Bu ülkelerde bahşiş bırakmaya gerek yok! Yurt dışına çıktığımızda aklımızı en fazla kurcalayan konulardan biri de kafe ve restoranlarda ne kadar bahşiş bırakmamız gerektiğidir. Bazı ülkelerde memnuniyetinizi belli etmek için bahşiş bırakmak yazılı olmayan bir kural olsa da bu durum bazı ülkelerde geçerli değil. İşte hesabı öderken fazladan bahşiş bırakmanız gerekmeyen 15 ülke...
Kıta ülkesi Avustralya'da yemek yedikten sonra masanıza gelen hesaba genellikle bahşiş de dahil edilir. Bu durumdan adisyona bakarak da emin olabilirsiniz. Böylece mekandan ayrılırken fazladan bahşiş ödemenize gerek kalmaz.
Çikolatalarıyla ünlü Belçika'da da durum benzer. Ülkede hesaba bahşiş de ekleniyor. Üstelik bu durum sadece kafe ve restoranlarda değil, taksilerde de geçerli. Yani taksi için fazladan bahşiş bırakmanıza gerek yok. Brüksel'de gezip görebileceğiniz çok sayıda harika yer de var.
Çin'de ise durum biraz daha farklı. Ülkede bahşiş bırakmak zorunlu olmadığı gibi çoğu zaman yasak. Özellikle taksi şoförlerinin bahşiş kabul etmesi ülkede yasal değil. Ancak bu durum bazı lüks restoran ve oteller için geçerli olmayabilir. Bununla birlikte ülkede tur rehberlerine rahatlıkla bahşiş bırakabilirsiniz.
Fransa'daki kafe ve restoranlarda gelen hesaba ödemeniz gereken bahşiş tutarı eklenmiş olacaktır. Yani masadan kalkarken fazladan bahşiş bırakmanıza gerek yok. Yine de servisten çok memnun kaldıysanız bunu belli etmek için bir miktar bırakabilirsiniz. Kafeleri ile ünlü Fransa'nın başkenti Paris'i keşfetmek için en uygun uçuşları karşılaştırabilirsiniz.
Kuzeyin en çekici ülkelerinden Estonya'da ise bahşiş hesaba kesinlikle eklenmiyor. Üstelik eğer istemiyorsanız bahşiş bırakmak zorunda da değilsiniz.
Danimarka'da kafe ve restoranlarda bahşiş hesaba ekleniyor. Bu sayede fazladan bahşiş bırakmanıza gerek kalmıyor. Bu nedenle Danimarka'da bahşiş bırakmak çok da alışılmış bir durum değil.
Finlandiya'da da masanıza gelen hesaba servis ücretinin dahil edildiğinden emin olabilirsiniz. Bu sayede ekstra bahşiş bırakmanıza gerek yok.
Kuzey ışıklarının ülkesi İzlanda'da da başta restoran ve kafeler ile taksiler olmak üzere birçok hizmet için servis ücreti eklenmiş olacak. Bu ücretin üzerinde fazladan ödeme yapmanıza gerek yok.
İtalya'da da hesabınıza adisyonun belirli bir yüzdesi veya birkaç euro kadar eklenmiş olarak önünüze gelecektir. Ancak burada da mekandan ayrılırken memnuniyetinizi belirten bir miktar bırakmanızda hiçbir sakınca yok. Dünyaca ünlü İtalyan lezzetlerini keşfetmek için Roma'da ne yenir ne içilir galerimize göz atmayı unutmayın.
Gelenek ve kültürlerine olan bağlılıklarıyla bilinen Japonlar için bahşiş de çoğu zaman bir tabu olarak kabul edilebiliyor. Yani Japonya'da bırakmaya çalıştığınız bahşişin reddedilmesi sizi şaşırtmasın. Bu konuda ısarcı olmanız çok tavsiye edilmese de bir zarfın içinde vermeyi deneyebilirsiniz.
Malezya'da da genellikle hesabın %10'u bahşiş olarak eklenir. Ancak yine de verilen hizmetten çok memnun kaldıysanız servis görevlilerine fazladan bahşiş bırakmanızda sakınca görülmüyor.
Ekonomisi gelişmiş diğer ülkelerde olduğu gibi Yeni Zelanda'da da maaşlar oldukça yüksek. Serrvis görevlileri için de durum böyle olunca Yeni Zelanda'da bahşiş bırakmaya çok da gerek kalmıyor.
Eğer yolunuz Slovenya'ya düşerse burada da restoran ve otellerde herhangi bir bahşiş gerekmediğinden emin olabiirsiniz. Yine de eğer bırakırsanız, memnuniyetle kabul edilecektir elbette.
Geleneklerine bağlılığı ile bilinen Uzak Doğu ülkesi Güney Kore'de de bahşiş bırakmak bir zorunluluk değil. Ancak yine de özellikle taksi şoförerine para üstünü bahşiş olarak vermenizde bir sakınca yok.
Dünyanın en zengin ülkeleri arasında her zaman ilk sıralarda yer alan İsviçre'de de bahşiş bırakmak zorunda değlsiniz. Bunun en önemli nedeni ise servis personeli maaşlarının ülkede yeterince yüksek olması.