Ucuz Bağdat Uçak Biletleri
Bağdat Seyahat Rehberi
Bağdat Hakkında
Ortadoğu’nun en büyük şehirlerinden biri olan Bağdat, aynı zamanda Irak’ın da başkentidir. Bağdat kelimesi Farsça da Tanrı Bahçesi anlamına gelir.
Son zamanlarda adı savaş ve patlamalarla gündeme gelse de yavaş yavaş savaşın izlerini silmeye çalışan bir şehir olmaya çalışıyor. İstanbul’dan Bağdat’a direk uçuş vardır. Kentte Abbasi Sarayı, Sharabiya Okulu, Altın Kubbeli Cami, Irak Ulusal Müzesi, Damascus Meydanı, Hayvanat Bahçesi gibi yerler gezilebilir. Bir zamanların görkemli şehri Bağdat, uzun yıllar süren savaşlar sebebiyle çok tahribat yaşamış. Şehir pek çok noktada yeniden inşa edilmeye çalışılıyor.
Bağdat’ta yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise ılık ve zaman zaman yağışlı görülür. Zaten yağışlar genelde kış aylarında görülür. Gezmek için en uygun zamanların bahar ve kış ayları olduğunu söyleyebiliriz. Pek çok medeniyete başkentlik yapmış Bağdat’ta yeme içme konusunda lezzetli seçenekler bulabilirsiniz. Et ve hamur işleri konusunda Fars ve Arap mutfağının karışımı lezzetler de yer alır.
Alışveriş için el yapımı ürünler ve el dokuması halıları tercih edebilirsiniz. İstanbul-Bağdat uçuşları yaklaşık olarak 2 saat 45 dakika sürer. Bağdat Uluslararası Havalimanı, şehir merkezine yaklaşık 16 km uzaklıkta bir havaalanıdır. Kent merkezine taksiyle ulaşabilirsiniz.
İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir?
Bağdat'ta yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise serin geçer. Yağışlar genelde kış aylarında görülür. Gezmek için en uygun zamanların ilkbahar ve sonbahar ayları olduğunu söyleyebiliriz. Yazın gündüzleri sıcaktan dışarı çıkmak zorlaşır.
Nasıl Gidilir?
İstanbul'dan Bağdat'a direkt uçak seferleri bulunuyor. Uçuşlar yaklaşık 2 saat 45 dakika sürüyor. THY, Atlasjet, Irak Havayolları ve Emirates'in Bağdat'a İstanbul'dan uçuşları var. Bağdat Havalimanı'ndan şehir içine en iyi ulaşım da taksiyle sağlanır. Gaziantep'ten Musul'a tren seferleri de yapılıyor.
Yemek / Restoran / Ne Yenir Ne İçilir?
Bağdat'ta Arap, Fars, Türkmen mutfağına ait çok sayıda yemek türü bulunur. Zengin bir mutfağı vardır. Kerkük Lokması, Biryani pilavı, Zeytinli Fasulye, Sazan Balığından yapılan Mesguf ünlü yemek türledir. Yemeklerin geneli baharatlı ve sosludur. Yeme içme konusunda restoran ve lokanta seçenekleri çoktur.
Önemli Yerler / Gezilecek Yerler
Abbasi Sarayı: Dicle Nehri'ne hakim bir noktada yer alan Abbasi Sarayı, Abbasi Devleti'nden kalma tarihi bir yapıdır.
Saharabiya Okulu: Bir dönemlerin önemli bilim adamı yetiştiren İslam teolojisinin öğretildiği kuruluşu çok eskilere dayanan bir okuldur.
Altın Kubbeli Cami: Şehrin simge yapılarından biri de Kazımeyn'de bulunan Altın Kubbeli Cami'dir.
Irak Müzesi: Mezopotamya uygarlığına ait önemli eserlerin yer aldığı bir müzedir.
Babil Antik Kenti: Kuran-ı Kerim'de de adı geçen eski bir uygarlığın Babil uygarlığının yaşadığı antik kent şehir merkezine uzak olsa da gitmenizi tavsiye ederiz.
Ebu Hanife Camisi: Şehirdeki en eski dini yapılardan birisidir. Bağdat Kalesi: Kentin genel manzarasını seyredebileceğiniz kuruluşu çok eskilere dayanan tarihi kaledir.
Ne Yapılır?
Bağdat tarihi çok eskilere dayanan bir şehirdir. Bir dönemler kültür yaşamıyla İslam dünyasına damgasını vuran bu şehirde en büyük sorun güvenlik. Yoksa kentin eski sokaklarında dolaşmak, tarihi yerlerini gezmek, Dicle Nehri kenarında yürümek keyif verici olacaktır. Ancak güvenlik tedbirlerini elden bırakmamak lazım.
Gece Hayatı / Bar / Eğlence
Bağdat savaşın yaralarını sarmaya çalışan bir şehir olduğu için etkin bir eğlence hayatından söz etmek güç. Gündüz yeme içme konusunda restoran seçenekleri çok ancak özellikle eğlenmeye gidilecek bir yer değil. Eğlence mekanlarında güvenlik gerekçesiyle dikkatli olmanız önerilir. Uluslararası Güvenlik Bölgesi ilan edilen Green Zone Bölgesi'nde konaklaman en doğru tercih olacaktır. Özel yerler dışında alkol satışı yasaktır.
