Antik İpek Yolu rotası üzerinde yer alan ve uzun tarihinde birçok önemli medeniyete ev sahipliği yapan Sivas, her köşesini süsleyen mimari harikası medreseler, yüzlerce yıllık camiler, otantik çarşılar ve birbirinden güzel konaklarla her yıl binlerce insanı kendine çekiyor. Sadece tarihi hazineleriyle değil Hafik Gölü, Tödürge Gölü, Serpincik Göleti ve Sızır Şelalesi gibi pek çok doğal güzelliğe de ev sahipliği yapan Sivas, doğa tutkunlarının da keyifle gezebileceği şehirlerimizden biri.
Tarih, kültür, arkeoloji ve doğa meraklıları için adeta bir cennet olan Sivas’ın merkezinin yanı sıra birbirinden güzel ilçelerini de gezmenizi öneririz. Sivas’ta gezebileceğiniz en güzel 70 yeri inceleyerek bu tarihi öneme sahip şehrimizi hemen keşfe çıkabilirsiniz.
Sivas gezilerinin değişmez başlangıç noktalarından biri olan Tarihi Kent Meydanı, farklı medeniyetlerden günümüze kalan etkileyici mimari şaheserlere ev sahipliği yapıyor. Her köşesini süsleyen Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait tarihi binalarla açık hava müzesini andıran meydanında Çifte Minareli Medrese, Şifaiye Medresesi, Buruciye Medresesi, Sivas Kale Camii, Atatürk Kongre Merkezi, Tarihi Jandarma Binası, Tarihi Valilik Binası ve Kale Hamamı gibi şehirden çok ziyaret edilen yerlerini bir arada gezme şansı yakalayacaksınız.
Sadece tarihi hazineleriyle değil geleneksel Anadolu lezzetleri tadabileceğiniz restoranlar, çayınızı yudumlayarak atmosferin tadını çıkarabileceğiniz kafeler ve mağazalarla günün her saati oldukça hareketli olan Tarihi Kent Meydanı’nın UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesi için çalışmalar da devam ediyor.
Sivas Ulu Caminin hemen yanında yer alan bir tarihi bir medrese olan Çifte Minare Medresesi, 1271 yılında İlhanlı veziri Şemseddin Cüveynî tarafından yaptırılmış bir mimari şaheser. İki katlı ve dikdörtgen planlı olarak inşa edilen medresenin ön cephesi, kesme taştan inşa edilmiş ve çini örgülü iki minare ile süslenmiş. Medresenin iç mekanları ise etkileyici eyvanlar ve hücrelerden oluşuyor. Sivas Çifte Minare Medresesi, günümüze kadar ayakta kalan en önemli özelliği ise yüksek taç kapısına sahip görkemli ön cephesi. Taç kapı üzerinde yükselen iki minare ise adeta Sivas'ın önemli sembollerinden biri haline gelmiş ve yapı da ismimi bu minarelerden alıyor.
Aslına uygun olarak restore edilerek Sivas'ın çok ziyaret edilen önemli tarihi ve kültürel yapılarından biri haline gelen Çifte Minare Medresesi, şehrin merkezinden kısa bir yürüyüşle ulaşılabilecek konumu ve etkileyici mimarisiyle turistlerin de çok ilgisini çekiyor. Günümüzde iç salonları müze olarak kullanılan ve 2014 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine dahil edilen Sivas Çifte Minare Medresesi, Sivas'ı gezerken ilk uğramanız gereken yerler arasında.
Haftanın her günü 24 saat ziyaret edilebilir.
Sivas merkezinde Atatürk Caddesi ile Mahkeme Caddesi’nin kesiştiği köşede bulunan tarihi Taşhan Çarşısı, 19. yüzyılın ikinci yarısında Sivas'ta valilik yapan Halil Rıfat Paşa tarafından yaptırılmış görülmeye değer bir eser. Çarşı, iki katlı olarak kesme taştan inşa edilmiş ve ortasında bir açık avlu bulunan dikdörtgen planlı bir yapı olarak tasarlanmış. Doğu, güney ve kuzey yanlarında üç girişi bulunan Taşhan Çarşısı, yuvarlak kemerleri ve demir kanatlarıyla da çarpıcı bir mimariye sahip.
Onlarca yıldır olduğu gibi günümüzde de oldukça hareketli olan Taşhan Çarşısı’nda yöresel ürünler alabileceğiniz hediyelik eşya dükkanları, kuyumcular, tekstilciler, yöresel lezzetler tadabileceğiniz lokantalar ve çayınızı yudumlayarak dinlenebileceğiniz kafeler hizmet veriyor. Sivas'ın önemli tarihi ve kültürel yapılarından biri olduğu için şehri gezen turistler tarafından çok ziyaret edilen Taşhan Çarşısı, 2010 yılında aslına uygun olarak restore de edildi. Hem etkileyici mimarisini inceleyebileceğiniz hem de yöresel ürünler alabileceğiniz Taşhan Çarşısı’na Sivas’ı gezerken mutlaka uğramanızı öneririz.
Haftanın her günü 08:00 ile 20:00 saatleri arasında açık.
Sivas’ın en önemli simgesel yapılarından biri olan Sivas Ulu Camiye yakın bir konumda yer alan ve 1564 yılında Kanuni Sultan Süleyman'ın vezirlerinden Koca Hasan Paşa tarafından yaptırılan Şems-i Sivasi Meydan Camii’ni de mutlaka yakından görmelisiniz. Tek kubbeli ve dikdörtgen planlı olarak klasik Osmanlı tarzında tasarlanan tarihi caminin ana mekanı ise 8 köşeli bir kasnak üzerine oturan bir kubbe ile örtülüyor. Kubbenin pencerelerini süsleyen etkileyici mozaikleri, minaresi, yuvarlak gövdeli tek şerefesiyle de ilgi çeken Şems-i Sivasi Meydan Camii’nin mermerden yapılmış ve kalem işi süslemelerle bezenmiş mihrabını da yakından incelemelisiniz.
Aslına uygun olarak restore edildikten sonra Sivas’ta düzenlenen tarih ve inanç turlarının vazgeçilmez noktalarından biri haline gelen Şems-i Sivasi Meydan Camii’nin revaklarla çevrilmiş huzurlu avlusunda dinlendirici bir mola verebilir ve tarihi yapıyı Sivas Ulu Camii ile birlikte gezebilirsiniz.
Namaz saatleri dışında turistik amaçlı ziyaret edilebilir.
Şehir merkezinde kısa bir yürüyüşle kolayca ulaşabileceğiniz önemli tarihi yapılardan bir diğeri olan Sivas Kale Camii, 1580 yılında III. Murad'ın veziri Sivas Valisi Ali Beyoğlu Mahmud Paşa tarafından yaptırılmış bir şaheser. Kare planlı olarak kesme taşlar ve mermerlerle yapılan cami; tuğla minaresi, içindeki mermer mihrap ve minberleriyle görülmeye değer güzellikte. Minberindeki kalem işi süslemeleri yakından incelemenizi önerdiğimiz camide revaklarla çevrili huzurlu avluda da mola vererek yorgunluk atabilirsiniz.
2010 yılı yılında aslına uygun olarak restore edilen ve günümüzde de ibadete açık olan Sivas Kale Camii, Anadolu Selçuklu dönemine ait önemli camilerden biri olarak çok ilgi görüyor. Hem rehberli tarih, kültür ve inanç turları hem de kendi başınıza gezebileceğiniz caminin yanındaki tarihi medreselere de uğramayı unutmayın.
Namaz saatleri dışında turistik amaçlı ziyaret edilebilir.
Hacı Mes'ud Medresesi olarak da bilinen Buruciye Medresesi, 1271 yılında, Anadolu Selçuklu Sultanı III. Gıyaseddin Keyhüsrev zamanında hanedan yakınlarından Muzafferüddin Burucirdi tarafından yaptırılmış bir tarihi eser. Anadolu dönemi açık avlulu medrese tarzının güzel bir örneği olarak kesme taşlarla dört eyvanlı ve iki katlı olarak inşa edilen Buruciye Medresesi, taç kapısının yanlarındaki mukarnaslı iki penceresi ve köşelerdeki yivli kuleleriyle çarpıcı bir mimari tasarıma sahip.
Anadolu Selçuklu mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak kabul edilen taç kapısını yakından görmenizi önerdiğimiz Buruciye Medresesi, Selçuklu önemli el sanatını yansıtan zengin süslemeleriyle de ziyaretçilerini büyülüyor. Günümüze kadar büyük bölümü sağlam olarak korunan medresenin bazı bölümleri günümüzde müze olarak hizmet veriyor. Sivas merkezinde Tarihi Kent Meydanı'nda bulunan Buruciye Medresesine kısa bir yürüyüşle veya toplu taşıma araçlarıyla kolayca gidebilirsiniz.
Haftanın her günü 24 saat ziyaret edilebilir
1919 yılında Sivas Kongresi'nin yapıldığı tarihi bina, Sivas’ın en önemli sivil mimari örneklerinden biri. 1892 yılında Sivas Valisi Mazlum Paşazade Mehmet Memduh Bey tarafından yaptırılan Sivas Kongresi Binası, 1924 yılından itibaren Sivas Lisesi olarak kullanıldı. 1970 yılından itibaren ise Sivas Atatürk ve Kongre Müzesi olarak hizmet vermeye başlayan tarihi bina, iki katlı ve iç avlulu olarak tasarlanmış. Binanın dış cephelerinde taş, iç mekanlarında ise ahşap malzeme kullanılmış.
Kurtuluş mücadelemizin en önemli olaylarından biri olan Sivas Kongresi'ne ev sahipliği yaptığı için her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilen Sivas Kongresi Binası’nı hem kendi başınıza hem de rehberli tarih ve kültür turlarıyla gezebilir, müze koleksiyonlarını inceleyerek Kurtuluş Savaşı dönemi atmosferini yeniden yaşayabilirsiniz.
Ücretsiz.
Sivas Atatürk ve Kongre Müzesi Ziyaret Saatleri
Pazartesi günleri hariç haftanın her günü 08:00 ile 19:00 arası açık.
Her köşesinde başka bir önemli tarihi yapı ve mimari şaheserlerle karşılaşabileceğiniz Sivas'ta mutlaka yakından görmenizi önerdiğimiz önemli eserlerden biri de Sahibiye Medresesi olarak da bilinen Sivas Gök Medrese. 1271 yılında III. Gıyasettin Hüsrev döneminde Anadolu Selçuklu mimari tarzıyla inşa edilen etkileyici medrese, büyüleyici el yapımı taş işçilikleri ile tarihi tutkunlarının yanı sıra sanat meraklılarının da çok ilgisini çekiyor.
Işık ve gölge oyunlarını yansıtacak şekilde özel olarak tasarlanmış taş oymaları, mermerleri, çinileri, taç kapıları ve ahşap oymalarıyla ünlü Gök Medrese’nin geniş salonları, eğitim odaları, huzurlu avlusu ve etkileyici kapılarını yakından inceleyebilirsiniz. Uzun yıllar dini eğitimlerin verildiği ve önemli din adamlarının yetiştirildiği medrese, 1926 yılında ise müzeye dönüştürülerek koruma altına alındı. Bu etkileyici yapıyı hem kendi başınıza hem de rehberli tarih ve inanç turlarıyla keyifle gezebilirsiniz.
Müzekart geçerli. Kişi başı 60 TL.
Sivas Gök Medrese Ziyaret Saatleri
Pazartesi günleri hariç haftanın her günü 08:00 ile 17:00 arası açık.
Sivas, pek çok tarihi yapıya ev sahipliği yapıyor ve bunların arasında Osmanlı son döneminin etkileyici sivil mimari örneklerinden biri olan Sivas Tarihi Jandarma Binası da hem tarih hem de fotoğraf meraklıları tarafından sıkça ziyaret ediliyor. 1908 yılında Vali Reşat Reşit Paşa tarafından dikdörtgen L planlı ve 3 katlı olarak inşa edilen yapı, doğu-batı ve kuzey-güney yönünde geniş bir alanı kapsıyor. Etkileyici taş mimarisi ve günümüzde de çalışan yuvarlak kadranlı saatiyle harika fotoğraflar çekmeye fırsatı sunan Sivas Tarihi Jandarma Binası, akşamları özel olarak ışıklandırılan önündeki havuzu ile birlikte de görülmeye değer bir manzaraya sahip. Günümüzde sosyal tesis olarak hizmet veren binanın antika mobilyalarla süslü tarih kokan iç bölümlerini keyifle gezebilirsiniz.
Binlerce yıllık zengin bir tarihi ve etkileyici bir kültürel geçmişi olan Sivas'ta ilk uğramanız gereken yerlerden biri de şehir merkezinde güzel bir konumda hizmet veren Sivas Arkeoloji Müzesi. M.Ö. 5000 yıllarından Hitit, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine kadar uzanan binlerce eserin sergilendiği müzenin tarihi binası da görülmeye değer güzellikte. Anadolu'nun en büyük arkeoloji müzelerinden biri olan Sivas Arkeoloji Müzesi'nin 3 kata yayılmış koleksiyonlarda 9 milyon yıl öncesinden günümüze kalan hayvan fosillerinden tarihin farklı dönemlerine ait silahlar, giysiler, el yapımı aletler, sikkeler, seramikler, çiniler ve mozaiklere gibi pek çok paha biçilmez eseri yakından görme fırsatı bulacaksınız.
Müzenin 3. katında ise Sivas'ın zengin kültürünü yansıtan birbirinden ilginç etnografik eserleri inceleyebilirsiniz. Şehri gezen yerli ve yabancı turistlerin mutlaka ziyaret ettiği Sivas Arkeoloji Müzesi, 2017 yılında Avrupa müze ödülleri finalisti oldu ve 2018 yılında yılın müzesi seçildi.
Müzekart geçerli. Kişi başı 60 TL.
Sivas Arkeoloji Müzesi Ziyaret Saatleri
Pazartesi günleri hariç haftanın her günü 08:00 ile 17:00 arası açık.
Sivas'ın en çok ziyaret edilen mimari şaheserlerinden ve tarihi hazinelerinden biri de 1196 ile 1197 yılları arasında Anadolu Selçuklu Sultanı II. Kılıçaslan'ın oğlu tarafından inşa ettirilen görkemli Sivas Ulu Camii. Şehir merkezi Atatürk Bulvarı üzerinde güzel bir konumda yer alan; kare planlı ve kubbeli bir klasik Anadolu Selçuklu dönemi yapısı olan Sivas Ulu Caminin iç bölümlerinde kullanılan mermerler, çiniler ve el yapımı oymalarla süslü taş kapısı üzerinde Anadolu Selçuklu el sanatlarının en güzel örnekleri görebilirsiniz. Günümüze kadar sağlam korunmayı başarmış Sivas Ulu Camii, Anadolu'nun en eski camilerinden biri olmasıyla da özel bir tarihi öneme sahip. Son yıllarda aslına uygun olarak da restore edilen Sivas Ulu Camii, günümüzde de hizmet vermeye devam ediyor.
Namaz saatleri dışında 24 saat turistik amaçlı ziyaret edilebilir.
Şehrin en büyük parkı ve reaksiyon alanı olan Sivas Aksu Parkı, şehir merkezinde Atatürk Bulvarı'nın hemen yanı başında 160 dönümlük bir yeşil alanı kapsıyor. 1983 yılında açılan ve açıldığı günden beri şehrin en sevilen gezi alanlarından biri haline gelen park; Aksu Çayı çevresinde uzanan yürüyüş parkurları, bisiklet yolları, kafeler, dinlenme alanları, gölgelikli çim bahçeler, çocuk oyun parkları ve etkinlik alanlarıyla insanları kendine çekiyor.
Sivas gezinizde bir süre kalabalıklardan uzaklaşıp dinlenmek için ideal bir adres olan ve yılda 1 milyona yakın insanın ziyaret ettiği Aksu Parkı’nda akşamları ışıklandırılan fıskiyeleri izleyebilir, restoranlarda en sevilen Sivas lezzetlerini tadabilir ve kafelerde çayınızı yudumlayarak gezinizin yorgunluğunu atabilirsiniz. Yıl boyunca birçok konser, kültürel etkinlik ve festivale de ev sahipliği yapan Sivas Aksu Parkı’nda akşamları ise canlı müzikler eşliğinde eğlenceli zaman geçirebilirsiniz.
Sivas merkezine sadece 10 kilometre uzaklıkta çok sevilen mesire ve doğaya kaçış alanlarından biri olan Serpincik Göleti’ne de mutlaka uğramalısınız. Turizm projeleri sayesinde geliştirilen ve çevresinde düzenlenmiş yürüyüş yolları, balık tutma iskeleleri, çayınızı yorumlayabileceğiniz şık kafeler ile yöresel lezzetler tadabileceğinizi restoranlar bulunan Serpincik Göleti, serin havasıyla yaz aylarının da en sevilen gezi alanlarından biri haline gelmiş durumda. Çocuklarınızla pikniğe çıkmak, hafta sonları kahvaltıları yapmak veya spor yapmak için ideal bir adres olan Serpincik Göleti’nde yılın her mevsimi büyüleyici fotoğraflar çekmeniz mümkün. Toplu taşıma araçlarıyla veya taksilerle 15-20 dakika içinde ulaşabileceğiniz Serpincik Göleti’nde güzel bir gün geçirmeyi unutmayın.
