Ülke: | Yunanistan |
Bilinen İsimleri: | Atina, Athens |
Dil: | Yunanca |
Nüfus: | 3.1 Milyon (2023) |
Din: | Hristiyan Ortodoks, Müslüman |
Tel Kodu: | +30 |
Para Birimi: | Euro |
Zaman Dilimi: | CET (UTC+1) yaz saati CEST (UTC+2) |
Vize: | Schengen |
Konsolosluk: | Vasileos Pavlou 22, Paleo Psihiko 15452 Athens-Greece |
İsmini Yunan tanrıçası Athena’dan alan ve dünyanın en eski şehirlerinden biri olan Atina, 1834 yılından bu yana Yunanistan’ın başkenti.
Ünlü Yunan düşünür Plato’nun akademisine ve Aristo’nun ilk derslerini verdiği liseye ev sahipliği yapmış. Demokrasinin doğduğu yer olarak kabul edilir.
Oldukça kalabalık bir şehir olan Atina’da yaşayan insan sayısı neredeyse Yunanistan nüfusunun yarısını oluşturur.
Atina’da tipik bir Akdeniz iklimi hâkim. Yazları sıcak geçer ve çok az yağış görülür. Kış aylarında ise ılık ve bol yağışlı bir hava olur. Zaman zaman hafif kar yağışlarına da rastlanabilir.
Yaz
Yaz ayları Atina’da çok sıcak geçer, özellikle de ağustos ayında! Hatta şehirde yaşayanların birçoğu bu dönemde bir süreliğine daha serin yerlere giderler. Ortalama hava sıcaklığı 30 derecelerde seyreder. Şehirde şu ana kadar yaz aylarında ölçülen en yüksek sıcaklık 48 derece olarak kaydedilmiş. Akşamları bile sıcaklık 20 derecenin üzerinde.
Sonbahar
Sonbahar hem daha yumuşak havası hem de bolca güneşin olduğu zamanlar olduğu için Yunanistan tatili için ideal zamanları. Bu dönemde yoğun ama kısa süren yağışlar görülebilir. Ekim ayında ortalama hava sıcaklığı 24 derecelerde seyreder. Geceleri ise sıcaklık 10 dereceye kadar düşebilir.
Kış
Atina kış aylarında gündüz ortalama sıcaklık 15 derece gece ise 6 derece civarında seyreder. Yoğun ve sağanak yağışlar görülür. Kar yağışı ise nadiren olur.
Bahar
Sonbahar gibi bahar ayları da şehri ziyaret için en uygun hava koşullarının olduğu zaman. Nem oranı düşük yağış miktarı az. Ilık ve keyifli bir hava olur.
Atina'ya İstanbul'daki her iki havalimanından da direkt uçuş bulabilirsiniz. İstanbul-Atina uçak yolculuğu yakşalık 1.5 saat sürüyor. Aegean, Türk Hava Yolları ve Pegasus direkt uçuş gerçekleştiren firmalardan bazıları.
Atina mutfağı ile Türkiye mutfağı arasında büyük farklar olmadığını söyleyebiliriz. Çoğu yemeğin yapılışı, içindeki malzemeler hatta isimleri bile neredeyse aynı. Mesela Türkiye’de musakka olarak bilinen yemek orada mousakka, humus ise homus olarak yapılır. Atina’da özellikle diyet yapmak isteyenler ya da vejetaryen olanlar için buranın ün yapmış salatası Greek salata ya da diğer ismiyle Atina salata güzel bir alternatif. Peynir, zeytin eklenebiliyor. Cacık tutkusu Yunanistan’da da etkisini gösteriyor bizimkinin daha az sulu olan versiyonu cacıki de bolca tüketilir. Et sevenler ise tavuk, et şişe benzeyen souvlaki eğer sakatat seviyorlarsa da sikotakia yiyebilirler. Bu noktada dikkat etmeniz gereken şey ise domuz etinin Atina’da yoğun bir şekilde kullanılması. Deniz ürünleri sevenler için ise Atina çok güzel bir yer. Taze balık bulmak da mümkün midye gibi diğer deniz ürünlerini yemek de. İçki konusunda ise tadı rakıya benzeyen “ouzo” Yunanistan’ın milli içkisi. Rakıya oranla içimi daha kolay.
