Sakarya’nın turistik ilçesi olan Karasu, özellikle uzun ince kumlu sahili ile yaz tatili için de alternatif duraklardan biri. Karadeniz kıyılarına yakınlığıyla bilinen Karasu, ülkemizin en uzun ikinci sahiline ev sahipliği yapıyor. Karasu’ya geldiğinde Acarlar longozundan Maden Deresi’ne, Karasu Sahil Parkı’ndan Yenimahalle’ye pek çok rotayı adım adım keşfedebilirsin.

Karasu’da ziyaretçiler tarafından en çok tercih edilen yerlere geçmeden önce Karasu’ya gidenlerin en merak ettiği birkaç soruyu senin için yanıtladık.

Karasu hangi ile bağlı?

Eski ismi "Pazarsuyu" olan Karasu, 1933 yılında Kocaeli’ne bağlandı. 22 Haziran 1954 yılında Sakarya’nın il olmasından sonra ise Sakarya’ya bağlı ilçe oldu.

Karasu’da denize girilir mi?

Karasu plajı 2019 yılında mavi bayrak ödülü aldı. Şezlong ve şemsiye kiralama hizmeti de bulunan plajı yazın değerlendirebilirsin.

Maden Deresi’nde piknik yapılır mı?

Sevdiklerinle birlikte güzel vakitler geçireceğine inandığımız Maden Deresi’nde piknik yapma alanları bulunuyor. Yanına yiyecek ve içecek alarak güzel vakit geçirebilirsin.

1. Acarlar Longozu

Acarlar Longozu

Karasu’ya geldiğin zaman uğraman gereken yerlerin başında kesinlikle Acarlar Longozu geliyor. Gezi listelerinin zirvesinde kendine yer bulan bu harika destinasyon, sadece ilçenin değil aynı zamanda Sakarya’nın da sembolleri arasında. Ülkemizin en büyük iki longozundan biri olan Acarlar Longozu, yerli ve yabancı ziyaretçilerin her daim ilgisini çekmeyi başarıyor. Bu arada Acarlar Longozundan söz etmeden önce longozun sözcük anlamı olarak “suya batmış orman” anlamına geldiğini anımsatalım. Acarlar Longozuna ulaşmak adına Karasu-Kaynarca Yolunu takip etmen gerekiyor. Tam olarak Denizköy Mahallesi’nde bulunan longozun merkeze uzaklığı yaklaşık 15 dakika.

Kum ve deniz dışında göl ve ormanlık alandan oluşan bu kompleks alan, bu yönüyle büyük ilgi uyandırıyor. Günlük yürüyüş aktiviteleri için de sıklıkla tercih edilen bölge, aynı zamanda 1. Derece Doğal Sit Alanı olarak geçiyor. Acarlar Longozunda oldukça ilginç bitki ve hayvan türleri ile karşılaşman mümkün. Ziyaretçiler doğa yürüyüşlerinin dışında deniz bisikletlerini kiralayarak su üstünde keyifli bir yolculuğa çıkabiliyor.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

İpucu: Otobüs biletini ENUYGUN'dan kolayca alabileceğini unutma! Otobüs biletinde değişiklik ve iptal işlemlerini tek tıkla yapabilir, farklı firma ve seferleri karşılaştırabilirsin. Yola çıkmaya hazırsan Karasu otobüs bileti almak için tıkla!
 

2. Maden Deresi

Maden Deresi

Karasu’da gezilecek mekanlar arasında ön plana çıkan Maden Deresi, adını Fransızlar tarafından bölgede işletilen madenlerden alıyor. Akpınar Mahallesi içerisinde konumlanan Karasu Maden Deresi, bozulmamış yapısı ile fark yaratıyor.

Maden Deresi içerisinde sorunsuz şekilde piknik yapabilir ya da uzun yürüyüşler gerçekleştirebilirsin. Aynı zamanda burada bazı konaklama ve kahvaltı mekanlarıyla da karşılaşabilirsin. Romantik çiftlerin de uğrak mekanları arasında bulunan Maden Deresinin belli alanlarında suya girmek mümkün. İlçe merkezine yaklaşık 30 km uzakta olan bölgede çok sayıda alabalık tesisi bulunuyor.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Araç girişleri 100 TL

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 08.00 ile 19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Yazar Notu: Karasu-Kocaali yolu üstünde ilerleyip “Maden Deresi” tabelalarını gördükten sonra Kuyumculu’ya doğru sapmalısın.

3. Karasu Sahili

Karasu Sahili

Avrupa’nın en uzun sahilleri arasında gösterilen Karasu Sahili, baş döndüren bir güzelliğe sahip. Ucu bucağı olmayan bu devasa sahilde her gün yeni bir nokta keşfetmenin heyecanını yaşayabilirsin. Buradaki sahil kumunun şifalı olduğu ve pek çok rahatsızlığa iyi geldiği düşünülüyor.

Yaz aylarında son derece renkli bir atmosfere sahip olan Karasu Sahili, son dönemlerde açılan yeni konaklama alternatifleri sayesinde daha da popülerleşmiş durumda. Sahilin birçok kısmında çocuklara özel su parkları yer alıyor. Bu nedenle sahilin çocuklu aileler tarafından oldukça sevildiğini söyleyebiliriz.

Konum Linki

4. Küçükboğaz Gölü

Küçükboğaz Gölünün çevresi, piknik yapılabilecek yeşillik bölümü

Aziziye Mahallesi’nde bulunan Küçükboğaz Gölü, merkeze yaklaşık 10 dakikalık bir uzaklığa sahip. Farklı derelerin birleşimi nedeniyle burada ufak bir tatlı su gölü oluşmuş durumda. Gölün içerisinde de çok sayıda tatlı su balığı görebilirsin. Aynı zamanda Küçükboğaz Gölünün çevresi, piknik yapmaya da oldukça elverişli. Gölün her iki tarafında da piknik yapan ziyaretçilere tanıklık edebilirsin.

Küçükboğaz Gölü’nün her mevsimde başka bir güzelliğe büründüğünü ifade etmek mümkün. Kış döneminde sular kabarmaya başlayıp Karadeniz’e dökülürken estetik açıdan oldukça etkileyici kareler oluşuyor. Toplamda 50 hektar civarında bir alanı kaplayan gölde olta balıkçılığı yapılabiliyor.

Konum Linki

5. Yenimahalle Sahili

Karasu’nun tabiat güzelliklerine yakın olan Yenimahalle Sahili

Karasu’nun tabiat güzelliklerine yakından bakmak adına Yenimahalle Sahili oldukça ideal bir durak. Merkeze yaklaşık 10 dakika sürüş mesafesinde olan Yenimahalle Sahili, Karadeniz ve Sakarya Nehri’nin buluşmasına ev sahipliği yapıyor. Bu kesişim noktası İhsaniye ve Yenimahalle’yi iki bölgeye ayırıyor.

Senenin her döneminde ayrı güzellikler sunan bu alan, kış aylarında son derece hırçınken bahar ve yaz aylarında oldukça sakin ve huzurlu. Bölge halkının işlettiği dükkanlarla renklenen sahil, balıkçı tekneleriyle birleşince ortaya son derece etkileyici kareler çıkıveriyor. Bu arada sahilde gezerken geçmişten kalan çok sayıda siperlik görebilirsin.

Konum Linki

6. Karasu Deresi

Doğa yürüyüşleri yapmak isteyenler için Karasu Deresi

İlçe merkezine yaklaşık 16 km uzaklıkta olan Karasu Deresi, şehrin kalabalığından uzaklaşmak isteyen gezginler adına son derece ideal bir ortam sunuyor. Özellikle de hafta sonunda derenin olduğu alanda masalar kuran ve piknik yapan ziyaretçilerle karşılaşman olağan.

Giriş kısıtlamasının olmadığı alan, kamp severler için de oldukça uygun. Özellikle bölgede yer alan şelaleye yakın noktalar, kamp için daha sık tercih edilen yerler diyebiliriz. Doğa yürüyüşleri yapmak isteyenler için keyifli bir rota sunan Karasu Deresi, Maden Deresine de yakın bir konumda bulunuyor. Bu arada trekking yolu üzerinde küçük bir mağaranın da olması söz konusu güzergahı daha da cazip kılıyor.

Konum Linki

İpucu: En iyi otel fiyatlarını tek bir yerde görmek, seçeceğin otel hakkında bilgi almak ve saniyeler içinde rezervasyon yapmak için ENUYGUN'da Karasu otelleri araştırmasına başlayabilirsin.

Otel

7. Karasu Sahil Parkı

Karasu Sahil Parkı

Ege’nin ya da Akdeniz’in dünyaca ünlü plajlarını aratmayan Karasu sahili, bölgenin en popüler noktalarından biri durumunda. Sahil hattının toplamda 20 km boyunca uzanması, ziyaretçilerin de pek çok sürprizle karşılaşmasına yol açıyor. Sahil hattındaki en güzel duraklardan biri de Karasu Sahil Parkı.