Kızılırmak Nehri üzerinde çarpıcı bir manzara sunan ve Sivas'ın simgesel tarihi hazinelerinden biri olan Tarihi Eğri Köprü’yü de gezerek hem günümüze kadar sağlam kalmış Anadolu Selçuklu dönemi mimarisini inceleyebilir hem de harika fotoğraflar çekebilirsiniz. Bir rivayete göre Sultan II. Kılıç Arslan tarafından 12. yüzyılda 15 gözlü olarak kesme taşlarla inşa ettirilen Tarihi Eğri Köprü, ulaşımın yanı sıra Kızılırmak'ın taşkınlarından halkı korumak için de tasarlanmış. 173 metre uzunluk ve 4,5 metre genişliğe sahip etkileyici köprü, İpek Yolu'nun rotası üzerinde yer aldığı için yıllarca kervanlar tarafından kullanılmış. Taş mimarisini yakından inceleme şansı bulabileceğiniz Tarihi Eğri Köprü’nün özellikle gün doğum ve gün batımlarında tablo güzelliğinde muhteşem fotoğraflar çekebilirsiniz.
1960 yılında Aksu Çayı üzerine inşa edilen iki yapay göl çevresinde kurulan ve 200 dönümlük bir yeşil alanı kapsayan Sivas Paşabahçe Mesire Alanı, yaz aylarının değişmez gezi alanlarından biri konumunda. Şehir merkezine yaklaşık olarak 6,5 kilometre gibi yakın bir konumda yer alan mesire alan; kaz ve ördeklerin yüzdüğü geniş gölleri, gölgelikli piknik alanları, çocuk oyun parkları, yürüyüş yolları, seyir terasları ve organik ürünlerle kahvaltılar sunan kır bahçeleriyle çok ilgi görüyor.
Özellikle yaz ayları ve hafta sonları ailelerle dolan Sivas Paşabahçe Mesire Alanı, temiz havada spor yapmak ve şehrin karmaşasından bir sürü uzaklaşarak doğal güzellikler içinde dinlenmek için gidilebilecek en güzel noktalardan biri. Paşabahçe Mesire Alanı’na hem toplu taşıma araçları hem de taksilerle 10-15 dakika içinde kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz.
Geceleri özel olarak aydınlatılan göleti, irili ufaklı şelaleleri ve büyüleyici çiçek bahçeleriyle Sivas'ın sevilen gezi alanlarından bir diğeri de Karşıyaka Mesire Alanı. Sivas merkezine 7 kilometre gibi yakın bir konumda yer alan mesire alanı kahvaltılar ve yöresel lezzetler tadabileceğiniz kır bahçeleri, yürüyüş parkurları, gölgelikli piknik alanları, seyir terasları ve ahşap köprüleriyle her köşesinde keyifli zaman geçirme fırsatı veriyor. Tertemiz havada spor yapabileceğiniz veya bisiklet kiralayarak eğlenceli gezilere çıkabileceğiniz mesire alanında çocuklarınızla dinlendirici zaman geçirebilir veya yaz aylarında düzenlenen çeşitli etkinliklerle eğlenebilirsiniz.
Sivas’ın keşfedilmeye değer en özel doğal güzelliklerinden biri olan Sızır Şelalesi, şehir merkezine 1,5 saat uzaklıktaki Gemerek ilçesi sınırlarında yer alıyor. El değmemiş doğal güzelliklerinden dolayı koruma altına alınan ve yüzlerce metre yükseklikten endemik bitki türleri arasında dökülen bembeyaz sularıyla yılın her mevsimi fotoğrafçıları kendine çeken büyüleyici şelale, sıcak yaz günleri için de Sivas’ın en popüler bir kaçış noktası konumunda.
Harika fotoğraflar çekebileceğiniz seyir alanları, yürüyüş parkurları, gölgelikli piknik alanları ve kır bahçeleri gibi olanaklar bulabileceğiniz Sızır Şelalesi’ne yakın konumlardaki alabalık tesislerinde de taze alabalıklar ve yöresel lezzetler tadarak gezinizin bütün yorgunluğunu atabilirsiniz. Çevresini saran tarihi kalıntılar, mağaralar ve ören yerleriyle Sivas'ta düzenlenen doğa yürüyüşlerinin değişmez adreslerinden biri haline gelen Sızır Şelalesi’ni hem turlarla hem de kendi başınıza keşfe çıkabilirsiniz.
Büyük Göl ve Koçhisar Gölü olarak da bilinen karstik yapılı bir göl olan Hafik Gölü, ismini aldığı Hafik ilçesinde Sivas merkezine sadece 40 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Çevresini saran yemyeşil doğal güzellikler ve tepelik alanlardan sunduğu büyüleyici manzaralarla Sivas'ta düzenlenen doğa yürüyüşleri ile fotoğraf safarilerinin en sevilen adreslerinden biri haline gelen Hafik Gölü’nü gezerken bölgedeki diğer küçük volkanik göller, huzurlu köyler ve yemyeşil dağların harika manzaralarının da fotoğraflarını çekebilirsiniz. Yaklaşık 1 kilometre büyüklüğünde ve 6 metre derinliğindeki Hafik Gölü, çevresini saran ilk çağlardan kalan höyükler ve tarihi hazinelerle de keşfedilmeye değer yerler arasında.
Sivas’ın keşfedilmeye değer saklı cennetlerinden biri olan ve Canova Gölü olarak da bilinen Kızılçan Gölü, benzersiz manzarasıyla Sivas'ın nazar boncuğu olarak adlandırılıyor. Yılın her mevsimi düzenlenen doğa yürüyüşleri ve fotoğraf safarilerinin vazgeçilmez rotalarından biri haline gelen turkuaz gölün derinliğinin yaklaşık 50 metre olduğu tahmin ediliyor. Çevresinde hiçbir turistik tesis işletme veya yerleşimin bulunmadığı volkanik krater gölü, ıssız manzarasıyla fotoğraf çekmekten hoşlanıyorsanız Sivas'ta mutlaka keşfetmeniz gereken güzelliklerden.
Sivas'ın en büyük gölü olan ve şehir merkezine yaklaşık 1 saat uzaklıktaki Zara ilçesi sınırlarında bulunan ünlü Tödürge Gölü’ne de Sivas gezinizde mutlaka uğramanızı öneririz. Sarp dağlar arasında masmavi manzarasıyla görülmeye değer bir güzellik sunan ve çevresi küçük turistik işletmeler bulunan tertemiz gölde balık avlama turlarına çıkabilir, küçük sandallarla geziler yapabilir veya sıcak yaz aylarında serin göl sularında doyasıya yüzebilirsiniz. Derinliği 4 ile 10 metre arasında değişen ve 20’ye yakın balık türüne ev sahipliği yapan Tödürge Gölü’ne her saat bulabileceğiniz Zara minibüsleri veya araç kiralama hizmeti alarak kolayca gitmeniz mümkün.
Fotoğraf çekmekten ve doğal güzellikler arasında gezmekten hoşlanıyorsanız, Sivas'ta ilk uğramanız gereken yerlerden biri de yemyeşil doğal güzelliklerle çevrili masmavi sularıyla görülmeye değer bir cennet parçası olan Gökpınar Gölü. Sivas merkezine yaklaşık 2 saat uzaklıkta yer alan ve güneş ışınlarının açılarına göre renk değiştiren mavi sularıyla fotoğrafçıları kendine çeken göl, çevresinde sıralanan kır bahçeleri, mesire alanları ve yürüyüş parkurlarıyla doğanın içinde huzurlu bir gün geçirmek için en çok tercih edilen yerler arasında.
Küçük sandallarla tertemiz göl sularında gezilere çıkabileceğiniz veya çocuklarınızla piknik yaparak dinlendirici bir gün geçirebileceğiniz Gökpınar Gölü, çarpıcı güzelliğiyle pek çok tarihi efsaneye de konu olmuş. Yılın her mevsimi yeşil ve mavinin bütün tonlarını görerek kartpostal güzelliğinde fotoğraflar çekebileceğiniz 3000 m2 genişliğindeki Gölpınar Gölü, berrak sularıyla adeta doğal bir akvaryumu andırıyor.
Sadece şehir merkezinde değil, ilçelerinde de birbirinden önemli tarihi hazinelere ev sahipliği yapan Sivas'ta hem kendi başınıza hem de rehberli turlarla gezebileceğiniz en önemli yapılardan biri de Divriği Ulu Camii ve Şifahanesi. Hititler dönemine kadar uzanan zengin bir geçmişi bulunan Divriği ilçesinde 1228 ile 1229 yılları arasında yaptırıldığı tahmin edilen yapı, İslam mimarisinin başyapıtlarından biri olarak kabul ediliyor.
İki kubbeli camii ve hemen yanındaki şifahanesiyle günümüze kadar sağlam bir şekilde ayakta kalmayı başaran etkileyici yapı, her köşesini süsleyen benzersiz el yapımı taş işçilikleriyle ziyaretçilerini büyülüyor. İki katlı, avlulu ve eyvanlı olarak tasarlanarak yüzlerce yıl hastalara şifa dağıtan şifahane, görkemli taç kapılarıyla ise mimarlık ve mühendislik harikası olarak kabul ediliyor. Hem mimarlık hem de tarih ve kültür meraklılarının mutlaka görmesi gereken yerler arasında olan Divriği Ulu Camii ve Şifahanesi’ne Sivas Otogarı’nda her saat bulabileceğiniz Divriği minibüsleri ile kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz.
Sadece büyüleyici doğal ve tarihi güzellikleriyle değil, yüzlerce yıldır insanlara şifa dağıtan kaplıcalarıyla da ilgi gören bir şehrimiz olan Sivas'ın Kangal ilçesindeki Hamam Deresi Vadisi’nde yer alan Kangal Balıklı Kaplıcası’na da gezinizde uğrayabilirsiniz. Hem hastalıklarınız için şifa bulabileceğiniz hem de sıcak sularda yılın bütün yorgunluğunu atabileceğiniz kaplıca, deniz seviyesinden 1425 metre yükseklikte bulunduğu için tertemiz havasıyla da çok ilgi görüyor.
Açık kapalı kaplıca havuzları, otel, organik ürünlerle hazırlanan yöresel yemekler tadabileceğiniz restoran ve çay bahçesi gibi olanaklarıyla sağlık turizmi amaçlı sıkça ziyaret edilen Kangal Balıklı Kaplıcası, ismini ise doktor balıklar olarak da bilinen küçük şifalı balıklarından alıyor. Sivas merkezine yaklaşık olarak 1 saat uzaklıktaki Kangal Balıklı Kaplıcası’na her saat hareket eden Kavak Köyü minibüsleriyle kolayca ulaşmanız mümkün.
Çevresini saran sarp dağların eteklerinde sıralanan büyüleyici yaylalarıyla doğa turizmi açısından da gelişmiş şehirlerimizden biri olan Sivas’ta Trabzon'un ünlü Ayder Yaylası’na benzeyen bir tabiat cenneti olan Eğriçimen Yaylası’nı da kesinlikle yakından görmenizi öneririz. Yemyeşil doğal güzellikler ve çam ormanları arasında gizlenen ahşap yayla evleri, orman köşkleri, kır bahçeleri, yürüyüş yolları ve seyir alanları gibi olanaklar bulabileceğiniz Eğriçimen Yaylası’nda bahar aylarında rengarenk çiçekler, kış aylarında ise bembeyaz kar manzaraları eşliğinde unutulmaz yürüyüşlere çıkarak her köşede tablo güzelliğinde fotoğraflar çekebilirsiniz.
Çevresi birbirinden özel doğal güzelliklerle çevrili Sivas'ta keyifli gezebileceğiniz ve harika fotoğraflar çekebileceğiniz başka bir önemli nokta da Sivas merkezine yaklaşık 1,5 bir saat uzaklıktaki Şuğul Vadisi. Yüzlerce metrelik yüksekliğindeki kanyonlar, cam berraklığındaki dereler, irili ufaklı mağaralar ve ırmaklarla her köşesinde büyüleyici bir manzaraya şahit olabileceğiniz Şuğul Vadisi, her mevsim düzenlenen doğa yürüyüşleri, fotoğrafçılık gezileri, kaya tırmanma ve dağcılık gibi etkinliklerin de önemli merkezlerinden biri konumda. İyi düzenlenmiş yürüyüş parkurlarında keşfe çıkabileceğiniz vadide dere kenarlarında sıralan balık çiftlikleri veya organik ürünlerle kahvaltılar sunan kır bahçeleri gibi olanaklarla da dinlendirici zaman geçirebilirsiniz.
Son yıllarda kış turizmi konusunda da önemli gelişmeler kaydeden Sivas'ta Yıldız Dağı'nda deniz seviyesinden 2500 metre yükseklikte hizmet veren Yıldız Dağı Kayak Merkezi’nde de keyifli bir kış tatili yapabilirsiniz. Yaz ve bahar aylarında da ilgi gören orman köşkleri ve kır bahçeleri bulunan dağ eteklerinde kış aylarında dünya standartlarındaki kayak pistleri, kaliteli kayak otelleri, dünya mutfaklarından lezzetler tadabileceğiniz kafe ve restoranlarda güzel zaman geçirebilirsiniz.
Buz pateni salonları, çocuk oyun alanları, kayak ve snowboard eğitimlerine kadar pek çok imkanla çocuklarınızla eğlenceli zaman geçebileceğiniz Yıldız Dağı Kayak Merkezi, Sivas merkezine sadece 1 saat uzaklıkta ve hem servisler hem de toplu taşıma araçlarıyla kolayca ulaşılabiliyor.
Haftanın her günü 09:00 ile 17:00 arası açık.
Hem çocuklu aileler hem de fotoğraf çekmekten hoşlananların keyifle gezebileceği başka bir ilginç yer de Paşabahçe Piknik ve Mesire Alanı’nın hemen yanı başında, Dörteylül Köyü sınırlarında bulunan Sivas Hobbit Köyü. Özel olarak taş ve ahşap malzemelerle inşa edilmiş birbirinden ilginç Hobbit evleri, dünyada çok az yerde görebileceğiniz, adeta filmlerden çıkmış gibi görünen manzaraları size sunacak.
Özel bir rekreasyon projesi çerçevesinde inşa edilen ve otel olarak da kullanılan bu ilginç Hobbit evlerinde hem harika fotoğraflar çekebilir hem de unutulmaz bir doğa tatili yapabilirsiniz. Spor sahaları, çocuk oyun parkları, yürüyüş parkurları, kahvaltı ve yöresel lezzetler sunan kır lokantaları gibi imkanları da bölgede bulabilirsiniz.
Sivas'ın sessiz ve huzurlu yaylalarından biri olan Koyulhisar Söbüce Yaylası, modern dünyanın karmaşası ve kalabalığından uzakta piknik veya kamp yapmak için tercih edebileceğiniz en güzel yerler arasında. Son yıllarda kır bahçeleri, yürüyüş parkurları ve çocuk oyun alanlarıyla turizme de kazandırılan Söbücü Yaylası; geniş düzlükleri, gür çam ormanları ve balık zengin balık çeşitliliğine sahip dereleriyle Sivas'ın saklı tabiat cennetlerinden biri olarak gösteriliyor. Yayla turları ve yılın her mevsimi düzenlenen fotoğraf safarileriyle de keşfe çıkabileceğiniz Koyulhisar Söbüce Yaylası’nda sarıdan yeşile tabiatın her tonunu görebileceğiniz tablo güzelliğinde manzaralara şahit olacaksınız.
Sivas'ın yüzlerce yıllık etkileyici tarihi yapılarından bir diğeri olan ve 1347 yılında Eretnaoğulları hükümdarı Alaeddin Eretna tarafından yaptırılan Güdük Minare, şehrin tam ortasında Atatürk Caddesi üzerinde bulunuyor. Günümüzde bir bölümü yıkılmış durumda olan kesme taşlarla inşa edilmiş minaresi ve konik bir külahla ölçülmüş tepesiyle dikkat çeken yapı, Anadolu türbelerine benzer bir şekilde tasarlanmış. Şehri gezerken karşınıza çıkacak önemli simgesel yapılardan biri olan Güdük Minare’yi yakından incelemeyi de unutmayın.
Karadeniz ve İç Anadolu Bölgesi’ni birbirine bağlayan, deniz seviyesinden 2000 metre yükseklikteki Geminbeli Geçidi, her köşesinde görülmeye değer bir manzaraya sunuyor. Suşehri ile Zara ilçeleri arasında uzanan etkileyici geçit, sarıdan yeşile doğanın her renk tonunu sunan el değmemiş güzellikleriyle hem doğa tutkunları hem de fotoğrafçıları yılın her mevsimi kendine çekiyor. Özellikle sonbahar aylarında kartpostal güzelliğinde manzaralara şahit olabileceğiniz gizli tabiat cennetinde isterseniz çam ormanları içinde kamp yaparak şehrin karmaşasından bir süre uzaklaşıp huzurlu atmosferde dinlenebilirsiniz.