Akropolis
Milattan Önce 5. yüzyılda yapılmış olan Akropolis, Yunanistan ve Avrupa'nın en eski yapıtlarından biridir. Şehirden 90 metre yüksektedir ve şehre hakim bir konumdadır. Athena için yapılmıştır.
Partenon
Dünyanın en ünlü arkeolojik kalıntısı olan tapınak, Akropolis'te bulunanların en büyüğüdür. MÖ 5. yüzyılda yaptırılan tapınak kilise olarak da kullanılmıştır.
Parlamento Binası
Hafızalara kapısında nöbet tutan etekli askerlerin yürüyüşü ile kazınan Parlamento Binası, Syntagma Meydanı'nda yer alıyor.
Zeus Tapınağı
Yunanistan'daki en büyük tapınaklardan biri olan Zeus Tapınağı'nın yapımına MÖ 4.yy'da başlansa da MS'den sonra 2.yy'da ancak bitirilebilmiştir.
Ulusal Arkeoloji Müzesi
Antik Yunan kültürüne ve medeniyetine dair birçok esere ev sahipliği yapan müze 1829'de açılmıştır. 2. Dünya Savaşı zamanında burada bulunan eserler toprağa gömülerek bombardımandan korunması sağlanmıştır.
Monastiraki Meydanı
Birçok önemli bakanlık ve binaya ev sahipliği yapan meydan, şehrin önemli buluşma noktalarından birisidir. Çok sayıda restoran ve mağazayı bu meydan da bulabilirsiniz.
Sintagma Meydanı
Yunan Parlamento binasının yanında yer alan, şehrin en merkezi ve büyük meydanıdır. Üstelik şehrin en iyi otelleri buradadır.
Kolonaki
Birçok sanat galerisi ve müzeyi içinde barındıran bu semt Atina’nın en prestijli bölümü olarak anılıyor. Yeni trend barlar, restoranlar ve butikler görebilirsiniz.
Müzeleri, romantik mekânları ve hareketli gece hayatıyla oldukça keyifli bir şehir. Şehir de ayrıca 21 tane doğal, 14 tane de suni göl bulunur. Şehrin en popüler semtler ve görülmesi gereken diğer yerleri ise aşağıdaki gibi.
Omonia: Oteller ve fast-food restoranlarla çevrili Atina’nın en eski meydanı. Metro hattına erişimi olan bir tren istasyonu da bulunur.
Plaka, Monastiraki ve Thission: Şehrin en eski bölümü de diyebileceğimiz bu semtler Acropolis’e en yakın olanlar.
Exarcheia: Kolonaki’nin kuzeyinde kalan bu semt, Atina’nın meşhur Politeknik ve Arkeoloji müzelerine ev sahipliği yapar.
Vaktiniz varsa Atina’ya gelmişken Mykonos, Santorini, Paros, Naxos, Ios, Syros, Tinos gibi birçok adayı da gezebilirsiniz.
Atina’da denize girebileceğiniz birçok plaj bulunuyor. En popüler plajlar ise; Glyfada, Vouliagmeni, Varkiza, Nea Makri, Chrysi Akti, Lagonissi, Kavouri ve Alimos.
Atina’da gece hayatının yoğunlaştığı bölgeleri üçe ayırabiliriz: Psiri, Plaka ve Gazi. Barlarda takılmayı sevenler için en ideal olan bölge Psiri. Şehir merkezi olarak da bilinen Plaka’da ise daha fazla disko bulabilirsiniz. Yunanistan denilince akla ilk olarak gelen taverna müzikleri ve rum meyhaneleri için ise gitmeniz gereken yer Gazi ve Psiri. Son yıllarda Gazi de tekno müzik çalan diskolara ev sahipliği yapmaya başladı.
