Kaz Dağları hakkında bilmen gereken her şey

busraguzeller

Doğal güzellikleri ve mitolojik hikayeleri ile ünü tüm dünyaya yayılan değerlerimizden Kaz Dağları, aynı zamanda ülkemizin en sevilen keşif rotaları arasında yer alıyor. Doğasında mutlaka kendine huzurlu bir dinlenme yeri bulacağın bu muhteşem destinasyonda seni tarihi değerler, konforlu konaklama olanakları, hayranlık uyandıran köyler, kısacası etkileyici bir deneyim bekliyor.

O halde hazırsan seninle şöyle keyifli bir yolculuğa çıkalım. İşte Kaz Dağları hakkında bilmen gereken her şey.

İçindekiler

Kaz Dağları'nın adı nereden geliyor?

Kaz Dağı'nda endemik bitki ve ağaçlar

Kaz Dağları, bilinen diğer isimleri ile Kaz Dağı ya da İda Dağı, ismini farklı inanışlar doğrultusunda alıyor. İda ismi grek mitolojisinden geliyor ve Zeus'u en yüksek tepesinde taşıyor. Kaz ismi ise göktanrıyı sırtında taşıyan hayvan olarak inanılan kazdan geliyor. Kaz Dağları’nın antik dönemdeki ismi İda ayrıca Homeros’un İlyada isimli destanında da geçiyor. 

Kaz Dağları efsaneleri nedir?

kaz dağları hasan boğuldu

Sarıkız efsanesi: Kaz Dağları efsaneleri ile ünlü. İçierinde en bilineni ise Sarıkız efsanesi. Efsaneye göre Sarıkız, babası ile birlikte bu dağda yaşıyormuş. Köyde çok fazla talibi olan Sarıkız kimseyle evlenmek istemeyince haksız yere ismi kötüye çıkarılmış. Babasına ise bu durumu düzeltmek için kızını öldürmesi söylenmiş fakat babası kızını öldüremeyince onu birkaç kaz ile birlikte dağa çıkarıp yabani hayvanlar tarafından ölüme terk etmiş. Aradan geçen yıllardan sonra bölgeyi ziyarete gelen ve dağda yolunu kaybeden ziyaretçiler arasında kendilerine bir kızın yardım ettiği söylentileri dolaşmaya başlamış. Söylenene göre bu kız ermiş olmuş. Babası da bunu görmek için kızını aramaya çıkmış. Ermiş olan kızını karşısında görünce çok şaşıran ve ona haksızlık yapıldığını anlayan baba pişman olmuş ve kahrından ölmüş. Bu sebeple bu tepeye Sarıkız, yakınındaki diğer tepeye de Baba Tepe ismi verilmiş.

Hasanboğuldu efsanesi: Birbirlerine aşık olan Hasan ve Emine evlenmek istese de Emine’nin ailesi bu evliliğe karşıdır. Hasan'a güç bir görev veren aile ancak bunu yaparsa kızını verebileceğini söyler. O görev ise 40 kilo ağırlığındaki tuz çuvalını dağın tepesine taşımaktır Fakat Hasan bu görevi yerine getiremez. Çuvalı taşırken düşer ve boynundaki yazma göle karışır. Emine suyun üstünde yazmayı görünce Hasan'ın boğulduğunu düşünerek yazmayı alır ve hayatına bir ağaç ile son verir. Günümüzde o ağaç Emine Çınarı; gölet ise Hasanboğuldu göleti olarak bilinir.

İlk güzellik yarışması: Homeros'un İlyada'sında da geçen yarışma MÖ 2000'de yapılmış ve dünya üzerinde bilinen ilk güzellik yarışması olma özelliğine sahip. Bu yarışmada Paris hakem olmuş ve yarışma Eris, Aphrohite, Hera ve Athena arasında yapılmış.

Kaz Dağları nerede?

kazdağı nerede

Kaz Dağları Balıkesir ile Çanakkale illeri arasında Edremit Körfezi’nin kuzeyinde yer alıyor. Antik çağlarda İda ismiyle anılan bu dağ, Çanakkale ve Balıkesir il sınırları içerisinde konumlanıyor. Ülkemizin Assos, Ayvalık, Altınoluk, Küçükkuyu, Güre gibi sık ziyaret edilen tatil beldelerine de yakın olması onu oldukça kolay ulaşılabilir bir konuma getiriyor.

Kaz Dağları’na nasıl gidilir?

kazdağı

Kaz Dağları’na en yakın havalimanı Balıkesir Edremit Havalimanı. Havalimanı ile Kaz Dağları Milli Parkı arası yaklaşık 30 km ve bu mesafe araçla 50 dakika kadar sürüyor. 

Diğer bir seçenek olan otobüs yolcuğunu tercih etme durumunda ise seyahatini Akçay otogarına gerçekleştirebilirsin. Bunun için öncelikle yapman gereken Akçay otobüs bileti almak ve beldeye vardıktan sonra ise Akçay otogarından kalkan minibüslere binmek olmalı. Otogardan kalkan minibüsler yaklaşık 10 dakika içerisinde Zeytinli köyüne ulaşım sağlıyor.

Kaz Dağları için sık tercih edilen ulaşım şekli ise genellikle özel araç oluyor. Çünkü Kaz Dağları’nın geniş bir alana yayılması ve hem bünyesinde hem de çevresinde görülecek pek çok gezi rotasının bulunması sebebiyle özel araçla gitme durumunda Kaz Dağları ve çevresinde detaylı bir seyahat gerçekleştirilebiliyorsun

Kaz Dağları İstanbul’a 490 km, Ankara’ya 650 km ve İzmir’e 218 km uzaklıkta yer alıyor.

İpucu: Bu rota için araç kiralamak iyi bir fikir! Ekonomik, lüks, aile boyu araçları günlük, haftalık, aylık veya uzun dönem kiralayabilirsin. ENUYGUN’un avantajlı araç kiralama seçenekleri için tıkla!

Araç Kiralama

Kaz Dağları’na ne zaman gidilir?

kazdağları

Kaz Dağları'nın en yoğun olduğu dönemler ilkbahar, yaz ve sonbahar ayları olsa da burası esasında yılın dört mevsimi seyahat imkanı sunan özel destinasyonlardan biri. Dolayısıyla bölgede kış ayları da bir o kadar keyifli geçiyor. Dilersen Kaz Dağları’nda yazın buz gibi göletlerde serinleyebilir, ilkbaharda bol bol yürüyüş yaparak yeşilin her tonuna doyabilir, sonbaharda kamp deneyimi ile doğanın değişimine tanık olabilir, kışın ise sakinliği ile huzur depolayabilirsin.

Kaz Dağları hakkında ilgi çekici bilgiler

kazdağları milli parkı

  • Kazn Dağları oldukça geniş bir alana yayılmış durumda. Bu alanın yalnızca yüzde 10’luk kısmı yani 21.452 hektarlık alanı 1993 yılında milli park ilan edilip koruma altına alınmış.
  • Burası Alpler’den sonra dünyanın en yüksek oksijen oranına sahip ikinci bölgesi.
  • Sarıkız, Babadağ ve Karataş olmak üzere üç tepesi bulunan Kazdağları’nın en yüksek tepesi olan Karataş’ın yüksekliği 1774 metre.
  • Kaz Dağları aynı zamanda ülkemizin bitki ve hayvan çeşitliliği bakımından en zengin ekosistemine sahip bölgesi.
  • Hakkında çok fazla efsane anlatılan Kaz Dağları’nın en ünlü efsanesi Sarıkız Efsanesi.
  • Kaz Dağları’nda en fazla görülen ağaç türlerinin başında kestane, gürgen, kayın, meşe ve karaçam geliyor.

Kaz Dağları'ndan ne alınır?

kazdağı pazar

Doğasıyla hayranlık uyandıran Kaz Dağları organik bitkileri, taptaze meyve ve sebzeleri, otları, peynir çeşitleri, zeytinyağı, zeytinleri ve yerel halk tarafından üretilen doğal ürünleri ile biliniyor. Dolayısıyla buraya gelip de yöreye özgü bir şeyler almadan dönmek de olmuyor. Benim tavsiyem seyahatin boyunca mutlaka bir köy pazarına uğraman yönünde. Ancak eğer pazara denk gelmezsen de sorun değil. Çünkü Kaz Dağları’nda bu tarz ürünlerin satıldığı çok sayıda yerel işletme hizmet veriyor.

Kaz Dağları’ndan zeytin, zeytinyağı, zeytinyağlı sabun, sepet peyniri, testi peyniri, bal, kekik, adaçayı ve ısırgan otu satın alabileceğin ürünlerden yalnızca bazıları. Ayrıca köy halkının doğal üretimi olan tarhana, kışlık salça, erişte, reçel çeşitleri ve turşuları da unutmamak gerekiyor. Tüm bunlara ek olarak köylerde çok sayıda el işi hediyelikler de bulabilirsin.

Kaz Dağları’nda nerede kalınır?

kazdağı konaklama

Kaz Dağları’nda konaklama için tercih edebileceğin çok sayıda otel mevcut. Daha önce de bahsettiğim gibi bölgede özellikle restore edilerek butik otel haline getirilmiş çok fazla Rum evi bulunuyor. Otantik bir konaklama istiyorsan bu tarz butik otellerden birini tercih edebilirsin. Oteller çoğunlukla Yeşilyurt ve Adatepe gibi turistik bölgelerde konumlanıyor.

İpucu: En iyi otel fiyatlarını tek bir yerde görmek, seçeceğin otel hakkında bilgi almak ve saniyeler içinde rezervasyon yapmak için ENUYGUN'da Kazdağı otelleri araştırmasına başlayabilirsin.

Kaz Dağları'ndayken Balıkesir'i keşfetmek için Balıkesir gezilecek yerler listen linkte seni bekliyor.


busraguzeller
Büşra Güzeller
177 Yazı
İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nden mezun oldu. Kariyeri boyunca farklı ajanslarda metin yazarı olarak çalıştı. Darcy adlı köpeğiyle vakit geçirmeyi, yeni yerler keşfetmeyi ve gurme rotaların izini sürmeyi seven yazar Enuygun'un sevilen seyahat içeriklerini üretiyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN