Tüketicilerin ekonomiye güveni artıyor mu?

dincerkeskinpala

Tüketicilerin, Türk ekonomisinin şu andaki durumu hakkındaki görüşlerini ve gelecek ile ilgili beklentilerini gösteren ulusal bir ekonomik göstergeye ’ Tüketici Güven Endeksi ‘ diyoruz. Tüketicilerin mevcut ve gelecek dönem satın alma gücü, gelecek dönem genel ekonomik durum, gelecek dönem iş bulma olanakları ile mevcut dönemin dayanıklı tüketim malı satın almak için uygunluğu durumlarına ait değerlendirmeler sonucunda iyileşme ya da kötüleşmeya bakılarak artan ya da azalan bir endeks oluşuyor.

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) ve Merkez Bankası 2012 Ocak ayı Tüketici Güven Endeksi İstatistiklerini açıkladı. TÜİK ve Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen Aylık Tüketici Eğilim Anketi ile tüketicilerin kişisel mali durumlarına ve genel ekonomiye ilişkin mevcut dönem değerlendirmeleri ile gelecek dönem beklentileri ölçülmekte ve yakın gelecekte yapılması planlanan harcamalarına ilişkin eğilimleri saptanıyor.

Anket sonuçlarından hesaplanan Tüketici Güven Endeksi 0-200 aralığında değer alabilirken Tüketici Güven Endeksi'nin 100'den büyük olması tüketici güveninde iyimser durum, 100'den küçük olması tüketici güveninde kötümser durum olduğunu gösteriyor.

İçindekiler

2012’ye tüketici güveninde artışla başladık

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, 2012 yılı Ocak ayında tüketici güveninde artış meydana geldi. Tüketici Güven Endeksi, 2012 Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 0.2 oranında artarak 92.2 değerine yükseldi. Tüketici Güven endeksindeki artış, tüketicilerin gelecek dönem satın alma gücü ve gelecek dönem iş bulma olanakları durumlarına ait değerlendirmelerinin iyileşmesinden kaynaklandı.

Tüketici Güven Endeksi, 2011 yılı Ocak ayında 91.3, Şubat ayında 93.6, Mart ayında 93.4, Nisan ayında 93.5, Mayıs ayında 92.9 düzeyinde gerçekleşmişti. Haziran ayında tüketici güveni 96.4 düzeyine yükselmiş, Temmuz ayında 94.8, Ağustos'ta 91.7 seviyesine inmişti. Tüketici Güveni 3 ay sonra tekrar artışa geçerek Eylül'de 93.7 olurken, Ekim'de ise 89.7, Kasım'da 91, Aralık'ta 92 değerine ulaşmıştı. 

Gelecek 6 ayda iş bulma olanakları endeksi yüzde 0.9 arttı 

Ocak ayında bir önceki aya göre, mevcut dönemin 6 ay öncesine göre satın alma gücüne ilişkin endeks yüzde 0.6 gerileyerek 86.6'ya indi. Gelecek 6 aylık dönemde tüketicinin işsizlik oranı geriledi, iş bulma olanakları da yine aynı şekilde bir önceki aya göre yüzde 0.9 artışla 94.3 olurken, gelecek 3 ayda genel ekonomik durum endeksi yüzde 0.1 azalışla 93.3'e geriledi. Ayrıca, gelecek 6 aylık dönemde satın alma gücü yüzde 0.9 artarak 90.8 değerine ulaştı. Mevcut dönemin dayanıklı tüketim malı satın almak için uygunluğu ise bir önceki aya göre yüzde 0.1 azalışla 96.1 seviyesinde gerçekleşti.

Konut satın alma ihtimali yüzde 7.5 azaldı 

Gelecek 6 aylık dönemde konut tamiratına para harcama ihtimali yüzde 15.8 artışla 18'e yükseldi. Gelecek 6 aylık dönemde dayanıklı tüketim malı satın alma ihtimali ise bir önceki aya göre yüzde 1.6 artarak 18 değerini aldı. Gelecek 3 aylık dönemde tüketimin finansmanı amacıyla borç kullanma ihtimali yüzde 6.5 artarak 34 düzeyinde gerçekleşti. Gelecek 12 aylık dönemde konut satın alma ya da inşa etme ihtimali ise yüzde 7.5 azalarak 9.6 oldu.

6 aylık dönemde otomobil satın alma ihtimali gerilemeyi sürdürdü

Ocak 2012'de gelecek 3 aylık dönemde yarı-dayanıklı tüketim mallarına yönelik harcama yapma ihtimali bir önceki aya göre yüzde 1.2 artışla 103.3 düzeyine yükselirken, gelecek 6 aylık dönemde otomobil satın alma ihtimali yüzde 14.3 azalışla 9.2'ye indi. Mevcut dönemin tasarruf etmek için uygunluğu yüzde 3.5 artışla 58.3 düzeyine, gelecek 6 aylık dönemde tasarruf etme eğilimi yüzde 4.5 artışla 18.9 düzeyine yükseldi.


Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN