Uçak yolculuklarında bavula konulması yasak eşyalar nelerdir?

Uçakla seyahat ederken bavulunuza alabileceğiniz eşyalar belirli bir kısıtlamaya tabi tutulur. Bu, uçuşunuzun yurtiçine veya yurtdışına olduğuna göre değişebileceği gibi spesifik olarak hangi ülkeye seyahat ettiğiniz ve bu ülkenin gümrük kulları da önem taşır.

Yolcu ve kabin bagajında taşınması yasak olan maddeler neler?

  • Yanıcı ve patlayıcı cisimler: Her ne kadar kötü amaçlarla taşınmıyor olsa dahi herhangi bir aksilik anında tüm yolcular için sorun teşkil edebileceği için dinamit, gazlı bomba, el bombası, ateşli silah ve çakmak, kibrit benzeri yanıcı cisim ve sıvılar katiyen bagaja alınmaz.
  • Kesici aletler: Makas, mini çakı, bıçak, tıraş bıçağı, şiş, tığ, iğne enjektörü veya keskin uca sahip tehlikeli olabilecek benzeri hiçbir nesnenin valizinizde olması kabul edilmez. Tornavida, testere çekiç, matkap gibi teknik sebeplere nakliye yollu taşınmak istenen nesneler de valizinize kabul edilmeyecektir.
  • Can güvenliğini ihlal eden aletler: Silah, tabanca, tüfek, mermi, kılıç benzeri aletler yolcuların can güvenliğini doğrudan etkileyebileceği için uçaklara asla kabul edilmez.

Önemli: Fakat silah ya da beylik tabancası gibi mesleğiniz gereği (polis, asker vb.) üzerinizde bulundurmanız gereken eşyalarınız için her havayolu firmasının belirli bir prosedürü bulunmakta. Genellikle silahınız

  • Yanıcı ve patlayıcı sıvılar: Çamaşır suyu, deterjan, asit, tuz ruhu gibi yakıcı ve patlayıcı özelliği bulunan sıvı maddeler de gerek yurtiçi gerek yurtdışı uçuşlarında bagajınıza alamayacağınız şeyler arasında.
  • Deodorant, parfüm, kolonya gibi spreyli hiçbir ürün yüksek basınçta tetiklenebilecek patlama etkisinden ötürü uçağa alınması yasaklı maddelerden.

Önemli: Uçuş esnasında almanız zorunlu olabilecek reçeteli ilaçlar ve bebek mamaları için bazen kabin bagajı uygulamasında istisnai durumlar yaratılabiliyor.

Kabin bagajınıza alacağınız 100 ml'den küçük makyaj, kozmetik vb. ürünleriniz için sizlere görevlilerce verilen plastik şeffaf çantalarda muhafaza edebilirsiniz.

  • Patlama riski olan elektronik cihazlar: Son zamanlarda yaygınlaşan elektronik sigaralar da patlama riskinden ötürü hiçbir şekilde uçağa alınmıyor. Lityum pil, batarya benzeri patlayıcı riski olan cihazlar da yasak olan maddeler arasında.
  • Yiyecek ve içecekler: Belirli bir miktardaki katı gıda maddelerinizi valizinizde taşımanıza müsaade edilirken, sıvı ya da sıvıya geçişi mümkün gıda ürünlerinizi valinizde ya da el bagajınızda bulunduramazsınız.

Yurtdışına çıkışlarda valize kabul edinmeyen yasaklı eşyalar neler?

Yukarıda sıralanan eşyalar yurtiçi ya da yurtdışı ayrımı olmaksızın uçuşunuzda valiz ya da kabin bagajınızda taşımanıza izin verilmeyen nesneler. Ne var ki bazı ülkeler kendilerine has kabin bagajı kuralları bulunduruyor.

Uçuş Güvenliği Kontrol Listesi

Aşağıda, ABD ve İngiltere'de uçuşlar için geçerli olan bazı güvenlik kuralları yer almaktadır.

Kural Detay
Rezistanlı ya da alevli çakmak Yasaktır
Sıvılar Maksimum 100 ml kaplarda, toplamda 1 litreyi aşmayacak şekilde şeffaf kilitli poşetlerde. Her yolcu için 1 poşet hakkı.
Kronik hastaların ilaçları Reçete ya da rapor gereklidir
Bebek maması Yolculuk süresince yetecek kadar izin verilir
Elektronik cihazlar Cep telefonundan büyük cihazlar kabul edilmez. Maksimum boyutlar: Boy: 16 cm, En: 9,3 cm, Derinlik: 1,5 cm

Valiz hazırlamadan önce bilmenizde fayda olan bilgiler

  • Medikal cihazların hariç tutulduğu uygulama kapsamında elektronik eşyalarınızı, uçak altı kargo bölümünde taşınmak üzere, check-in kontuarlarında bagajınızla teslim etmeniz gerekiyor.
  • Eğer bagajınızı başkası hazırlıyorsa sizin kontrolünüz altında yapılmasına özen gösteriniz. Özellikle kapalı kutu, paket gibi tüm ambalajları bagajınıza koymadan önce kontrol etmenizde fayda var.

Valizde taşınması yasak olan maddelere ne oluyor?

Uçağa giriş kontrolünde kabin bagajınıza ya da valizinize almanıza izin verilmeyen nesneleri yanınıza almanız halinde bu ürünleri kontrol alanındaki çöp kutularına bir daha alamamak üzere bırakmanız gerekir. Bu tür bir durumla karşı karşıya kalmamak adına sizin için hazırladığımız kolay kontrol listesini kullanabilirsiniz.

Uçuş Güvenliği Kontrol Listesi

Valizinize ya da el bagajınıza alamayacağınız eşyalarınızı kontrol etmek için check-list tablonuz telefonunuzda olsun isterseniz yukarıdaki görsel işinizi kolaylaştırabilir.

Seda Suvat

Seda Suvat

Kocaeli Üniversitesi Turizm Rehberliği ve Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi İşletme bölümleri mezunu. Turizm sektöründe 12 yıl boyunca uçak bileti ve tatil rezervasyonları konusunda kazandığı uzmanlıkla, 2015’ten beri Enuygun’da Seyahat Destek Müdürü olarak kullanıcıların en iyi acente deneyimini yaşamaları için çalışıyor.

Hızlı Uçuş Ara