Havaalanına girişten uçağa binene kadar işlem sırası

Havaalanına girişten uçağa binene kadar işlem sırası

1. Havaalanına varış

Yurtdışı uçuşunuz için uçağınızın kalkış saatinden 2  saat önce, iç hat uçuşunuz içinse en ortalama 1 saat önce havaalanında olmaya özen gösterin.

2. İlk güvenlik kontrolü

Havaalanına girişte ilk olarak güvenlik kontrolünden geçmelisiniz. Bunun için valizlerinizi ve üzerinizdeki cep telefonu, bozuk para, anahtar ve metal tokalı kemer gibi metal eşyalarınızı görevliler tarafından size verilen kaplar içerisinde, X-ray cihazının bantına yerleştirmeniz gerekiyor. Güvenlik görevlileri ekrandan bunları kontrol ederken siz de yavaş yavaş dedektörden geçebilirsiniz. Üzerinizde alarm veren bir şey olması durumunda güvenlik görevlileri sizi arama hakkına sahip.

Önemli not: Kalp piliniz varsa ya da riskli hamilelik yaşıyorsanız güvenlikten geçmeden önce mutlaka doktor raporunuzu hazır bulundurun.

3. Check-in

Havaalanına vardıktan sonra ilk işiniz check-in işlemlerinizi yapmak olmalı. Havayolu kontuarlarında veya online sağlayıcılardan gerçekleştirebilirsiniz.

4. Bagaj teslim

Check-in işlem esnasında teslim edeceğiniz bagaclarınız varsa uçak içi bagajı olarak görevlilere emanet edebilirsiniz. Bilet aldığınız havayolu firmasının bankosunu bulmalısınız. Kişisel bagaj ağırlık hakkınızı geçmemek için valizinizi önceden tartmanız faydalı olacaktır.

El bagajı veya sırt çantası bulunduruyorsanız onları yanınıza alabilirsiniz. Bu eşyalara da bir etiket yapıştırılması gerekir.

5. İkinci Güvenlik kontrolü

Check-in ve bagaj teslim işlemlerini gerçekleştirdikten sonrs güvenlik kontrolünden geçmelisiniz. Biletiniz ve kimliğinizi kontrol esnasında üstünüzde bulunmalı. Yeni evliler evlilik cüzdanlarını, kimliği olmayanlar da geçici kimlik belgesini yanlarında taşımalı.

Önemli not: Bu bölüme geçerken el bagajınızda taşıyacağınız sıvı miktarı kısıtlı. Sadece her biri 100 ml aşmayacak şekilde toplamda 1 lt kadar küçük kutularda sıvı bulundurabilirsiniz. Bebek mamaları ve reçeteli ilaçlarınız bu uygulamadan muaf tutulur.

6. Üst kontrolü

Bilet ve kimlik belgesi kontrolünden sonra x-ray cihazından eşyalarınızı geçirmeli ve dedektörlerden de kendiniz geçmelisiniz. Genelde botlarınızı ve tüm metal eşyalarınızı çıkarmanız istenir. Buna uygun giyinmenizi öneririz.

7. Önemli not: Dış hatlar uçuşunda iseniz pasaport kontrolüne gitmeniz gerekecek. Çıkış işlemlerinizi tamamlamalısınız.

8. Uçuş kapısı

İç hatlarda uçuyorsanız direkt olarak biniş kartınızla beraber uçuş kapısına gidebilirsiniz. Kapı numaranız ve kapı açılış saati uçak bileti üzerinde yer alır. Uçuşunuzdan ortalama olarak 30-40 dakika önce uçuş kapısının önünde bulunmanızı öneririz.

Önemli not: Uçak kalkış saatlerinde ve kapılarda değişiklik olabileceği için beklediğiniz kapının üzerindeki ekranı ve cep telefonunuza gelebilecek güncelleme mesajını kontrol etmeyi ihmal etmeyin.

9. Uçağa varış

Görevlilere biniş kartınızı ve kimliğinizi ve pasaportunuzu (yurtdışı uçuşları için) göstermeniz gerekir. Ardından doğrudan uçağa uzanan bir geçiş kapısından yahut körüklü bir araçla uçağa ulaşabilirsiniz.

Önemli not: Tekerlekli sandalye kullanacak yolcuların seyahat edecekleri şirketle iletişime geçtiklerinde kendilerine uçağa binene kadar gerekli destek belirli bir ücret karşılığı sağlanıyor. Aynı şekilde yalnız seyahat edecek çocuklar için de refakatçi hizmeti alabilirsiniz.

10. Yerleşme

Uçağa vardıktan sonra biniş kartınızdaki koltuğunuza yerleşmeli ve el bagajınızı koltuğunuzun üstünde yer alan bagaj alanlarına yerleştirmelisiniz.

Merve Kılıç

Merve Kılıç

Turizm sektöründeki 10 yıllık kariyeri boyunca seyahat destek hizmetlerinin her alanında kazandığı uzmanlıkla, 2012 yılından beri Enuygun Kurumsal Seyahat Uzmanı olarak çalışıyor.

Hızlı Uçuş Ara