Ülke: | Türkiye |
Bilinen İsimleri: | |
Dil: | Türkçe |
Nüfus: | 758,236 |
Din: | Müslüman |
Tel Kodu: | +0 462 |
Para Birimi: | Türk Lirası |
Zaman Dilimi: | DAZD |
Vize: | - |
Konsolosluk: | - |
Trabzon, Karadeniz bölgesinin Samsun’dan sonra ikinci büyük şehri. Tarih boyunca da gerek ticaret yolu, gerekse de liman şehri olması dolayısıyla önemli bir kent olmuş. Uzun yıllar göç veren Trabzon’un nüfusu, bugün 800 bine yaklaşmış. Göç vermesindeki en önemli etken hiç şüphesiz Karadeniz’in geçit vermeyen dağları. Şehir batı ve doğu iki yakaya doğru büyümesini sürdürüyor. Deniz ve doğa turizmi açısından son yıllarda ünü artan kentte, özellikle yayla turizminde de büyük gelişme gözlemleniyor. Trabzon’un Vakfıkebir, Maçka, Araklı, Of, Akçaabat, Beşikdüzü, Çarşıbaşı, Arsin, Yomra olmak üzere 9 tane ilçesi vardır. Kentin etrafı yeşilliklerle çevrili olsa da, kent merkezi genel olarak kalabalık ve biraz da sıkışıktır. Ancak yaylaları, Uzungöl, Çaykara gibi doğal güzelliklerin yer aldığı beldeleri Trabzon’a gezecekleri keyifli anlar yaşatır.
Trabzon’da yıl genelinde yağışlı bir hava hüküm sürer. Kışlar çok soğuk geçmese de genelde yağışlıdır. Kış sıcaklık ortalaması 5-10 derece civarındadır. Yazın ise 27 derece sıcaklık ortalaması görülür. Yazın bile yağmur yağması kent için sıradan bir durum. Şehirde oldukça nemli bir hava vardır. Kenti gezmek için en uygun zamanların yaz ve sonbahar ayları olduğunu söyleyebiliriz. İlkbaharda genelde daha şiddetli yağmurlar görünür. Denizden içerilere doğru girdikçe yani daha iç ilçelerde hava sıcaklığı biraz daha soğuk olabilir.
Trabzon Havalimanı, denizin hemen yanında bir havalimanıdır. Bu yüzden iniş ya da kalkışlar biraz ürkütücü gelebilir. Ancak havalimanından kent merkezine ulaşım oldukça kolay. Şehir merkezine 6 km uzaklıktaki havalimanından dolmuş ve taksi ile ulaşım var. Yine Rize gibi civar şehirlere ya da diğer ilçelere de havalimanının yakınından otobüsler kalkıyor. Türkiye’nin pek çok şehrinden de Trabzon Havalimanına direkt yolcu seferleri yapılıyor.
Trabzon ayrıca karayolu hattı üzerinde bulunduğu için bir çok şehirden otobüs ile ulaşım vardır. Yine tren istasyonu da şehir merkezinden geçiyor.
Trabzon’da balık, pide gibi yemeklere bir de Karadeniz mutfağına düşkünseniz şanslısınız. Şehre özgü yemeklerin başında hamsi geliyor. Kent merkezinde küçük büyük pek çok balık lokantası hatta sadece hamsi yapan yerler görebilirsiniz. Bir diğer yöresel lezzet ise pide. Karadeniz pidelerine düşkünler için güzel adresler var. Yine el yapımı hamurdan yapılan bir tatlı olan laz böreği, bol tereyağlı kuymak, bir tür omlet olan kaygana, popüler diğer lezzetler. Ayrıca Trabzon’un ilçesi Akçaabat ile anılan Akçaabat köftesi, Maçka sütlacı ve büyük yuvarlak uzun süre bayatlamayan Trabzon ekmeği yöreye özgü diğer lezzetler. Trabzon’un tereyağı da meşhur. Kendinize sarı renkli lezzetli Trabzon yağlarından da satın alabilirsiniz.
