Ülke: | Türkiye |
Bilinen İsimleri: | |
Dil: | Türkçe |
Nüfus: | 650.401 (2023) |
Din: | |
Tel Kodu: | +90 |
Para Birimi: | TRY |
Zaman Dilimi: | GMT+03:00 |
Vize: | |
Konsolosluk: |
İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan ve Sivas, M.Ö. 5000 yılına uzanan tarihiyle onlarca medeniyete ev sahipliği yapmış tarihi bir şehir. Hem şehir içinde hem de ilçelerinde Kalkolitik Çağ’dan Osmanlı dönemine kadar uzanan birbirinden önemli eserler görebilirsiniz. Gölleri, kaplıcaları, şelaleleri ve yaylalarıyla da doğa severleri kendine çeken şehir, kış aylarında ise Yıldız Dağı Kayak Merkezi ile tatilcileri ağırlıyor. Antik İpek Yolu rotası üzerinde yer alan Sivas, hala önemli bir ticaret merkezi konumunda. Şehirde üretilen dokumaları, gümüş işlemeler ve lezzetli ballar çok ünlü. Merkezi pek çok noktada görebileceğiniz yüzlerce yıllık han ve bedestenlerde yöreye özgü ürünler bulabilir ve bedestenler çevresindeki yerel restoranlarda Sivas mutfağının en sevilen et ve sebze yemeklerini tadabilirsiniz.
Divriği, Kangal, Şarkışla, Suşehri, Zara ve Gürün gibi 17 tane ilçesi bulunan Sivas’ın her ilçesinin kendine özgü bir simgesi ve yöresel bir festivali bulunuyor. Her mevsim keyifle gezebileceğiniz şehrin tarihi yerleri ve müzeleri merkezde birbirine oldukça yakın bir konumda bulunuyor. İlçelerde yer alan turistik noktalara ise minibüsler ve taksilerle kısa sürede ulaşabilirsiniz.
İç Anadolu Bölgesi’nin sert ikliminin etkisinde olan Sivas’ta kışlar oldukça soğuk ve kar yağışlı geçiyor. Yılın 3-4 ayı karlar altında kalan şehirde yaz ayları ise çok sıcak ve kurak. Sonbahar aylarında da bolca yağış alan Sivas’ın tarihi ve doğal güzelliklerini gezmek için en iyi zamanlar ise ilkbahar ayları. Bu aylarda doğa bütün canlılığıyla uyanıyor ve hava sıcaklıkları doğa gezilerine izin veriyor.
1957 yılında açılan ve zamanla düzenli uçuşlara ev sahipliği yapan Sivas Nuri Demirağ Havalimanı, şehir merkezine 32 kilometre uzaklıkta yolculara hizmet veriyor. Sivas’a en rahat ve kolay şekilde hava yolu ile ulaşmak mümkün. Türkiye’nin pek çok büyük şehrinden ve diğer ülkelerden Sivas’a direkt veya aktarmalı uçuş kolayca bulabilirsiniz. Havalimanından şehir merkezine ulaşım için ise havalimanı servislerinden, belediye otobüslerinden ve 24 saat hizmet veren taksilerden faydalanabilirsiniz. Geniş bir kara yolu ağına da sahip olan Sivas’ın otobüs terminali ise şehir merkezine sadece 2 kilometre uzaklıkta Kayseri Caddesi üzerinde hizmet veriyor. Ankara’ya 439 kilometre, İstanbul’a 888 kilometre, Samsun’a 335 kilometre ve Kayseri’ye 196 kilometre uzaklıktaki Sivas’a Türkiye’nin hemen her şehri ve pek çok ilçesinden otobüsle ve arabayla da gidebilirsiniz.
Geleneksel Anadolu yemeklerinin sofraları süslediği Sivas’ta Osmanlı mutfağından dünya mutfaklarına kadar pek çok seçenek bulabileceğiniz kaliteli restoran bulunuyor. Sivas’ta ilk akla gelen lezzetler ise Sivas köfte, saç kebabı ve Divriği pilavı. Her köşe başında bulabileceğiniz şehrin ünlü çıtır kazan simidini de mutlaka tatmalısınız. Et, sebze ve hamur işi çeşitliliği bakımından da çok zengin olan Sivas mutfağında kuru salatalık dolması, madımak, peskutan çorbası, Sivas ketesi, kesme aşı ve mercimek badı tadına doyamayacağınız diğer yöresel yemekler arasında.
Çifte Minareli Medrese: Sivas merkezinde Çifte Minare Sokak’ta Şifaiye Medresesi'nin hemen karşısında görebileceğiniz Çifte Minareli Medrese, şehrin en önemli simgeleri arasında yer alıyor. Anadolu'da inşa edilmiş en yüksek taç kapısıyla ünlü medrese, 1271-1272 yılları arasında inşa edilmiş. Taç kapısı ve iki güzel minaresiyle kartpostalları süsleyen medrese, Sivas gezilerinde mutlaka görülmesi gereken yerlerden.
Sivas Divriği Ulu Camii: 1228–1229 yılları arasında Mengücekli beyi Ahmed Şah tarafından yaptırılan Sivas Divriği Ulu Camii, Anadolu’da bulunan en eski camilerden biri olmasıyla ünlü. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne de alınan ve geleneksel kubbeli mimarisiyle ilgi çeken caminin ince işçiliğiyle dikkat çeken devasa kapısı ve mistik iç mekanları görülmeye değer güzellikte.
Şifaiye Medresesi: Anadolu’daki en eski yapılardan bir diğeri de yine Sivas merkezinde bulunan Şifaiye Medresesi. 1217 yılında Anadolu Selçuklu Devleti sultanı 1. İzzeddin Keykavus tarafından bir şifa merkezi olarak inşa edilen medrese, dünyadaki günümüze kadar sağlam kalmayı başarmış en eski hastanelerinden biri olmasıyla ünlü. Etkileyici taş işçilikleri, revaklı avlusu, güneş ve ay sembolleriyle süslü taç kapısıyla Şifaiye Medresesi, Sivas’ta kesinlikle ziyaret edilmesi gereken yerlerden biri.
Kangal Balıklı Kaplıcası: Sivas merkezine 90 kilometre uzaklıktaki Kangal Balıklı Kaplıcası, hem Türkiye hem de dünyanın her yerinden gelen şifa arayan insanlar tarafından ziyaret ediliyor. Çeşitli tesislerin hizmet verdiği kaplıcanın sularının deri ve cilt sorunlarına iyi geldiği biliniyor. 35 derece ve 0.5 PH değerine sahip şifalı sularla dolu havuzlar içinde yüzen balıklar da insan vücudunu temizliyor, tedavi ediyor ve doktor balıklar olarak tanınıyorlar.
Divriği Kalesi ve Camii: Bir uçurumun kenarında bütün görkemiyle yükselen Divriği Kalesi’nin tarihi Mengücekoğulları dönemine uzanıyor. 1180 yılında Süleyman Şah oğlu Emir İshak tarafından yaptırılan kale ve camii, yüzlerce yıldır ayakta kalmayı başarmış. 10 metrelik aslanlı burçlarıyla ünlü kale, Türklerin Anadolu’da yaptığı en eski yapılardan biri olarak tarih severleri kendine çekiyor.
Gemerek Sızır Şelalesi: Sivas’ın Gemerek ilçesinde gezebileceğiniz bir tabiat harikası olan Gemerek Sızır Şelalesi, Göksu Çayı üzerinde Çat Ormanları içinde doğaseverleri bekliyor. Anadolu’daki en güzel şelalelerden olan ve sit alanı olarak korunan Sızır Şelalesi’nin çevresi ahşap yürüyüş yolları, şelale göletleri ve manzarayı izleyebileceğiniz seyir alanlarıyla çevrili.
Gök Medrese: Sivas’ta gezebileceğiniz bir diğer Selçuklu dönemi eseri de Gök Medrese. Anadolu Selçuklu Devleti döneminde 1271 yılında inşa edilen etkileyici medrese, en güzel Türk mimari örneklerinden biri olarak kabul ediliyor. Geleneksel süsleme sanatlarının en iyi çarpıcı örneklerini görebileceğiniz mermer bir kapıya sahip Gök Medrese, 1926 yılından beri müze olarak ziyaretçilere hizmet veriyor.
Aşık Veysel Müzesi: Ünlü ozan Aşık Veysel Şatıroğlu’nun doğduğu Sivrialan Köyü’nde bulunan Aşık Veysel Müzesi, ozanın evi restore edilerek 1982 yılında ziyarete açıldı. Şiirler, kişisel eşyalar, ozan için yazılmış pek eser ve fotoğrafla dolu olan müze, Sivas’ta gezebileceğiniz yerler arasında.
Sivas Arkeoloji Müzesi: Binlerce yıllık uzun bir tarihi olan Sivas’ın çeşitli kazı alanlarında bulunan paha biçilmez tarihi eserleri görebileceğiniz Sivas Arkeoloji Müzesi, Rahmi Güney Caddesi üzerinde yer alıyor. 1914 yılında inşa edilen taş bir konakta hizmet veren müzede milyonlarca yıl önce yaşamış hayvanların fosillerinden Kalkolitik Çağ, Eski Tunç Çağı, Hititler, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait binlerce eseri inceleyebilirsiniz.
Eğriçimen Yaylası: Sivas’ın en ilgi gören doğal güzelliklerinden olan Eğriçimen Yaylası, şehir merkezine 189 kilometre uzaklıkta. Şaşalan Boğazı ile Yedigöze su kaynaklarıyla beslenen çam ormanları ile süslü yayla, her mevsim sunduğu kartpostal güzelliğindeki manzaralarıyla doğa severlerin ve fotoğrafçıların mutlaka görmesi gereken bir yer. Etkileyici ahşap yayla evleriyle de ünlü Eğriçimen Yaylası, doğa yürüyüşlerinin de önemli adreslerinden biri.
Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi: Sivas merkezinde İnönü Bulvarı üzerinde yer alan bu önemli müze, Milli Mücadele Karargahı olarak kullanılan konağın müzeye dönüştürülmesiyle 1981 yılında ziyarete açıldı. Müzenin zemin katı Etnografya Müzesi, üst katı ise Atatürk ve Kongre Müzesi olarak ayrılıyor. Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemleri ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş aşamalarıyla ilgili belgeler ve fotoğraflarla süslü binada kişisel eşyalar da görebilirsiniz.
Tödürge Gölü’nde tekneyle gezileri: Zara ilçesine 12 kilometre uzaklıktaki Tödürge Gölü; yaz aylarında yüzmek, balık tutmak, tekne ve kayık gezilerine çıkmak için harika bir yer. Doğal yollarla oluşmuş bir göl olan Tödürge Gölü, bozkırların ortasında tam bir vaha. Onlarca kuş ve balık türüne ev sahipliği yapan gölde balık avlama gezileri ve göl kenarındaki iyi düzenlenmiş yürüyüş parkurlarında yapılan doğa yürüyüşleri çok popüler.
Yıldız Dağı Kış Sporları Turizm Merkezi’nde kayak: Sivas merkezine 60 kilometre uzaklıktaki Yıldız Dağı Kayak Merkezi, gelişmiş turizm olanakları ve uluslararası standartlarda pistleriyle kış aylarında Sivas’ı geziyorsanız mutlaka uğramanız gereken yerlerden. Her yaş grubu için kayak eğitimleri alabileceğiniz kayak merkezinde kar üstünde sucuk ekmeklerin de tadını çıkarabilirsiniz.
Kangal Balıklı Kaplıcası’nda dinlenmek: Sivas’a 89 kilometre uzaklıktaki Kangal ilçesinde bulunan ve yüzlerce yıldır şifa dağıtan doktor balıklarıyla ünlü Kangal Balıklı Kaplıcası, hiçbir sağlık sorununuz olmasa bile her mevsim uğrayabileceğiniz ve şifalı termal havuzlarda yılın bütün yorgunluğunu atabileceğiniz bir yer.
Gökpınar Gölü gezileri: Sivas’ın gizli cenneti olarak bilinen Gökpınar Gölü, her mevsim yeşil ve mavinin her tonunu görebileceğiniz, el değmemiş doğal güzelliklerini koruyan bir doğa harikası. Sivas merkezine 147 kilometre uzaklıktaki gölde yapılan kano ve kayık gezileri oldukça popüler.
Sivas’ta her tarzda canlı müzik dinleyebileceğiniz eğlence mekanları ve barların yanı sıra yöresel eserler dinleyebileceğiniz türkü barları da çok seviliyor. Çoğunlukla Atatürk Caddesi, İstasyon Caddesi ve Eskikale bölgesinde sıralanan mekanlarda DJ performansları ve partilerden türkü barlara kadar her zevke göre seçenek bulabilirsiniz.
Tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan Sivas’ta hem pek çok tarihi çarşı hem de modern alışveriş merkezleri hizmet veriyor. Özellikle dokuma ve gümüş işçiliği konusunda gelişmiş olan şehirde Bankalar Caddesi çevresinde alışveriş yapabileceğiniz pek çok güzel mağaza bulabilirsiniz. Şehir merkezinde yüzlerce yıldır hizmet veren Taş Han Çarşısı’nda da yöreye özgü el sanatı ürünleri, gümüş çeşitleri ve kaliteli halılar satın alabilirsiniz. Hanımeli Çarşısı ise Sivas kadınlarının el emeği göz nuru hazırladığı ürünleri inceleyebileceğiniz bir diğer güzel çarşı. Farabi Caddesi’nde bulunan Primemall Sivas, Gültepe’de bulunan Büyük Sivas AVM ve İnönü Bulvarı’nda yer alan İstanbul AVM de onlarca çeşit mağazası olan en hareketli alışveriş merkezleri arasında.
Zara Bal ve Kültür Festivali: Ağustos ayı ortasında Sivas’ın Zara ilçesinde Zara Festival Alanı’nda gerçekleştirilen bu festival, Zara’da üretilen kaliteli balları tanıtmayı ve festival ziyaretçilerinin eğlenmesini amaçlıyor. Lezzetli balları tadabileceğiniz ve satın alabileceğiniz festivalde konserler ve dans gösterileriyle de güzel zaman geçirebilirsiniz.
Aşık Veysel Kültür ve Sanat Festivali: Şarkışla’ya bağlı Sivrialan Köyü’nde her yıl ağustos başında düzenlenen Aşık Veysel Kültür ve Sanat Festivali, ünlü halk ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu’nu anıyor. Sanat festivalinde ozanın müzeye dönüştürülmüş evini gezebilir ve ünlü ses sanatçılarından Aşık Veysel’in en sevilen türkülerini dinleyebilirsiniz.
Mariposa Fest: Sivas merkezinde Bahçeşehir Stadyumu yanındaki Taha Akgül Spor Salonu’nda ekim sonu veya kasım başı düzenlenen bir müzik festivali olan Mariposa Fest, pek çok ünlü müzisyen ve ışık gösterileriyle doyasıya eğlenmek için ideal.
Geleneksel Ahmet Ayık Karakucak Güreşleri ve Bal Festivali: 50 yıldan fazla zamandır düzenlenen geleneksel Sivas festivallerinden biri olan güreş ve bal festivali, şehrin Doğanşar ilçesinde düzenleniyor. Güreş etkinliklerinin yanı sıra festival boyunca konserler ve folklor gösterileri ile eğlenebilir, yöresel ürünler satın alabilirsiniz.
İmranlı Kültür Sanat Festivali: İmranlı Belediyesi’nin her yıl ağustos ayı başında düzenlediği İmranlı Kültür Sanat Festivali, İmranlı Meydanı’nda düzenleniyor ve konserler, dans gösterileri, söyleşiler ve seminerlerle çok hareketli geçiyor.
11. Uluslararası Kangal Festivali: Sivas’ın ünlü simgelerinden olan kangal cinsi köpeklere adanan bu eğlenceli festival, temmuz ortasında düzenleniyor. Yaş gruplarına göre en güzel kangal köpeklerinin seçildiği festivalde bu köpeklerin özellikleriyle ilgili pek çok ilginç bilgi de alabilirsiniz.
4 Eylül Sivas Kongresi ve Sanat Etkinlikleri: Türkiye tarihine yön veren en önemli olaylardan olan Sivas Kongresi’ni hatırlamak için her yıl düzenlenen bu sanat festivalinde söyleşiler, seminerler ve workshopların yanı sıra Yıldız Dağı’nda dağcılık, doğa yürüyüşü ve kamp gibi pek çok etkinliğe de katılabilirsiniz.
1 Ocak (Yılbaşı),
23 Nisan (Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı),
1 Mayıs (İşçi Bayramı),
19 Mayıs (Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı),
30 Ağustos (Zafer Bayramı),
29 Ekim (Cumhuriyet Bayramı),
Ramazan ve Kurban Bayramları
- Kent Kart alarak Sivas içinde hizmet veren toplu taşıma araçlarından faydalanabilir ve ekonomik fiyatlarla istediğiniz noktalara gidebilirsiniz.
- Gezinizden önce Müzekart alırsanız şehrin bütün müzelerine, Kültür Bakanlığı’na bağlı ören yerleri ve turistik noktalara kolayca giriş yapabilirsiniz.
- Sivas, kış aylarında çok soğuk ve kar yağışlı oluyor. Bu mevsimde şehri gezmeyi planlıyorsanız yanınıza kaymayan botlar ve kalın giysiler almayı unutmayın.
Sivas’ta şehir içi ulaşım ağı oldukça gelişmiş durumda. Toplu taşıma araçlarıyla Sivas merkezinde ve ilçelerinde hemen her yere kolaylıkla gidebilirsiniz. Şehrin her ana caddesi ve mahallesinde duraklarını görebileceğiniz belediye otobüsleri, özel halk otobüsleri ve minibüslerin yanı sıra şehir merkezinde 24 saat hizmet veren pek çok taksi durağı var. Kent Kart alarak şehir içi ulaşımda toplu taşıma araçlarından faydalanabilirsiniz.
Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.