleri bulabileceğiniz Turgutreis Sanatçılar ve Ressamlar Sokağı, beldenin yaz akşamı yürüyüşlerine çıkabileceğini popüler yerleri arasında. Atlı binicilik merkezleri ve at safarilerinin düzenlendiği gezi parkurlarının da bulunduğu Turgutreis'te her yıl düzenlenen Bodrum Müzik Festivali ise klasik müzik seven binlerce insanı bir araya getiriyor. Batı rüzgârlarına açık doğal yapısıyla en sıcak yaz günlerinde bile serin kalmayı başaran Turgutreis, çam ormanları ve meyve bahçesi arasına gizlenmiş butik otelleri ile huzurlu bir Bodrum tatili sunuyor.

4- Gümüşlük

Bodrum Yarımadası’nın en batı ucunda yer alan Gümüşlük; Bodrum merkezine 22 kilometre, Milas-Bodrum Havalimanı’na ise sadece 60 kilometre uzaklıkta. Bodrum'un ekonomik tatiller için en çok tercih edilen beldelerden biri olan Gümüşlük, sakin atmosferinin yanı sıra geleneksel Ege mimarili konakları, mavi beyaz boyalı balık restoranları, begonvillerle süslü şirin sokakları, yol üstü kafeleri, el sanatı tezgahları, çoğu aile işletmesi olan butik ve apart otelleriyle huzurlu tatillerin adresi.

Sığ denizinden dolayı acemi yüzücüler ve çocuklu aileler için ideal olan Gümüşlük Liman Plajı, muhteşem gün batımı manzaraları ile de ünlü. 500 metre uzunluğundaki ince kumlu sahiliyle Çukurbük Plajı ve Gümüşlük Çayıraltı Halk Plajı da Gümüşlük’te denizin tadını çıkarabileceğiniz en popüler yerler. Gümüşlük sahilinin hemen karşındaki Tavşan Adası’na da denizden kısa bir yürüyüşle ulaşabilir ve sevimli tavşanları besleyebilirsiniz.

Yalıkavak, Turgutreis ve Ortakent beldelerine komşu olan Gümüşlük, diğer beldelerden de alışveriş yapmak isteyen tatilcilerin mutlaka uğradığı Gümüşlük El Sanatları Çarşısı ile de ilgi çekiyor. Hem keyifli akşam yürüyüşleri yapmak hem de seramik ve cam objeler ile hazırlanan nazar boncukları, kolyeler, takılar ve süs eşyaları almak için çarşıya uğrayabilirsiniz.

5- Bitez

Bodrum ruhunu tam anlamıyla yaşayabileceğiniz, yarımadanın son yıllardaki en popüler tatil beldesi olan Bitez, Bodrum'un en büyüleyici ve en uzun koyuna ev sahipliği yapıyor. Beyaz boyalı ve mavi pencereli taş mimarili butik oteller ve meşhur Bitez dondurması yiyebileceğiniz şirin dondurmacıları ile süslü Bitez sokakları, akşam gezileri yapmak için Bodrum’daki en güzel yerlerden.

Bodrum Yarımadası’nın en sığ denize sahip Bitez sahili, ince kumlu deniz tabanıyla çocuklu aileler tarafından da çok seviliyor. Dünyaca ünlü Bitez Plajı’nda deniz bisikleti, uçurtma sörfü, şnorkelle dalış, kano ve su kayağı gibi onlarca su sporu yapabileceğiz; gün boyu güzel müzikler eşliğinde eğlenebileceğiniz kaliteli plaj kulüpleri hizmet veriyor. Bitez Plajı, aynı zamanda Bodrum’da rüzgâr sörfü yapılabilecek en iyi plajlarından biri olmasıyla da ünlü.

Bitez Yat Limanı’ndan hareket eden günübirlik tekne turlarıyla hem Ege koylarını hem de beldeye sadece 19 kilometre uzaklıktaki Yunan Kos Adası’nı gezebilir, antik dünyanın en bilinen şifa merkezinde ve Hipokrat’ın doğum yeri olan Kos Adası’nın tavernaları, tarihi mekanlarını, çarşıları ve küçük plajlarını keşfe çıkabilirsiniz.

6- Gündoğan

Bodrum merkezine 18 kilometre uzaklıkta, Bodrum Yarımadası’nın kuzey bölümünde yer alan Gündoğan, sessiz ve sakin bir Bodrum tatili arayanların değişmez adresi. Her iki tarafı çam ormanları ve klasik Bodrum evleri ile çevrili mavi bayraklı Gündoğan Plajı, ince kumlu ve altın renkli sahiliyle beldede ilk uğramanız gereken yer.

Yalıkavak ve Göltürkbükü arasında uzanan bu küçük tatil beldesi; mandalina bahçeleri ile çevrili sokakları, kaliteli otelleri ve sessizliğiyle çok seviliyor. Yarımadanın en eski yerleşimlerinden olan ve binlerce yıllık kaya mezarlarını da gezebileceğiniz Gündoğan’da tarih ve kültür gezilerinde katılarak Apostol Kilisesi, Osmanlı Kulesi, 52 merdiven Kilisesi ve Peynir Çiçeği Mağarası gibi tarihi yerleri keşfe çıkabilirsiniz. 

Benzersiz deniz ve doğa manzaraları sunan Gündoğan Koyu’nun çevresinde düzenlenen doğa yürüyüşleri ve bisiklet gezileri ise yaz aylarının en sevilen aktiviteleri arasında. Gündoğan Limanı’ndan kalkan teknelerle Bizans döneminden kalan tarihi hazinelere ev sahipliği yapan küçük Apostol Adası'na 15 dakikalık bir tekne yolculuğuyla uğrayabilir ve harika fotoğraflar çekebilirsiniz.

7- Akyarlar    

Bodrum merkezine 22 kilometre uzaklıkta, yarımadanın güney bölümünde yer alan Akyarlar beldesi, irili ufaklı birçok koyuyla Bodrum tekne gezilerinin ve gizli koyların berrak sularında dalış yapmak isteyenlerin en önemli duraklarından biri.  Sürekli rüzgâr alan deniziyle Bodrum’da su sporları yapılacak en güzel yerlerden olan Akyarlar’da uçurtma sörfü, rüzgâr sörfü, yelken ve deniz paraşütü gibi onlarca eğlenceli su sporu yapabilirsiniz.

Bodrum’un en sevilen plajlarından olan Karaincir Plajı ve Akçabük Plajı’na da ev sahipliği yapan Akyarlar; eğlenceli plaj kulüpleri, butik oteller, çarşılar ve eğlence mekanlarıyla turizm olanaklarının geliştiği beldelerden biri. Yunan Kos Adası’nın tam karşısında yer alan Akyarlar sahilinde eşsiz manzaralar arasında masmavi denizin ve güneşin tadını çıkarabilir, Akyarlar’ın küçük yat limanından düzenlenen tekne turlarıyla günübirlik Kos Adası gezilerine katılabilirsiniz.

8- Güvercinlik

Bodrum'a sadece 15 kilometre uzaklıktaki şirin tatil beldesi Güvercinlik, sahilinde kumlar üstündeki masalarda rakı balık sofraları kurulan ünlü balık restoranları ile her yıl binlerce insan tarafından ziyaret ediliyor. Deniz ürünler severlerin mutlaka uğraması gereken Güvercinlik; balıkçı teknelerinin sıralandığı küçük limanı, Ege Denizi manzaralı otantik meyhaneleri, balık restoranları ve eğlence mekanlarıyla hem tatil yapmak hem de günlük bir gezi için ideal.

Mavi bayraklı Güvercinlik Plajı ise ince kumlu ve sığ deniziyle yüzmek için ilk uğramanız gereken yer. Ayrıca Bardakçı Koyu, Hurma sahili ve Kargı Koyu’nda bulunan plaj kulüplerinde canlı müzikler ve zengin yiyecek içecek seçenekleriyle güzel bir gün geçirebilirsiniz. Güvercinlik Koyu’nun hemen karşısında yer alan Salih Adası, zeytin ağaçlarıyla çevrili yürüyüş yolları ve Karyanda Antik Kenti’nin kalıntılarıyla turistlerin mutlaka ziyaret ettiği güzel bir gezi alanı.

9- Bodrum Barlar Sokağı

Ege Bölgesi'nin en hareketli eğlence mekanlarını bulabileceğiniz Bodrum Barlar Sokağı, kendine özgü renkli atmosferiyle her zaman çok popüler. Bodrum denilince ilk akla gelen yerlerden biri olan Bodrum Barlar Sokağı, 1970'li yıllarda kurulan otantik barlar, ünlü müzisyenlerin sahne aldığı lüks gece kulüpleri, rock ve caz barlar, karaoke partileri, DJ performanslarıyla dans edebileceğiniz diskolar ve yol üstü kafeleriyle yaz gecelerinde tıklım tıklım doluyor.

Gündüz Bodrum’un mavi bayraklı plajlarında denizin tadını çıkardıktan sonra akşamları eğlenmek için ilk uğramanız gereken yer olan Bodrum Barlar Sokağı’nın eğlence mekanlarında canlı müzik genellikle gece saat 23:00 gibi başlıyor ve eğlence sabahın ilk saatlerine kadar sürüyor. Yaz aylarında gece geç saatlerde bile kalabalıktan dolayı yürümenin oldukça zor olduğu Bodrum Barlar Sokağı’nda eğlenmeden Bodrum tatiliniz tamamlanmış sayılmaz.

10- Göltürkbükü

Gölköy ve Türkbükü’nün birleşmesiyle oluşan Göltürkbükü, Bodrum'un en popüler yerlerinden biri. Sahil kenarında çam ormanları arasında sıralanan butik oteller, villalar ve birbirinden eğlenceli plaj kulüpleriyle yaz aylarında çok ilgi gören Göltürkbükü, hareketli gece hayatı ve alışveriş olanaklarıyla da tatilcileri kendine çekiyor. Bodrum merkezine 20 kilometre uzaklıkta, yarımadanın kuzey ucunda bulunan Göltürkbükü, mandalina ve portakal bahçeleri arasında sıralanan mavi beyaz boyalı klasik Ege evleriyle muhteşem bir manzaraya sahip.

Ege'nin en güzel plajlarından biri olarak gösterilen Göltürkbükü Plajı’nda kristal berraklığındaki masmavi denizin tadını çıkarabilirsiniz. Deniz kenarındaki ahşap iskelelerde çardaklar, pavilyonlar ve şezlonglar sunan plaj kulüpleri ise yaz sezonunda tamamen doluyor. Yaz aylarında trafiğe kapatılan Göltürkbükü sahil yolunda akşam yürüyüşleri ve alışveriş yapabilir; su sporları merkezlerinde ise uçurtma sörfünden deniz paraşütüne kadar zengin su sporları olanaklarıyla eğlenceli bir Bodrum tatili yapabilirsiniz.

11- Bodrum Kalesi

1402 yılında St. Jean Şövalyeleri (Hospitalier Şövalyeleri) tarafından Aziz Peter Kalesi ismiyle inşa edilen Bodrum Kalesi, beldenin en ünlü simgesel yapılarından biri. İki liman arasında, üç tarafı denizle çevrili küçük bir yarımada üzerinde muhteşem bir manzara sunan Bodrum Kalesi, özellikle gün batımı manzarasıyla kartpostalları süslüyor.

Bodrum tatillerinde yerli ve yabancı turistlerin ilçede ilk uğradığı yer olan ve 30.000 m2 gibi geniş bir alan üzerinde kare planlı inşa edilen Bodrum Kalesi, en büyüğü Fransız Kulesi olmak üzere İngiliz, Alman, İtalyan ve İspanyol kuleleriyle görülmeye değer. 1895 yılına kadar askeri üst olarak kullanılan kale, 1964 yılından beri iç odalarında kurulan Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’ne ev sahipliği yapıyor.

Kalenin iç duvarlara işlenmiş aslan figürleri, 2. Mahmut'un tuğrası, sarnıçlar, su hendekleri, asma köprü ve şövalyelerin simgeleriyle süslü vitray pencereler arasında unutulmaz bir gezi yapacağınız Bodrum Kalesi, hem Bodrum'un hem de Ege Denizi’nin muhteşem panoramik fotoğraflarını çekmek için de en uygun yer.

12- Ortakent Yahşi ve Yahşi Plajı

Bodrum Yarımadası’nın güney bölümünde, sessiz ve huzurlu tatil cennetlerinden biri olan Ortakent Yahşi, Bodrum merkezine sadece 10 kilometre uzaklıkta. Bitez ve Akyarlar arasında, yarımadanın tam ortasına yer alan Yahşi güzel konumuyla hem Bodrum eğlence mekanlarına hem de çevre beldelerin ünlü plajlarına kolay bir ulaşım sunuyor.

Mandalina ve portakal bahçeleriyle çevrili mavi bayraklı Yahşi Plajı, Bodrum'un diğer plajlarına göre daha soğuk olan tertemiz deniziyle ünlü. Çevresinde çoğu aile işletmesi küçük butik ve apart otellerin bulunduğu plaj, balık geçiş noktasında yer aldığı için zengin bir balık çeşitliliğine sahip. Gün boyu şnorkelli dalışlar yaparak balık sürüleri arasında yüzebileceğiniz Yahşi Plajı’nda akşamları ise sahilde kurulan masalarda ızgara balıklar ve zeytinyağlı Ege mezeleri tadabilirsiniz.

Bizans, Roma ve Osmanlı dönemlerinden kalan antik mezarlar, kule evleri, sarnıçlar ve tarihi yel değirmenlerine de ev sahipliği yapan Ortakent Yahşi, hem muhteşem plajının tadını çıkarmak hem de tarihi yerlerini gezmek için mutlaka uğramanız gereken Bodrum tatil beldelerinden.

13- Bodrum Çarşısı

Bodrum Yat Limanı ile Halikarnas Mozolesi arasında geniş bir alanı kapsayan Bodrum Çarşısı; Bodrum Kalesi, Bodrum Deniz müzesi ve Bodrum Hamamı gibi pek çok turistik noktaya ev sahipliği yapan ilçenin en hareketli yerlerinden biri.

Bodrum Çarşısı’nın renkli sokaklarında sıralanan hediyelik eşya dükkanları, antikacılar ve sanat atölyelerinde Bodrum'a özgü sandaletler, dokuma ürünleri, el yapımı takılar, el dokuması halılar, yöresel motiflerle süslü kilimler, organik zeytinyağları ve kozmetik ürünler gibi yüzlerce çeşit ürün arasında güzel bir tatil alışverişi yapabilirsiniz.

Dünyanın her yerinden kahve çeşitleri tadabileceğini yol üstü kafeleri ve hem Ege Mutfağı hem de dünya mutfaklarından gurme lezzetler servis eden kaliteli restoranlarıyla turistlerin çok sevdiği Bodrum Çarşısı, akşam yürüyüşleri için de harika bir yer.

14- Camel Beach 

Bodrum'da yabancı turistlerin ve çocuklu ailelerin en çok ilgisini çeken plaj olan Camel Beach, ince kumlu uzun sahilde gezinen sevimli develeriyle görülmeye değer bir manzaraya sahip. Eski adı Kargı Koyu olan ve yüzlerce yıldır Bodrum deve güreşlerine ev sahipliği yapan Camel Beach, günümüzde çölü andıran kumlu sahilde deve gezilerine çıkmak isteyen turistlerin uğradığı çok popüler bir plaj.

Ortakent Yahşi beldesinde Yahşi Plajı’nın hemen batısında yer alan Camel Beach, rüzgârlı deniziyle rüzgâr sörfü, uçurtma sörfü, yelken ve deniz paraşütü gibi onlarca çeşit su sporu yapmak için de ideal. Plajda hem gün boyu ince kumlarda güneşlenebilir hem de çocukların da çok sevdiği develerle safarilere çıkarak ilginç fotoğraflar çekebilirsiniz.

15- Kumbahçe Sahili

Bir tarafında görkemli Bodrum Kalesi, diğer tarafında onlarca teknenin demirlediği Bodrum Yat Limanı ile Bodrum'un merkezinde denize girmek için en tercih edilen yerlerden biri olan Kumbahçe Sahili, tatillinizde tertemiz sularında mutlaka yüzmeniz gereken yerler arasında.

İnce kumlu küçük bir sahile sahip Kumlubahçe’de Bodrum Kalesi manzarası eşliğinde kristal berraklığındaki denizin tadını çıkardıktan sonra sahil kenarında sıralanan balık restoranlarında bu muhteşem manzara eşliğinde romantik akşam yemekleri tadabilirsiniz. Dubalarla belirlenmiş güvenli yüzme alanlarından dolayı keyifle yüzebileceğiniz Kumbahçe Sahili, Bodrum’da akşam yürüyüşlerine çıkmak için de en çok tercih edilen yer.

16- Bodrum Antik Tiyatrosu

Bodrum-Turgutreis Yolu üzerinde yer alan Bodrum Antik Tiyatrosu, M.Ö. 4 yüzyıl Klasik Antik Çağ’dan günümüze kalan bir şaheser. Anadolu'da yer alan eski antik tiyatrolardan biri olan ve Göktepe’nin güney yamacında denize karşı inşa edilen 13.000 kişilik Bodrum Antik Tiyatrosu, antik çağlarda tanrılara hayvan kurban etme gibi etkinlikler için kullanılmış.

Günümüzde antik tiyatro pek çok uluslararası konserlere, tiyatro gösterisine ve sanatsal etkinliğe ev sahipliği yapıyor. 55 sıralı taş merdivenlerinden harika fotoğraflarını çekebileceğiniz Bodrum Antik Tiyatrosu’nda yaz aylarında düzenlenen etkinliklere katılarak bu tarihi yapının büyülü atmosferinin tadını çıkarabilirsiniz.

17- Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi

Bodrum Kalesi içerisinde 1964 yılından beri hizmet veren ve dünyanın en önemli su altı arkeoloji müzelerinden biri olan Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, tarihi kalenin günümüze kadar sağlam kalmış iç odalarında sizi denizin altında benzersiz bir yolculuğa çıkaracak.

Zengin koleksiyonlarında Yassıada, Şeytan Deresi ve Serçe Limanı batıklarından çıkarılan yüzlerce tarihi eserin sergilendiği müzede özellikle Cam Batığı, Doğu Roma gemisi ve mücevherat salonları çok ilgi görerek her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. Pek çok uluslararası ödül alan Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’ni küçük bir ücret karşılığında sabah saat 08:30’dan akşam 19:00’a kadar ziyaret edebilirsiniz.

18- Halikarnas Mozolesi

Dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul edilen Halikarnas Mozolesi, Bodrum'un en çok ziyaret edilen simgesel yapılarından biri. Günümüze kadar çok az bir bölümü ayakta kalan Halikarnas Mozolesi, M.Ö. 353 yılında Kral Mausolos için inşa edilmiş ve bazı antik kaynaklarda Kral Mausollos'un Mezarı olarak da geçiyor.

Açık hava müzesine dönüştürülen Halikarnas Mozolesi, Bodrum merkezine kısa bir yürüyüş mesafesinde olduğu için kolayca ziyaret edilebilecek bir tarihi hazine. Yunan ve Mısır mimari özelliklerini bir arada görebileceğiniz bu etkileyici yapı, 1500 yılında yaşanan büyük depremde yıkılmış ve taşları Bodrum Kalesi'nin inşasında kullanılmış. Bazı parçaları yurt dışına kaçırılarak British Museum’da sergilenen Halikarnas Mozolesi, pek çok antik efsanede de kendine yer buluyor.

19- Bodrum Yel Değirmenleri

Bodrum’un dünyaca ünlü simgelerinden biri olan ve kartpostalları süsleyen Bodrum Yel Değirmenleri, 1850'li yıllarda Bodrum ile Gümbet arasında en çok rüzgâr alan tepelere yerleştirilmiş görülmeye değer tarihi yapılar.

Özellikle gün doğumu ve gün batımlarında sundukları muhteşem manzaralarla ünlü, her biri eşsiz taş mimarileri sahip yedi tane yel değirmeninden sadece bir tanesi eksiksiz olarak günümüze kadar ulaşabilmiş. Orijinal yapıları bozulmaması için restore edilmeyen Bodrum Yel Değirmenleri, fotoğraf safarileri ve balayı fotoğrafları çekmek için de Bodrum’da en çok ziyaret edilen yerlerden.

Ücretsiz olarak gezebileceğini Bodrum Yel Değirmenleri’ne ilçe merkezinden minibüsler veya taksilerle 10 dakika içinde ulaşabilir ve özellikle gün batımında kırmızı, sarı ve mavinin her tonunu yansıtan gökyüzü ile bütünleşen yel değirmenlerinde harika fotoğraflar çekebilirsiniz.

20- Bodrum Deniz Müzesi

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi ile birlikte ilçenin en önemli iki müzesinden biri olan ve 2011 yılında hizmete başlayan Bodrum Deniz Müzesi, zengin koleksiyonlarıyla Bodrum'da mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler arasında. Bodrum Yarımadası kıyılarındaki su altı araştırmalarından elde edilen binlerce tarihi eserin sergilendiği müzede, Türkiye'nin en uzun denizcilik tarihine sahip yeri olan Bodrum'un tarihi balıkçı tekneleri, sünger tekneleri ve yolcu teknelerini yakından inceleyebilirsiniz.

İlçe merkezinde Nazım Hikmet Sokağı üzerinde yer alan Bodrum Deniz Müzesi’nin en ilgi çeken koleksiyonları arasında ise Sabancı Holding'in eski CEO’su olan Hasan Güreşçi’nin 50 yılda topladığı deniz kabukları koleksiyonu ve Halikarnas Balıkçısı olarak da bilinen ünlü yazar Cevat Şakir Kabaağaçlı için ayrılan özel bölüm yer alıyor. Müzeyi pazar hariç her gün saat 10:00 ile 19:00 saatleri arasında keyifle gezebilirsiniz.

21- Zeki Müren Sanat Müzesi

Her yıl binlerce insanın ziyaret ettiği Zeki Müren Sanat Müzesi, Bodrum merkezinde Zeki Müren Caddesi üzerinde kısa bir yürüyüşte ulaşabileceğiniz güzel bir konumda yer alıyor. Sanatçının 1980 yılında yerleştiği ve 1996 yılındaki vefatına kadar yaşadığı ev, 2000 yılında müzeye çevrildi.

Zeki Müren'in sahne kıyafetleri, yüzlerce fotoğrafı, kişisel eşyaları ve klasik otomobili gibi pek çok ilgi çekici koleksiyonu gezebileceğiniz Bodrum Zeki Müren Sanat Müzesi’nde sanatçının Bodrum'da geçen yaşamını yakından göreceksiniz. Müzeyi pazar günleri hariç haftanın her günü saat 08:30 ile 17.00 arasında küçük bir ücret veya Müzekart ile keyifle ziyaret edebilir ve Türkiye’nin en sevilen sanatçılarından biri olan Zeki Müren'i anabilirsiniz.