Sümela Manastırı
Maçka’da çok yüksek bir tepeye inşa edilen Sümela Manastırı kentin simge eserlerinden birisi. Binlerce yıl önce böyle bir tepeye dönemin zor koşullarında inşa edilmiş olması manastırın değerini arttırıyor. 365-395 yılları arasında inşa edilmiş Manastır Maçka ilçesinde yer alıyor. Burası müze olarak ziyaret edilebilir.
Ayasofya Müzesi
Trabzon’un simge yapılarından birisi de şehir merkezindeki Aya Sofya Müzesi.1250-12560 yılları arasında kilise olarak inşa edilen Ayasofya, yüksek yuvarlak kubbeleriyle dikkat çekiyor. Burası müze olarak ziyaret edilebilir.
Boztepe
Şehrin kuşbakışı manzarasını seyrederken lezzetli çay içmek isterseniz, adresiniz Boztepe olmalı. Buranın manzarası şahane. Gündüzü de gecesi de ayrı güzel. İsteyenler demlikle çay satın alabiliyor.
Uzungöl
Trabzon fotoğraflarını süsleyen doğa harikası Uzungöl etrafı dağlarla çevrili yeşillikler içerisinde harika bir yer. Burada konaklama yapabileceğiniz çok sayıda pansiyon var.
Atatürk Evi ve Müzesi
Atatürk Evi yazlık bir köşk olarak yapılmış dönemin tüm şatafatını taşıyan bir ev. Atatürk burada kaldığı için Atatürk Evi adı verilmiş, Atatürk burada mal varlığını Türk halkına bağışladığını belirten vaziyetnamesini kaleme almış. Güzel bir bahçesi de olan köşk müzeye çevrilmiş.
Ortahisar Camisi
Kilise olarak yaptırılan Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye çevrilen Trabzon’un en eski eserlerinden birisi.
Gülbahar Hatun Türbesi
Yavuz Sultan Selim’in annesi Gülbahar Sultan anısına yaptırdığı türbe. Sekiz köşeli türbe taş işçiliğiyle yapılmış.
Trabzon Müzesi
Trabzon’un ünlü bankerlerinden Kostaki Teophylaktos tarafından yaptırılmış bir köşk. Köşkün bütün yapı malzemeleri İtalya’dan getirtilmiş. Bugün müzeye çevrilmiş.
Yaylalar
Trabzon’da gezebileceğiniz çok sayıda yayla var. Bazılarında elektrik su konaklama yerleri bazıları ise tamamen doğal halde kalmış elektriği suyu bile bulunmuyor. Lapazan, Haçka Obası bunlardan biri.
Çaykara
Trabzon’un gölleri ve şifalı sularıyla ünlü bir ilçesİ. Şehre 75 km uzaklıktaki Çaykara’nın kaplıcaları da meşhur.
Trabzon’un olmazsa olmazı Sümela Manastırı, Uzungöl, Maçka gibi yerlerini mutlaka gezmek lazım. Bu yerleri gezdikten sonra yaylalara da çıkabilirsiniz. Yaylaların bazılarında belli bir noktadan sonra özel bir taşımacılık yapılıyor.
Karadeniz’in enfes havasını tatmak için yaylaya çıkmak iyi fikir. Lapazan Yaylası, Çakırgöl Yaylası, Kiraz Yaylası, Mavura yaylası gibi pek çok yayla var. Bazılarında elektrik su bile olmuyor. Ona göre yaylaya çıkmadan bir tercih yapın. Yine el işi altın ve gümüş telkâri takılardan da satın alabilirsiniz.
