Ülke: | Türkiye |
Bilinen İsimleri: | |
Dil: | Türkçe |
Nüfus: | 871.187 |
Din: | |
Tel Kodu: | +90 |
Para Birimi: | TRY |
Zaman Dilimi: | GMT+03:00 |
Vize: | |
Konsolosluk: |
İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan Eskişehir, Türkiye’nin en büyük üniversite ve sanayi şehirlerinden biri. M.Ö. 13 yüzyılda Hitit İmparatorluğu, 12. yüzyılda ise Frigya’nın merkezi olan Eskişehir, her zaman tarihi İpek Yolu üzerinde önemli bir ticaret merkezi oldu. Selçuklu ve Osmanlı döneminin de önemli kentlerinden olan ve şehir içinde bu döneme ait pek çok paha biçilmez esere ev sahipliği yapan şehrin, uzun geçmişine ait hazineler çeşitli müzelerde sergileniyor.
Anadolu Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ve Eskişehir Teknik Üniversitesi gibi önemli üniversiteler ile tam bir öğrenci şehri olan Eskişehir; Sazova Bilim, Kültür ve Sanat Parkı, Çağdaş Cam Sanatları Müzesi ve Balmumu Müzesi gibi onlarca ilgi çekici müzeye de sahip. Şehirdeki yüzlerce yıllık camiler, çarşılar, bedestenler ve tarihi evler de turistlerin çok ilgisini çekiyor. Efsanevi Frig Vadisi ile tarih meraklılarını kendine çeken 870.000 nüfuslu şehir, tarihi ve doğal güzelliklere sahip 14 tane ilçesiyle de keyifli bir gezi deneyimi sunuyor.
İç Anadolu Bölgesi’nin karasal iklim etkisi altında olan Eskişehir’de kışlar oldukça soğuk ve yağışlı geçiyor. Kış aylarında 0 derecenin altını gören sıcaklıklar yaz aylarında ise 40 dereceyi bulabiliyor. Yıllık ortalama sıcaklıkların ortalama 10 derece olduğu şehrin hem tarihi yerlerini hem de doğal güzelliklerini gezmek için en iyi zamanlar ise yağışların ve sıcaklıkların ideal olduğu ilkbahar ve sonbahar ayları.
Uçak, hızlı tren ve otobüslerle kolayca ulaşabileceğiniz Eskişehir, Türkiye’nin pek çok yerine gelişmiş ulaşım ağları ile bağlı. Eskişehir Anadolu Havalimanı (Hasan Polatkan Havalimanı) şehir merkezine sadece 12 kilometre uzaklıkta ve yılda 50 binden fazla yolcuya hizmet veriyor. Türkiye’nin ve dünyanın pek çok şehrinden Eskişehir’e direkt veya aktarmalı uçak seferleri bulabilirsiniz. Yüksek hızlı tren ile de İstanbul, Ankara ve Konya’dan Eskişehir’e ulaşım imkanı var. Bu yolculuk İstanbul’dan 2,5 saat, Ankara’dan ise 1 saat 25 dakika sürüyor. Sivrihisar-2 Caddesi üzerinde, şehir merkezine 8 kilometre uzaklıktaki Eskişehir Otogarı da 7 gün 24 saat yolculara hizmet veriyor. Türkiye’nin her şehri ve pek çok ilçesinden her saat Eskişehir’e otobüs bulabilirsiniz. Eskişehir’den İstanbul 302 kilometre, Ankara 235 kilometre, İzmir 499 kilometre ve Bursa ise 155 kilometre uzaklıkta yer alıyor.
Eskişehir mutfağı oldukça zengin ve şehre gelen göçmenlerden dolayı Balkan ve Kırım mutfaklarından etkiler taşıyor. Büyük üniversite öğrencisi nüfusundan dolayı dünya mutfaklarından İç Anadolu ve geleneksel Osmanlı mutfağı yemeklerine kadar pek çok seçenek bulabileceğiniz şehirde ilk denemeniz gereken lezzetler ise balaban köftesi ve çiğ börek. Et severlerin mutlaka tatması gereken kuzu sorpa da burada çok seviliyor. Tatar böreği, kıygaşa, yulaflı büryan, lezzetli bozalar ve şehrin en sevilen yöresel tatlısı olan met helvası da gezinizde mutlaka denemeniz gereken tatlar arasında. Köprübaşı Caddesi’nde bulabileceğiniz Papağan Çiğbörek, Belediye Sokak üzerinde hizmet veren Abdüsselam Balaban Kebap Salonu, İsmet İnönü Caddesi’nde yer alan Etevim ve Üniversite Caddesi’ndeki Sağlık Pide ise şehrin en popüler mekanlarından bazıları.
Sazova Bilim, Kültür ve Sanat Parkı: 400.000 m2 bir alanı kapsayan bu etkileyici park, Eskişehir’in en turistik yerlerinden biri. Devasa bir gölet, Nuh’un Gemisi, uzay evi, deney merkezi ve su altı dünyası gibi alanlara sahip parkta çocuklu ailelerin de keyifle zaman geçirebileceği hayvanat bahçesi, masal şatosu ve minyatür park gibi eğlenceli yerler de bulunuyor. Spor yapmak isteyenler için bisiklet, yürüyüş ve koşu parkurlarıyla donatılmış park, ülkemizdeki en büyük tematik parklarından biri konumunda.
Porsuk Çayı: Sakarya Nehri’ne bağlı Porsuk Çayı, Odunpazarı’nda yer alıyor. Şehrin en sevilen noktalarından olan Porsuk Çayı’nın çevresi kafeler, mesire alanları, restoran ve kafelerle çevrili. Çay üzerinde gondol gezileriyle güzel zamanlar geçirebilir veya iyi düzenlenmiş yürüyüş parkurlarında spor yapabilirsiniz. Şehrin gürültüsünden uzak keyifli bir gün geçirebileceğiniz alan, özellikle eşsiz gün batımı manzaralarıyla Türkiye’nin Venedik’i olarak biliniyor.
Midas Anıtı: Şehir merkezine 80 kilometre uzaklıktaki Yazılıkaya’da bulunan büyüleyici Midas Anıtı, ülkemizdeki Frig dönemi kaya anıtlarının en görkemli örneği olarak ilgi çekiyor. Çocuk masallarına da konu olan Kral Midas döneminde yapıldığı düşünülen 17 metre büyüklüğündeki anıt, devasa bir kayanın üstüne işlenmiş simgeleri, yazıtları ve kabartmalarıyla tarih sevenlerin mutlaka görmesi gereken bir eser.
Kurşunlu Camii ve Külliyesi: En önemli 16. yüzyıl Osmanlı dönemi eserlerinden biri olan ve 1525 yılında inşa edilen Kurşunlu Camii ve Külliyesi, Matrakçı Nasuh'un çizdiği minyatürlerle ünlü. Mücellit Sokak’ta bulunan ve aslına uygun olarak restore edilen eser, etkileyici iç mekanlarıyla sizi tarihte bir yolculuğa çıkarak.
Yılmaz Büyükerşen Balmumu Müzesi: 2013 yılından açılan ve Türkiye'nin ilk balmumu müzesi olan Yılmaz Büyükerşen Balmumu Müzesi’ni Atatürk Bulvarı üzerinde ziyaret edebilirsiniz. 166 tane balmumu heykelin sergilendiği müzede Atatürk’ün yanı sıra Türkiye ve dünya tarihine yön vermiş önemli siyasetçilerin, bilim insanlarının ve sevilen sanatçıların balmumu heykellerini inceleyebilirsiniz.
Seyit Battal Gazi Külliyesi: Seyitgazi ilçesinde bulunan ve çok ziyaret edilen külliye, 1208 tarihinde inşa edilmiş ve 13. yüzyıldan günümüze kalan en önemli Selçuklu dönemi eserleri arasında. Kubbeli mimarisi ve çarpıcı iç mekanlarıyla dikkat çeken külliye, tarihi severlerin Eskişehir’de mutlaka ziyaret etmesi gereken bir yer.
Anadolu Üniversitesi Havacılık Parkı ve Havacılık Müzesi: Eskişehir, sanayi ve üniversite şehri olmasının yanı sıra önemli bir havacılık şehri. 1998 yılında ziyarete açılan ve Anadolu Üniversitesi Yunus Emre yerleşkesinde bulunan havacılık parkı ve müze: savaş uçakları, sivil uçaklar, uçak maketleri, uçak motorları ve tarihten günümüze pilot giysileriyle keyifli bir gezi sunuyor.
Müze gezileri: Eskişehir, ülkemizin kültür ve sanat başkenti konumunda. Şehirde onlarca farklı ve etkileyici müzeyi keyifle gezerek hem tarihi eserleri hem de modern sanat eserlerini yakından görebilirsiniz. Türkiye’nin ilk cam sanatları müzesi olan Çağdaş Cam Sanatları Müzesi, şehrin simgesi olan lüle taşından yapılan eserlerin sergilendiği Eskişehir Lületaşı Müzesi, özel sektör tarafından açılan ilk müze olan ve taş devrinden günümüze eserlerin sergilendiği Eti Arkeoloji Müzesi, tarihi bir konakta hizmet veren Eskişehir Kurtuluş Müzesi, havacılık meraklıları için tam bir cennet olan Eskişehir Havacılık Müzesi, Kurşunlu Camii Külliyesi’nde bulunan Ahşap Eserler Müzesi, ilk yerli otomobil ve lokomotifin sergilendiği Tülomsaş Müzesi, mutlaka ziyaret etmeniz gereken Eskişehir müzeleri arasında.
Porsuk Çayı gondol gezileri: Venedik’in ünlü kanallarını andıran şekilde yeniden tasarlanan Porsuk Çayı, hem çiftler hem de çocuklu aileler için ideal bir gezi alanı. Burada en sevilen aktivite ise gondol ve botlarla yapılan geziler. Şehr-i Aşk Adası ve ülkemizdeki ilk yapay plaj olan Kentpark Plajı da burada keyifle gezebileceğiniz yerler arasında.
Frig Vadisi doğa yürüyüşleri: 3000 yıl öncesinden günümüze kalan kaya oymaları, tarihi evler ve kalelerle büyüleyici manzaralar sunan Frig Vadisi, tüm dünyadan tarihi ve kültür meraklılarını kendine çekiyor. Eskişehir, Kütahya ve Afyonkarahisar arasında uzanan 400 kilometrelik vadi, iyi düzenlemiş bisiklet ve yürüyüş yollarıyla keyifle gezilebilir. Rehberli doğa yürüyüşleriyle de keşfe çıkabileceğiniz vadide harika fotoğraflar çekebilirsiniz.
Şelale Park yürüyüşleri: Eskişehir’in panoramik manzaralarını sunan ve her mevsim çok popüler bir gezi alanı olan Şelale Park, 32.000 m2 bir alanı kapsıyor. Don Kişot heykeli, çocuk oyun parkları, yürüyüş parkurları ve seyir terasıyla Şelale Park’ta keyifli bir gün geçirebilirsiniz.
Hem binlerce üniversite öğrencisinden hem de belediyenin şehrin turizm imkanlarını artırmak için yaptığı girişimlerden dolayı zengin bir gece ve eğlence hayatına sahip Eskişehir’de her zevke uygun eğlence mekanı bulunuyor. Porsuk Çayı kenarı, güzel kafeler ve eğlence merkezleriyle şehirdeki en popüler yerler arasında. Yılmaz Büyükerşen Bulvarı üzerindeki Haller Gençlik Merkezi de düzenli olarak gerçekleşen konserlerle çok seviliyor. Eskişehir Barlar Sokağı, İsmet İnönü Caddesi üzerinde merkezi bir konumda yer alıyor ve onlarca çeşit barıyla gençlerin en çok uğradığı yerlerden. DJ performansları ve konserler ile çok popüler olan 222 Park One Night ve Gate 26, şık dekorasyonu ve zengin menüleriyle dikkat çeken Buda Club, Kafepi, Olympos Cafe & Bar, Hangover Cafe & Bar ve Kör Kamil Meyhane de şehrin en sevilen eğlene merkezlerinden bazıları.
Eskişehir’de tarihi çarşılardan lüks alışveriş merkezlerine kadar pek çok alışveriş mekanı seçeneği var. Şehrin simgesi haline gelen lüle taşından yapılan el işi sanat ürünleri, pipolar ve biblolar ise en çok satılan hediyelik eşyalar arasında yer alıyor. El yapımı sorkun çömlekleri de yerli ve yabancı turistlerin çok ilgisini çekiyor. Şehrin ünlü tatlısı met helvası ve dondurulmuş olarak satılan çiğ börekler de damak tadına düşkün turistlerin en çok aldığı ürünlerden. Kurşunlu Külliyesi, Çukur Çarşı ve Atlıhan El Sanatları Çarşısı gibi tarihi ticaret merkezlerinin yanı sıra İki Eylül Caddesi üzerindeki hediyelik eşya dükkanlarında da pek çok seçenek bulabilirsiniz. Yılmaz Büyükerşen Bulvarı üzerinde hizmet veren Espark Alışveriş Merkezi, Gülperi Sokak’ta bulunan VEGA Outlet Eskişehir, Doğruer Sokak’taki Özdilek Eskişehir AVM ve İsmet İnönü-1 Bulvarı üzerinde yer alan Kanatlı Alışveriş Merkezi ise şehrin en büyük ve hareketli alışveriş merkezlerinden bazıları.
Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali: 2006 yılından beri her yıl mart ayında düzenlenen bu uluslararası festivalde dünyanın pek çok ülkesinden çocuk ve gençlik tiyatroları sahne alıyor. Porsuk Çayı kenarında düzenlenen festival, çocuklu aileler için de çok eğlenceli aktivitelere sahip.
Uluslararası Eskişehir Film Festivali: Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi tarafında her yıl mayıs ayında düzenlenen film festivali; sanat filmleri, kısa filmler, söyleşiler, workshoplar, atölye çalışmaları ve çeşitli etkinliklerle çok yoğun geçiyor. Uluslararası Eskişehir Film Festivali, ülkemizde sinema severlerin mutlaka uğraması gereken film festivalleri arasında yer alıyor.
Milyonfest Eskişehir: Eylül ayı sonunda Eskişehir Mola Tesisleri’nde düzenlenen Milyonfest Eskişehir, üniversite öğrencilerinin yoğun olduğu şehirde çok hareketli geçiyor. 4 gün boyunca süren festival, pek çok ünlü müzisyenin konseri ile çok eğlenceli.
Uluslararası Eskişehir Dans Festivali: Dans tutkunlarının mutlaka ziyaret etmesi gereken bir festival olan uluslararası dans festivali, her yıl şubat ayında düzenleniyor ve Avrupa’nın en büyük dans festivallerinden biri konumunda. Tüm dünyadan dans toplulukları, eğitmenler ve dans okullarını konuk eden festivalde yerel danslardan DJ performansları ve dans yarışmalarına kadar pek çok etkinlik düzenleniyor.
Anadolu Üniversitesi Uluslararası Tiyatro Festivali: Anadolu Üniversitesi’nin ekim ayında düzenlediği bir diğer önemli festival de artık geleneksel hale gelen uluslararası tiyatro festivali. Tüm dünyadan tiyatro sanatçıları ve eğitmenleri misafir eden festivalde atölye çalışmaları, söyleşiler ve tiyatro gösterileri ile hem bilgi alabilir hem de eğlenceli zaman geçirebilirsiniz.
Eskişehir Komedi Oyunları Festivali: Şehrin yeni festivallerinden biri olan Eskişehir Komedi Oyunları Festivali, her yıl kasım ayında Zübeyde Hanım Kültür Merkezi'nde düzenleniyor. Birçok farklı komedi oyununun sergilendiği festivalde oyundan sonra workshop ve atölye çalışmalarına da katılabilirsiniz.
Eskişehir Opera ve Bale Günleri: 2011 yılından beri her yıl düzenlenen Eskişehir Opera ve Bale Günleri, Atatürk Kültür Sanat ve Kongre Merkezi’nde mayıs ayında gerçekleştiriliyor. Opera, operet, bale ve modern dans performanslarına sahne olan etkinliklerde söyleşiler ve seminerler de ilgi görüyor.
Uluslararası Ahşap Heykel Festivali: Ülkemizin önemli heykel festivallerinden biri olan ahşap heykel festivalinde dünyanın pek çok ülkesinden ünlü heykeltıraşları iş başında izleyebilir ve birbirinden güzel heykelleri inceleyebilirsiniz. Haziran ortasındaki festival, tarihi Odunpazarı Meydanı’nda düzenleniyor.
1 Ocak (Yılbaşı),
23 Nisan (Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı),
1 Mayıs (İşçi Bayramı),
19 Mayıs (Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı),
30 Ağustos (Zafer Bayramı),
29 Ekim (Cumhuriyet Bayramı),
Ramazan ve Kurban Bayramları
- Eskişehir, hemen her caddede bulunan bisiklet yollarıyla ülkemizde en çok bisiklet kullanılan şehirlerden biri. Şehri gezmek için belediyenin sunduğu ve pek çok noktada bulunan bisikletleri kiralayabilirsiniz.
- Eskart alarak Eskişehir içinde hizmet veren tüm toplu taşıma araçlarından indirimli olarak faydalanabilirsiniz. Müzekart da şehirdeki bütün müzelere ve ören yerlerine kolayca girebilmenizi sağlıyor.
- Kış ayları soğuk ve kar yağışlı geçen Eskişehir’de yazlar da çok sıcak olabiliyor. Şehri ziyaret edeceğiniz mevsime göre yanınızda kalın giysiler, kaymayan ayakkabılar, su ve güneş şapkası bulundurmanızı öneririz.
Eskişehir’de ulaşım belediye otobüsleri, özel halk otobüsleri, minibüsler ve tramvaylar ile sağlanıyor. Eskart alarak faydalanabileceğiniz belediye otobüsleri ve minibüslerin şehrin her caddesi, mahallesi, üniversite kampüsleri, tren garı ve havalimanında durakları var. 7 tane tramvay hattı ise daha çok şehrin merkezi ve turistik noktalarını kapsayan 61 durağa sahip. Taksilerin de yoğun olarak kullanıldığı şehirde ana caddelerde 7 gün 24 saat hizmet veren taksi duraklarını kolayca bulabilirsiniz.
Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.