22- Karaincir Plajı

Yaz aylarında sıcak sular yerine çok soğuk sularda serinlemeyi sevenlerdenseniz, Bodrum’un en soğuk denizine sahip Karaincir Plajı tam size göre. Akyarlar beldesinde bulunan ve yazın en sıcak günlerinde bile buz gibi kalan berrak deniziyle ünlü Karaincir Plajı, palmiyelerle çevrili plaj kulüpleri ve şık butik otelleri ile çok popüler.

14 tane irili ufaklı adası olan Karaincir, sert rüzgârlara karşı korunaklı bir konumda bulunduğu ve sığ bir denize sahil olduğu için çocuklu ailelerin de eğlenceli bir gün geçirebileceği bir plaj. Bodrum tekne gezileriyle de keşfe çıkabileceğiniz Karaincir Plajı, balık çeşitliliği bakımından zengin sularıyla Bodrum dalış turlarının da ana merkezlerinden biri.

23- Bodrum Gün Batımı Plajı

Türkiye'de gün batımı izlenecek en iyi yerlerden biri olarak gösterilen Turgutreis’in ünlü Gün Batımı Plajı, Bodrum'un en romantik manzarasını arayanların mutlaka uğraması gereken bir yer. İnce kumlu ve mavi bayraklı bu küçük plaj; benzersiz kızıl gün batımı, Ege Denizi ve adalar manzaralarıyla sizi büyüleyecek. Balayı çiftlerinin fotoğraf çekmek için sıkça geldiği 150 metre uzunluğundaki Gün Batımı Plajı, Ege Denizi ile Akdeniz’in birleştiği noktada yer aldığı için balık çeşitliği bakımından da çok zengin.

Gün boyu şnorkelli dalışlar, kano ve deniz bisikleti gezileri ile berrak denizin tadını çıkarabileceğiniz Gün Batımı Plajı’nda akşamları ise şık balık restoranlarında rakı balık eşliğinde muhteşem gün batımı manzaralarına karşı romantik akşam yemekleri tadabilirsiniz. Bodrum'da yarım saatte bir bulabileceğiniz Turgutreis minibüsleri ile yaklaşık 20 dakikalık kısa bir yolculukla Gün Batımı Plajı'na ulaşabilirsiniz.

24- Bardakçı Koyu 

Bodrum ile Gümbet arasında, Bodrum merkezine 10 dakika yürüyüş mesafesinde yer alan Bardakçı Koyu, Bodrum merkezinde tatil yapanların denizin tadını çıkarmak için ilk uğradığı bir yerler arasında. Zeki Müren Koyu olarak da bilinen küçük koy; plaj kulüpleri, çim sahil bahçeleri, balık restoranları ve iki katlı beyaz Bodrum evleri ile çarpıcı bir Ege manzarasına sahip. Bodrum merkezine en yakın ve en güzel koy olmasından dolayı Bardakçı Koyu, yaz aylarında oldukça kalabalık.

Halk plajının olmadığı, oteller ve işletmelerin iskelelerinde çardaklar ve pavilyonlarda denizin tadını çıkarabileceğiniz, gün boyu sörf ve dalış gibi su sporları yapabileceğiniz Bardakçı Koyu, özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında balıkları görebileceğiniz kadar berrak denizi ve yaz günlerine göre daha sakin atmosferiyle Bodrum’da denize girebileceğiniz en güzel yerlerden.

25- Bodrum Cennet Koyu

Bodrum tatilinizde yeşil ve mavinin buluştuğu cenneti andıran bir yer görmek isterseniz, Bodrum Cennet Koyu’na uğramanızı öneririz. Sağ ve sol tarafı çam ormanlarıyla çevrili, mavinin her tonunu görebileceğiniz kristal berraklığındaki sularıyla ünlü Cennet Koyu, Bodrum merkeze sadece 20 kilometre uzaklıkta.

Hiçbir yapılaşma olmadığı için doğal güzelliğini korumayı başarmış bu büyüleyici koy, Bodrum tekne ve turlarının değişmez mola noktalarından biri. Cam gibi denizinden dolayı tüplü ve tüpsüz dalışlar turlarının düzenlendiği Bodrum Cennet Koyu’nda pek çok farklı balık türünü yakından görebilir, koy çevresindeki çam ormanlarında belirlenen alanlarda kamp yapabilirsiniz. Belirlenen alanlar dışında kamp yapmanın ve ateş yakmanın kesinlikle yasak olduğu, tropik bir adaya benzeyen Cennet Koyu’nu Bodrum'da mutlaka keşfetmeniz gereken bir yerler listenize eklemelisiniz.

26- Bodrum Akvaryum Koyu

Ege bölgesinde düzenlenen tekne gezileri ve dalış turlarının merkezi konumundaki Bodrum Akvaryum Koyu, ismini rengarenk balıkları görebileceğiniz akvaryum benzeri denizinden alıyor. Çam ormanları ile sıralı iki yamaç arasında sunduğu büyüleyici güzellikle dünya çapında bir üne kavuşan Akvaryum Koyu, birçok irili ufaklı koyun birleşiminden oluşuyor.

Hem kalabalıklardan uzakta balıklarla yüzmek hem de dalışlar yaparak Ege’nin su altı zenginliğini yakından görmek için ziyaret etmenizi önerdiğimiz Akvaryum Koyu’na Bodrum Yat Limanı’ndan her zaman tekne ve yat turları bulabilirsiniz.

27- Aspat Koyu

Bodrum'da tropik bir cenneti arayan bir yer görmek isterseniz, 1. Derece sit alanı olarak korunan Aspat Koyu’na mutlaka uğramalısınız. Yemyeşil ormanların çevrelediği koy, el değmemiş doğal güzelliğini binlerce yıldır korumayı başarmış bir doğa cenneti. İnce kumlu sahili çevreleyen palmiye ve meyve ağaçları, minik dereleri ve şifalı su kaynaklarıyla ilgi çeken Aspat Koyu’nu hem doğa gezileri hem de tekne turlarıyla ziyaret edebilir; palmiyeler altında kitap okuyarak, turkuaz sularda doyasıya yüzerek veya şnorkelli dalışlar yaparak denizatları, rengarenk balıklar ve ahtapotlar arasında yılın yorgunluğunu atabilirsiniz.

28- Torba Plajı

Bodrum'da mavi bayraklı pek çok güzel plaj var ama Torba Plajı, kazandığı 7 tane mavi bayrak ödülü ile diğer plajlardan ayrılıyor. Bodrum merkezine sadece 10 dakika sürüş mesafesindeki Torbalı Mahallesi'nde bulunan Torba Plajı, masmavi berrak denizinde balıklarla birlikte yüzebileceğiniz büyüleyici bir yer. İnce kumlu deniz tabanı ve sığ deniziyle çocuklar için güvenli bir deniz keyfi sunan Torba Plajı’da şezlong, güneş şemsiyesi ve atıştırmalıklar alabileceğiniz küçük tesisler de hizmet veriyor.

Torba Plajı, Bodrum Yarımadası’nın en temiz koyu olan ve kuş çeşitliliğiyle ünlü Torba Koyu’nda bulunuyor. Kuş sesleriyle yemyeşil bir cenneti andıran Torba Koyu’nun çevresinden de doğa yürüyüşleri ve bisiklet turlarıyla keşfe çıkabilirsiniz.

29- Meteor Koyu ve Meteor Plajı

Bodrum tatilinizde Türkiye’de benzerini göremeyeceğiniz bir doğa cenneti keşfetmek istiyorsanız Meteor Koyu’na kesinlikle gitmelisiniz. Bodrum merkezine oldukça yakın olan Meteor Koyu, gerçek bir meteor çukurundan oluşuyor. El değmemiş doğal güzelliğiyle sadece Bodrum’un değil Türkiye’nin de en kendine özgü yerlerinden biri olan Meteor Koyu, çevresini sarmış yemyeşil çam ormanları ve turkuaz suları sizi büyüleyecek güzellikte.

Meteor Koyu boyunca uzanan Meteor Plajı’nda hem serin Ege Denizi’nde hem de plaj çevresindeki mağaraların sıcak kaynak sularında yüzme şansı bulabilirsiniz. Mağaraların dip akıntılarıyla denize karışan kükürtlü kaynak sularının cildi güzelleştirdiği ve cilt hastalıklarına iyi geldiği biliniyor. Restoran ve turistik tesisin bulunmadığı bu bakir koya yiyecek ve içeceklerinizi kendiniz getirmeniz gerek. Teknelerin de sıkça uğradığı Meteor Koyu, Bodrum Yarımadası’nın şifalı sularında yüzmek isteyenlerin ilk tercihi olmalı.

30- Tavşan Adası

Özellikle çocuklu ailelerin çok eğleneceği Tavşan Adası, Gümüşlük sahilinin tam ortasında kıyıya oldukça yakın bir mesafede yer alıyor. Deniz üzerindeki Kral Yolu olarak bilinen antik yoldan yürüyerek kolayca ulaşabileceğiniz Tavşan Adası’na kano ve deniz bisikleti ile de rahatça gidebileceğiniz.

Şirin tavşanlarından ismini alan adada tavşanları besleyebilir ve onlarla harika fotoğraf çekebilirsiniz. Sunduğu muhteşem Gümüşlük Koyu manzarasının yanı sıra Myndos Antik Kenti'nden kalan tarihi hazinelere de ev sahipliği yapan Tavşan Adası, el değmemiş doğası ve berrak sularında balıkları görebileceğiniz deniziyle tekne gezilerin de sevilen mola noktalarından biri.

31- Karaada

Bodrum’un en büyük adası olan Karaada, isminin tam tersine yemyeşil bir doğa cenneti. Yeşil ve mavinin buluştuğu berrak sularıyla yat ve tekne turizmi alanında gelişen ada, Ege mavi yolculukların da önemli mola nokralarından biri. Bodrum’un hemen karşısında, 4 deniz mili uzaklıkta yer alan bu cennet parçasında bulunan korunaklı Poyraz Limanı, hem yüzmek hem de dalışlar yaparak su altı zenginliğini görmek için ilk uğramanız gereken yer.

Mağara akıntılarından dolayı kalsiyum, sülfür ve magnezyum bakımından çok zengin olan Karaada’nın suları, başta cilt rahatsızlıkları olmak üzere pek çok hastalığa da iyi geliyor. Pek çok antik efsanede kendine yer bulan Karaada şifalı sularından Mısır kraliçesi Kleoparta’nın da faydalandığı ve güzelleşmek için bir süre adada kaldığı söyleniyor. Bodrum Yat Limanı’nda her saat bulabileceğiniz teknelerle siz de Karaada’nın cam berraklığındaki şifalı sularına kendinizi bırakarak doyasıya yüzebilirsiniz.

32- Şevket Sabancı Parkı

Turgutreis beldesinde gündüzleri denizin tadını çıkardıktan sonra akşam yürüyüşleri yapabileceğiniz en güzel yer olan Şevket Sabancı Parkı, çam ağaçları ve meyve ağaçları arasında sahil boyunca uzanan yürüyüş yollarıyla çok seviliyor. 2003 yılında açılan Şevket Sabancı Parkı’nda akşamları müzik dinletileri, sanat etkinlikleri ve dans gösterileri ile de güzel zaman geçirebilirsiniz.

Turgutreis ve Ege Denizi manzaraları eşliğinde çayınızı yudumlayabileceğiniz kafelerin hizmet verdiği parkta Turgutreis'in en popüler restoranlarından biri olan Mavi Park Restoran’da da taze deniz ürünlerinden dünya mutfağına kadar pek çok lezzeti tadabilirsiniz. Özellikle gün batımında fotoğraf çekmek isteyen yerli ve yabancı turistlerle oldukça kalabalık olan Şevket Sabancı Parkı, Moda sahilinde anımsattı için İstanbullular tarafından da çok seviliyor.

33- Myndos Kapısı

Bodrum'un görülmeye değer tarihi hazinelerinden bir diğeri de etkileyici Myndos Kapısı. M.Ö. 360 yılında inşa edilen Myndos Kapısı, bölgenin en büyük antik kentlerinden biri olan Halikarnassos Antik Kenti’nin devasa giriş kapılarından biri ve 2 tane anıtsal kuleden oluşuyor.

1999 yılında bir bölümü restore edilen Myndos Kapısı, Halikarnassos yıkıldıktan sonra da yüzlerce yıl başka medeniyetler tarafından kullanılmaya devam edilmiş. Helenistik, Roma ve Bizans döneminden antik mezarların da bulunduğu Myndos Kapısı, Bodrum doğa yürüyüşlerinin önemli adreslerinden biri konumunda.

34- Myndos (Mindos) Antik Kenti

Bodrum Yarımadası’nın batı ucunda Gümüşlük beldesinde yer alan Myndos (Mindos) Antik Kenti, hem Bodrum doğa gezileri hem de kültür ve tarih turlarıyla keşfi çıkabileceğiniz, bölgenin en ünlü antik kentlerinden biri. M.Ö. 640 yılında Anadolu'da yaşamış en eski medeniyetlerden biri olarak kabul edilen Lelegler tarafından inşa edilen antik kentlerden biri olan Myndos Antik Kenti; Bergama, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemine kadar pek çok medeniyetten izler taşıyor.

Bir zamanlar bölgenin en gösterişli ve büyük kenti olan Myndos, o kadar güçlü surlara sahipmiş ki Büyük İskender bile uzun kuşatmalar sonunda kenti ele geçirememiş. Günümüzde küçük bir balıkçı köyünün yanı başında yer alan Myndos Antik Kenti’ni gezerken binlerce yıllık Leleg sur duvarlarını yakından görebilir, gün doğumu ve gün batımında bu güçlü surların çarpıcı fotoğraflarını çekebilirsiniz.

35- Bodrum Aquapark

Bodrum’un en büyük ve sevilen su parklarından biri olan Bodrum Aquapark, otellerden bağımsız olarak hizmet verdiği için devasa su kaydırakları, dalga havuzları ve eğlence havuzlarında keyifli bir gün geçirmek isteyen herkes tarafından ziyaret ediliyor. 35.000 metrekare gibi büyük bir alana yayılan ve birbiriyle bağlantılı 2 tane su parkından oluşan Bodrum Aquapark, yarımadanın tam ortasında yer aldığı için Bodrum, Bitez ve Akyarlar gibi otellerin yoğun olduğu beldelere sadece 5-10 kilometre uzaklıkta. Özel çocuk kaydırakları ve havuzlarıyla ailelerin de çok ilgisini çeken Bodrum Aquapark’a belde merkezlerinden her zaman minibüs bulabilir veya taksilerle 10 dakika içine su parkına ulaşabilirsiniz.

36- Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü

Sanat severlerin ve yöresel ürünler satın almak isteyenlerin Bodrum tatillerinde mutlaka ziyaret ettiği Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü, 2013 yılında hizmete açıldığından beri çok ilgi görüyor. Muğla-Bodrum Yolu üzerindeki Yakaköy'de bulunan bu benzersiz sanat köyü, yıl boyu düzenlenen konserler, film gösterimleri, sanat sergileri, dans gösterileri, workshoplar ve atölye çalışmalarıyla her zaman hareketli.