Sivas merkezine yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta bulunan Sivas Soğuk Çermik Eski Havuz, tedavi olmak veya şifalı kaynak sularında yılın yorgunluğunu atmak isteyenlerin şehirde ilk uğraması gereken yerler arasında. Başta sinir sistemi rahatsızlıkları olmak üzere sindirim sisteminden dolaşım sistemi sorunlarına kadar pek çok rahatsızlığa iyi geldiği bilinen 28 derecelik kaynak sularıyla ünlü kaplıca, deniz seviyesinden 1400 metre yükseklikte, oksijen seviyesi yüksek tertemiz havasıyla da çok ilgi görüyor. Biokarbonat, kalsiyum, magnezyum, klorür ve florür bakımından zengin PH değeri 6.33 olan kaynak sularında yenilendikten sonra yemyeşil alanlarda piknik yaparak veya doğa yürüyüşlerine çıkarak da tertemiz havanın tadını çıkarabilirsiniz.
Sivas merkezine yaklaşıp 80 kilometre uzaklıkta yer alan Dipsizgöl Şelalesi, bahar ve yaz aylarında yemyeşil doğal güzellikleri, kış aylarında ise donan etkileyici sarkıtlarıyla muhteşem fotoğraflar çekmeye fırsatı sunuyor. Kayalık yamaçlardan yüzlerce metre yükseklikten dökülen bembeyaz sularını izleyebileceğiniz seyir alanları, sakin ve huzurlu piknik alanlarıyla ilgi gören şelalenin buz gibi sularında yaz aylarında da serinleyebilirsiniz. Trekking, fotoğraf safarileri, kaya tırmanma ve olta balıkçılığı gibi pek çok aktivite yapabileceğiniz Dipsizgöl Şelalesi'ne hem Sivas Otogarı’nda her saat bulabileceğiniz Doğanşar ve Dipsiz Göl minibüsleriyle hem de araç kiralama hizmeti alarak 1,5 içinde kolayca ulaşabilirsiniz.
Birçok etkileyici ve tarihi konağı gezmeye fırsatı bulabileceğiniz Sivas'ta şehir merkezine yürüyüş mesafesindeki İnönü Mahallesi'nde yakından görebileceğiniz en etkileyici konaklardan biri de 1815 yılında inşa edilen Susamışlar Konağı. Osmanlı dönemi 18. yüzyıl konak mimarisinden güzel örneklerinden biri olan Susamışlar Konağı, Anadolu’ya özgü taş ve ahşap mimarisi ile dikkat çekiyor. Yazlık ve kışlık odaların yanı sıra mutfak, misafirhane, fırın, çeşme, avlu ve çiçeklerle süslü bahçesiyle sizi tarihte bir yolculuğa çıkaracak olan etkileyici konak, Sivas Belediyesi tarafından aslına uygun olarak restore edildikten sonra turizme kazandırıldı.
Ücretsiz.
Susamışlar Konağı Ziyaret Saatleri
Haftanın her günü 09:00 ile 17:00 saatleri arasında açık.
Kızılırmak Nehri üzerine 1213 yılında inşa edilen ve Sivas'ta görebileceğiniz en eski yapılardan biri olan Kesik Köprü’yü hem rehberli tarih turları hem de kendi başınıza yakından görebilirsiniz. Gürcü Hüseyin Köprüsü olarak da bilinen ve Anadolu Selçuklu döneminde bölgede inşa edilmiş önemli yapılardan biri olarak gösterilen Kesik Köprü, 10 metre uzunluğunda ve 4,85 metre eninde. Sağlam kesme taşlardan inşa edilen etkileyici köprünün yan tarafında tarihi bir riva ve türbe de bulunuyor. Uzun tarihinde 18. yüzyıl ve 20. yüzyılda tadilat gören Kesik Köprü, Kızılırmak Nehri üzerindeki etkileyici manzarasıyla harika fotoğraflar çekme fırsatı sunuyor.
Sivas'ın Kangal ilçesinde antik İpek Yolu rotası üzerinde yer alan Alacahan Kervansarayı, Sivas'ın görülmeye değer tarihi hazinelerinden bir diğeri. İpek Yolu'nda seyahat eden kervanlar ve yolcuların hem konaklaması hem de ticaret yapması amacıyla inşa edilen kervansaray, üstü kapalı olmasından dolayı Kışlık Han olarak da biliniyor. Siyah beyaz kesme taşlarla inşa edilmiş etkileyici mimarisi, geniş iç avlusu, küçük taş odaları ve sade süslemeleriyle dikkat çeken Alacahan Kervansarayı’nı gezdikten sonra Kangal ilçesine uğrayarak her yöresel ürünler alabilir hem de yerel lezzetler tadabilirsiniz.
Sivas gezinizde yakından görebileceğiniz etkileyici bir sivil mimari örneği de Sivas Valisi Halil Rıfat Paşa tarafından 1884 yılında kesme taşlarla iki katlı olarak inşa ettirilen Sivas Hükümet Konağı. 1900'lü yılların başında 2 katlı olarak tasarlanan ve daha sonra bir kat daha eklenen tarihi yapı, 1982 yılında da aslına uygun olarak restore edildi. Etkileyici taş işçiliğiyle görülmeye değer mimari örneklerimizden biri olan Sivas Hükümet Konağı, şehri gezerken mutlaka karşınıza çıkacak mimari şaheserlerden biri.
Sivas merkezine yaklaşık 1,5 saat uzaklıktaki Gürün ilçesinde yer alan ve şehrin en büyük tarihi kiliselerden biri olan Gürün Kilisesi de inanç turlarının değişmez adresleri arasında. Aslına uygun olarak restore edildikten sonra turizme kazandırılan tarihi yapı, Ermeni ustalar tarafından kesme taşlarla 11 metre yüksekliğinde inşa edilmiş. Bölgedeki ender Ermeni kiliselerinden biri olan Gürün Kilisesi, çarpıcı mimarisi ile hala ilgi görmeye devam ediyor. Günümüzde bir konferans salonu ve kent müzesi olarak hizmet vermesi için çalışmaların devam ettiği tarihi kiliseye Gürün ilçesinin doğal güzelliklerini gezerken uğrayabilirsiniz.
13. ile 14. yüzyıl arasında Sivas'ta yaşadığı düşünülen ve Ahilik teşkilatının önemli şahsiyetlerinden biri olan Ahi Emir Ahmet adına inşa ettirilen etkileyici kümbet, Sivas'ta düzenlenen kültür ve inanç turlarıyla sıkça ziyaret edilen yerler arasında. 1332 ve 1333 yılları arasında yaptırıldığı düşünülen kümbet; kare planlı, köşeli ve sekizgen gövdeli olarak tasarlanmış. Taş işçilikleriyle dikkat çeken ve klasik bir Anadolu Selçuklu dönemi tasarımına sahip olan Ahi Emir Ahmed Kümbeti, 2005 yılında aslına uygun olarak restore edildi. Sivas merkezinde Kurşunlu Hamamı ile Behram Paşa Hanı arasında yer alan kümbeti yanındaki tarihi yapılarla birlikte gezebilirsiniz.
Onlarca yılda bireysel çabalarla toplanan 16.000’den fazla el yazması eserin sergilemesi amacıyla açılan Ziya Bey Yazma Eserler Kütüphanesi, zengin ve benzersiz koleksiyonlarıyla ziyaretçilerini büyülüyor. Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait onlarca farklı Kuran’ı Kerim ve farklı kategorilerde birbirinden güzel el yazmasını yakından inceleme fırsatı bulabileceğiniz müze, etkileyici taş mimarisine sahip restore edilmiş binasıyla da ilgi görüyor. Her kültür meraklısının uğraması gereken yerlerden biri olan Ziya Bey Yazma Eserler Kütüphanesi, şehir merkezinde Nalbantlarbaşı Caddesi üzerinde güzel bir konumda bulunuyor.
Ücretsiz.
Ziya Bey Yazma Eserler Kütüphanesi Ziyaret Saatleri
Cumartesi ve pazar günleri hariç haftanın her günü 08:00 ile 17:00 arası açık.
Tarihi hazinelerinden dolayı Sivas’ın en çok ziyaret edilen ilçelerin Divriği'de gezebileceğiniz başka bir etkileyici yapı olan Ayan Ağa Konağı, 1800’lü yıllarda inşa edilmiş ilçenin en eski konaklarından biri olmasıyla dikkat çekiyor. Haremlik, selamlık ve avlu olarak üç farklı bölümü bulunan Ayan Ağa Konağı, etkileyici taş ve ahşap mimarisinin yanı sıra el yapımı ahşap tavan süslemeleriyle de görülmeye değer güzellikte. İlçe merkezinden yürüyerek kolayca ulaşabileceğiniz Ayan Ağa Konağı, hem tarih ve nostalji hem de mimari meraklılarının keyifle gezebileceği sivil yapılar arasında.
Ücretsiz.
Ayan Ağa Konağı Ziyaret Saatleri
Cumartesi ve pazar günleri hariç haftanın her günü 09:00 ile 17:00 arası açık.
16. yüzyılda günümüze kalan görülmeye değer bir tarihi yapı olan Behram Paşa Hanı, uzun yıllar İpek Yolu rotasında yolculuk yapan kervanlar ve tüccarlara hizmet vermiş bir yapı. Aslına uygun olarak restore edildikten sonra otel, restoran ve kafe olarak kullanılmaya başlayan Behram Paşa Hanı, kent meydanındaki güzel konumuyla hemen dikkatinizi çekecek. Çarpıcı taş mimarisi, el yapımı ahşap oymaları ve taş süslemelerini yakından görebileceğiniz Behram Paşa Hanı’nda hem otantik dekorasyonlu odalarda konaklayabilir hem de geleneksel Türk ve Osmanlı yemeklerini tadarak keyifli bir akşam geçirebiliriz.
Sivas'ın en eski ticaret noktalarından biri olarak 19. yüzyılda açık avlulu ve 29 odalı olarak inşa edilen Çorapçı Hanı, 150 yıllık geçmişinde Sivas'ın önemli ticaret ve konaklama merkezlerinden biri olarak hizmet verdi. İpek Yolu rotası üzerinde yer alan ve hem ticaret hem de konaklama amacıyla kullanılan Çorapçı Hanı, 2011 yılında aslına uygun olarak restore edilerek kültür ve sanat merkezi haline getirildi. Klasik taş mimarisiyle günümüzde de çok ilgi gören Çorapçı Hanı’na uğrayarak hem tarihi yapıyı hem de taş odalardaki sergileri inceleyebilirsiniz.
Sivas’ın en büyük ve popüler alışveriş merkezlerinden biri olarak 35.000 metrekarelik geniş bir alanı kapsayan İVA Park Alışveriş ve Yaşam Merkezi, hem alışveriş yapmak hem de eğlenceli zaman geçirmek için şehirde gidebileceğiniz en sevilen yerler arasında. Ulusal ve uluslararası markaların satıldığı 120'den fazla mağazanın hizmet verdiği alışveriş merkezi; etkinlik alanları, sinema salonları ve kafeleri ile Sivas’ta sosyal hayatın kalbinin attığı yerler arasında. Çocuklarınızla da keyifli zaman geçirebileceğiniz İVA Park Alışveriş ve Yaşam Merkezi, şehir merkezinde Farabi Caddesi üzerinde bulunuyor.
Haftanın her günü 10:00 ile 22:00 arası açık.
Sivas’ın en çok ziyaret edilen tarihi yapılarından biri olan Çifte Minareli Medrese içerisinde hizmet veren Tozlu Raflar Saat ve Antika, nostalji veya antika meraklarının uğrayıp keyifle alışveriş yapabileceği en özel yerler arasında. Tarihi medresenin aslına uygun olarak restore edilmiş taş mimarili bir dükkanında hizmet veren ve birbirinden güzel saatlerden çok az yerde bulabileceğiniz antikalar ve kitaplara kadar pek çok ürünü bir arada bulabileceğiniz Tozlu Raflar Saat ve Antika’ya uğradıktan sonra Çifte Minareli Medrese’yi de gezmeyi unutmayın.
Haftanın her günü 09:00 ile 22:00 arası açık.
Sivas'ın tarihi ilçesi Zara, her köşesini süsleyen birbirinden güzel konaklarıyla fotoğrafçılık tutkunlarının en çok ziyaret ettiği yerler arasında. Dar sokaklara yayılmış Nufgil Konağı, Seyfullah Paşa Konağı, Sami Paşa Konağı, Murat Paşa Konağı ve Mehmet Şenol Konağı gibi günümüze kadar sağlam kalmayı başarmış konakları gezme şansı bulabileceğiniz ilçede taş ve ahşap mimari tasarımlara sahip konakların harika fotoğraflarını çekebilirsiniz. Gezinizden sonra Zara çarşılarında yöresel ürünler alabilir ve yöresel Sivas lezzetleri tadarak yorgunluk atabilirsiniz.
Tarihleri M.Ö. 1200 ile 750 yıllarına kadar uzanan ve Roma döneminde bir süre barınma amaçlı olarak da kullanılan Zara Kaya Mağaraları, Sivas'ın keşfedilmeye değer gizli güzelliklerinden biri konumunda. Kızılırmak Nehri’nin iki tarafındaki sarp kayalar içine oyulmuş 50'ye yakın mağarayı gezme fırsatı bulabileceğiniz gezinizde yerleşim yeri olarak kullanılan ilginç mağaraların iç bölümlerini gezebilir ve mağaraların bulundukları konumdan panoramik Kızılırmak Nehri manzaraları izleyebilirsiniz. Doğa yürüyüşleri, fotoğraf safarileri ve mağaracılık turlarının yanı sıra bu ilginç kaya mağaraları kendi başınıza da keşfe çıkabilirsiniz.
Sivas'ın Sivrialan köyünde yer alan ve ülkemizin en ünlü ozanlarından biri olan Aşık Veysel Şatıroğlu'nun yaşadığı evin 1979 yılında satın alınarak restore edilerek 1982 yılında hizmete başlayan Aşık Veysel Müzesi, Sivas gezinizde uğramanızı önerdiğimiz başka bir önemli müze. Aşık Veysel'in kişisel eşyaları, fotoğrafları, şiirleri ve eserlerinin sergilendiği dönem mobilyalarıyla süslü odalarında keyifle gezebileceğiniz Aşık Veysel Müzesi, aynı zamanda her yıl temmuz ayı başında düzenlenen Aşık Veysel Aşıklar Bayramı’na da ev sahipliği yapıyor.
Ücretsiz
Aşık Veysel Müzesi Ziyaret Saatleri
Cumartesi ve pazar günleri hariç haftanın her günü 09:00 ile 17:00 arası açık.
1877 yılında Sivas Kangal ağası Abdurrahman Paşa tarafından özel olarak inşa ettirilen Kangal Ağası Konağı, özellikle Arap ülkelerinden gelen konukların ağırlanması amacıyla kullanılan, şehrin en güzel konaklarından biri. 2002 yılında aslında uygun olarak restore edilen konak, çarpıcı taş ve ahşap mimarisiyle hala insanları kendine çekmeye devam ediyor. Günümüzde otantik atmosferiyle geleneksel Osmanlı ve Türk lezzetlerini tadabileceğiniz bir restoran olarak da hizmet veren tarihi konakta hem yüzlerce yıllık ilginç mimariyi inceleyebilir hem de birbirinden lezzetli Sivas yemekleri tadarak keyifli bir akşam geçirebilirsiniz.
Samsun, Erzurum ve Sivas'tan bütün ülke yayılan Kurtuluş mücadelesinin simgelerinden biri olarak Sivas Kongre Binası’nın hemen yanı başında yükselen Atatürk Anıtı’nı da mutlaka yakından görmenizi öneririz. Resmi törenlerin de ana merkezi olan anıt, çarpıcı tasarımıyla dönemin önemli şehirlerinden Sivas’ın simgelerinden biri haline gelmiş durumda. Şehir merkezinde Mum Baba Caddesi üzerinde güzel bir konumda bulunan Atatürk Anıtı’nı gördükten sonra tarihi kongre binasının içindeki sergileri gezmeyi de unutmayın.
Sivas Belediyesi tarafından 2010 yılında açılan ve günümüzde 1800 üyeye ulaşan Hanımeli Çarşısı, Sivaslı kadınların el emeği göz nuru ürettiği ürünlerini sattığı görülmeye değer bir yer. El yapımı nakışlar, örgüler ve süs eşyalarından minyatürler, ahşap oymaları ile hat sanatı örneklerine kadar pek çok ürünü bir arada bulabileceğiniz, 5000'den fazla el emeği ürünü inceleyebileceğiniz Hanımeli Çarşısı’nda ev yapımı yöresel lezzetleri tadarak da güzel zaman geçirebilirsiniz. Keyifli bir tatil alışverişi yapmak için Sivas’ta ilk uğramanız gereken yerlerden biri olan Hanımeli Çarşısı, şehir merkezinde Osmanpaşa Caddesi üzerinde yer alıyor ve toplu taşıma araçlarıyla çarşıya kolayca ulaşmak mümkün.
Haftanın her günü 08:00 ile 18:00 arası açık.
Sivas Ulu Camii ile Çifte Minare Medresesi'nin yanında yer alan başka bir önemli tarihi hazinemiz de Sivas Şifaiye Medresesi. 1217 yılında Anadolu Selçuklu Devleti Sultanı I. İzzeddin Keykavus tarafından yaptırılan görkemli medrese, dört eyvanlı ve açık avlulu medrese tarzının en güzel örneklerinden biri olarak kabul ediliyor. Medresenin dört eyvanının iki yanında birer büyük salon bulunuyor, ayrıca eyvanlarından biri türbe haline getirilmiş. Türbede 1220 yılında vefat eden I. İzzeddin Keykavus'un sandukasının yanı sıra hanedan ailesine ait 12 mezar sandukası daha bulunuyor. Selçuklu sanatının ünlü çini süslemelerine sahip olan türbe, medresenin en çok ziyaret edilen yerleri arasında.
İçerisinde dikdörtgen planlı ve kubbe ile örtülü, iki eyvanı hücrelere açılan bir mescidin de bulunduğu Sivas Şifaiye Medresesi, günümüze kadar oldukça iyi bir şekilde korunmuş. Sivas'ın önemli tarihi yapılarından biri olarak yıl boyunca inanç turlarının düzenlendiği medrese, 1968 yılında aslına uygun olarak restore de edildi. 2014 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine dahil edilen Sivas Şifaiye Medresesi Nin çevresindeki diğer tarihi yapılarla birlikte gezebilirsiniz.
Haftanın her günü 09:00 ile 23:45 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
Kızılırmak Nehri’nin bir kolu olan Acısı Çayı üzerinde yer alan ve Sivas doğa yürüyüşleri ile tarih gezilerinin sıkça ziyaret ettiği Acısı Köprüsü’ne de Zara ilçesini gezerken uğrayabilirsiniz. Geç Osmanlı döneminde kesme taşlarla ve iki gözlü olarak kesme taşlarla inşa edilen tarihi köprü, çevresindeki doğal güzellikler ve türbelerle de ilgi görüyor. Acısı Çayı ile birlikte harika fotoğraflarını çekebileceğiniz köprünün çevresinde piknik ve kamp da yapabilirsiniz.
Hem keyifli doğa yürüyüşleri yapabileceğiniz hem de balık avlama etkinliklerine katılabileceğiniz Kılıçkaya Baraj Gölü, yıl boyu huzurlu ve sessiz atmosferini korumasıyla ilgi gören yerler arasında. Tekne gezilerinin düzenlendiği gölde kano ve deniz bisikletleriyle de keyifli geziler yaparak yaz aylarını eğlenceli zaman geçirebilirsiniz. Tertemiz göl sularında sıcak günlerde serinleyebileceğiniz gezinizde balık bolluğuna sahip gölün çevresinde piknik yapabilir, doğa yürüyüşlerine çıkabilir veya olta balıkçılığı yaparak yorgunluk atabilirsiniz.
Sivas’ın en büyük ilçelerinden biri olan Suşehri'nde bulunan ve hem rahatsızlıkları için şifa arayan hem de yorgunluk atmak isteyen yüzlerce kişiyi misafir eden Akçaağıl Kaplıcası da şehri gezerken uğramanızı önerdiğimiz yerler arasında. Suşehri merkezine sadece 9 kilometre uzaklıktaki Akçaağıl Köyü’nde bulunan şifalı kaplıcanın sıcak sularının sinir hastalıklarından romatizmaya, safra kesesi sorunlarından kadın hastalıklarına kadar pek çok rahatsızlığa iyi geldiği biliniyor. İçme suyu olarak da kullanılan kaplıcaların çevresinde termal oteller bulmanız da mümkün.
Fotoğraf çekmeyi seviyorsanız, Sivas merkezine sadece 8 kilometre uzaklıktaki Kardeşler Tepesi Seyir Alanı’na da mutlaka uğramanızı öneririz. Yemyeşil çam ormanları arasındaki mesire alanları ve yürüyüş parkurlarıyla hafta sonu sporu veya piknik yapmak için de sıkça ziyaret edilen Kardeşler Tepesi’nden özellikle gün doğumu ve gün batımlarında büyüleyici panoramik Sivas fotoğrafları çekebilirsiniz. İyi düzenlenmiş macera parklarıyla çocuklar ve gençlerin de eğlenceli zaman geçirebileceği Kardeşler Tepesi Seyir Alanı’na hem toplu taşıma araçları hem de taksilerle 15-20 dakika içinde kolayca geçebilirsiniz.
Sivas merkezine en yakın doğaya kaçış noktalarından biri olan ve Sivas'ın saklı cenneti olarak gösterilen Kızılkavraz Piknik Alanı, doğa tutkunları ve çocuklu ailelerin keyifli zaman geçirebileceği yerler arasında. İyi düzenlemiş yürüyüş parkurları, mangal bölümleri, piknik alanları ve çocuk oyun parklarıyla sıcak yaz aylarında hafta sonları insanlarla dolan Kızılkavraz Piknik Alanı, tertemiz havası ve her köşesinden size sunacağı çarpıcı manzaralarıyla şehrin kalabalığından uzakta dinlendirici bir gün geçirmek için ideal bir adres.
Sivas merkezinde Kaleardı Mahallesi'nde, Gök Medrese gibi çok ziyaret edilen tarihi hazinelere kısa bir yürüyüş mesafesinde yer alan ve şehrin önemli sivil yapılarından biri olan Akaylar Konağı’nı da mimari meraklıları gezmeyi unutmasınlar. Sivas'a özgü taş ve ahşap mimarisiyle ilgi gören konak, 1800'lü yılların sonunda geniş bir bahçe içinde inşa edilmiş. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağışlandıktan sonra aslına uygun olarak restore edilerek turizme kazandırılan Akaylar Konağı’nın iki kata yayılan dönem mobilyaları ve antikalarla süslü iç odalarını gezerek Sivas'ın geleneksel konut kültürü ve yaşam şekli hakkında ilginç bilgilere ulaşabilirsiniz.
Ücretsiz.
Akaylar Konağı Ziyaret Saatleri
Cumartesi ve pazar günleri hariç haftanın her günü 09:00 ile 17:00 arası açık.
Klasik Türk ve Osmanlı mimarisiyle tasarlanmış önemli Sivas yapılarından biri olan Mihrali Bey Konağı, ismini Osman Rus Harbi döneminde büyük kahramanlıklar gösterdikten sonra Sivas'a yerleşen Mihrali Bey’den alıyor. 1990'lı yıllara kadar yerleşim yeri olarak kullanılan ve 2000'li yıllarda aslına uygun olarak restore edilerek turizme kazandırılan görkemli konağın tarihi eserler, antikalar ve dönem mobilyalarıyla süslü odalarını gezme şansı bulabilirsiniz. Sivas merkezine yaklaşık 1 saat uzaklıkta, Ulaş ilçesi sınırlarında yer alan tarihi Mihrali Bey Konağı’nı yakından gördükten sonra Ulaş ilçesinin tarihi ve doğal güzelliklerini de gezebilirsiniz.
Sivas merkezinde gezebileceğiniz tarihi öneme sahip güzel konaklardan biri de Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucularından biri ve 2. Cumhurbaşkanı olan İsmet İnönü'nün bir dönem öğrenim gördüğü İsmet İnönü Konağı. İsmet İnönü'nün 1891 ile 1897 yılları arasında orta eğitim gördüğü konak, 1945 yılında satın alınıp müze haline getirildi. 2014 yılında aslına uygun olarak restore edilen müzenin dönem mobilyaları ile süslü odalarında İsmet İnönü’nün kişisel eşyaları, resimleri, resmi belgeler ve antikalar arasında keyifli bir tarih yolculuğu yapabilirsiniz. Şehir merkezinde İnönü Mahallesi'nde güzel bir konuda yer alan İsmet İnönü Konağı’na kısa bir yürüyüşle kolayca ulaşmak mümkün.
Sivas’ın uluslararası öneme sahip tabiat cennetlerinden biri olan Gölova Baraj Gölü’nün çevresi, zengin vahşi yaşam çeşitliliği ile dikkat çekiyor. Doğa yürüyüşleri, kampçılık ve fotoğraf safarilerinin Sivas'taki önemli rotalarından biri haline gelen bölgede Tepecik Gölü ile Sütlü Göl’de konaklayan ve yaşayan sakarca, yaban kazı, martı, balıkçıl, bozdoğan, dik kuyruk, turna, karabaş ve martı gibi onlarca kuş türünün yanı sıra aynalı sazan, kefal ve gümüş balığı gibi türleri de bulunuyor. Kuş gözlemcilik turlarıyla gezebileceğiniz ve birçok nadir kuş türünü bir arada görüp muhteşem fotoğraflar çekebileceğiniz Gölova doğa koruma alanlarında hem kendi başınıza hem de rehberlerle yılın her mevsimi gezilere çıkabilirsiniz.
