Ülke: | Türkiye |
Bilinen İsimleri: | |
Dil: | Türkçe |
Nüfus: | 154.487 |
Din: | |
Tel Kodu: | +90 |
Para Birimi: | TRY |
Zaman Dilimi: | GMT+03:00 |
Vize: | |
Konsolosluk: |
Balıkesir ilinin batı kısmındaki ilçelerden Edremit, şehrin en büyük dördüncü ilçesi. Zeytincilikteki başarısıyla ve Kazdağları’na yakın olmasıyla öne çıkan Edremit, Altınoluk ve Akçay mahallelerinin de bağlı olduğu yer. Yani ilçe yaz mevsiminde bu iki mahalle sayesinde diğer mevsimlerdeyse Kazdağları’na yakın olması sayesinde hep popüler durumda.
Antik Çağ’daki adı Adramytteion olan Edremit’in kökeni 1443 yılına dayanıyor. Truva-Bergama Yolu üzerinde konumlanmasından dolayı çoğu zaman baskınların hedefinde olan Edremit, harap bir haldeyken Lidya Kralı Krezüs’ün eline geçti ve kral bu şehri yeniden var ederek ona Adramys ismini verdi. 1336 yılında Karesi topraklarının Osmanlı Devleti’ne geçmesiyle birlikte Edremit de Osmanlı Devleti sınırları içerisine katıldı.
2020 yılı verilerine göre nüfusu 161.145 olarak hesaplanan Edremit’te yaz mevsiminde nüfusun 2 milyonu geçtiği dönemler oluyor.
Yüzölçümü 708 km² olarak ölçülmüş ilçe Balıkesir’in termal turizm dendiğinde öne çıkan Güre, Burhaniye gibi ilçelerinin de hemen komşusu konumunda. Eğer termal turizmin şifalarından yararlanmak, doğal güzellikler görmek, dünyanın Alpler’den sonra en yüksek oksijen oranına sahip bölgesi Kaz Dağları’nda yürüyüş yapmak, ilçenin lezzetli zeytinleriyle hazırlanan özel zeytinyağlarından satın almak isterseniz sizin için en doğru rota Edremit olabilir.
Edremit’te tipik bir Akdeniz iklimi hüküm sürüyor. Yani ilçede yaz mevsimleri sıcak ve kurak geçerken kış mevsimleri ise ılık ve yağışlı geçer. İlçenin en sıcak olduğu ay temmuz, en yağışlı olduğu ay ise aralık. Yıllık sıcaklık ortalaması 16 derece olan ilçede yaz sıcaklığı ortalama 25 derece, kış sıcaklığı ise 7 derece olarak ölçülmüş. İklimsel koşulları elverişli olduğu için Edremit yılın dört mevsimi ziyaret edilebilecek bir rota.
Kar yağma olasılığının son derece düşük olduğu Edremit, Kaz Dağları sayesinde kuzeyden esen soğuk rüzgarlardan korunuyor.
Her mevsim ziyaret edilebilecek Edremit’i Kaz Dağları’nda temiz havaya doymak için bahar aylarında, ilçenin yakınlarındaki yerlerde denize girmek için yaz aylarda, termal turizm kaynakları sayesinde şifa bulmak içinse kış mevsiminde tercih edebilirsiniz.
Her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği turistik bir ilçe olan Edremit, kara yolu ve hava yolu ile ülkenin pek çok şehrine bağlanıyor. Edremit şehir merkezine sadece 7 kilometre uzaklıkta olan Balıkesir Koca Seyit Havalimanı; İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerin yanı sıra Türkiye'nin diğer şehirlerinden direkt, dünyanın birçok şehrinden aktarmalı uçuşlarla yolculara hizmet sunuyor. Koca Seyit Havalimanı’ndan Edremit Havalimanı’na varmak içinse Balkart’ın geçerli olduğu halk otobüslerini tercih edebilirsiniz. Uçak sefer saatlerine göre düzenlenmiş otobüs seferleri sayesinde 15 dakikada merkeze varabilirsiniz. Dilerseniz taksi ile de kısa bir yolculuk sonrasında Edremit’in merkezine varabilirsiniz.
Otobüs ile ilçeye varmak isterseniz Edremit Otogarı’na Türkiye'nin her şehrinden ve ilçesinden her saat otobüs bulabilirsiniz. İsterseniz İstanbul Yenikapı'dan feribot ile Bandırma'ya, oradan da minibüs veya taksiler ile kolayca ilçeye ulaşma şansınız da var. Edremit, İstanbul'a 365 kilometre, Ankara'ya 630 kilometre, İzmir'e 195 kilometre ve Balıkesir'e ise sadece 87 kilometre uzaklıkta yer alıyor.
Deniz ürünleri bakımından çok zengin olan Edremit mutfağı, aynı zamanda Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu bölgelerinin mutfaklarından da etkilenmiş karma bir mutfak. Yolunuz Edremit’e düşerse mutlaka tatmanız gereken lezzetli yemekler şöyle:
Balıkesir kaymaklısı: Yufka, kaymak ve şerbeti buluşturan bu lezzetli tatlı, şehirde en sık tüketilen ürünlerden biri. Yaz kış fark etmeksizin pastanelerde yerini alan bu şerbetli ürün Edremit seyahatinizi tatlandıracak.
Höşmerim: Balıkesir dendiğinde akla gelen ilk ürünlerden Höşmerim, Edremit sınırları içerisindeyken de lezzetli versiyonlarını görebileceğiniz lezzetlerden. Geçmişi 500 yıl öncesine dayanan tatlı peynir helvası ismiyle de biliniyor. Her damak tadına uygun olmadığı düşünülen bir lezzet olsa da bize sorarsanız bir şans vermelisiniz.
Keşkek: Ülkemizin farklı şehirlerinde farklı şekillerde pişirilen keşkeğin Balıkesir versiyonu kuzu etiyle yapılıyor. Kızgın tereyağı ve baharatlarla servis edilen bu lezzetli keşkek yorumu favorilerinizden biri olacak..
Düğün mantısı: Aslında ilçenin komşusu Burhaniye’de sıklıkla yapılan fakat Edremitlilerin de pişirdiği düğün mantısı aslında çıtır mantıya benzer şekilde kızartılıp kurutularak hazırlanıyor. Sonrasında da sade, yoğurtlu ya da üzerine et suyu dökülerek farklı şekillerde servis ediliyor. Her biri çok lezzetli olan düğün mantısının özellikle et suyuyla harmanlanmış versiyonunu bir tadan bir daha unutmuyor.
Karanfilli ekmek: Karanfilin hazmı kolaylaştıran bir aktar ürünü olmasından ilham alan ve genellikle Ramazan ayı sonrası midenin rutine alışması için hazırlanan karanfilli ekmek pembe renkli, hoş kokulu ve şifalı bir besin adeta. Bir gün bekledikten sonra daha lezzetli olduğu düşünülen bu ürünü seyahat tarihleriniz el veriyorsa Edremit’teki fırınlardan satın alabilirsiniz.
Mafiş tatlısı: Şehirde hazırlanan bir diğer şerbetli tatlının ismi Mafiş. Fiyonk şekli verilmiş hamurun kızartılıp şerbette bekletilmesiyle hazır hale gelen Mafiş tatlısı, Edremit seyahatinizi tatlandıracak güçteki bir diğer lezzet.
Balık çeşitleri: Başta da belirttiğimiz gibi Edremit, balık çeşitlerinin en tazelerini bulabileceğiniz rotalardan biri. Eğer yolunuz ilçeye düşerse mevsimine göre en sevdiğiniz balık çeşitlerinden dilediğinizi tadabilirsiniz. Eğer taze balıkları bir restoranda deneyimleyecekseniz özenle hazırlanmış mezelerden sipariş etmeyi unutmayın.
Saçaklı mantı: Tavukla hazırlanan ve bilinen mantılardan farklı bir şekle sahip olan saçaklı mantı, makarna gibi kesiliyor ve didiklenmiş tavuk etleriyle servis ediliyor. Makarna formundaki hamura tavuk parçaları dışında tavuk suyu, nohut ve yoğurt da ekleniyor. .
Edremit’te tadabileceğiniz diğer yemekler arasında tirit, Elbasan tava, zeytinyağlı börülce, zerde ve ev yapımı reçeller var. Peki, bu lezzetleri nerede tadabilirsiniz?
Eşsiz deniz manzaraları sunan birçok balık restoranı olan ilçede Hasanaki Balık Restaurant, Yakamoz Restaurant, Saklı Bahçe Restaurant, Şahin Tepesi Şelale Restaurant, Ömür Lokantası ve Nur Mutfağı, yöresel lezzetlerin tadını çıkarabileceğiniz sevilen restoranlar arasında yer alıyor.
Kaz Dağı Milli Parkı: 1994 yılında milli park ilan edilerek koruma altına alınan ve 20.935 hektar alana yayılan Kaz Dağı Milli Parkı, İsviçre Alp Dağları ile birlikte dünyadaki en yüksek oksijen seviyesine sahip yerler arasında. Edremit gezilerinin ilk duraklarından biri olan milli park, her mevsim yeşilin onlarca tonunu sunan el değmemiş doğal güzellikleri, dereleri, büyüleyici şelaleleri ve iyi düzenlenmiş yürüyüş yollarıyla doğayla iç içe keyifli zaman geçirebileceğiniz bir yer. Antik ismi İda Dağı olan ve Biga Yarımadası'nda en yüksek dağ sırası konumundaki Kaz Dağları eteklerinde yer alan milli park, binlerce yıllık tarihi eserleri görebileceğiniz arkeolojik kazı alanlarıyla tarihçileri; donanımlı kamp alanlarıyla ise tüm dünyadan kampçıları kendine çekiyor. Zengin bitki çeşitliliği ve vahşi yaşam zenginliğiyle doğa fotoğrafçılarının sık uğradığı yerlerden biri olan park, Edremit merkezine sadece 15 kilometre uzaklıkta yer alıyor.
Şahindere Kanyonu: Edremit Körfezi'nin bacası olarak bilinen etkileyici Şahindere Kanyonu, Altınoluk beldesinde yer Kaz Dağı Milli Parkı sınırları içerisinde yer alıyor ve her yıl binlerce insan tarafından ziyaret ediliyor. Yüksek oksijen seviyesinden dolayı sağlık turizmi amaçlı turların da düzenlendiği kanyon, 27 kilometre uzunluğuyla Türkiye'nin en uzun kanyonlarından biri konumunda. Balıkesir ve Edremit’in doğa sporları merkezi de olarak Şahindere Kanyonu; trekking, doğa yürüyüşleri, kaya tırmanma, dağcılık ve kampçılık gibi pek çok etkinlik için ülkemizdeki en ideal yerlerden. 700 metre açıklığa sahip kanyonu rehberli turlarla gezebilir, harika fotoğraflar çekebilir ve temiz havada yenilenebilirsiniz.
Güre Kaplıcaları: Edremit Körfezi'nin el değmemiş doğal güzellikleri ile ünlü beldelerinden olan Güre, aynı zamanda kaplıcalarıyla da ilgi görüyor. Tarihleri Roma dönemine kadar uzanan, 60 derece sıcaklıkta mineraller bakımından zengin şifalı kaplıca sularında hem rahatsızlıklarınız için ek tedaviler uygulayabilir hem de yılın yorgunluğunu atabilirsiniz. Sağlık merkezlerinin de bulunduğu bölgede uzman terapistlerden masaj hizmeti alabilir; çamur banyosu, çamur kürü, süt banyosu, bitkisel banyo ve tuz odası gibi olanaklardan faydalanabilirsiniz. Güre Kaplıcaları, Edremit merkezine sadece 12 kilometre uzaklıkta.
Sütüven Şelalesi: Yine Kaz Dağı Milli Parkı sınırları içerisinde yer alan bir tabiat harikası olan Sütüven Şelalesi, özellikle yaz aylarında buz gibi sularıyla yerli ve yabancı turistlerin akın ettiği bir yer. Zeytin ve çam ağaçları ile çevrili, harika manzaralar sunan şelale, deniz seviyesinden 700 metre yüksekte yer alıyor. Buz gibi sularla dolu göletlerinde yaz aylarında keyifle yüzebileceğiniz Sütüven Şelalesi’nin çevresi ise mesire alanları, kamp alanları ve doğa yürüyüşü parkurlarıyla çevrili. Her mevsim harika fotoğraflar çekebileceğiniz şelaleyi gezdikten sonra çok yakın olan Hasan Boğuldu Şelalesi’ne de uğrayabilirsiniz.
Darıdere Tabiat Parkı: Kaz Dağları eteklerinde yer alan başka bir ünlü park da Darıdere Tabiat Parkı. Kaz Dağları’nın güney yamacında bulunan ve muhteşem Edremit Körfez manzaralarını izleyebileceğiniz tabiat parkı, kuzeyden esen dağ rüzgârları ve güneyden esen deniz rüzgârlarıyla her mevsim keyifli bir gezi sunuyor. Onlarca çeşit ağaç ve bitki türüne ev sahipliği yapan tabiat parkı; kamp ve karavan alanları, spor sahaları, kayıkla gezebileceğiniz göleti, piknik alanları ve çocuk oyun alanlarıyla çok donanımlı.
Antandros Antik Kenti: Edremit Altınoluk beldesine sadece 2 kilometre uzaklıkta, yüzlerce yıllık mozaikleri ile dikkat çeken bu çarpıcı antik kentin tarihi M.Ö. 7. ve 8. yüzyıla kadar uzanıyor. Tarih ve kültür gezileri ile ziyaret edebileceğiniz, Roma dönemine ait olduğu düşünülen antik kent; eşsiz mozaikleri, mabetleri ve surlarıyla sizi tarihte bir yolculuğa çıkaracak.
Derman Kaplıcaları: Edremit’e bağlı Kadıköy beldesinde hizmet veren Derman Kaplıcaları, her yıl şifa arayan binlerce insanın ziyaret ettiği yerlerden biri. Çevresi termal oteller ile çevrili ilçenin şifalı suları, romatizmadan sindirim ve cilt rahatsızlıklarına kadar pek çok hastalığın tedavisine yardım amaçlı kullanılıyor. Edremit’e oldukça yakın olan kaplıcalar, ilçeye sadece 3,5 kilometre uzaklıkta yer alıyor.
Anıt Ağaç: 850 yılı aşkın süredir var olan Anıt Ağaç, Edremit’in Kızılkeçilli Köyü’nde konumlanmış bir değer. Boyu 30 metre olan ve genişliği 860 cm ölçülen bu ağaç tarih kokan ve geçmişten izleri yansıtan duruşuyla Edremit’te görmeniz gereken yerlerden.
Altınoluk: Marmara Bölgesi’ndeki popüler tatil rotası Altınoluk, Edremit’e yaklaşık 30 dakikalık bir uzaklıkta. Eski adı Papazlık olan bu mahalle, Kaz Dağları’na yakın olması sayesinde son derece temiz bir havaya sahip. Yemyeşil ağaçlar arasında yürüyüş yapabileceğiniz tatil beldesinde çok sayıda plaj da var. Dilerseniz yaz mevsiminde doyasıya yüzmek için dilerseniz de bahar aylarında ise yalnızca doğa içinde yürüyüş yaparak ruhunuzu dinlendirmek için Altınoluk’u gezmeye gidebilirsiniz. Eğer yolunuz Altınoluk’a düşerse lezzetli zeytinyağlarından satın almayı ihmal etmeyin..
Akçay: Edremit merkeze 15 dakikalık mesafede konumlanmış Akçay da tıpkı Altınoluk gibi Marmara Bölgesi’nin popüler yaz tatili rotalarından biri. Keyifli çarşısıyla ve plajlarıyla öne çıkan mahallede deniz çakıllı ve su oldukça soğuk. Dilerseniz yaz mevsiminde rotayı bol bol yüzmek için tercih edebilirsiniz ya da Akçay sahildeki kafelerden birinde vakit geçirebilirsiniz.
Tahtakuşlar Etnografya Müzesi: : Alibey Kudar isminde bir ilkokul öğretmeni tarafından kurulan Tahtakuşlar Etnografya Müzesi, Edremit’e yaklaşık 20 dakikalık bir uzaklıkta. Orta Asya’dan göç eden boyların ilginç kültürel varlıklarının sergilendiği müze, ülkemizde ilk kez bir köyde kurulan etnografya müzesi olma ayrıcalığına da sahip. Yolunuz Edremit’e düşerse eski giyim eşyalarıyla, halılarla, çadırlarla ve sanat yapıtlarıyla dolu bu müzeyi de ziyaret edebilirsiniz.
Edremit plajlarında yüzmek: Balıkesir'in tatil cenneti olan Edremit, hem merkezinde hem de turistik ilçelerinde mavi bayraklı onlarca güzel plaja sahip. İlçe merkezinden kolayca ulaşabileceğiniz Zeytinli sahilinde yer alan Altınkum Plajı, yerli ve yabancı turist arasında en sevilen plajlardan biri. İnce kumları ve masmavi deniziyle ünlü plajda güneşin ve denizin tadını çıkarabilirsiniz. Akçay beldesinde yer alan, sessiz ve huzurlu ortamıyla tanınan Saka Çim Plajı, Edremit’e 12 kilometre uzaklıktaki Güre beldesinde muhteşem gün batımları sunan Güre Plajı, Altınoluk beldesinin en sevilen plajlarından olan Altınoluk Kalk Plajı ve Özdemir Plajı, Edremit'te yaz aylarında mutlaka uğramanız gereken en güzel plajlar arasında.
Doğa yürüyüşleri: Çevresi yemyeşil milli parklarla çevrili Edremit, Türkiye’nin önemli doğa yürüyüşü ve doğa sporları merkezlerinden biri haline geldi. Kaz Dağı Milli Parkı, Darıdere Tabiat Parkı, Ayazma Pınarı Tabiat Parkı, Sütüven ve Hasanboğuldu şelaleleri gibi çok popüler yürüyüş alanının yanı sıra Şahindere Kanyonu ve Pınarbaşı da en sevilen doğa yürüyüşü rotalarından.
Sarıkız Zirvesi manzaraları: 1726 metrelik zirvesi ile Kaz Dağları’nın muhteşem panoramik manzaralarını sunan Sarıkız Tepesi, Edremit tatillerinde mutlaka uğramanız gereken yerlerden biri. Çam ormanları arasında keyifli bir yürüyüş yaparak ulaşabileceğiniz zirvede hüzünlü bir hikayesi olan Sarıkız Türbesi’ni ziyaret edebilir, temiz havanın tadını çıkarabilir ve tatilinizin en iyi fotoğrafları çekebilirsiniz.
Taze balıklardan tatma: Edremit’e gittiğinizde yapmanız gerekenlerden bir diğeri de ilçenin popüler restoranlarından birinde taze balıkları tatmak olmalı. Hatta seçtiğiniz restoranda Ege mutfağından esinlenerek hazırlanmış lezzetli mezeleri de tatmalı ve deyimi yerindeyse kendinize bir ziyafet çekmek olmalı. Tatmanız gereken mezeler arasında zeytinyağlı börülce, şevketi bostan yemeği ve yoğurtlu lezzetler yer almalı.
Köy Gezileri: Dağ eteklerine yayılmış tarihi taş evleri, otantik atmosferleri ve yöresel lezzetleriyle ünlü Edremit köylerine yapılan geziler çok seviliyor. Sütüveren Şelalesi'ne çok yakın olan Zeytinli Köyü, çam ağaçları arasına gizlenmiş ve Tuncel Kurtiz'in mezarının da yer aldığı Çamlıbel Köyü, panoramik deniz manzaraları sunan ve asırlık ağaçları tanınan Tahtakuşlar Köyü, taş evleri ve kamp alanlarıyla Mehmetalan Köyü, zeytin bahçeleri ile çevrili Beyoba Köyü, köy gezilerinin en önemli durakları arasında.
Behramkale turu: Ülkemizin en sakin ve gezmesi en keyifli destinasyonlarından Behramkale, Edremit’e yaklaşık 1 saatlik uzaklıkta. Yolunuz Edremit’e düşerse ve ilçeyi tüm detaylarıyla keşfettiyseniz Behramkale turuna katılarak Assos’un kendine has atmosferini de deneyimleyebilirsiniz.
Özellikle yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerin akın ettiği Edremit’in gece hayatı da bu mevsimde oldukça canlı ve hareketli. Sahil kenarındaki plaj kulüplerinden rock barlara, güzel kafelerden canlı müzik mekanlarına kadar pek çok seçenek bulabileceğiniz ilçede her zevke göre bir eğlence mekanı var. Edremit merkezi, Akçay ve Altınoluk beldelerinde yoğunlukta olan eğlence merkezleri arasında Akçay’da Leman Akpınar Caddesi üzerinde yer alan, canlı müzik ve konserlerle keyfi zaman geçirebileceğiniz Atlas Live Music; rock, caz ve blues dinleyebileceğiniz The Rock Cafe Bar, yöresel türküler ile Nisan Türkü Evi, Altınoluk beldesinde hizmet veren Rujj Bar, DJ performansları ile eğlenebileceğiniz Club Elysium ve Köprü Beach Club Lounge, ilçenin en sevilen eğlence mekanlarından bazıları.
Eğer hareketli bir gece geçirmektense daha sakin bir akşam geçirmek isterseniz Edremit’te iken rakı-balık keyfi yapmayı da tercih edebilirsiniz. İstasyon Restoran’da taze balıklardan tadabilir, lezzetli mezelerin keyfini çıkarabilirsiniz. Rakı-balık keyfi yapabileceğiniz diğer seçenekleriniz ise: Bacca Restoran ve İmbat Restoran.
Milyonlarca zeytin ağacıyla geniş zeytinliklere sahip Edremit, Türkiye'nin zeytinyağı ihtiyacının neredeyse %10’unu tek başına karşılıyor. İlçeyi gezen yerli ve yabancı turistlerin de en çok aldığı ürünler zeytinyağı ve zeytinyağı ile yapılan sabun, duş jeli ve kolonya gibi çeşitli ürünler. İlçe merkezinde her çarşamba kurulan köy pazarı da çok popüler. Çevre köylerden getirilen organik sebze ve meyvelerin yanında höşmerim gibi yöresel lezzetleri ve bölgede çok sevilen kelle peyniri gibi yiyecekleri de bu köy pazarından satın alabilirsiniz.
İlçeden sevdikleriniz için hediyelik eşya satın almak istiyorsanız rotanızı Akçay ve Altınoluk çarşılarına çevirebilirsiniz. Altınoluk’tan şehre özgü kurutulmuş otlardan, lezzetli baharatlardan, şık takı çeşitlerinden ve beldeyi yansıtan biblolardan satın alabilirsiniz. Akçay’dan da tıpkı Altınoluk’ta olduğu gibi çarşıdan hediyelik takılardan ve butiklerdeki el yapımı kıyafetlerden satın alabilirsiniz. Akçay’dan almanızı önerdiğimiz bir diğer ürün de lezzetli zeytin reçelleri.
Edremit’in sahil kesiminde tatil alışverişleri yapabileceğiniz mağazalar, plaj giysisi satan dükkanlar ve hediyelik eşya dükkanları sıralanıyor. İlçede onlarca mağazası ile hizmet veren Novada Edremit Alışveriş Merkezi ve Akçay beldesinde yer alan Yasa Outlet de her türlü ürünü bulabileceğiniz modern alışveriş merkezleri.
Zeytinli Rock Festivali (Ağustos): Türkiye'de düzenlenen en büyük açık hava rock festivali olan Zeytinli Rock Festivali, her sene ağustos sonunda Edremit Akçay sahilinde gerçekleştiriliyor ve tüm ülkeden müzik severlerin akınına uğruyor. Onlarca ünlü müzisyen ve grubun sahne aldığı festivalde 4 gün boyunca rock müziğe doyabilir; iyi düzenlenmiş kamp alanlarında çadırınızı kurabilir, tertemiz sahilde denizin ve güneşin tadını çıkarabilirsiniz.
Edremit Kitap Fuarı (Ağustos): Altınkum’da her yıl ağustos ayında gerçekleştirilen başka bir güzel etkinlik de kitap fuarı. Onlarca yazar ve yayınevinin katıldığı fuarda söyleşiler ve imza günleri ile güzel zaman geçirebilir, sevdiğiniz kitapları indirimli fiyatlarla satın alabilirsiniz.
Kazdağı Ekofest (Ağustos): Ülkemizin en ünlü doğal cennetlerinden biri olan Kaz Dağları’nı korumak amacıyla ağustos ayında düzenlenen Kazdağı Ekofest, ekolojistler ve doğa severleri bir araya getiriyor. Çevre sorunları ve çözümleri konusunda söyleşilerle çok bilgilendirici geçen festival, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından Darıdere Tabiat Parkı’nda gerçekleştiriliyor.
Geleneksel Edremit Yağlı Pehlivan Güreşleri (Tarihi değişiyor): Edremit’in 15 yıldan uzun zamandır gerçekleştirilen en köklü etkinliklerinden biri olan yağlı güreş müsabakaları, her yıl haziran ayı sonunda Edremit Güreş Alanı’nda düzenleniyor. Yağlı güreşlerin yanı sıra dans gösterileri, folklor performansları, çeşitli yarışmalar ve eğlenceli etkinliklerle çok hareketli geçen festivale yöre halkı da büyük ilgi gösteriyor.
Hasat Sonu Şenliği (Şubat): Zeytin hasadı Edremit'te oldukça önemli bir olay ve hasat sonunda düzenlenen zeytin hasadı sonu şenlikleri; yağlı güreş etkinlikleri, folklor gösterileri ve keşkek gibi yöresel lezzetlerin tadımlarıyla çok yoğun geçiyor. Şubat ayında düzenlenen şenliklere bu dönemde ilçede bulunuyorsanız mutlaka uğramanızı öneririz.
1 Ocak (Yılbaşı),
23 Nisan (Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı),
1 Mayıs (İşçi Bayramı),
19 Mayıs (Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı),
30 Ağustos (Zafer Bayramı),
29 Ekim (Cumhuriyet Bayramı),
Ramazan ve Kurban Bayramları
- Edremit'te her ne kadar Akdeniz iklimi hüküm sürse de yüksek bölgelerdeki milli parklar ve gezilecek yerler soğuk olabiliyor. Bu nedenle seyahatiniz için valiz hazırlarken çantanıza mevsime göre kalın kıyafetler eklemeyi unutmayın..
- Edremit’e gitmişken kanyonları ya da şelaleleri gezecekseniz valizinize tabanı sağlam ve kayma ihtimalini minimize eden bir ayakkabı eklediğinizden emin olmalısınız.
- Eğer yaz tatiliniz için Edremit’i tercih ettiyseniz ilçeye bağlı mahallelerin denizleri dalgalı olabiliyor. Çocuğunuzla birlikte denize girecekseniz plajdayken bu farkındalıkla hareket etmelisiniz.
- Müzekart alarak Edremit’teki bütün müzelere, antik kentlere ve ören yerlerine rahatça giriş yapabilirsiniz.
Edremit’te şehir içi ulaşımda belediye otobüsleri ve minibüslerin yanı sıra taksiler de yoğun olarak kullanılıyor. İlçenin her mahallesi ve caddesinde duraklarını bulabileceğiniz belediye otobüsleri ve minibüslerin yaz aylarında sefer sayıları arttırılıyor. Toplu taşıma araçlarıyla sahil kenarındaki pek çok turistik noktaya ve otele kolayca gidebilirsiniz. İlçe merkezinde 7 gün 24 saat hizmet sunan birçok taksi durağı bulunuyor ve taksilerle sadece ilçe içindeki yerlere değil, çevre turistik beldelere de ekonomik fiyatlarla gitme şansınız var.
Şehir merkezinden kısa bir yürüyüş mesafesinde, Yeni Garaj Caddesi üzerinde yer alan Edremit Otogarı’ndan her yarım saatte bir hem Balıkesir'e hem de Akçay, Ayvalık, Burhaniye, Erdek ve Manyas gibi turistik ilçelere minibüs ve otobüslerle gidebilirsiniz. İlçe merkezinden Balıkesir Koca Seyit Havalimanı'ndan ulaşım için ise taksiler ve havalimanı transfer servisleri yolculara hizmet veriyor.
Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.