Pazartesi hariç her gün sabah 10:00 ile 21:00 arası açık olan Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü’nde yüzerce eserin sergilendiği sanat galerileri ve zanaatkarlar atölyelerinde alışveriş yapabilir, sanat köyü içerisindeki restoranda geleneksel Ege yemekleri tadabilirsiniz. Yaz aylarında düğün, nişan ve özel davetler de düzenleyebileceğiniz Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü’nün sergi alanlarında Ege Bölgesi'nin yüzlerce yıllık günlük hayatına ışık tutan kalıcı sergileri de incelemenizi öneririz.

37- Etrim Köyü         

Bodrum Mumcular beldesinde bulunan Etrim Köyü, Bodrum’un en çok ziyaret edilen köylerinden biri, bunun nedeni ise köyün dünyaca ünlü el dokuması kilimleri ve halıları. Yüzlerce yıldır halıcılık yapılan Etrim Köyü, asırlık düğümleme tekniği ile çalışan ustaları iş başında izlemek ve halı satın almak isteyen yabancı turistler tarafından da sıkça ziyaret ediliyor. Dünyaca ünlü iş adamlarından film yıldızlarına kadar pek çok kişinin alışveriş yapmaya geldiği köy, Bodrum’un en doğal halini size sunacak.

Bodrum köy turlarının mutlaka uğradığı, geleneksel Ege yaşamının huzurlu atmosferine şahit olacağınız Etrim Köyü, aynı zamanda tamamı köyde yetiştirilen organik sebzeler ve meyveler, zeytinler, çeşit çeşit peynirler, taze pişmiş börekler ve zeytinyağları ile de gerçek bir Ege köy kahvaltısı yapmak için de ziyareti hak ediyor.

38- Bodrum Tuzla Kuş Cenneti

Mavi Bayraklı plajları, kaliteli otelleri ve eğlenceli gece hayatı ile ünlü Bodrum, aynı zamanda bölgenin el değmemiş doğal güzelliklerini ve vahşi yaşam zenginliğini görebileceğiniz büyük milli parklara da sahip. Bodrum merkezine 25 kilometre gibi oldukça yakın bir mesafede yer alan Bodrum Tuzla Kuş Cenneti, göl kenarında gezen pembe flamingoları ile ünlü. Flamingoların yanı sıra 100’den fazla su kuşuna ve göçmen kuşa ev sahipliği yapan Bodrum Tuzla Kuş Cenneti’nde yaban kazlarından allı turnalara kadar pek çok kuşun fotoğrafını çekebilirsiniz.

Sadece Bodrum’da değil Türkiye'de düzenlenen kuş gözlem turları ve doğa gezilerinin en önemli adreslerinden olan Tuzla Kuş Cenneti’nde özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında bölgeye gelen göçmen kuşlarla en güzel manzaralara şahit olabilirsiniz. Muğla-Bodrum Yolu üzerinde yer alan ve ücretsiz olarak gezebileceğiniz Bodrum Tuzla Kuş Cenneti’nde mart-nisan ve ekim-kasım ayları arasında kuşların çiftleşme dönemlerinde sergiledikleri muhteşem dans gösterilerini de kesinlikle kaçırmamalısınız.

39- Leleg Yolu

Bodrum Yarımadası'nda binlerce yıllık tarihi yakından görebileceğiniz Leleg Yolu, 2016 yılından düzenlenen ve işaretlen parkuruyla yürüyüşçülere açıldı. Etrim Köyü’nden başlayan ve Turgutreis Şevket Sabancı Parkı'na kadar devam eden Leleg Yolu, doğa manzaraları eşliğinde ilerleyen 185 kilometrelik bir parkura sahip.

Türkiye'nin en uzun yürüyüş rotalarından biri olan Leleg Yolu’nun Pedasa Antik Kenti gibi birçok antik kent ve tarihi kiliseyi kapsayan yürüyüş rotasında Osmanlı dönemi tarih yapıları, su kemerleri ve antik liman kentleri arasında unutulmaz bir gezi yapabilirsiniz.

40- Osmanlı Tersanesi

Bodrum merkezinde Tevfik Caddesi üzerinde yer alan ve tarihi 1775 yılına kadar uzanan Osmanlı Tersanesi, günümüzde Bodrum’un en önemli sanat galerilerinden biri olarak hizmet veriyor. Osmanlı döneminde yeni gemiler inşa edilen en büyük tersanelerden biri olan ve tarihi bir Osmanlı mezarlığına da ev sahipliği yapan Osmanlı Tersanesi’nde yıl boyu düzenlenen birçok kültürel ve sanatsal etkinliğe katılabilirsiniz. Tepesindeki seyir terasından yan tarafındaki Bodrum Marina’nın muhteşem fotoğraflarını da çekebileceğiniz Osmanlı Tersanesi’ni ücretsiz olarak her gün ziyaret edebilirsiniz.

41- Fun Town Yahşi Park

45 dönüme yayılan onlarca çeşit eğlence alanıyla Bodrum’un en büyük macera parkı olan Fun Town Yahşi Park, Ortakent Yahşi beldesinde Bodrum Yarımadası’nın tam ortasında her yerden rahatça ulaşılabilecek bir konumda hizmet veriyor.

Kalabalık arkadaş grupları, çocuklu aileler ve şirket organizasyonları için ideal olan paintball sahası, go-kart pisti, atış poligonları, çocuklar için macera parkurları, model araç yarış pisti, bilardo ve langırt salonlarıyla her zevke göre bir eğlence bulabileceğiniz Fun Town Yahşi Park, açık hava etkinlik alanlarında da hareketli konserler, dans gösterileri ve birçok eğlenceli etkinliğe ev sahipliği yapıyor.

42- Yalıkavak Kral Mezarları

Yalıkavak Alacain Koyu’nun yamacında yer alan Yalıkavak Kaya Mezarları, büyüleyici bir açık hava müzesi olarak dünyanın her yerinden tarih severlerin ilgisini çekiyor. Panormus Kaya Mezarları olarak da bilinen Yalıkavak Kaya Mezarları, M.Ö. 7. yüzyıl ile M.Ö. 8. yüzyıl arası Sandima, Karya, Lidya ve Likya dönemlerine ait sert kayalara oyulmuş antik kaya mezarlarıyla eşsiz bir manzaraya ve tarihi öneme sahip.

Daha çok Kapadokya bölgesinde görmeye alıştığımız bu etkileyici kaya mezarlarını tarih ve doğa gezileri ile uğrayabilir veya Yalıkavak tatilinizde kısa bir yürüyüşle alana ulaşabilirsiniz. Bölgede Tunç Çağı’na ait olduğu düşünülen 15 antik mezarı da yakından inceleme şansı bulacaksınız. Bodrum merkezinden kalkan dolmuşlarla da 20 dakikada Yalıkavak'a ulaşabilir ve beldeden 6 kilometre uzaklıktaki kaya mezarlarına kolayca geçebilirsiniz.

43- Mazıköy

Hem Bodrum'un hem de Gökova Körfezi manzarasının tadını çıkarmak isteyenlerin gizli cenneti olan Mazıköy, Bodrum merkezine 50 kilometre uzaklıkta. Mazıköy, en kalabalık yaz aylarında bile oldukça sakin olan Hurma Koyu ve Çakıllıyalı Koyu arasında eşsiz bir konumda yer alıyor. Temiz havada çınar ağaçları altında servis edilen köy kahvaltıları ve organik zeytinyağı kullanılarak hazırlanan yöresel lezzetleriyle ünlü Mazıköy’ü gurme lezzetler arayanların da kesinlikle ziyaret etmesini öneririz.