Karadeniz’in enfes manzarası eşliğinde 300 metrelik uzunluğa sahip olan bu parkta keyifli bir mola verebilirsin. Park çevresinde ayrıca otellerin ve konaklama alanlarının da yoğunlaştığı görülüyor. 100 metre genişliğe sahip olan Karasu Sahil Parkı; ince kumları ve berrak deniz ile fark yaratıyor. Özellikle akşam saatlerinde yürüyüşe çıkmak, kızıl gün batımına eşlik ya da doğrudan spor yapmak adına sen de Karasu Sahil Parkı ve çevresinden yararlanabilirsin.

Konum Linki

8. Seyifler Kalesi

Seyifler Kalesi kalıntıları

Merkezden bir nebze uzaklaşmana rağmen görmeye değer yerlerden biri olan Seyifler Kalesi, ormanlık bir arazi alanında yer alıyor. Bu nedenle kalenin olduğu noktaya doğrudan bir ulaşım söz konusu değil. İlçe merkezine 30 km civarında uzakta olan tarihi kale, inşa edildiği dönemin mimari özelliklerini yansıtmayı başarıyor.

Günümüzde genel olarak kalenin bazı kalıntıları gözlemlenebiliyor. Seyifler Kalesini ziyaret ettiğinde aynı zamanda tarihi mekanın çevresinde ciddi ölçüde bitki türleriyle de karşılaşabilirsin. Aynı adı taşıyan köyde yer alan Seyifler Kalesi, nehrin Çark Suyu ile birleştiği noktada konumlanıyor. Köprü güvenliğini pekiştirmek adına akarsuya yakın bir yere inşa edilen bu küçük kalenin kontrol kuleleri hala ayakta.

Konum Linki

İpucu: Bu rota için araç kiralamak iyi bir fikir! Ekonomik, lüks, aile boyu araçları günlük, haftalık, aylık veya uzun dönem kiralayabilirsin. ENUYGUN’un avantajlı araç kiralama seçenekleri için tıkla!

9. Harmantepe Kalesi

Harmantepe Kalesi, ufak bir Bizans kalesi

Karasu’daki bir diğer tarihi kale olan Harmantepe Kalesi, ilçenin merkez bölgesine 40 km uzaklıkta. Harmantepe Köyünün kuzey kısmında bulunan tarihi yapı, ücretsiz şekilde ziyaret edilebiliyor. Kalenin her iki kısmından geçen kanallardan dolayı bölgenin verimli tarım arazilerle dolu olduğunu söyleyebiliriz.

Ufak bir tepe noktasına konuşlanmış olan Harmantepe Kalesi, ufak bir Bizans kalesi olarak biliniyor. Bu arada kalenin yapımının 12 ya da 13’üncü yüzyıldan kaldığı tahmin ediliyor. Yöresel taşlarla inşa edilen yapının sur duvar kalınlığı 2 metre civarında. Harmantepe Kalesi’nde ayrıca boyları yaklaşık 5 metreyi bulan 6 ayrı burç söz konusu.

Konum Linki

Yazar Notu: Kaleye özel aracınla ulaşabilmek adına Akçakamış’a doğru giden yoldan sola sapman gerekiyor.

10. Karasu Kalesi

Karasu ilçe merkezine yaklaşık 8 km uzaklıkta olan Karasu Kalesi, ilçenin nadir tarihi yapılarından biri durumunda. Dik bir alanda olduğu için Karasu Kalesi’ne tırmanmak herkes için kolay olmayabilir. Dağlık arazide konumlanan tarihi kalenin bazı kalıntıları ve surları bugüne kadar ulaşabilmiş.

Günün her saatinde ücret ödenmeden ziyaret edilebilen Karasu Kalesi, Bizanslılardan miras kalmış. 13’üncü yüzyıldan kalan yapı, Tuzla Köyü’ne de oldukça yakın. Batı tarafından Sakarya Nehri’ne ulaşılabilen kalenin savunma dışında haberleşme amacıyla da kullanıldığı düşünülüyor.

Konum Linki

Karasu’dayken Sakarya’yı da gezmeden olmaz. Doğal ve tarihi keşiflerle dolu Sakarya’da gezilecek yerler için tıkla!


ipekincir
İpek İncir
368 Yazı
Marmara Üniversitesi Reklam bölümünde yüksek lisans yaptı. Eğitimini tamamlamak için bir süre Londra’ya gitti. Otomotiv, sağlık, turizm sektörü gibi birçok farklı alanda içerik üretti. Şimdi ise Enuygun ekibinin bir parçası olarak seyahat yazıları yazıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN