Bu yıl Ramazan Bayramı havaların iyice ısındığı, gökyüzünün berraklaştığı, yaz mevsiminin etkilerinin hissedilmeye başlandığı en güzel aylardan mayısa geliyor. Bugün sana 2 gün izin alarak 9 gün tatil yapabileceğin bayram için çok keyifli bir içerik hazırladım. İçeriğimde arabayla gidebileceğin ülkemizdeki en güzel rotaları derledim. Eğer ki radyoda en sevdiğin şarkıları dinleyebileceğin, dilediğin an mola verip farklı şehirlerde vakit geçirebileceğin ve arabanın camından değişen eşsiz manzaraları izleyebileceğin bir yolculuk seni de heyecanlandırıyorsa doğru adrestesin. Farklı bölgelerden farklı uzunlukta rota önerilerime yemyeşil Karadeniz bölgesiyle başlayacağım.
Sinop ülkemizin en güzel yerlerinden biri. Bu nedenle de sonu şehre varan her yolculuk seyahat severlere keyif veriyor. Bir de söz konusu yolculuk yeşillerle dolu Karadeniz’in farklı şehirlerinden geçiyorsa araçtaki kişiler deyimi yerindeyse adeta yolculuk sona ermesin istiyor. Eğer bu bayramda sevdiklerini yanına alıp yeşilin bin bir tonunu görerek ülkemizin en mutlu şehri Sinop’a gitmek istersen şehre Bartın yolu üzerinden gitmeyi tercih etmeni öneririm. Eşsiz manzaralarla dolu bu rota Bartın’dan Kastamonu’ya Kastamonu üzerindense Sinop’a varıyor. Keyifli bir bayram için bu yıl Sinop’a bir şans ver. Tabii Bartın ve Kastamonu’da da görmen gereken yerleri keşfetmeyi unutma.
Bartın’a gittiğinde mutlaka görmen gereken yerler: Amasra, Bartın Kent Müzesi, Gazhane Parkı ve İnkumu Plajı
Bartın’da tatman gereken yöresel lezzetler: Yumurtalı isbut, Pum Pum çorbası, Amasra salatası ve şap şap köftesi
Kastamonu’ya gittiğinde mutlaka görmen gereken yerler: Cide ve Küre Dağları Milli Parkı
Kastamonu’da tatman gereken yöresel lezzetler: Çekme helva, İnebolu simidi, kuyu kebabı ve ekşili pilav
Sinop’a gittiğinde mutlaka görmen gereken yerler: Hamsilos Koyu, İnceburun Feneri, Erfelek Şelaleleri, Sinop Tarihi Cezaevi, Sinop Kalesi, Diyojen Heykeli, Akgöl ve İnaltı Mağarası. Gezmen gereken tüm yerleri Sinop'ta gezilecek yerler yazımızdan keşfedebilirsin.
Bartın’da tatman gereken yöresel lezzetler: Nokul, Sinop mantısı, mısır çorbası, içli tava ve katlama
Madem Karadeniz ile başladık. Yine yeşilin bin bir tonunu bünyesinde bulunduran bölgeden devam edelim.
Öncelikle belirteyim, eğer bayram tatilin için bu rotayı tercih edeceksen minimum 4 günlük bir plan yapman gerekiyor. Çünkü Artvin’den başlayan rota Trabzon’a varana dek ülkemizin en güzel şehirlerinden Rize’den de geçiyor. Yani bu rotayı tercih edersen keşfetmen gereken 3 muhteşem şehir var. Artvin’den başlayarak Trabzon’a doğru giderken Rize’de geçireceğin günde bana sorarsan yaylada konumlanmış Rize otelleri arasından bir tanesini seçmelisin. Böylelikle mayıs ayında eşsiz dağ havasının da tadını çıkarabilirsin. Yeşilliklerle dolu bir sürü manzara görebileceğin ve bu üç şehirdeki gezilecek yerleri keşfedeceğin harika bir tatil için tek ihtiyacın yollara düşmek. Eğer aracın yoksa da üzülme. Araç kiralama seçeneğini değerlendirerek Artvin-Trabzon rotasında dolu dolu bir bayram geçirebilirsin.
Artvin’e gittiğinde mutlaka görmen gereken yerler: Atatepe, Artvin Kalesi, Hatila Vadisi Milli Parkı ve Cam Teras
Artvin’de tatman gereken yöresel lezzetler: Kuymak, kara lahana sarması, kaygana ve yoğurtlu silor.
Rize’ye gittiğinde mutlaka görmen gereken yerler: Rize Kalesi, Ayder Yaylası, Pokut Yaylası, Zil Kale, Fırtına Deresi, Kaçkar Dağları Milli Parkı ve
Rize’de tatman gereken yöresel lezzetler: Laz Böreği, Pepeçura, Rize pidesi ve fırın sütlaç
Trabzon’a gittiğinde mutlaka görmen gereken yerler: Sümela Manastırı, Uzungöl, Balıklıgöl, Akçaabat, Vakfıkebir, Köprübaşı ve Trabzon Ayasofya Müzesi. Trabzon'da gezmen gereken tüm yerleri Trabzon'da gezilecek yerler yazımızı okuyabilirsin.
Trabzon’da tatman gereken yöresel lezzetler: Trabzon pidesi, taş helva, tereyağlı pilav, hamsi kuşu, Akçaabat köftesi ve karalahana çorbası
Bu rota da sona erdi. Sıra yazın gelişini daha çok hissedebileceğin birkaç rota önerisinde.
Sıradaki rota önerimde 4 şehirden geçmen gerekecek olsa da biz bu şehirlerden Manisa’yı yalnızca geçiş yolu olarak kullanacağız. Yani bu rota önerisinde keşfetmen gereken 3 şehir var ve bunlar Çanakkale, Balıkesir ve İzmir illerimiz. Aslında bu rota için 3 gün ayırsan yeterli olur fakat bu 3 şehirde gezilecek çok yer olduğu için ben uygunluğun dahilinde 5 gün ayırmanı öneririm.
Çanakkale zaten çok güzel deniz manzaraları sunan ve görkemli tarihiyle kendine has bir ambiyansı olan şehrimiz. Yani şehir içinde ya da şehrin farklı ilçeleri arasında araç kullanırken seni her yerde birbirinden güzel manzaralar karşılayacak. Bu manzaraları izleyip bazen de fotoğraflayarak ve tabii gezilecek yerlerin en popülerlerini de görerek Çanakkale’de muhteşem bir gün geçirerek rotanı Balıkesir’e çevirebilirsin.
Farklı ilçeleriyle, bünyesindeki oksijen deposu Kaz Dağları ile, manzaraya bakarken kendini daha mutlu hissetmeni sağlayacak Şeytan Sofrası ile, kendine has ortamını çok seveceğin Cunda Adası ile Balıkesir de bayram tatilini unutulmaz kılacak detaylardan biri olacak.
Balıkesir’den sonra da sıra Manisa üzerinden rotamızın son durağı İzmir’e geçmek olacak. Ülkemizin en büyük şehirlerinden İzmir, Kordon’u ile, boyozu ile, şehirde yaşayan kişilerin neşeli halleriyle öne çıkıyor. Şehrin birçok köşesi kültür gezisi yapmayı sevenleri tatmin edecek tarihi yerlerle, diğer köşeleri de yaz tatili yapmayı çok sevenlerin bayılacağı yerlerle dolu.
Eğer bu bayram senin için çok güzel olsun istiyorsan yapman gereken tek şey valizlerini bagaja doldurup direksiyona geçmek. Sonrasında pencerendeki manzaralar, içinden geçtiğin şehirler değişecek ve sen de bu yolculuğa çıktığın için çok mutlu hissedeceksin.
Çanakkale’ye gittiğinde mutlaka görmen gereken yerler: Assos, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, Çanakkale Şehitleri Anıtı ve Harp Müzesi, Truva Atı, Adatepe ve Assos Antik Kenti. Gezmen gereken tüm yerler Çanakkale'de gezilecek yerler yazımızda.
Çanakkale’de tatman gereken yöresel lezzetler: Ezine peyniri, peynir helvası, deniz mahsulleri, börülce köftesi ve tumbi
Balıkesir’e gittiğinde mutlaka görmen gereken yerler: Ayvalık, Cunda Adası, Kaz Dağları ve Şeytan Sofrası. Balıkesir'de gezilecek yerler yazımızla planına ekleyebileceğin diğer yerleri keşfedebilirsin.
Balıkesir’de tatman gereken yöresel lezzetler: Balıkesir mantısı, keşkek, Ayvalık tostu, saçaklı mantı, höşmerim ve taze balıklar taze mezeler
İzmir’e gittiğinde mutlaka görmen gereken yerler: İzmir Kordon, Saat Kulesi, Efes Antik Kenti, Urla, Alaçatı ve Sığacık. Şehirdeki diğer muhteşem yerler İzmir'de gezilecek yerler yazımızda.
İzmir’de tatman gereken lezzetler: Boyoz, beyin söğüş, İzmir bomba, kumru, gevrek, şevketi bostan yemeği ve taze balıklar
Sıradaki rotamızda da biraz D vitaminine doyalım. :)
Bu sefer aynı şehir içinde güneş ışığına doyacağın bir rota önerisiyle geldim. Marmaris ve Bodrum ülkemizin en popüler yaz tatili rotalarındanken bu iki ilçe arasında Datça’ya da uğradığın bir gezi kulağa çok çekici gelmiyor mu? Minimum 2 gününü ayırmanı önerdiğim bu rotanın uzunluğu yaklaşık 100 kilometre ve gideceğin yolda yeşil ve mavi adeta dans ediyor. Hem Marmaris hem Datça hem de Bodrum’da görmen gereken yerler ve tatman gereken özel tatlar var. Bence tüm bu ilçelerde konaklamak için butik oteller listesinden bir seçeneği tercih etmelisin. Çünkü bu turistik ilçelerdeki butik oteller cidden keyifle dekore edilmiş tesisler ve kahvaltıları organik ürünlerle hazırlanıyor. Hem de geniş bahçeleri oluyor. Yani butik otel seçeneklerini değerlendirirsen yalnızca unutulmaz bir yolculuk değil bol bol dinlenebileceğin bir konaklama deneyimi de seni bekliyor.
Marmaris’e gittiğinde mutlaka görmen gereken yerler: Marmaris Kalesi ve Müzesi, Kızkumu, Turunç ve Bozburun
Marmaris’te tatman gereken lezzetler: Deniz ürünleri ve Ege mutfağına özgü mezeler, karnıkara
Datça’ya gittiğinde mutlaka görmen gereken yerler: Sevgi Yolu, Knidos Antik Kenti, Tarihi Yel Değirmeni ve Can Yücel Evi
Datça’da tatman gereken lezzetler: Bademli levrek, karanfilli ekmek ve keçi sütlü dondurma
Bodrum’a gittiğinde mutlaka görmen gereken yerler: Marina, Zeki Müren Evi, Halikarnas Mozolesi, Sualtı Arkeoloji Müzesi ve Bodrum Antik Tiyatrosu
Bodrum’da tatman gereken lezzetler: Kabak çiçeği dolması, Çökertme kebabı, turp otu salatası, sarmaşık kavurması ve ekşili palamut
Şimdiki rota önerim ise İç Anadolu Bölgesi’nden gelecek.
Başkent Ankara’dan başlayıp Eskişehir ve Kütahya’yı geçerek Afyonkarahisar’a varacağın bu rota da hem gezilecek yerleriyle hem de izleyeceğin yolun sağladığı keyifli sürüş deneyimi sayesinde arabayla gitmesi en rahat güzergahlardan. Başkent zaten gezilecek tarihi alanlarla dolu. Eskişehir de mutlaka görmen gereken alanlarla bezeli bir şehir. Yani bu rotayı yeterince hakkıyla gezmek için 3-4 gün ayırman gerekecek. Bu arada bildiğin gibi Afyon ülkemizin termal cennetlerinden ve kaplıcaya kış mevsiminde girileceğine inanılsa da bu bilgi çok doğru değil. Yani bu rotayı Afyon’da sonlandırırken termal oteller arasından bir seçeneği tercih edebilir ve bayram tatilini şifa bularak bitirebilirsin. Termalin yanı sıra Afyon’da ve tabii Kütahya’da da gezmen gereken çok yer olduğunu düşünürsek bu rotayı seçersen yorucu ve kesinlikle yorgunluğuna değecek bir bayram seni bekliyor olacak.
Ankara’da mutlaka görmen gereken yerler: Anıtkabir, Ankara Kalesi, Eymir Gölü, Kuğulu Göl, Beypazarı, Hamamönü. Ankara gezilecek yerler içeriğimizi de yola çıkmadan okumanı öneririm.
Ankara’da tatman gereken lezzetler: Ankara simidi, kokoreç, Ankara tavası, Ankara kebabı ve tamtak tiridi
Eskişehir’de mutlaka görmen gereken yerler: Odunpazarı, Sazova Bilim, Kültür ve Sanat Parkı, Porsuk Çayı ve Midas Anıtı. Şehirdeki görmen gereken tüm diğer yerleri Eskişehir gezilecek yerler yazımızla keşfedebilirsin.
Eskişehir’de tatman gereken lezzetler: Çi börek, Balaban köfte, met helva, göbete, cevizli haşhaşlı ekmek ve yufkalı büryan
Kütahya’da mutlaka görmen gereken yerler: Kütahya Kalesi, Çini Müzesi, Enne Barajı Tabiat Parkı ve Kütahya Arkeoloji Müzesi
Kütahya’da tatman gereken lezzetler: Sini mantısı, ıspanaklı şibit, haşhaşlı gözleme ve tirit
Afyonkarahisar’da mutlaka görmen gereken yerler: Afyonkarahisar Kalesi, Afyonkarahisar Müzesi, Afyonkarahisar Kültür ve Sanat Evi
Afyonkarahisar’da tatman gereken lezzetler: Afyon bükmesi, Afyon lokumu, keşkek, mercimekli bükme, çullama köfte ve sucuk
Sıradaki önerim çok lezzet dolu ve ülkemizin doğusundan gelen bir rota.
Bayram demek biraz da lezzetli yemekler demek değil midir? Sıradaki rota önerimde ülkemizin en güzel tatlarını tadabileceğin gastronomi başkentlerine yer verdim. Gaziantep’ten yola çıkıp Şanlıurfa’da sonlanan bu rotada gezilecek yerler, kebaplar, şerbetli tatlılar ve eşsiz sulu yemekler seni bekliyor. Ortalama 150 kilometrelik bir araba yolculuğuyla Gaziantep’ten Şanlıurfa’ya varman mümkün. Aslında yalnızca 2 şehir gezeceğin ve bu şehirler arasında çok mesafe olmadığı için seyahatin için 2 gün ayırmayı tercih edebilirsin. Yine de bana sorarsan gezilecek çok yer ve keşfedilecek çok fazla yemek olduğu için bu seyahate 3 gün ayırmalısın. Araba sürdüğün yolda bu iki şehrin kendilerine has atmosferinden izler bularak keyif dolu bir yolculuk yapabilir ve bu rotaya şans verdiğin için kendini mutlu hissedebilirsin.
Gaziantep’te mutlaka görmen gereken yerler: Zeugma Mozaik Müzesi ve Zeugma Antik Kenti, Bakırcılar Çarşısı, Zincirli Bedesten, Gaziantep Kalesi, Gümrük Han, Dülük Antik Kenti ve Emine Göğüş Gaziantep Mutfak Müzesi. Görmen gereken tüm diğer yerleri Gaziantep'te gezilecek yerler yazımızda bulabilirsin.
Gaziantep’te tatman gereken lezzetler: Alinazik, küşleme, patlıcan kebabı, kıyma kebabı, simit kebabı, yuvalama, nohut dürüm, lahmacun, içli köfte, ciğer, baklava, fıstıklı katmer, beyran çorbası, ekşili köfte, kabaklama, sulu salata, şiveydiz, yoğurtlu fasulye ve yoğurtlu patates
Şanlıurfa’da mutlaka görmen gereken yerler: Göbeklitepe, Balıklı Göl, Urfa Kalesi, Gümrük Hanı, Aynzeliha Gölü, Şanlıurfa Arkeoloji ve Mozaik Müzesi ve Halfeti
Şanlıurfa’da tatman gereken lezzetler: Çiğ köfte, Urfa kebabı, ağzı açık, ciğer kebabı, lahmacun, borani, bostana salatası, aya köftesi, tepsi kebabı, lebeni, şıllık tatlısı.
Bayram önerilerim işte bu kadar. Şimdiden herkese mutlu bir bayram dilerim. Eğer rota önerilerimden birini seçersen araba yolculuğun esnasında enerjik şarkılarla dolu bir playlisti dinlemeyi unutma! Hatta bu yolculuğu planlarken Road trip nedir yazımızdan da yardım alabilirsin.