Ülke Künyesi
Haritada GösterGenel Bilgiler / Rehber
Tayvan Adası, Penghu Adaları ve küçük adacıklardan oluşan Tayvan, 7 Aralık 1949 yılında bağımsızlığını kazanmasına rağmen pek çok ülke tarafından tanınmayan bir Doğu Asya ülkesi. Çin’in bağımsızlığını tanımadığı ve çeşitli yaptırımlar uyguladığı Tayvan Hong Kong, Güney Kore, Singapur ile birlikte dört Asya kaplanından biri ve son 50 yılın en hızlı büyüyen ekonomileri arasında. Bilişim, elektronik ve mühendislik alanlarında dünyanın en gelişmiş ülkelerinden olan Tayvan, binlerce çeşit ağacın bulunduğu tropikal ormanları, büyüleyici plajları, hareketli gece pazarları ve eğlenceli gece hayatıyla turizm konusunda da bölgenin en gelişmiş ülkeleri arasında.
Halkın büyük bir bölümünün Budizm, Konfüçyüsçülük ve Taoizm gibi çeşitli dinlere inandığı ülkede bulunan etkileyici tapınaklar, mabetler ve kutsal alanlar da tüm dünyadan kültür meraklılarını ülkeye çekiyor. 23 milyonu aşkın nüfusu ve her yıl ülkeyi ziyaret eden milyonlarca turiste rağmen suç oranlarının çok düşük olduğu Tayvan, dünyanın en güvenli ülkeleri arasında gösteriliyor.
Sokak lezzetleri ve balık restoranlarının çok popüler olduğu ülkede dünyanın en yüksek gökdelenlerinden biri olan Taipei 101, büyüleyici doğa manzaraları sunan Laomei Green Resifi, ülkenin en büyük pazarlarından Shillin Gece Pazarı, Penghu Adaları, Lungshan Tapınağı ve Wuji Tianyuan Tapınağı, turistlerin Tayvan gezilerinde mutlaka ziyaret ettiği yerlerden.
Ne Zaman Gidilir?
Yengeç dönencesinin ortadan ikiye böldüğü Tayvan Adası’nın doğu bölümleri dağlık, batı bölümleri ise düz ve bu coğrafi özellikler iklim üzerinde etkili oluyor. Tayvan genelinde yıl boyu sıcak ve nemli subtropikal iklim özellikleri görülüyor. Özellikle kış aylarının çok yağışlı geçtiği ülkede mayıs ve eylül aylarında da sert muson yağmurları görülebiliyor.
Haziran ve eylül ayları arasını kapsayan yaz döneminde, 30 dereceyi aşan yüksek sıcaklar ve nemin olduğu ülkede yaz sonunda ise çok şiddetli fırtınalar ve tayfunlar yaşanıyor. Yıllık sıcaklıklarının ortalama 25 ile 30 derece arasında değiştiği Tayvan’da kış aylarında sıcaklıklar ortalama 15 derece civarında. Ülkeyi gezmek için güzel zamanlar ise hem sıcaklıkların hem de yağışların az olduğu ilkbahar ve sonbahar ayları.
Nasıl Gidilir?
İstanbul'dan Tayvan'ın başkenti Taipei’ye direkt veya aktarmalı uçuşlarla rahatlıkla gidebilirsiniz. Türk Hava Yolları'nın haftada 3 tane direkt uçuşunun olduğu Taipei’nin yanı sıra Kaohsiung, Tainan, Taoyuan, Magong, Taitung Country, Chiayi ve Hualien şehirlerine de aktarmalı uçuşlarla gitmeniz mümkün. İstanbul ile Taipei arası uçak yolculuğu direkt uçuşlarda 12 saat, aktarmalı uçuşlarda ise 13-15 saat arasında sürüyor. Aktarmalı uçuşlarla Tayvan’a gidecekseniz, aktarma yapılacak ülke için de transit vize almanız gerekiyor.
Gece Hayatı
Çok renkli ve hareketli gece hayatı ile bilinen Tayvan'da özellikle Başkent Taipei, Taichung, Taoyuan, Kaohsiung, Tainan gibi büyük ve turistik şehirlerde lüks gece kulüplerinden her tarz müzik dinleyebileceğiniz kaliteli barlara, plaj ve sokak partilerinden eğlenceli festivallere kadar pek çok seçenek bulabilirsiniz. Hem eğlenmeyi seven Tayvanlılar hem de turistlerden dolayı ülkenin şehirleri çok zengin eğlence mekanı alternatiflerine sahip.
Geleneksel yöntemlerle demlenmiş biralar, pirinç şarabı ve sorgum votkasının çok tüketildiği ülkenin başkenti Taipei’de Xinyi, Ximending ve Zhongshan bölgeleri, onlarca çeşit eğlence merkeziyle turistlerin en çok uğradığı yerler arasında. Şehrin en lüks gece kulüplerinden olan Mint Lounge, dans gösterilerinin düzenlendiği Apocalypse Now, moda etkinlikleriyle ünlü Den, Roxy 99, Twins Bar; Taichung şehrinde Spin, Show House ve Amanking, Tainan şehrinde ise Dive Bar, Bar TCRC, Big&Long Bar en popüler eğlence mekanlarından sadece bazıları.
Alışveriş / Ne Alınır?
Turistler için çok çeşitli alışveriş alternatiflerine sahip olan Tayvan şehirlerinde devasa gökdelenlerde bulunan lüks alışveriş merkezlerinden renkli gece pazarlarına, yöresel ürünler satılan sokak tezgahlarından zanaatkar atölyelerine kadar birçok alışveriş mekanı bulunuyor.
Yeşim taşı ve mercanlarla yapılan el sanatı ürünleri, yöresel motifler işlenmiş maskeler, Aborjinlerin yaşadığı adalardan getirilen el yapımı takılar ve süs eşyaları, Çin porseleni ve çay takımları, vazolar, onlarca çeşit şifalı bitki, kokulu mumlar, egzotik baharatlar, değerli taşlarla süslü mücevherler, elektronik eşyalar ve ülkeye özgü su mermerleri hazırlanan biblolar, Tayvan’da çok satılan hediyelik eşyalar arasında.
Taipei’deki Dunhua Yolu, 24 saat açık kitap dükkanları ve antikacılarıyla çok popüler. Başkentin alışveriş cennetleri olan Jhongsiao, Sinyi ve Ximending bölgelerinde de büyük alışveriş merkezleri, çarşılar ve butik mağazalar bulabilirsiniz. Shilin, Huaxi ve Yansan gece pazarları ise hem yüzlerce çeşit hediyelik eşyayı incelemek hem de Tayvan sokak lezzetlerini tatmak için uğrayabileceğiniz yerlerden. Kaohsiung şehrinin dünyaca ünlü Liuhe Gece Pazarı, Tainan şehrinde ise Zhongzheng Xingxiang Alışveriş Bölgesi, alışveriş yapmak için uğramanız gereken yerler arasında.
Festivaller ve Fuarlar
Fuarlar
Tatiller / Önemli Günler
1 Ocak Yeni Yıl
1 Ocak Tayvan Kuruluş Günü
Ocak/Şubat Çin Yeni Yılı (Çin Takvimine göre değişiklik gösteriyor)
28 Şubat Barış Günü
3 Nisan Çocuklar Günü
1 Mayıs İşçi Bayramı
10 Ekim Ulusal Gün
31 Ekim Chiang Kai Shek’in Doğum Günü
25 Aralık Anayasa Günü
31 Aralık Yılbaşı
Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Ülkenin resmi para birimi olan Tayvan dolarının dışında dolar ve euro gibi yabancı paralar çoğu yerde kabul edilmiyor. Ayrıca pek çok küçük mağaza ve dükkanda da kredi kartı yerine sadece nakit kabul ediliyor.
- Tayvan’da dini mekanlar, müzeler ve resmi dairelerde fotoğraf veya video çekmek genellikle yasak. Özel izin alarak veya belirli bir ücretle bazı turistik mekanlarda fotoğraf çekilmesine izin veriliyor.
- Sinema ve mağazalarda sigara içmenin yasak olduğu Tayvan’da çoğu restoran, kafe ve barda ise sigara içilebiliyor.
- Tayvan restoranlarında kaşık ve çatallar yerine çoğunlukla yemek çubukları kullanılıyor.
- Suç oranının düşük olduğu ülkede yine de kalabalık eğlence mekanları ve plajlarda yanınızda çok fazla nakit para veya değerli eşya bulundurmamalısınız.
- Mayıs ve haziran aylarında muson yağmurlarının etkili olduğu ülkeyi bu dönemde ziyaret etmek önerilmiyor.
Ulaşım
Tayvan’da otobüsle, minibüsle ve araba kiralayarak hemen her şehre rahatça ulaşmanız mümkün. Yüksek hızlı trenlerin hem yerel halk hem de turistler tarafından yoğun olarak kullanıldığı ülkede Taipei, Panchiao, Taoyuan, Hsinchu, Taichung, Chiayi, Tainan, Kaohsiung, Tsuoying ve Doğu Taipei, Nankang, Miaoli, Changhua, Yunlin arasında hizmet veren hızlı trenler günde çok sayıda sefer yapıyor.
Taichung Uluslararası Havalimanı, Taoyuan Uluslararası Havalimanı ve Kaohsiung Uluslararası Havalimanı gibi büyük havalimanlarının yanı sıra 40’tan fazla küçük havalimanının bulunduğu Tayvan’da China Airlines, Daily Air, EVA Air, Mandarin Airlines, Tigerair Taiwan, Uni Air ve Starlux Airlines havayollarının düzenlediği iç hat uçuşlarıyla da her şehre rahatça gidebilirsiniz.
Milyonlarca nüfuslu Taipei gibi büyük Tayvan şehirlerinde ulaşım ise çoğunlukla metro, otobüs, minibüs ve taksiler ile sağlanıyor. Özellikle metroların yoğun kullanıldığı şehirlerde Taipei metrosu, Yeni Taipei metrosu, Taichung metrosu, Taoyuan metrosu ve Kaohsiung hızlı transit metrosu, en geniş güzergâhları olan metro ağları.
Kültür
Tayvan, büyüleyici doğal güzelliklerinin yanı sıra çok zengin bir kültürel çeşitliliğe sahip. Halkın çoğunun Budizm, Konfüçyüsçülük ve Taoizm gibi dinlere inandığı ülkede Hristiyanların ve Müslümanların oranı ise oldukça az. Ülkenin her şehrinde bulunan birbirinden güzel tapınaklar ve mabetler, turistlerin en çok ziyaret ettiği yerler arasında. Nüfusun %95’ini Han Çinlerinin oluşturduğu ülkede Malay-Polinezyalılar ve 16 yerel etnik grup da yaşıyor.
Mandarin Çincesinin resmi dil olarak kabul edildiği Tayvan’da özellikle kırsal bölgelerde adanın yerel dili olan Hakkaca da yaygın olarak konuşuluyor. Yüksek bir okuma yazma oranına sahip ülkede pek çok saygın üniversite var. Sanayisi bilime ve teknolojiye dayanan Tayvan’da üniversitelerde de özellikle mühendislik, matematik ve bilişim eğitimleri veriliyor.
Çin'in Konfüçyüs eğitimi ile şekillenen Tayvan kültüründe disiplin ve itaat ön plana çıkıyor. Oldukça apolitik olan Tayvanlılar, politika veya din hakkında konuşmaktan hoşlanmıyor ve turistlere karşı çok yardımseverler. Sağlıklı yaşam tarzının benimsendiği Tayvan’da her şehirde jimnastik salonları, açık hava spor alanları ve sağlık merkezleri görmeniz mümkün.
Tayvanlılar arasında batıl inançlar da oldukça yaygın. Medyumluk ve falcılığın çok sevildiği ülkede çocukların isimleri ve etkinlikler bile gezegenlerin hareketlerine göre belirleniyor. Ayrıca ülkede pek çok yerel ritüel ve hayvan kurban etme ayinleri de yapılıyor.
Tayvan’ın yöresel mutfağı ise ağırlıklı olarak Çin mutfağından etkilenmiş durumda. Sıcak ve soğuk denizlerin kesişme noktasında olduğundan yüzlerce çeşit balık yakalanan ülkede sofraları taze deniz ürünlerinin yanı sıra pirinç, hamur işleri, et yemekleri, çeşit çeşit baharatlar ve soslar süslüyor. Sokak yemekleri konusunda çok zengin olan Tayvan’da bitkisel çaylar, pirinç şarabı ve sorgum votkası da en çok tüketilen alkollü içecekler arasında.
Ekonomi
Son 50 yılın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri olan Tayvan; Hong Kong, Güney Kore ve Singapur ile birlikte dört Asya kaplanından biri konumunda. Ülkenin ekonomisi büyük oranda sanayi ürünleri, balıkçılık, turizm ve ormancılık sektörlerine dayanıyor. Tüm dünyaya elektronik ürünler ve devreler, otomobiller, petrol yağları, yarı iletkenler, plastik, petrokimya ürünleri ve optik cihazlar ihraç eden ülke, diğer ülkelerden ise ham petrol, çelik, kömür ve doğal gaz gibi ürünler ithal ediyor.
Binlerce çeşit ağaçla çok zengin bir bitki çeşitliliğine sahip ülkede kereste ve ormancılık da çok yaygın. Özellikle kâfur ağacından üretilen özel yağlar konusunda dünya lideri olan Tayvan, bir ada ülkesi olması ve sıcak-soğuk denizler arasında bir noktada bulunmasından dolayı balıkçılık konusunda çok gelişmiş. Balıkçılığın yüzlerce yıldır yapıldığı adada onlarca çeşit deniz ürünü de dünyaya ihraç ediliyor.
En çok ticareti Amerika Birleşik Devletleri, Japonya, Güney Kore, Hong Kong ve Singapur ile yapan Tayvan'da nüfusun büyük bölümü turizm gibi hizmet sektörlerinde ve sanayide çalışıyor.
Vize Nasıl Alınır?
2013 yılında Türkiye ile Tayvan arasında yapılan anlaşmayla birlikte ülke, Türk vatandaşlarına sınırda vize uygulaması başlattı. 30 güne kadar konaklama imkanı sağlayan bu vizeler, Taipei’deki Taoyuan Uluslararası Havaalanı’nda veriliyor. Sınırda vize uygulamasında istenen belgeler arasında ise 6 ay geçerliliği olan ve 2 boş sayfası bulunan bir pasaport, vize başvuru formu, 2 tane biyometrik fotoğraf ve vize harcı bulunuyor.
Tayvan’da 30 günden fazla konaklamayı planlayan Türk vatandaşlarının ise Tayvan turistik vize, Tayvan ticari vize, Tayvan eğitim vizesi veya Tayvan aile-arkadaş ziyaret vizesi gibi seyahat amaçlarına göre vize seçeneklerden birine başvurması gerekiyor. Vizeler için istenen belgeler arasında ise 10 yıldan eski olmayan ve dönüş tarihinden itibaren 6 ay daha geçerli bir pasaport, Tayvan vize başvuru formu, nüfus cüzdanı fotokopisi, 2 tane biyometrik fotoğraf, seyahat sağlık sigortası, çalışanlar için son 3 ayın maaş bordrosu, şirket sahipleri için faaliyet belgeleri ve imza sirküleri gibi çeşitli belgeler yer alıyor.
Türkiye Temsilcilikleri
Taipei Türk Ticaret Ofisi
Adres: No:333 Keelung Rd., section 1, suite:1905, 19F, Taipei, 110, Taiwan
E-posta: [email protected]
Telefon: +886-2-27 57 73 18, 27 57 64 07, 27 57 61 15
Faks: +886-2-27 57 94 32