Trabzon’da doğal güzelliklerle dolu yemeli içmeli etkinlikler yapmak istiyorsanız Uzungöl, Maçka ve çok sayıda yayla alternatifi var. Bu anlamada seçenek çok. Eğlence mekanları açısından ise çok fazla seçenek yok. Süleyman kentin en ünlü eğlence mekanı. Canlı müzik yapılıyor. Trabzonspor futbolcularını yöneticilerini burada görebilirsiniz. Şehrin güzel meyhaneleri de var. Balık lokantaları da bol. Onun dışında kente özgü çok bir seçenek yok.
Trabzon’da gümüş ve altın telkâri işçiliğinden çok güzel takılar bulabilirsiniz. Hatta yıllardır modası geçmeyen klasik haline gelmiş kalın Trabzon bileziklerini pek çok kadın 3 kuşaktır kullanıyor bile. Altın ve gümüşçüler çarşısına mutlaka uğrayın. Yöreye has dokuma peştamal de satın alabilirsiniz. Yine kentte ahşap oyma güzel hediyelik eşyalar var. Damak tadına düşkünler içinse meşhur Trabzon tereyağından satın alabilirsiniz.
Acısu / Şalpazarı (Mayıs)
Karadağ Yayla Şenlikleri / Vakfıkebir (Temmuz)
Karadağ Yayla Şenlikleri / Vakfıkebir (Temmuz)
Akçaabat Uluslararası Müzik ve Halk Oyunları Festivali / Hıdırnebi Yaylası (Temmuz)
Uğurlu Yayla Şenliği (Akçaabat) Temmuz
Kadırga Yaylası, Alaca Yaylası, Sis Dağı / Şalpazarı (Temmuz)
Sürmene Kültür ve Turizm Şenligi / Sürmene (Temmuz)
Taşköprü Yayla Şenliği – Arsin (Temmuz)
Uzungöl Kültür ve Turizm Şenliği / Çaykara (Ağustos)
Uluslararası Maçka Sümela Festivali / Maçta (Ağustos)
Ekmek ve Kültür Festivali / Vakfıkebir (Ağustos)
Uluslararası Kültür Sanat Festivali / Trabzon merkez (Eylül)
1 Ocak (Yılbaşı)
23 Nisan (Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı)
1 Mayıs (İşçi Bayramı)
19 Mayıs (Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı)
30 Ağustos (Zafer Bayramı)
29 Ekim (Cumhuriyet Bayramı)
Ramazan ve Kurban Bayramları
Trabzon halkı futbol tutkunudur. Şehrin geneli de kendi kentinin takımı Trabzonspor’u tutar. Trabzon halkıyla takımlarını kötüleyen sohbetlere girmemenizi tavsiye ederiz. Ancak futbol konuşmayı çok severler. Yaşlı genç kadın erkek pek çok kişiyle futbol konuşabilirsiniz. Karadeniz insanı hareketli eğlencelidir. Yöre şivesi de hoşunuza gidebilir. Şehrin turistik noktalarını Uzungöl, Maçka, Sümela gibi yerleri gezmeden dönmeyin. Yine kente özgü hamsi, laz böreği, kaygana, kuymak, pide gibi lezzetleri de mutlaka tadın. Genel olarak gezmesi rahat bir şehirdir. Hareketlidir.
Trabzon’da şehir içi ulaşım genelde otobüs ve minibüs ile sağlanır. Havalimanı ulaşımı ise kolaydır. Havalimanı kent merkezinde olduğu için dolmuş ya da taksi kullanabilirsiniz. Trabzon ayrıca Rize-Artvin-Gümüşhane-Erzurum ve Giresun-Ordu-Sinop istikametinde yer aldığı için Türkiye’nin pek çok yerine karayoluyla ulaşım da sağlanır. Otobüs ve tren yolu terminali de kent merkezinde yer alır. Uzungöl, Maçka gibi ilçelere minibüs var ancak pazarlıkla taksi de kullanabilirsiniz ya da yine otomobil de kiralayabilirsiniz.
Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.