Ülke: | Türkiye |
Bilinen İsimleri: | |
Dil: | Türkçe |
Nüfus: | 2.164.134 (2023) |
Din: | |
Tel Kodu: | +90 |
Para Birimi: | TRY |
Zaman Dilimi: | GMT+03:00 |
Vize: | |
Konsolosluk: |
Akdeniz Bölgesi ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin birleşme noktası olan Gaziantep, bölgenin en kalabalık şehirlerinden biri. Pek çok medeniyetin hakimiyetinde kalan şehir, her zaman önemli bir ticaret merkezi oldu. Günümüzde de tarım ürünleri, zengin mutfağı ve tarihi güzellikleriyle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken Gaziantep, dünya çapında ticaret yapan sanayi kuruluşlarıyla da tanınıyor.
Gaziantep’i gezerken tarihi İpek Yolu etkilerini görebileceğiniz bedestenler, kapalı çarşılar ve pazarlarda şehrin ünlü el sanatı ürünlerinden baharatlarına kadar pek çok seçenek bulabilirsiniz. Kurtuluş Savaşı sırasında halkının gösterdiği kahramanlıklardan dolayı Mustafa Kemal Atatürk önerisiyle TBMM tarafından gazi unvanı alan şehir, o dönemi anlatan etkileyici müzelere de ev sahipliği yapıyor. 2006 yılında eşsiz mutfağıyla UNESCO Yaratıcı Şehirler arasına kabul edilen Gaziantep, farklı dinler ve kültürlerin birbiriyle harmanlanması ile oluşmuş kültürel zenginliği, önemli türbeleri, paha biçilemez tarihi eserleri, doğal güzellikleri ve tadına doyamayacağınız yemekleriyle keyifli bir gezi deneyimi sunuyor.
Karasal iklim etkisi altında bulunan Gaziantep’te kışlar yağışlı ve soğuk, yazlar ise çok sıcak ve kurak geçiyor. Şehirde kış aylarında 8 derecenin altına çok az düşen sıcaklıklar yazları ise 35 derecenin üzerine çıkıyor. Aralık, ocak ve şubat, şehrin en yağışlı ayları olarak öne çıkıyor. Yaz aylarındaki sıcağa rağmen nem oranının düşük olduğu şehirde gündüz ve gece arasındaki sıcaklık farkları da oldukça fazla. İkliminden dolayı her mevsim gezilebilecek şehirlerden olan Gaziantep, yaz aylarındaki yüksek sıcaklıklar göz önünde bulundurularak keşfe çıkabilirsiniz.
Gaziantep’e hem dünyanın birçok şehrinden hem de Türkiye’nin her şehrinden direkt ve aktarmalı uçuşlarla kolayca gidebilirsiniz. 1976 yılından beri yolculara hizmet veren Gaziantep Havalimanı, şehir merkezine sadece 20 kilometre uzaklıkta. Otobüslerle de ülkemizin her şehrinden ve ilçelerinden Gaziantep’e ulaşmak mümkün. Şehir merkezine 6 kilometre uzaklıkta bulunan Gaziantep Otogarı’ndan şehir merkezine ulaşım için ise belediye otobüsleri ve minibüsler hizmet veriyor. Gaziantep Tren Garı da 1954 yılından beri kullanılan bir diğer ulaşım alternatifi. İstanbul, Ankara, Adana, Bilecik ve Malatya gibi şehirlerden Gaziantep’e düzenli tren seferleri düzenleniyor.
Türkiye’nin gastronomi cennetlerinden biri olan Gaziantep, damak tadına düşkün gezginler için özel bir önem taşıyor. 200’den fazla yöresel yemeği, dünyaca ünlü kebapları ve baklavalarıyla her köşesinde farklı bir lezzetle karşılaşacağınız şehirde onlarca ünlü restoran hizmet veriyor. Şehirde ilk denemeniz gereken lezzetler ise Antep kebabı ve patlıcanlı kebap. Çıtır hamurlu lahmacunları ile de ünlü şehirde Ali nazik kebabı, içli köfte, yuvalama, firik pilavı, küşleme, soğan kebabı, nohut dürümü ve ekşili köfte de mutlaka denemeniz gereken yemeklerden. Katmer gibi hamur işlerinin çok sevildiği Gaziantep’te fıstıklı baklavalar, bülbül yuvası, zümrüt yeşili dolama, künefe ve cevizli helva da tatlı sevenlerin bayıldığı lezzetlerden. Şehirde lezzetli yöresel yemekler, tatlılar ve kahveler tadabileceğiniz şehrin popüler mekanlarından oldukça fazla.
Zeugma Mozaik Müzesi: Hacı Sani Konukoğlu Bulvarı üzerinde 2011 yılında ziyarete açılan Zeugma Mozaik Müzesi, kısa sürede dünyanın en önemli müzelerinden biri haline geldi. Dünyanın her yerinden tarihe ve antik kültürlere meraklı binlerce insanın ziyaret ettiği müzede Zeugma Antik Kenti’nden çıkarılan büyüleyici mozaikleri yakından inceleyebilir ve bu dünyaca ünlü antik kent hakkında ilginç bilgiler alabilirsiniz.
Gaziantep Kalesi: 6. yüzyıla tarihlenen ve şehrin en önemli simgelerinden biri olan Gaziantep Kalesi, 12 kulesi ile dikkat çeken geleneksel bir kale. Panoramik Gaziantep manzaraları sunduğu için turistlerin de çok ilgi gösterdiği kalede hem tarihte bir yolculuk yapabilir hem de şehrin harika panoramik fotoğraflarını çekebilirsiniz.
Medusa Arkeolojik Cam Eserleri Müzesi: Türkiye’nin ilk özel cam eserler müzesi olmasıyla da ünlü bu etkileyici müzede Tunç Çağı’ndan Roma ve İslami Dönemi’ne kadar 4000’den fazla eser sergileniyor. Müzenin eşsiz koleksiyonlarında cam bilezikler, kolyeler, cam şişeler ve pişmiş toprak amforalar görebilirsiniz. Bronz ve pişmiş toprak eserlerin de sergilendiği bölümleri olan müzede 150 bin yıl öncesine ait fosilleşmemiş bir mamutun çene kemiği ve omur kemiğini yakından görebilir, atölye çalışmalarına katılabilir ve bahçesindeki cam ocağında müzede sergilenen eserleri üfleme tekniğiyle tekrar yapan ustaları izleyebilirsiniz.
Bakırcılar Çarşısı: Gaziantep’in uzun ticaret tarihini yansıtan ve Eskici Çarşısı Sokak üzerine yer alan Bakırcılar Çarşısı, yerli ve yabancı turistlerin şehirde ilk uğradığı yerlerden. Ustaları izleyebileceğiniz ve el yapımı pek çok ürün alabileceğiniz çarşıda yöresel yemekler de tadabilirsiniz.
Tarihi Gaziantep Evleri: Şahinbey ilçe merkezinde bulunan Bey Mahallesi, günümüze kadar sağlam kalmayı başarmış tarihi Gaziantep evleriyle keyifli bir gezi sunuyor. Kalkerli taş mimari tarzıyla çok etkileyici görünen evlerin güzel fotoğraflar çekebileceğiniz ve lezzetli kahveler tadabileceğiniz mahallede Hasan Süzer Etnografya Müzesi'ni de ziyaret edebilirsiniz.
Zeugma Antik Kenti: Şehir merkezine 49 kilometre uzaklıktaki Nizip ilçesine bağlı Belkıs Köyü’nde bulunan Zeugma Antik Kenti, Türkiye’nin en önemli antik kentlerinden biri olarak görülmeye değer. Fırat Nehri kıyısında yer alan antik kent, 20 bin dönümlük bir alanı kapsıyor. İçinden çıkarılan mozaiklerle dünya çapında üne kavuşan ve tarihi Makedonya İmparatorluğu’na kadar uzanan Zeugma Antik Kenti, mozaiklerle dolu bir kent olarak harika fotoğraflar sunuyor.
Zincirli Bedesten: Şehirde yöresel ve el sanatı ürünleri alabileceğiniz başka bir sevilen yer de 18. yüzyılda inşa edilen Zincirli Bedesten. Gaziantep’in ünlü lezzetlerini sunan lokantalar, baharatçılar, gümüşçüler, halıcılar ve turistik eşya satan 73 dükkânın hizmet verdiği bedesten, yabancı turistlerin de şehirde en sık uğradığı yerlerden.
Rumkale: Nizip-Birecik Barajı’nın oluşturduğu baraj gölünde, Fırat Nehri ile Merzimen Çayı arasında devasa bir yarımada üzerinde yükselen Rumkale, Geç Roma Dönemi ve Orta Çağ etkilerinin göründüğü Nerses Kilisesi, Barşavma Manastırı, su sarnıçları ve etkileyici doğa manzaralarıyla Gaziantep’in kesinlikle görülmesi gereken tarihi yerleri arasında.
Dülük Antik Kenti: Şehir merkezine sadece 10 kilometre uzaklıkta bir antik kent. Kent ve kutsal alan olarak ayrılmış antik kent, uzun tarihinde Hititler, Medler, Persler gibi onlarca antik medeniyete ev sahipliği yapmış ve benzersiz yapılarla süslü. Anadolu’daki en eski yerleşim yerlerinden biri olarak ilgi gören Dülük Antik Kenti’ni kendiniz veya rehberli turlarla gezebilirsiniz.
Şahinbey Milli Mücadele Müzesi: Şehitler Caddesi üzerinde yer alan Şahinbey Milli Mücadele Müzesi, şehrin İngiliz ve Fransız işgaline karşı verdiği etkileyici mücadeleye adanmış. 12 odalı tarihi bir konakta yer alan müzenin altındaki mağara bölümünde de dönem giysileriyle süslü balmumu heykeller savaş dönemi yaşamını yansıtılıyor. Çok boyutlu projeksiyonlar ve ses efektleriyle daha da etkileyici hale gelen müzenin sergilerinde resmi belgelerden o döneme ait silahlara kadar pek çok önemli eşyayı inceleyebilirsiniz.
Köklüce Kanyonu doğa yürüyüşleri: Köklüce köyünde yer alan bu büyüleyici kanyon, Gaziantep’in en önemli doğaya kaçış noktalarından biri. 30 tırmanış rotasıyla kaya tırmanma ve dağcılık gibi sporlarla da popüler olan Köklüce Kanyonu’nda temiz dağ havasında rehberli doğa yürüyüşleri yapabilir veya iyi düzenlenmiş kamp alanlarında çadır kurarak doğanın içinde huzurlu günler geçirebilirsiniz.
Gaziantep türbe ziyaretleri: Şehrin dört bir tarafı her yıl binlerce insanın ziyaret ettiği önemli türbelerle çevrili. Musevi inancının en sevilen peygamberlerinden Hz. Yuşa’nın türbesi, Dülükbaba Türbesi, Nesimi Hazretleri Türbesi, Ökkeşiye Hazretleri Türbesi, Ali Baba Türbesi ve Aydın Baba Türbesi, şehrin en sık ziyaret edilen türbeleri arasında.
Gaziantep müze gezileri: Dünyanın ve Türkiye’nin önemli müzelerinin bulunduğu Gaziantep’te ilk yapılacak etkinliklerden biri de bu zengin içeriğe sahip müzeleri gezmek. Zeugma Mozaik Müzesi ve Medusa Arkeolojik Cam Eserleri Müzesi, benzersiz eserleri inceleyebileceğiniz şehrin en ünlü müzeleri. Tarihi bir konakta yer alan ve dönemi yansıtan balmumu heykelleriyle çok etkileyici olan Şahinbey Milli Mücadele Müzesi, şehrin mutfak kültürü hakkında bilgi veren Gaziantep Emine Göğüş Mutfak Müzesi, Türk hamamlarına adanmış Hamam Müzesi, Hasan Süzer Etnografya Müzesi, Bayazhan Gaziantep Kent Müzesi, Atatürk Anı Müzesi ve Gaziantep Kültür Tarihi Müzesi de şehirde vaktiniz varsa mutlaka gezmeniz gereken yerler arasında.
Rumkale’de tekne gezileri: Fırat Nehri ile Merzimen Çayı arasında bir yarımadada bulunan Rumkale’nin çevresinde yapılan tekne gezileri turistler arasında çok seviliyor. Muhteşem doğa ve kale manzaraları görebileceğiniz tekne gezisinde harika fotoğraflar da çekebilirsiniz.
Gaziantep hamamlarında dinlenme: Gaziantep, Türk hamam kültürünü en iyi yaşayabileceğiniz şehirlerden biri. Hamamlara adanmış müzesi bile olan şehrin hamamları pek çok türküye de konu olmuş. İlk ziyaret etmeniz gereken yer ise etkileyici atmosferini korumayı başarmış Tarihi Naip Hamamı. Kabasakal Paşa Cami Sokak’ta bulunan Yusuf Çelebi Hamamı, Kepenek Sokak’ta yer alan Şıh Hamamı, Hamam Sokak’ta hizmet veren Tarihi İki Kapılı Hamam ve Tarihi Paşa Hamamı, Gaziantep’in hem tarihi Türk hamam mimarisini inceleyebileceğiniz hem de yorgunluk atabileceğiniz en ünlü hamamları arasında.
Hem bölgenin en yoğun nüfuslu şehri olan hem de binlerce üniversite öğrencisine ev sahipliği yapan Gaziantep’te türkü barlar, gece kulüpleri ve pop müzik dinleyebileceğiniz barlar hizmet veriyor. Şehirde DJ performansları ile dans edebileceğiniz, güzel dekorasyonu ve belli dönemler düzenlenen konserleriyle çok popüler olan gözde eğlence mekanları yer alıyor.
Uzun tarihi boyunca önemli bir ticaret şehri olan Gaziantep’te ticaret günümüzde de oldukça aktif bir şekilde sürüyor. Kapalı çarşılar, tarihi bedestenler, çarşılar ve alışveriş merkezleriyle dolu olan şehirde öne çıkan hediyelik eşyalar ise eşsiz bakır ürünleri, sedef süslemeli el sanatı ürünleri, Anadolu Selçuklu Devleti’nden günümüze uzanan kuntu kumaşı, el işlemesi saf deriden yapılan yemeniler, terlikler, el dokuması halılar ve kilimler. Tarım ürünleri ve yöresel lezzetleriyle de ilgi gören şehirde Antep baklava, Antep fıstığı, menengeç kahvesi, kendir tohumlu çerezler, pul biber ve dağ kekikleri de çok satılıyor. Bakırcılar Çarşısı ve Zincirli Bedesten gibi tarihi yerlerin yanı sıra Gaziler Caddesi üzerindeki mağazalarda veya Primemall AVM, M1 Gaziantep Alışveriş Merkezi Forum Gaziantep ve Sanko Park AVM gibi şehrin en hareketli alışveriş merkezlerinde de pek çok seçenek bulabilirsiniz.
Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali (Gastroantep): Şehrin kendine özgü yemek ve tatlılarını tüm dünyaya tanıtmak amacıyla her yıl eylül ayında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Gastroantep; ulusal ve uluslararası şeflerin düzenlediği workshoplar, atölyeler, yemek yarışmaları, tadım etkinlikleri, seminerler ve söyleşilerle yeni yemekler keşfetmeyi sevenlerin mutlaka uğraması gereken bir festival.
Gaziantep Turizm Fuarı: Tarihi zenginlikleri ve doğal güzellikleriyle Türkiye’nin en önemli şehirlerinden olan Gaziantep, nisan aynında büyük bir turizm fuarına ev sahipliği yapıyor. 190’dan fazla ülkeden turizmcinin buluştuğu fuarda şehrin en sevilen tarihi ve turistik yerlerine geziler de düzenleniyor.
Uluslararası Antep Fıstığı Kültür ve Sanat Festivali: Gaziantep Festival Parkı’nda her yıl eylül ortasında gerçekleştirilen kültür ve sanat festivali, çok sevilen Antep fıstıkları ve bunlarla hazırlanan yiyecekleri tanıtmanın yanı sıra şehrin sanat ve kültür dünyasını da tanıtmayı amaçlıyor. Sergiler, sanat gösterileri, atölye ve workshoplarla çok hareketli geçen festivale dünyanın pek çok ülkesinden sanatçılar ve sanat severler katılıyor.
Gaziantep Müzik Festivali: Şehrin yeni festivallerinden biri olan Gaziantep Müzik Festivali, her yıl ekim ayı ortasında onlarca ünlü müzisyenin katılımıyla çok eğlenceli geçiyor. Şehirkamil ilçesi, M Gaziantep Otopark Alanı’nda düzenlenen festival, üniversite öğrencileri tarafından da çok ilgi görüyor.
Gaziantep Uluslararası Şiir Festivali: Sanat severlerin çok sevdiği festivallerden bir diğeri de dünyanın pek çok yerinden şair ve yazarları misafir eden şiir festivali. 29 Ekim tarihinde Cumhuriyet Bayramı kutlamalarıyla birlikte düzenlenen festival, o tarihte Gaziantep’te bulunuyorsanız ve şiir seviyorsanız kesinlikle katılmanız gereken bir festival.
Gaziantep’in Düşman İşgalinden Kurtuluşu: Kurtuluş Savaşı’nda gösterdiği kahramanlıklarla bilinen Gaziantep, her yıl 25 Aralık olarak kabul edilen kurtuluş gününü pek çok sanatsal ve kültürel etkinlikle coşkuyla kutluyor.
Cumhuriyet Kupası Aba Güreşleri: Türklerin geleneksel sporlarından olan güreşe adanmış festival, her yıl 29 Ekim tarihinde Cumhuriyet Bayramı’nda düzenleniyor. Güreş müsabakaları, halk oyunları, yarışmalar ve çeşitli etkinliklerle dolu dolu geçen festivalde şehrin yöresel yemeklerini de tadabilirsiniz.
Gazişehir Tiyatro Günleri: İlki 2020 yılında ekim ayında düzenlenen Gazişehir Tiyatro Günleri, her yıl düzenlenerek geleneksel hale gelmesi planlanan sanat etkinliklerinden biri. Gazişehir Kültür ve Sanat Derneği tarafından düzenlenen organizasyonda amatör ve profesyonel tiyatro topluluklarının oyunlarını izleyebilir, söyleşi ve atölyelere katılabilirsiniz.
Uluslararası Rumkale Su Sporları Festivali: Nizip ilçesinde bulunan baraj gölü üzerindeki bir yarımadada yer alan tarihi Rumkale’de eşsiz manzaralar eşliğinde düzenlenen bu uluslararası festivalde yüzme ve dragon bot yarışları düzenleniyor. Festival boyunca kamp yapabilir ve bölgenin güzelliklerini görebileceğiniz doğa yürüyüşlerine çıkabilirsiniz.
Teknofest: Eylül ayı sonunda Gaziantep Ortadoğu Fuar Merkezi’nde düzenlenen bu ilgi çekici festivalde onlarca alanda son teknolojiler kullanarak hazırlanan sistemeler ve ürünler yarışıyor. Türk Yıldızları uçak akrobasi şovu, seminerler, workshoplar ve atölyelerle çok yoğun geçen festival, bilimle ilgili çocuklu ailelerin de mutlaka uğraması gereken bir etkinlik.
1 Ocak (Yılbaşı),
23 Nisan (Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı),
1 Mayıs (İşçi Bayramı),
19 Mayıs (Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı),
30 Ağustos (Zafer Bayramı),
29 Ekim (Cumhuriyet Bayramı),
Ramazan ve Kurban Bayramları
- Şehirde toplu taşıma araçlarından faydalanmak için Gaziantep Kart almanız gerekiyor. Kartınızı şehrin pek çok merkezi noktasında bulunan kart dolum otomatları ve özel bayilerden alabilirsiniz. MüzeKart alarak da şehirdeki bütün müzelere, tarihi yerlere ve antik kentlerine girebilirsiniz.
- Tarihî türbeleri ve camileri gezerken erkeklerin ve kadınların ortama uygun bir şekilde giyinmeye dikkat etmesi gerekiyor.
- Yaz aylarında oldukça sıcak olan Gaziantep’i bu mevsimde gezecekseniz yanınızda bolca su bulundurmanızı öneririz. Diğer mevsimler de gündüz ve gece sıcakları arasında büyük farklar oluştuğu için akşamları yanınıza sıcak tutacak giysiler alabilirsiniz.
Şehirde Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı otobüsler ile şehir içi ulaşım ağı oldukça gelişmiş durumda. Bu otobüslerle ve minibüslerle sabah saat 06.00’dan gece 22.30’a kadar her cadde ve mahalleye kolayca gidebilirsiniz. Adliye, Burç Kavşağı, Adliye-Gar ve İbni Sina Tramvay Garı arasında 06.00 ile 23.00 saatleri arası hizmet veren tramvaylar da yoğun olarak kullanılıyor. Şehir merkezinde pek çok satış noktasından alabileceğiniz Gaziantep Kart ile bütün toplu taşıma araçlarından indirimli faydalanabilirsiniz. Merkeze 20 kilometre uzaklıktaki Gaziantep Havalimanı’na ulaşım ise havalimanı servisleri, belediye otobüsleri, minibüsler ve taksiler ile sağlanıyor. Gaziantep’in 9 ilçesine ve bütün köylerine gitmek için de Gaziantep Otogarı’nda ayrı peronları bulunan ilçeler arası minibüslerden faydalanabilirsiniz.
Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.