1564 yılında Kanuni Sultan Süleyman'ın veziri Sivaslı Koca Hasan Paşa tarafından ünlü Sivas Meydan Camii’nin yanı başında inşa edilen tarihi Meydan Hamamı da Sivas'ta günümüzde hizmet vermeye devam eden etkileyici tarihi yapılardan biri. Çevirisi tarihi yapılarla sarılı olan yüzlerce yıllık hamam, klasik Osmanlı dönemi hamam mimarisine uygun olarak sekizgen ve eyvanlı olarak dikdörtgen planlı tasarlanmış ve bir kubbe ile örtülüyor. Soğukluk ile sıcaklık bölümleri bulunan ve 2003 yılında Türkiye'nin en iyi 10 hamamından biri olarak gösterilen Sivas Meydan Hamamı’na etkileyici mimariyi incelemek hem de sıcak sularda gezinizin yorgunluğunu atmak için uğramanızı öneririz.
Sivas'ta hem kendi başınıza hem de yıl boyu düzenlenen tarih ve kültür turlarıyla keşfe çıkarabileceğiniz önemli tarihi hazinelerimizden biri de Sarissa Antik Kenti. Deniz seviyesinden yaklaşık 1650 metre yükseklikte yer alan ve M.Ö. 1500'lü yıllarda önemli bir yerleşim yeri olan antik kent, özellikle Hitit döneminden günümüze kalan tabletleri, kutsal alanları ve boğa heykelleriyle biliniyor. Sarissa Antik Kenti’nde yapılan arkeolojik kazılarda elde edilen yüzlerce tarihi hazineyi ise Sivas Arkeoloji Müzesi'nde yakından inceleyebilirsiniz.
Sivas'ın en esrarengiz yapılarından biri olan ve Hafik ilçesinde Hafik Gölü'nün yanı başında yer alan Pırıl Höyük, göl çevresinde yapılan doğa yürüyüşleriyle de sıkça ziyaret ediliyor. Neolitik, Kalkolitik ve İlk Tunç Çağı’na dayanan uzun bir tarihi olan Pırıl Höyük, Sivas'ın ilk dönemlerinden günümüze kalan en eski yapılardan biri olarak da tarih ve arkeoloji meraklılarının ilgisini çekiyor. Hafik Gölü ile birlikte çarpıcı bir manzara sunan ve arkeolojik kazı çalışmalarının yapıldığı tarihi yapıyı Hafik Gölü'nde yapacağınız sandal gezileri sırasında da yakından görerek fotoğraflarını çekebilirsiniz.
Hem büyüleyici doğa güzellikleri hem de tarihi hazineleriyle Sivas'ın popüler gezi alanlarından biri haline gelen Çaltı Çayı, aynı zamanda Sivas'ın en büyük ve önemli akarsularından da biri konumunda. Sarp dağlar arasından akan buz gibi sularıyla her köşesinde çarpıcı manzaralar oluşturan Çaltı Çayı’nın çevresinde iyi düzenlenmiş yürüyüş parkurları, sessiz piknik alanları, muhteşem panoramik fotoğraflar çekebileceğiniz seyir alanları ve huzurlu kamp alanları gibi olanaklar bulmanız mümkün. Olta balıkçılığı yapmak için de Sivas'a gidecek en özel noktalardan biri olan Çaltı Çayı’nda özellikle sıcak yaz aylarında serin havada dinlenebilirsiniz.
Her köşesinde görülmeye değer bir tarihi hazine saklayan Sivas'ta 1576 yılında günümüze kalan ve hala hizmet vermeye devam eden Sivas Kurşunlu Hamamı’na da uğrayabilirsiniz. Ferhan Paşa tarafından kesme taşlarla çifte hamam olarak inşa ettirilen ve klasik Osmanlı dönemi hamam mimarisinin güzel örneklerinden biri olan Kurşunlu Hamamı, kadınlar ve erkekler olarak iki farklı bölüme ayrılıyor. Görkemli kubbeli mimarisiyle ve sade iç dekorasyonlarıyla da dikkat çeken tarihi hamamda hem etkileyici mimariyi inceleyebilir hem de sıcak sularla gezinizin yorgunluğunu atabilirsiniz. Sivas merkezinde Tarihi Kent Meydanı’na sadece 5 dakika mesafesindeki Sivas Kurşunlu Hamamı’na yürüyerek kolayca ulaşmanız mümkün.
Şehir merkezine hakim yüksek bir tepe üzerinde yükselen Sivas Kalesi, tarihi M.Ö. 2000'li yıllara uzanan şehrin en eski yapılarından biri olarak dikkat çekiyor. Anadolu Selçuklu döneminde Moğol tehlikesine karşı Sivas'ı korumak amacıyla güçlendirilen ihtişamlı surlarıyla insanları kendine çeken kale; el yapımı taş oymalarla süslü 7 tane kapısı, güçlü surları, iç kale bölümleri ve bulunduğu konumdan sunduğu panoramik Sivas manzaralarıyla şehri gezerken uğramanız gereken yerlerden biri. Rehberli tarih ve kültür turlarıyla gezebileceğiniz Sivas Kalesi’ni kendi başınıza da keyifle gezebilirsiniz.
Sıcak yaz günlerinde doğaya kaçmak isteyenler için pek çok rekreasyon alanı sunan Sivas'ta çam ormanları arasında yorgunluk atabileceğiniz ve çocuklarınızla piknik yaparak eğlenebileceğiniz Koyunkaya Mesire Alanı’na da uğrayabilirsiniz. Sivas merkezine yaklaşık 1,5 saat uzaklıktaki mesire alanı; dağ eteklerinde yetişen etkileyici laleleri, yemyeşil çam ormanları ve vadilerde özgürce koşturan hayvanlarıyla fotoğraf çekmeyi sevenlerin de uğrayabileceği yerler arasında. Çağlayanlar ve buz gibi akan dereler arasında keyifli yürüyüşlere çıkabileceğiniz veya olta balıkçılığı gibi etkinliklerle dinlenebileceğiniz Koyunkaya Mesire Alanı’nda çadırınızı kurup sessiz atmosferde kamp da yapabilirsiniz.
Çat ormanlarının yemyeşil güzellikleriyle çevrili olan ve her mevsim doğa tutkunlarını kendine çeken Çat Yaylası’nda sıcak yaz günlerinde tertemiz havada doğa gezileri yapabilirsiniz. Zengin bitki çeşitliliği ve el değmemiş doğal güzellikleriyle çok ilgi gören Çat Yaylası’nda çam ormanları içinde gizlenen dereler, irili ufaklı şelaleler ve rengarenk yayla çiçekleri arasında oksijen seviyesi yüksek havada yılın bütün yorgunluğunu atabilirsiniz. Çam kokuları eşliğinde piknik ve çadırınızı kurup kamp da yapabileceğiniz Çat Yaylası, Sivas’ta yaz aylarında düzenlenen rehberli yayla turlarının da sevilen mola noktalarından biri.
Pek çok etkileyici tarihi yapıya ev sahipliği yapan olan Divriği Kalesi, bölgeye hakim bir noktada inşa edilen görkemli mimarisiyle tarih, kültür ve mimari meraklılarının keyifle gezebileceği bir yapı. Sivas ve çevresinde pek çok etkileyici medrese ve cami yaptıran Mengücekoğulları döneminde inşa ettirilen etkileyici kale, Çaltı Çayı’na bakan yüksek bir tepe üzerinde yer alıyor. Kale surları ve taş heykelleri ile Anadolu'daki en eski Türk kalelerinden biri olarak gösterilen Divriği Kalesi, hem doğa yürüyüşleri hem de fotoğraf safarilerinin değişmez adreslerinden biri haline gelmiş durumda.
Surları üzerinden panoramik Divriği manzaraları izleyebileceğiniz ve iç kaleye bölümlerini inceleyebileceğiniz Divriği Kalesi’ni gezdikten sonra gibi Divriği ilçesinin otantik çarşılarına uğrayarak yöresel ürünler almayı ve yerel lezzetler tatmayı da unutmayın.
Sivas'ın çok güzel camilerinden biri olan ve şehrin önemli tarihi simgelerinden Alacahan Kervansarayı'nın hemen yanı başında 18. yüzyılda inşa edilen Alacahan Camii’ne de uğrayabilirsiniz. Etkileyici el işi duvar süslemeleriyle dikkat çeken tarihi yapı, özellikle iç bölümlerini süsleyen kalem işi çiçekler ve renkli taşlarla örülmüş zarif minaresiyle hem sanat hem de mimari meraklılarını etkiliyor. Çevresi tarihi yapılarla sarılı olan Alacahan Camii’yi hem tarih, kültür ve inanç turları hem de kendi başınıza gezebilirsiniz.
Namaz saatleri dışında turistik amaçlı ziyaret edilebilir.