Orta Doğu’nun en büyük havalimanı olan Dubai Uluslararası Havalimanı, Birleşik Arap Emirliklerinde yer alan Dubai’de bulunuyor. Garhoud ile Qusais semtleri arasında konumlanmış havalimanının Dubai kent merkeziyle arasında 4 kilometre mesafe yer alıyor. Sivil kategoride hizmet veren havalimanı aynı zamanda hava yolu taşımacılığında da önemli bir merkezdir. Şehirlerarası ve uluslararası uçuşların gerçekleştirildiği havalimanı, yurt dışı yolcu transferi bakımından dünyanın en işlek havalimanı olma özelliğini taşıyor. Yurt içi ve yurt dışı tüm uçuşlar göz önünde bulundurulduğunda ise dünyanın en işlek havalimanları arasında 6. sırada yer alıyor.
Şehir merkezinden sadece 4 km uzaklıkta bulunan bu havalimanından şehir merkezinde veya çevrede gideceğiniz yere ulaşmak için taksi, otobüs, metro, otel servisleri ve araç kiralama gibi seçenekleriniz bulunuyor.
Taksi fiyatları Dubai’de oldukça ucuz. Zaten şehir merkezi çok uzak olmadığı için taksi ile gidilecek yere ulaşmak bu havalimanında en çok tercih edilen yöntemlerden biri. Özellikle birkaç kişi birlikte seyahat ediyorsanız! Havalimanı taksileri devlet tarafından işletilen bir firmaya ait ve hepsi taksimetre ile çalışıyor. Şoförlerin çoğu göçmen ve İngilizce ’ye hâkim. Taksi yolculuğu trafiğin yoğun olmadığı zamanlarda oldukça kısa sürüyor. Örneğin şehir merkezinde bir yere yaklaşık olarak 10 dakikada, Dünya Ticaret Merkezine 15 dakikada ulaşabiliyorsunuz. Havalimanı taksilerini tüm terminallerin geliş salonlarından çıkınca görebilirsiniz.
Otobüsler Dubai merkeze ulaşmanın en ucuz ama biraz daha zahmetli ve yavaş yolu. Özellikle trafiğin yoğun saatlerinde ve valizleriniz varken. Genellikle şehri az çok bilenlerin tercih ettiği bir yöntem olarak öne çıkıyor. Havalimanının üç terminalinden de farklı otobüslere binebiliyorsunuz ama asıl hatların geçtiği yer 1. Terminal binası önündeki otobüs durakları. Zaten uluslararası uçuşların büyük kısmı 1. terminale geliyor. Bazı hatlar iki terminalden de geçiyor. Terminal 1’den her yarım saatte ya da 20 dakikada bir hareket eden ve birçok yöne giden otobüs hatları var.
Şehir merkezi için en çok kullanılan hatlar 401 ve 402 numaralı otobüsler. 401 numaralı otobüsler Dubai Havalimanı’ndan sonra sırasıyla “DNATA”, “Al Maktum Yolu”, “Deira Taksi Durağı” güzergâhını takip ederek “Al Sabkha” otobüs durağına ulaşıyor. 402 numaralı otobüsler ise havalimanından sonra sırasıyla “Deira Merkez”, “Al Karama”, “Golden Sands”, “Al Mankhool” güzergâhını takip ettikten sonra “Al Ghubaiba” otobüs durağında son yolcularını indiriyor. Bu iki ana hat dışında 1. Terminal binası önünden geçen başka hatlar da var. Örneğin C1 otobüslerini kullanarak “Satwa Otobüs Durağı” ’na, 4 nolu otobüsü kullanarak “Rashidiya” ya da “Gold Souq” otobüs duraklarına, X28 otobüsleri ile çok daha uzun bir mesafe olan “Jebel Ali” otobüs durağına ulaşabilirsiniz. Ayrıca başka otobüs seçenekleri ile bu duraklara farklı güzergâhları takip ederek de gidebiliyorsunuz.
Otobüsler genellikle sabah saat 05.00’den 23.00’e kadar çalışıyor. Bazı hatlar için bu saat aralığı bir miktar fark edebilir. Geceleri çalışan otobüs hatları da var. Örneğin 3. Terminalden kalktıktan sonra 1. Terminale uğrayan ve sırasıyla “Cargo Village”, “Flame Intersection”, “DNATA”, “Clock Tower”, “El Maktum” yolunu izleyerek “Satwa” otobüs durağına ulaşan C1 nolu otobüsler bunlardan birisi.
Yine aynı istasyona giden ama bu kez Deira merkezden geçen N4 otobüsleri de bir diğeri. N1 gece otobüsü ise 2. Terminalden kalkarak 1. Terminale uğruyor ardından Deira merkez üzerinden Jebel Ali Bahçelerine kadar gidiyor. Dubai üzerinden şehre 160 km uzaklıktaki Abu Dhabi’ye gidecek yolcular Al Ghubaiba’dan kalkan otobüslere binebilirler. Yolculuk 2 saat sürüyor.
