Endonezya’nın Aceh Eyaleti’nin başkenti olan Banda Acehi Sumatra Adası’nda yer alıyor. Her ne kadar dünya Banda Aceh’i 2004 yılında meydana gelen büyük Tsunami faciasıyla hatırlasa da şehir bugün bu kötü olayı geçmişte bırakmaya ve hayata kaldığı yerden yeni yatırımlarla devam etmeye çalışıyor. Banda Aceh’i ciddi şekilde etkileyen ve büyük kayıplara sebebiyet veren olayın ardından kurulan Tsunami Müzesi’ni mutlaka görmek gerekiyor.
Banda Aceh aynı zamanda ‘Mekke Limanı’ olarak da anılıyor. Her yıl Müslümanlar’ın hac döneminde Mekke’ye gidecek aktarmalı yolcuların büyük kısmı Banda Aceh’deki limanı bir durak olarak ya da aktarma noktası olarak kullanıyor.
Şehiriçinde ulaşım ağırlıklı olarak becak adı verilen üç tekerlekli motorlu taşıtlarla yapılıyor. Asya’daki yaygın kullanımından farklı olarak Banda Aceh’de bu araçlarla şehiriçindeki uzak mesafelere de gidilebiliniyor. Taksi ve minibüsler de kent içindeki diğer ulaşım araçları. Yerel halkın büyük kısmı ise bisiklet ve motosiklet kullanımını tercih ediyor. Öte yandan Sultan İskender Muda Uluslararası Havalimanı Banda Aceh’in dışarıya açılan kapısı olma vazifesini üstleniyor.
Banda Aceh, tropikal iklim kuşağında yer alıyor ve sıcaklık yıl boyu ortalama 27 derece civarında ölçülüyor. Haziran, temmuz ve ağustos ayları nispeten kuru dönem olarak kabul edilse de şehir yıl boyu bol yağış alıyor ve oldukça nemli bir havaya sahip.
Dokuz bin kişi kapasiteli Baiturrahman Grand Camisi şehrin tam kalbinde yer alıyor ve kentin simgesi olarak kabul ediliyor. Gunongan Tarihi Park ise şehrin görülmeye değer güzel bir diğer yeri. Ülkenin en eski müzelerinden olan Aceh Müzesi tarihi ve kültürel eserleri barındırıyor ve büyük bir koleksiyona sahip.
Banda Aceh’e araçla 15-20 dakika mesafede 3 ayrı plaj bulunuyor. Lhok Nya Plajı yüzmek için tehlikeli olabildiğinden tavsiye edilmiyor. Ujong Batee Plajı yüzmeye oldukça uygun. Lam Puluk Plajı ise özellikle turistler tarafından tercih edilen sahil ve sörf yapmak için de çok uygun.
Banda Aceh mutfağı Arap, Hint, Siyam, Alman ve İspanyol mutfak kültürünün bir karışımı. Bir çeşit noodle olan Mie Aceh, börek benzeri Martabak Aceh ve bir tavuk yemeği olan Ayam Tangcap denenmesi tavsiye edilen yöresel yemeklerin başında geliyor. Şehirde kahve tüketimi de oldukça yaygın ve kahve içilebilecek birçok mekân bulunuyor.
Enuygun, Banda Aceh varış noktasına tercih ettiğiniz kalkış noktasından uçuşu olan tüm hava yollarının anlık verilerini direkt olarak çeker ve karşılaştırır. Böylece aradığınız tarih için tüm Banda Aceh uçuşlarını bir arada görebilir ve en uygun uçak biletini tercih edebilirsiniz.
Banda Aceh uçuşları Sultan Iskandar Muda Intl. - Banda Aceh Intl. Havalimanı'na düzenleniyor.
Adana - Banda Aceh8 saat 40 dakika, Ankara - Banda Aceh9 saat, Antalya - Banda Aceh9 saat 10 dakika, Bodrum - Banda Aceh9 saat 30 dakika, Gaziantep - Banda Aceh8 saat 30 dakika, İstanbul - Banda Aceh9 saat 30 dakika, İzmir - Banda Aceh9 saat 40 dakika, Trabzon - Banda Aceh8 saat 20 dakika sürüyor.