Ülke: | Türkiye |
Bilinen İsimleri: | |
Dil: | Türkçe |
Nüfus: | 175.435 |
Din: | |
Tel Kodu: | +90 |
Para Birimi: | TRY |
Zaman Dilimi: | GMT+03:00 |
Vize: | |
Konsolosluk: |
Muğla’nın en kalabalık ilçesi olan Bodrum, ülkemizin en sevilen tatil destinasyonları arasında ilk sırada. Beyaz evlerini saran pembe renkli begonvilleriyle şiirlere ve şarkılara konu olmasının yanı sıra bir gelenin bir daha gitmek için can attığı Bodrum, yerli turistler tarafından sevildiği kadar yabancı turistlerin de uğrak noktası. Özellikle yaz aylarında tüm tatilcilerle nüfusu 1,5 milyonu aşabiliyor. 6 ay boyunca yaz mevsiminin yaşandığı Bodrum’u hangi mevsimde ziyaret ederseniz edin hayran kalabilirsiniz. Tarihi ve kültürel yapılarıyla kültür gezilerinin de parçası olsa da Bodrum, gece hayatıyla ile meşhur. Bodrum’un merkezi gece hayatı anlamında en renkli yerlerden biri. Türkbükü, Yalıkavak ve Gümüşlük de eğlence kulüpleri açısından oldukça zengin.
Akdeniz ikliminin hâkim olduğu Bodrum’da hava sıcaklıkları genel olarak yüksek derecelerde seyrediyor. Yaklaşık 6 ay boyunca yaz mevsiminin yaşandığı ilçede 11 ay boyunca güneş görmek mümkün. Yazın en yüksek sıcaklık 40 olurken kış mevsiminde ise sıcaklık 10-15 dereceye kadar düşüyor. Yaz mevsimi sıcak olduğu gibi kurak geçer. Kışın yağmurlarla yağış alan Bodrum’da kar yağışı oldukça nadir görülür. Bodrum’a gitmek için yaz mevsiminin en sıcak havalarının görüldüğü haziran, temmuz ve ağustos aylarından ziyade nisan, mayıs, eylül ve ekim aylarını tercih edebilirsiniz. Böylece bunaltıcı sıcak havaların etkisini hissetmezsiniz. Hava sıcakları kışın da ılıman seyrettiği için kış aylarında da rotanızı Bodrum’a çevirebilirsiniz. Özellikle Mandalina Festivali’nin denk geldiği ocak ve Gündoğan Sucuk ve Şarap Festivali’nin yapıldığı şubat aylarında Bodrum’a gidebilirsiniz.
Bodrum’a havayolu ya da karayolu üzerinden ulaşabilirsiniz. Yılın her mevsimi uygun fiyatlara Bodrum otobüs bileti bulmak mümkün. Bodrum Otobüs Terminali, Bodrum merkezde yer alıyor. Öte yandan ülkemizin birçok şehrinden Bodrum’a direkt uçuşlar bulunuyor. Bodrum’un merkezine yaklaşık 32 kilometre uzaklıkta olan Milas – Bodrum Havalimanı’na uçabilirsiniz. Merkeze ulaşmak, havalimanı servisleri ile 40 dakika sürüyor. Milas – Bodrum Havalimanı; Gümbet’e 39, Yalıkavak’a 53, Türkbükü’ne 48, Gümüşlük’e ise 56 kilometre uzaklıkta. Size uygun Bodrum uçak bileti için kolaylıkla arama yapabilirsiniz. Bu beldelere ulaşmak için merkezden kalkan dolmuşlara binebileceğiniz gibi Bodrum araç kiralama seçeneğini de değerlendirebilirsiniz. Dilerseniz Bodrum Havalimanı transfer hizmetinden faydalanarak direkt otelinize ulaşabilirsiniz.