44- Gerenkuyu Koyu

Bodrum'un soğuk denize sahip koylarından biri olan Gerenkuyu Koyu, çevresi saran mesire alanları ve donanımlı kamp bölgeleriyle Bodrum günübirlik gezilerinin ana duraklarından biri. İnce çakıl taşlı bir sahile ve akıntılardan dolayı her zaman buz gibi kalan soğuk sulara sahip Gerenkuyu Koyu; temiz havada mangal yapmak, sahil boyunca çam ağaçları arasında yürüyüşe çıkmak veya çadırımızı kurup büyüleyici koy manzaraları eşliğinde bir gün geçirmek için yarımadada gidebileceğiniz en güzel yerlerinden.

45- Usuluk Koyu Tabiat Parkı

Bodrum'un turist kalabalığından uzakta doğa ile baş başa vakit geçirebileceğiniz ve ıssız koylarda denize girebileceğiniz bir yer arıyorsanız, Usuluk Koyu Tabiat Parkı’na kesinlikle gitmelisiniz. Torba ilçesi sınırlarında yer alan ve küçük bir ücret karşılığında ziyaret edebileceğiniz tabiat parkı, 14 hektar gibi geniş bir yeşil alana yayılıyor.

Kızılçam, Akdeniz makileri, yabancı zeytin ağaçları ve meşe gibi yüzlerce bitki türüyle süslü Usuluk Koyu Tabiat Parkı, mavi baştankara gibi nadir görünen onlara kuş türüne de ev sahipliği yapıyor. Oksijen seviyesi yüksek ormanlar arasında yılın yorgunluğunu atabileceğiniz doğa yürüyüşleri ve bisiklet gezilerine katılabileceğiniz Usuluk Koyu Tabiat Parkı’nın sahilindeki ıssız koylarda da kalabalıktan uzak yüzebilirsiniz.

46- Karakaya Köyü

Deniz saldırılarından korunmak amacıyla 14. yüzyılda, 450 metre yükseklikteki dağ yamaçlarında inşa edilmiş olan büyüleyici Karakaya Köyü, ağaçlar arasına gizlenmiş 700 yıllık taş evleriyle Bodrum’un en ilginç köylerinden biri. Günümüzde terk edilmiş olan köy, hem tarihi ve mistik atmosferi hem de Gümüşlük Koyu’nun panoramik manzaralarını sunduğu için Bodrum fotoğraf safarileri, doğa ve tarihi gezilerinin önemli duraklarından. Bodrum Yarımadası’nın en gizemli ve ilginç köylerinden biri olan Karakaya Köyü’nün yüzlerce yıl korsanlara da ev sahipliği yapan etkileyici taş evleri görülmeye değer güzellikte.

47- Orak Adası

Kargıcık Koyu karşında yer alan ve ismini orak benzeri şeklinden alan Orak Adası, tekne ve yat turlarıyla keşfedebileceğiniz el değmemiş bir cennet ada. Hiçbir yerleşim ve yapının bulunmadığı ıssız adanın yamaçları yabani zeytin ağaçlarıyla süslü. Yeşil ve mavinin birleştiği sahilinde serin sularda yüzebileceğiniz ve tüplü dalış yaparak su altı mağaralarını keşfe çıkabileceğiniz Orak Adası, Bodrum belde merkezine 16 kilometre uzaklıkta. Yaz aylarında her gün bulabileceğiniz turlarla 2 saatlik masmavi bir yolculukla bu etkileyici adaya ulaşabilirsiniz.

48- Sandima Köyü

Sandima Köyü, sadece 2 kişinin yaşadığı çok ilginç bir yer ve dağ yamaçlarına yayılmış 600 yıllık terkedilmiş taş evleriyle inanılmaz bir manzaraya sahip. Yeni keşfedilen bu yüzlerce yıllık Türkmen köyü, Yalıkavak sahiline oldukça yakın ve köylüler yarım asır önce sahil kenarı yerleşerek köyü terk etmişler.

Günümüzde köyde sadece ressam bir çift yaşıyor ve bütün köyü sanat merkezi haline dönüştürmüşler. Çam ormanları arasında gizlenmiş etkileyici taş evlerin içinde fotoğraflar çekebileceğiniz Sandima Köyü’ne Yalıkavak’tan kısa bir yürüyüşle ulaşabilirsiniz. Turistler tarafından henüz keşfedilmeyen, Bodrum Yarımadası’nın en sessiz köyüne unutulmaz bir gezi yapmayı ihmal etmeyin.

49- Kissebükü Koyu

Zorlu ulaşım koşullarından dolayı hala bakir kalmayı başarmış Kissebükü Koyu, Bodrum’un en sessiz koyu. Sadece tekne ile veya tehlikeli bir araba yolculuğuyla ulaşabileceğiniz koyda hiçbir yapılaşma yok. Kissebükü Koyu’nun denizi o kadar berrak ki yüzerken kayalar arasındaki yengeçleri, ahtapotları ve vatozları yakından görebilirsiniz.  Dünyadan uzaklaşmak ve kendinizi okyanusun ortasında ıssız bir adada hissetmek için rotanızı Kissebükü Koyu’na çevirebilirsiniz.

50- Yalıkavak Pirates Inn Cactus Aquapark 

Bodrum’un korsan temalı ve en eğlenceli su parklarından biri olan Pirates Inn Cactus Aquapark, özellikle çocuklar tarafından çok seviliyor. 9 tane farklı büyüklükte su kaydırağı, gün boyu animasyon şovları, eğlence havuzları ve güvenlikli çocuk havuzlarıyla korsanlar arasında eğlenceli bir gün geçirebileceğiniz Pirates Inn Cactus Aquapark; güneşlenme terasları, şık restoranı ve zengin içecek menüleriyle de yetişkinlere hitap ediyor. Yalıkavak’ta hizmet veren su parkına belde merkezinden yürüyerek, diğer beldelerden ise 10-15 dakikalık bir minibüs yolculuğuyla kolayca gidebilirsiniz.

51- Bodrum Venedik Kalesi

Akyarlar Aspat Koyu’na bakan bir yamaçta yükselen Venedik Kalesi, denize sıfır konumdaki devasa surlarıyla çarpıcı bir tarihi yapı. Ege Denizi’nin panoramik bir manzarasını sunduğu için denizden gelecek saldırılara karşı gözlem ve savunma amacıyla yapıldığı düşünülen Bodrum Venedik Kalesi, bir zamanlar Cenovalı korsanlara da ev sahipliği yapmış. Kale surlarının etrafında yüzebilir veya kalenin iç bölümlerini gezerek gün batımında Ege Denizi’nin en güzel panoramik fotoğraflarını çekebilirsiniz.

52- Kadıkalesi

Bodrum Yarımadası’nın en batısında Gümüşlük’e komşu Kadıkalesi beldesi, Yunan adalarına olan yakınlığıyla tarihi boyunca yarımadanın en önemli bir ticaret merkezlerinden biri olmuş. Gümüşlük ile Turgutreis arasında kalan ve turizm olanaklarının henüz gelişmemesinden dolayı huzurlu atmosferini koruyan Kadıkalesi Koyu, yaz aylarında çok kalabalık olan Bodrum tatil beldelerinden bir kaçamak yapmak ve ıssız bir koyda Yunan adaları manzaraları eşliğinde yüzmek için ideal.

Portakal, mandalina ve limon bahçeleriyle sarılı Kadıkalesi, Helenistik dönemden günümüze kalan antik kalesinden ismini alıyor ve deniz keyfinden sonra kaleyi keşfe çıkabilirsiniz. Sadece birkaç küçük otel ve pansiyonun hizmet verdiği Kadıkalesi’nin salaş balık restoranlarında da Bodrum’un büyük tesislerle bir tatil cenneti olmadan önceki doğal atmosferini yakalayabilirsiniz.