Benzer şekilde Dubai’ye sadece 10 km uzaklıktaki Sharjah’a gitmek isteyenler de aynı duraktan kalkan otobüsleri kullanabilir. Dikkat edilmesi gereken bir nokta ise otobüse binmeden önce mutlaka biletinizi ya da kartınızı almanız gerektiği. Çünkü nakit para ile otobüse binemiyorsunuz. Kartları tek ya da günlük kullanımlık olarak satın alabilirsiniz. Ayrıca otobüse binerken ve inerken olmak üzere kartınızı otobüslerde iki kez okutmanız gerekiyor.
Şehir merkezine gitmenin en kısa ve en rahat yolu metrodur. Dubai’nin modern metro hattı ile trafiğe takılmadan havalimanından hem şehir merkezine hem de diğer birçok yere ulaşabilirsiniz. Standart biletleri otobüsten biraz daha pahalı ama yine de gayet makul. Daha konforlu yolculuk yapmak isteyenler için bilet sınıflandırılması da yapılmış. İki katı ücret ödeyerek üst sınıfta (Gold Class) yolculuk yapabiliyorsunuz. Ayrıca Dubai metrosunda kadınlar ve çocuklar için ayrılmış yerler de var. Kullanmak mecburi değil ama dileyen bayanlar ayrı bölümde yolculuk edebilirler.
Dubai metrosu, Cuma günleri hariç sabah 05.50’den gece yarısına kadar çalışıyor. Cuma günleri ise saat 13.00’den sonra çalışmaya başlıyor. Gece yarısından sonra havalimanına geldiyseniz metroyu kullanamıyorsunuz.
Kırmızı ve yeşil olmak üzere iki hat üzerinden hizmet veren Dubai metrosunun kırmızı hattına havalimanının 1 ve 3. Terminallerindeki istasyonlardan binebiliyorsunuz. Tamamen otomatik ve şoförü olmadan çalışan metro sistemi her 4 ile 8 dakika arasında kalkıyor. Rashidiya İstasyonu’ndan hareket eden trenler sırasıyla “Emirates”, “Airport Terminal 3”, “Airport Terminal 1”, “GIGICO”, “Deira Merkez”, “Al Rigga”, “Union”, “Burjuman”, “Al Karama”, “Al Jafiliya”, “World Trade Center”, “Emirates Tower”, “Financial Centre”, “Dubai Mall”, “Business Bay”, “Noor Bank”, “First Gulf Bank”, “Mall of Emirates”, “Sharaf”, “Dubai Internet City”, “Nakheel”, “Dubai Marina”, “Jumeriah Lakes Tower”, “Nakheel Harbour”, “Ibn Battuta”, “Energy” ve “Danube” duraklarına uğrayarak “Jebel Ali” metro istasyonuna ulaşıyor.
Bu güzergâhın önemli bir bölümü yer üstünde gerçekleştiği için metronun camından etrafı seyrederek şehrin görünümü hakkında fikir de edinebilirsiniz. Bu hat üzerindeki Union ve Burjuman durakları Dubai Eski Şehir merkezinden geçen yeşil hat ile kesişme noktaları. Dileyen yolcular bu duraklardan yeşil hatta geçiş yaparak farklı duraklara da gidebilirler.
Yeşil metro hattı “Etisalat” ve “Creek” durakları arasında çalışıyor. Burada inilebilecek duraklar “Etisalat”, “Dubai Havalimanı Serbest Bölge”, “Al Nahda”, “Stadyum”, “Al Qiyadah”, “Abu Halil”, “Salah Al Din”, “Union”, “Baniyas Square”, “Palm Deira”, “Al Ras”, “Al Ghubaiba”, “Burjuman”, “Oud Metha”, “Dubai Healthcare Center”, “Al Jadaf” ve “Creek”. Metronun size uygun herhangi bir durağında inip otobüs ya da taksiye binerek gideceğiniz yere ulaşabilirsiniz. Birçok otel ya da alışveriş merkezi bu duraklara yaklaşık 15 dakikalık bir yürüyüş mesafesinde yer alıyor.
Havalimanının her terminalinde bulabileceğiniz kiralama ofislerinden araç kiralayabilirsiniz. Benzin fiyatları şehirde oldukça ucuz olduğu için daha esnek bir gezi programı için araç kiralamayı düşünebilirsiniz. Örneğin gelmişken ya da işinizden dolayı Abu Dhabi ya da Sharjah gibi Birleşik Arap Emirlikleri’nin başka şehirlerine gitmek isterseniz toplu taşıma yerine araç kiralamak daha konforlu bir yolculuk sunar. Dubai Uluslararası Havalimanı’nda Avis, Budget, Al Wefaq, Diamondlease, Dollar, Europcar, Fast, Hertz, National, Payless, Sixt ve Thrifty olmak üzere toplam 12 araç kiralama şirketinin ofisi bulunuyor.
Dubai’deki birçok otelin misafirlerini havalimanından karşıladığı shuttle hizmeti bulunuyor ancak çoğu ücretli. Otel rezervasyonu sırasında detayları öğrenerek ve diğer seçeneklerle karşılaştırma yapmanız da fayda var.
10 Haz 2019 Tarihinde Güncellenmiştir.Şehir merkezinden havalimanına dönüş için fiyatları oldukça makul olan taksileri ya da metroyu kullanmanızı öneririz. Otobüs seçeneği de en ucuz ulaşım yöntemi olarak düşünülebilir ama şehir içinde otobüs duraklarını bulmakta biraz sıkıntı çekebilirsiniz.
Bu konuda Dubai çok organize bir yer sayılmayacağı gibi özellikle trafiğin yoğun olduğu saatlerde sizi zorlayabilir.
Dubai’deki birçok otelin misafirlerini havalimanından karşıladığı shuttle hizmeti bulunuyor ancak çoğu ücretli. Otel rezervasyonu sırasında detayları öğrenmeniz ve diğer seçeneklerle karşılaştırma yapmanızda fayda var. Havalimanına yakın otellerin ücretsiz alan transfer hizmetleri de olabiliyor.
Dubai Uluslararası Havalimanı Orta Doğu’nun en işlek havalimanıdır. Dünya sıralamasında ise bu anlamda ilk üç arasında yer alır. 3 terminal binası, bir araç parkı ve kiralık araçlar için kullanılan bir alana sahip olan bu modern havalimanı alışveriş merkezini andıran içerisinde oteli bile olan bir yapıya sahiptir. 1. Terminal havalimanın ana terminali olarak çalışır ve birçok havayolu şirketinin kullandığı terminal olarak uluslararası yolcuların önemli bir kısmı buradan geçer. 2. Terminal daha çok iç hatlara yöneliktir. 3. Terminal ise Emirates Havayolları’na ayrılmış ve içlerindeki en lüks terminaldir. Terminal 1 ve Terminal 3 birbirine bağlıdır. Bu iki terminal lounge, yeme, içme, alışveriş ve çocuk oyun alanı gibi birçok imkân sunan özenli bir tasarıma sahiptir. Terminal 2 ise biraz daha imkânları kısıtlı olduğundan çoğu turistin belki de hiç ziyaret etmeyeceği bir alandır. 1 ve 3 nolu terminallerden 2. Terminale ulaşmak için zaten havalimanı shuttle otobüslerini kullanmak gerekir. Terminal salonlarında dünya mutfaklarından örnekler bulabileceğiniz 80’in üzerinde birçok restoran, fast food zinciri ve kafe bulunur.
Cafe Nero, Starbucks, Costa Coffee, KFC, Mc Donalds, Burger King, Paul, Papa Johns bunlardan bazılarıdır. 1. Ve 3. Terminallerin birçok kapısında Dubai Duty Free mağazaları göreceksiniz. Elektronik eşya, giyim, kozmetik, ilaç, hediyelikler, saat ve takı gibi pek çok şey bulabilirsiniz. Genel olarak içki haricinde fiyatlar çok makul sayılmaz ama duty free ayrıcalıklarından faydalanabilirsiniz.
Havalimanının Wi-fi hizmeti ile ilk 30 dakikası ücretsiz olmak üzere interneti hemen her yerde kullanabiliyorsunuz. Terminal 1 ve 3’de hizmet veren sayısı 10’dan fazla olan Lounge’lardan first ya da business class yolcusu olmasanız da belirli bir ücret ödeyerek faydalanabilirsiniz. Havaalanının içinde yer alan Dubai International Hotel’de dileyen yolcular belirli bir ücret karşılığında havuza girip serinleyebilir, jakuzi, sauna, duş gibi imkanlardan yararlanabilir. Ayrıca havalimanının çeşitli yerlerine konulmuş duş kabinlerinden ve sessiz dinlenme alanlarından faydalanabilirsiniz.
Doğaseverler için ziyaret edebilecek zen bahçeleri de var. ATM, çocuk oyun alanları, döviz büroları, spor salonu, sağlık merkezleri, eczane, mescit gibi işinize yarayabilecek pek şey düşünülmüş.
10 Haz 2019 Tarihinde Güncellenmiştir.Enuygun, Dubai Intl. Havalimanı varışlı uçuşlar için arama yaptığınızda iniş yapabileceğiniz havalimanlarına uçuşu olan tüm hava yollarının anlık verilerini direkt olarak çeker ve karşılaştırır. Böylece aradığınız tarih için tüm Dubai Intl. Havalimanı varışlı uçuşları bir arada görebilir ve en uygun uçak biletini tercih edebilirsiniz.
Dubai Intl. Havalimanı’na alternatif olarak Abu Musa Havalimanı’nı kullanabilirsiniz.
Flydubai, AnadoluJet, Emirates, Pegasus, Jazeera Airways, SunExpress, Ethiopian Airlines, Dubai Intl. Havalimanı'na uçuş düzenliyor.
Emirates, Flydubai, Pegasus, AnadoluJet, SunExpress St Petersburg, İstanbul, Bakü, Ankara, Antalya, İzmir, Erbil, Delhi, Karaçi şehirlerinden Dubai Intl. Havalimanı varışlı direkt uçuş düzenliyor.