Ege mutfağının da esintilerini taşıyan Bodrum mutfağının akla gelen ilk yemeği, Bodrum kebabı olarak da bilinen çökertme kebabı. Kibrit patateslerin üzerine dana etlerinin koyup sarımsaklı yoğurt ve domates sosuyla servis edilen çökertme kebabını mutlaka denemelisiniz. Çökertme kebabından sonra ise Bodrum mutfağı, otlarla yapılan tariflerle dolu. Ege Bölgesi’nin çok sevilen lezzeti kabak çiçeği dolması, halk arasında acı ot olarak adlandırılan sarmaşık ile yapılan kavurma ve deniz kenarındaki kayalıklardan toplanan kaya koruğu ile yapılan salata Bodrum’da yiyebileceğiniz farklı lezzetler arasında. Bu farklı otlarla yapılan lezzetlere ek olarak turp otu salatası, deniz börülcesi, ebegümeci kavurması ve hardal otu salatasını da deneyebilirsiniz.
Bölgenin otları meşhur olduğu kadar balıkları da çok meşhur ve leziz. Taptaze balıklarla yapılan lezzetler, Bodrum akşamlarını daha keyifli bir hale getiriyor. İskorpit ya da kırlangıç balığı ile hazırlanan balık çorbası, farklı bir sosla pişirilen ekşili palamut ve iç pilavla yapılan kefal dolmasını tercih edebilirsiniz. Farklı bir tat ararsanız ahtapot çorbasının da tadına mutlaka bakın.
Bodrum gezinizde Bitez dondurmasını da tatmalısınız. Tatilinizin ilk günlerinde bu dondurmayı denerseniz tüm tatil boyunca her gün yemek isteyeceksiniz. Eğer dönmenize sayılı günler kala tadına bakarsanız daha önce yemediğinize üzülebilirsiniz. Ayrıca bölgenin meşhur mandalinalarıyla yapılan Bodrum mandalinası gazozundan da içmeden dönmeyin.
Tüm bu yöresel lezzetlerin yanı sıra Bodrum’da dünya mutfağından lezzetler tadabileceğiniz birçok restoran bulunuyor. Gümüşlük, Türkbükü, Yalıkavak gibi sıklıkla tercih edilen beldelerde farklı bütçelere ve damak tatlarına uygun mekanlara gidebilirsiniz. Soğan Sarımsak Kafe, Sünger Pizza, Şirin Sebzeli Döner, Kısmet Lokantası, Mimoza ve Limon Gümüşlük, Bodrum’un sevilen restoranları arasında.
Bodrum Kalesi ve Sualtı Arkeoloji Müzesi
1402 yılında Aziz John Şövalyeleri tarafından ada üzerine inşa edilen Bodrum Kalesi çok iyi korunmuş. O dönemlerde ada üzerinde bulunan kale, sonrasında karaya bağlanmış ve yarımadaya dönüşmüş. Bodrum’un en merkezi noktasında konumlanan kalenin iki tarafında iki koy ve bir liman bulunuyor. 5 tane kuleden oluşan Bodrum Kalesi’nin en uzun kulesi ise 47,50 metre yükseklikle Fransız Kulesi. Bodrum’da görebileceğiniz en güzel manzaraya hakim olan kale, bu günlerde Sualtı Arkeoloji Müzesi’ne ev sahipliği yapıyor. Türkiye’nin sayılı sualtı müzelerinden olan Sualtı Arkeoloji Müzesi’nde dünyanın en eski batığı olarak kabul edilen 'Uluburun Batığı'nı görebilirsiniz.
Halikarnas Mozolesi
Dünyanın 7 Harikası listesinde sıralanan Halikarnas Mozolesi, Tepecik’te bulunuyor. Kraliçe Artemisia’nın Karya Kralı Mausolos için yaptırdığı anıt mezar olan yapının içi Bodrum’un klasikleşmiş evlerine benziyor. Kolonları Yunan mimarisinde görülenlere, çatısı da Mısır mimarisinin piramitlerine benzeyen yapı oldukça farklı. Bu farklılık nedeniyle de kendisinden sonra yapılan diğer tüm anıt mezarlara mozole adı verilmesine yol açmış. 15. yüzyılda meydana gelen depremde yıkılan mozole, Bodrum Kalesi’ni inşa eden şövalyeler tarafından taş ocağı olarak kullanılıp tahrip edilmiş. Günümüzde de bu yapı bir açık hava müzesi olarak gezilebiliyor.
Bodrum Antik Tiyatrosu
Anadolu’nun en eski tiyatrolarından biri olan Bodrum Antik Tiyatrosu, M.Ö. 4. yüzyılda inşa edilmiş. 13.000 seyirciyi aynı anda ağırlama kapasitesine sahip olan tiyatro, Bodrum’u tepeden gören bir manzaraya sahip. Tarihi önemi ve manzarasıyla dünyanın birçok yerinden ziyaretçileri çekiyor. Ayrıca 60’lı yıllarda restore edilip kültürel bir faaliyet alanına dönüştürülmüş. Birçok festival ve konsere ev sahipliği yapıyor. Bodrum tatilinizi planlarken Antik Tiyatro’da düzenlenen etkinliklerin takvimine de göz atarak tatilinize farklı bir deneyim katabilirsiniz.
Zeki Müren Sanat Müzesi
Türk müziğinin önemli isimlerinden biri olan Zeki Müren, son yıllarını Bodrum’da geçirmiş. Bodrum’da yaşadığı ev ise 2000 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından müzeye dönüştürülmüş. Bu müzede sanat güneşimizin hayatı ve eserleriyle ilgili bilgi sahibi olacağınız belgeler ve fotoğrafları bulabilirsiniz. Sahne kıyafetleri ve kişisel eşyalarını görebileceğiniz müzede sanatçının yaşamı ve anılarından kesitler görebilirsiniz.
Bodrum Koyları
Bodrum, girintili çıkıntılı bir coğrafyaya sahip. Bu nedenle de kuzeyi, batısı ve güneyi sayısız koylarla çevrili. Her biri birbirinden güzel olan bu koylara Bodrum gezinizde mutlaka uğramalısınız. Turist tekneleriyle düzenlenen günübirlik turlarla ulaşabileceğiniz bu koylara kendiniz tekne kiralayarak da gidebilirsiniz. Cennet Koyu, Akvaryum Koyu ve Poyraz Limanı, mutlaka görüp yüzmeniz gereken koylar arasında bulunuyor. Tüm gezilecek yerler için en popüler 60 yeri sıraladığımız bu yazımıza bakabilirsiniz.
Bodrum’a gittiğinizde yapabileceğiniz en güzel şey, masmavi suların tadını çıkarmak olur. Birçok beach club ve plajın bulunduğu Bodrum’da Bitez Plajı, Akyarlar Koyu, Ortakent – Yahşi Plajı, Bardakçı Plajı, Gümbet Plajı ve Gümüşlük denize girebileceğiniz en güzel yerler arasında. Bodrum’un birbirinden temiz ve yüzmesi keyifli plajlarını keşfettikten sonra günübirlik tekne turlarıyla çevre koyları gezebilirsiniz. Cennet Koyu, Akvaryum Koyu, Torba Koyu, Karaada, Karaincir Koyu, Kadıkalesi gibi koyları keşfedebilir, bu koylarda da yüzebilirsiniz.
Su sporlarına ilginiz varsa Bodrum’da tüplü dalış yapabileceğiniz yerler bulunuyor. Akdeniz’de yaşayan sualtı türlerinin çoğunun bulunduğu Bodrum’da dalınca doğa harikalarıyla karşılaşacaksınız. Orak Adası, Kurt Burnu ve Delikli Mağara gibi dalış noktalarına dalmak, Bodrum tatilinizi daha keyifli hale getirecek. Bodrum Merkez, Gümbet ve Bitez’de dalış yapabileceğiniz merkezler mevcut.
Türkiye’deki tatil beldeleri arasından gece hayatı konusunda en iddialı olan Bodrum. Gece hayatının meşhurluğu da yerli – yabancı binlerce turiste bu deneyimi yaşamak için Bodrum tatili planlatıyor. Bodrum’da bulunan beach club, bar, gece kulübü ve meyhaneler 24 saat boyunca eğlenme garantisi sunuyor. Gün içinde beach club'ların deniz kenarında eğlenip aynı mekanlarda akşam da eğlenceye devam edebilirsiniz. İsterseniz akşam eğlencenizi canlı müzik, karaoke partisi, DJ performansları düzenlenen gece kulüpleri ya da barlara taşıyabilirsiniz. Ülkemizin birçok ünlü pop sanatçısı da her yaz Bodrum’da konserler düzenleyerek turistleri ağırlıyor.
Bodrum’da aradığınız her şeyi bulabileceğiniz alışveriş merkezleri var. Dünyaca ünlü markaların mağazalarına bu alışveriş merkezlerinden ulaşabilirsiniz. Bodrum’a özgü hediyelik eşyalar almak isterseniz, çarşı içerisindeki mağazaları gezebilirsiniz. Bu mağazalardan Bodrum işi deri sandaletler ve el dokuması Milas kumaşlarıyla yapılmış giysiler ve dekoratif ürünler alabilirsiniz. Gerçek süngerlerden üretilmiş lifleri de Bodrum’da bulabilirsiniz.
Bodrum pazarlarıyla da bilinen bir tatil beldesi. Beldenin birçok yerinde neredeyse haftanın tüm günlerinde gezebileceğiniz bir pazar bulabilirsiniz. Pazartesi günleri Güvercinlik Pazarı, cuma günleri Bitez Pazarı’na gidebilirsiniz. Kumaş ve giyim alışverişi yapabileceğiniz Bodrum Pazarı, salı günleri kuruluyor. Bitez ve Turgutreis’te kurulan bit pazarlarını da gezip hediyelik eşyalar alabilirsiniz.
Bodrum’un meşhur mandalinasının muhteşem kokusunu sevdiklerinize taşımak isterseniz mandalina reçeli alabilirsiniz. Yöresel lezzetler satan dükkân ve pazarlarda bu lezzeti bulabilirsiniz. Bodrum mandalinası gazozu da hediyelik olarak sevdiklerinize götürebileceğiniz bir lezzet.
Mandalina Festivali: Bodrum denilince ilk akla gelen lezzetlerden olan Bodrum mandalinası ile yapılan her türlü lezzeti bulabileceğiniz Mandalina Festivali, her yıl ocak ayında düzenleniyor.
Gündoğan Sucuk ve Şarap Festivali: Kışın da Bodrum’un tadı bir başka çıkar diyerek yola çıkılan bu festival, her yıl şubat ayının son cumartesi günü plajda yapılıyor.
Bodrum Acı Ot Festivali: Bodrum mutfağının farklı çeşitte otlarıyla yapılan yöresel lezzetlerini bir arada bulabileceğiniz Bodrum Acı Ot Festivali, her yıl mart ayında gerçekleşiyor.
Bodrum Pedasa Festivali: Bodrum’da bulunan Pedasa Antik Kenti’nde her yıl mayıs ayında geleneksel değerleri yaşatmak için düzenleniyor.
Uluslararası Bodrum Dans Festivali: Bu festival her yıl nisan ayının sonunda başlayıp mayıs ayının sonuna kadar devam ediyor. Halk oyunları, modern dans ve latin danslar olarak 3 kategoride düzenlenen festivalde atölyeler de düzenleniyor.
Bodrum Müzik Festivali: 2005 yılında ilki gerçekleştirilen festivalde Türkiye ve dünyanın önde gelen sanatçıları bir araya gelip Bodrumluları müziğe doyuruyor.
1 Ocak (Yılbaşı),
23 Nisan (Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı),
1 Mayıs (İşçi Bayramı),
19 Mayıs (Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı),
30 Ağustos (Zafer Bayramı),
29 Ekim (Cumhuriyet Bayramı),
Ramazan ve Kurban Bayramları
Bodrum her yaz yerli ve yabancı turistlerin akınına uğradığı için çok kalabalık oluyor. Plajlar ve eğlence mekanları da bu kalabalıktan nasibini alıyor. Bu nedenle bu mekanlara gittiğiniz kalabalık arasında çantanıza dikkat etmeye özen gösterin.
Bodrum’un şehir içi ulaşım ağı oldukça geniş. Gitmek isteyebileceğiniz tüm beldelere Bodrum Terminali’nden kalkan minibüslerle ulaşabilirsiniz. 15 dakikada bir hareket eden minibüslere binip Gümbet, Yalıkavak, Turgutreis, Bitez, Torba, Güvercinlik, Gündoğan gibi beldeleri de görebilirsiniz. Minibüs ücretleri gideceğiniz beldeye göre farklılık gösterir. Binerken minibüs şoföründen ücretleri öğrenebilirsiniz.
Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.