53- Mumcular

Bodrum merkezine 30 kilometre uzaklıkta yer alan Mumcular beldesi, yarımadanın iç bölümünde yer aldığı için denize kıyısındaki Bodrum’un diğer turistik beldeleri kadar tanınmıyor. Bodrum’un kırsal yaşamını tam anlamıyla gözlemleyebileceğiniz yerlerden olan Mumcular’da halk çoğunlukla tarımla uğraşıyor, bu nedenle beldenin her yeri zeytin ağaçları ve narenciye bahçeleri ile çevrili.

Arıcılığın da yaygın olarak yapıldığı Mumcular’ın hem organik balları hem de peteklerden yapılan mumları çok ünlü. Belde ismini de bu güzel mumlardan alıyor. Verimli tarım arazileriyle Bodrum’un organik tarım merkezlerinden biri haline gelen Mumcular’da temiz havada zeytin bahçelerinde keyifle gezebilir, çok misafirperver olan belde halkıyla sohbet edebilir ve her pazar kurulan Mumcular pazarında organik zeytinyağları, bal ve çeşit çeşit mumlar alabilirsiniz. Bodrum bisiklet gezilerinin rotası üzerindeki Mumcular, onlarca çeşit yöresel Ege yemeğiyle gastronomi meraklıların da ilgisini çekiyor.

54- Bargilya Köyü

Bargilya Antik Kenti kalıntılarına da ev sahipliği yapan Bargilya Köyü, doğal atmosferi bozulmamış bir Ege köyü görmek isteyen gezginleri bekliyor. Tuzla Sulak Alanı’nda onlarca çeşit su kuşuna ev sahipliği yapan köy; zeytin ağaçlarıyla sarılı şirin sokakları, organik ürünlerle enerji veren köy kahvaltıları ve deniz kenarındaki antik hazineleriyle Bodrum doğa gezilerinde ve fotoğraf safarilerinde sıklıkla uğradığı yerlerden. Kuş gözlemciliği ve kamp yapmak için de ideal olan köyün huzurlu atmosferinde birbirinden güzel fotoğraflar çekebilirsiniz.

55- Bodrum Bağla Koyu

Bodrum’a 14 km uzaklıkta yer alan Bağla Koyu, tatil villalarının bulunduğu küçük bir yerleşim yeri. Son yıllarda villa oteller ve butik oteller ile hareketlenen Bağla Koyu, Bodrum’un henüz gelişmekte olan sakin cennetlerinden biri. Ortakent Yahşi ile Akyarlar beldeleri arasında uzanan koy, özellikle sahil kenarında çadır kurmak isteyen tatilcilerin en çok tercih ettiği yerler arasında. Tüm gün sessiz ve sakin bir koyda masmavi denizin tadını çıkarmak ve güneşlenmek için kalabalık turistik beldelere yakın olmasına rağmen bakir güzelliğini korumayı başarmış Bağla Koyu’nu ziyaret edebilirsiniz.

56- Adabükü 

Bodrum merkezine 20 dakika, Milas-Bodrum Havalimanı’na ise sadece 10 dakika uzaklıkta çok güzel bir konumda yer alan Adabükü, son yıllarda turizmin gelişmeye başladığı gizli koylardan biri. Ormanın içinde doğaya uyumlu olarak tasarlanmış villaları ve bungalovları ile ilgi çeken Adabükü, masmavi ve Ege’nin en dalgasız sahiliyle de keyifli bir yüzme deneyimi sunuyor. Lezzetli karidesleriyle deniz ürünleri severlerin keşfetmesi gereken gizli cennetlerden olan Adabükü’nün doğal güzelliğinin henüz çok popüler ve kalabalık olmadan tadını çıkarabilirsiniz.

57- Pedasa Antik Kenti

Bodrum Yarımadası uzun tarihinde birçok büyük medeniyete ev sahipliği yapmış ve her medeniyetten farklı bir hazineyi saklıyor. Pedasa Antik Kenti, bölgedeki hakim uygarlık Lelegler tarafından M.Ö. 2000 yılında kurulan ve günümüze az da olsa önemli kalıntıları ulaşan bir antik kent. Akropol, binlerce yıllık taş evler ve tarım alanları arasında gezebileceğiniz Pedasa Antik Kenti, Bodrum merkezine sadece 4 kilometre uzaklıktaki Konacık ilçesi sınırında yer alıyor. 3500 yıllık Pedasa Antik Kenti’nde pek çok kazı çalışması yapıldı ve çıkarılan tarihi eserler Türkiye’nin önemli arkeoloji müzelerinde sergileniyor.

58- Apostol Kilisesi

Gümüşlük Koyu karşısında, denizden kısa bir yürüyüşle ulaşılabilen küçük Tavşan Adası üzerinde yer alan Apostol Kilisesi, tarihi önemi ile tüm dünyadan Hristiyanların ilgisini çekiyor. M.Ö. 200 yılından yapıldığı tahmin edilen kilise, Ayasofya benzeri mimarisi ile dikkat çekiyor. İtalya ve Türkiye tarafından koruma altına alınan Apostol Kilisesi, 1990'lı yıllardan beri yapılan restorasyon çalışmalarıyla yenileniyor.

Bodrum'da görülmesi gereken yerler listesine ekleyebileceğiniz bu antik kilise, gün batımında sunduğu muhteşem manzarasıyla da ünlü. Gümüşlük sahilinden yürüyerek, kanoyla ve küçük teknelerle kolayca ulaşabileceğiniz Apostol Kilisesi’ni ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

59- Kızılhisarlı Mustafa Paşa Camii

Bodrum merkezinde 1723 yılında inşa edilen ve günümüze kadar sağlam kalmayı başarmış Kızılhisarlı Mustafa Paşa Camii, Bodrum Kalesi'nin hemen giriş bölümünde yer alan etkileyici bir mimari eser. Asırlık çınar ağaçları arasında yer alan bu dikdörtgen planlı küçük cami, büyük ve yıkıcı depremlere rağmen çok az hasar almış ve günümüzde de huzurlu atmosferiyle hizmet vermeye devam ediyor. Klasik Osmanlı mimarisini yansıtan kesme taşlarla inşa edilmiş Kızılhisarlı Mustafa Paşa Camii, Bodrum Kalesi surları ile birlikte etkileyici bir manzara sunuyor. Camiyi haftanın her günü ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

60- Madnasa Antik Kenti

Göltürbükü'ne hakim bir tepede inşa edilen Madnasa Antik Kenti, Bodrum Yarımadası’nda çok sayıda bulunan ve Leleg medeniyetinden günümüze kalan antik kentlerden biri. Tarihiyle ilgili çok az bilgi bulunan antik kentin Kral Maussalos döneminde terk edildiği ve halkının o dönemin en büyük kentlerinden olan Halikarnassos Antik Kenti’ne göç ettiği düşünülüyor.

Detaylı arkeolojik kazıların yapılmadığı Madnasa Antik Kenti, tam anlamıyla keşfedilmeyi bekleyen tarihi hazineleriyle gezilmeye değer bir yer. Gün boyu Göltürbükü'nün mavi bayraklı plajında denizin tadını çıkardıktan sonra akşam yürüyüşüyle antik kenti ziyaret edebilir ve hem Bodrum’un keşfedilmeyi bekleyen antik kentini gezebilir hem de Göltürbükü'nün en güzel fotoğraflarını çekebilirsiniz.


nihanbayram
Nihan Bayram
512 Yazı
Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.
Popüler Yazılar
Dünyanın EN kalabalık ülkeleri
Nihan Bayram
Nihan Bayram
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E9956194
Dünyanın EN zengin 25 ülkesi
Nihan Bayram
Nihan Bayram
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E9949019
Türkiye’de gezilecek EN meşhur 75 yer
Nihan Bayram
Nihan Bayram
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E9945100
Türkiye’nin huzur dolu 18 sakin şehri
Nihan Bayram
Nihan Bayram
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E9943113
Popüler Seyahat Yazıları
Uzman Yazarlar