Alışveriş / Ne Alınır?
Bağdat'ın olmazsa olmazı baharatlardır. Bağdat'tan ayrılmadan mutlaka baharat alışverişi yapın. Yine el dokuması kilim ve halılar da yöresel alışveriş seçeneklerini oluşturuyor. Şehirdeki mağazalarda çok sayıda Türk yapımı eşya görmek mümkün.
Festival / Fuar
Bağdat Uluslararası Film Festivali – Eylül
Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler
Yeni Yıl - 1 Ocak
Ordu Günü - 6 Ocak
Bağdat'ın Kurtuluşu - 9 Nisan
Cumhuriyet Bayramı - 14 Temmuz
Bağımsızlık Günü - 3 Ekim
Dikkat Edilmesi Gerekenler / Önemli Bilgiler
Bağdat'ta en çok dikkat etmeniz gereken şey güvenliktir. Patlayan bombalar Bağdat'ta halkın en büyük korkusudur. Bu yüzden güvenlik tedbirlerine elden bırakmamak lazım. Turistler için en doğru seçenek, Güvenli bölge ilan edilen ''Green Zone'' sınırları içinde dolaşmak.
Ulaşım
Bağdat'ta şehir içi ulaşımda en doğru tercih taksi kullanmak. Otobüsler güvenli olmayabilir. Taksiler çok pahalı değil. Pazarlık da yapılabilir. Irak'ın diğer şehirlerine de Erbil, Kerkük gibi kentlere otobüs seferleri var.
Havalimanından Bağdat Şehir Merkezine Ulaşım
Baghdad Intl. Havalimanı
Esasında gelişmiş bir toplu ulaşım ağına ve araçlarına sahip olmayan Bağdat’ta bir noktadan başka bir noktaya ulaşım genellikle taksiyle ya da özel araçlarla sağlanıyor. Özellikle güvenlik açısından taksilerin ve özel araçların önerildiği şehirde ulaşım hizmeti veren zırhlı yolcu otobüsleri de mevcut.
Bağdat şehir merkezinden 16 km uzaklıkta yer alan Bağdat Havalimanı’ndan şehre ulaşımlarınızda otobüs ve benzeri toplu taşıma araçlarını kullanmak yerine taksi veya araç kiralama hizmetlerinden faydalanmanız hem daha uygun hem de daha güvenilir.
Taksi
Bağdat’ta ulaşımın en güvenilir ve konforlu yolu taksileri kullanmak. Paylaşımlı taksilerin oldukça yaygın olduğu şehirde havalimanından şehir merkezine taksiler aracılığıyla gitmek en ekonomik seçenek. Ücretler genellikle kilometre hesabına göre belirlendiği için taksiciyle pazarlık yapmanızda fayda var.
Bağdat Havalimanı, şehir merkezine 16 km. uzaklıkta yer alıyor ve taksiyle yapacağınız bu yolculuğunuz ortalama 20-25 dakika sürüyor. Havalimanı terminal binasının hemen çıkışında yer alan özel taksilerden veya havalimanına bağlı olarak çalışan taksilerden faydalanmanız mümkün. Bağdat Havalimanı’ndan şehir merkezine taksiyle ulaşmak isterseniz eğer yaklaşık olarak 37.000 Irak Dinarı ödemeniz gerekiyor. Bağdat Havalimanı’na gelmeden önce PNK taxi (+964-750-633-7700) şirketini arayarak ön rezervasyonunuzu yaptırabilirsiniz.
Otobüs
Taksilerden sonra oldukça popüler bir toplu taşıma aracı olan otobüsler, Bağdat’ın birçok yerine ulaşım hizmeti veriyor. Bağdat Havalimanı’ndan şehir merkezine direkt olarak giden havalimanı transfer otobüsleri var. Bu otobüslerle ulaşım sağlamak taksilere kıyasla çok daha ekonomik. Bineceğiniz otobüsün biletini havalimanı terminal binasından temin etmek de bir hayli kolay. Bunun yanı sıra havalimanı ile Bağdat şehir merkezi arasında sürekli seferleri bulunan ekspres otobüsler mevcut.
Araç Kiralama
Havalimanı terminal binasında mevcut olan araç kiralama şirketlerinden Hertz, Avis, Europcar gibi dünya markalarından birini seçerek, ön rezervasyonunuzu yaptırabilir ve daha uygun fiyatlara aracınızı kiralayabilirsiniz.
Bağdat’ta yolların bir hayli bakımlı olması ve yolların kolaylıkla bulunabilir olması, turistleri genellikle araç kiralama şirketlerine yöneltiyor. Bağdat Havalimanı terminalinden işlemlerinizi gerçekleştirdikten sonra kiraladığınız araç ile şehir merkezine 20-25 dakikada varmanız olası.
Bağdat Ortalama Sıcaklık
Bağdat Hakkında Daha Fazla
Bağdat seyahatin için farklı seçeneklere göz at
Sıkça Sorulan Sorular
Sana özel kampanyalar, fırsatlar ve daha fazlası ENUYGUN mobil uygulamasında!
- Uygulamaya özel fiyatlar
- Anlık bildirimler
- Sana özel kampanyalar
- Yolcu kaydedebilme özelliği