Gece hayatının tempolu yaşandığı Avrupa kentlerinden biri olan Atina’da diskolar genelde Psiri, Gazi ve Monastiraki bölgelerinde bulunuyor. Yunanistan’a gelmişken rembetika dinlemeden dönmek olmaz diye düşünenler için ise otantik bir yer olan Rembetiki Istoria’yı tavsiye ederiz. Pazartesileri kapalı ama çok sakin ve müzikle iç içe bir mekan. Türkiye’de fasıl gecelerini seviyorsanız benzer bir ortam var.
Atina alışveriş için en uygun şehirlerden biri. Şehrin içinde İstiklal Caddesi'ne benzeyen Ermou Caddesi ve bizim klasik bit pazarlarına benzeyen Athens Flea Market alışveriş için güzel yerler. Atina’dan dönerken hediyelik eşyalar almak isteyenlerin alabileceği hediyeleri şu şekilde sıralayabiliriz. El yapımı deri sandaletler Yunanistan’a has tipik bir hediye. Rakıya benzer bir içki olan Ouzo tipik bir Yunan içkisi ve de favori hediyelerden biri. Yunanistan’da hediye olarak ayrıca çok çeşitli yerli üretim şarap da bulabilirsiniz.
Altın her zaman güzel bir hediye. Yunanistan ise altın alınabilecek iyi yerler arasında sayılıyor. Özellikle antik Yunan ve Bizans figürlü olanları yakınlarınız için hediye alternatifi olabilir. Bouzouki Yunanlılara has bir müzik enstrümanı. Görüntü olarak bağlamaya benzer ama gitar ve bağlamanın karışımdan oluşur. Müzikle uğraşanlar için hediye alternatifi olabileceği gibi ev dekorasyonu olarak da kullanılabilir.
Atina’daki tarihi yapılar ya da karakterlerin replikaları da hediye olarak alınabilir. Zeus ya da Venüs heykeli, Acropolis’i simgeleyen heykeller! Kırmızı ve siyah figür tekniğinin kullanıldığı Antik Yunan vazoları ise hem hediye hem de gezi sonrası anı olarak saklamak için ideal!
Satranç ya da dekorasyon meraklıları için bulunmaz bir hediye seçeneği de buradan alınacak satranç takımları. Bu satranç takımlarında taşlar antik tanrı ve savaşçı figürlerinden oluşuyor. Tavla oyunu bizde olduğu gibi Yunanistan’da da popüler! Atina’dan alınacak tavla takımı da bir hediye olabilir.
Dionysos Şarap Festivali – Şubat
Video Sanat Festivali - Mayıs
Rockwave Müzik Festivali – Haziran
Epidaurus Geleneksel Sanat ve Dans Festivali – Haziran
Atina Film Festivali - Eylül
Atina Tango Dans Festivali - Ekim
Atina Maratonu - Kasım
Yeni Yıl - 1 Ocak
Epiphany Yortusu - 6 Ocak
Milli Bayram - 25 Mart
Paskalya - Nisan
Ulusal Tatil - 28 Eylül
Noel - 25 Aralık
Yemeklerin çoğu aynı isme sahip olsa da içlerinde kullanılan et, domuz eti olduğundan dolayı bu konuda hassas olanların dikkat etmeleri sormadan yemek siparişi vermemelerini tavsiye ederiz. Taksi yolculuklarında bagajlar için ekstra ücret alınabilir.
Şehir içi ulaşım için metro, otobüs, taksi, tren ve bisikletleri kullanabilirsiniz. Trafik Atina’nın ne yazık ki büyük bir sorunu olduğundan dolayı otobüs ve taksiler yerine alternatif araçları kullanmanızda hatta gezilecek yerlerin çoğu birbirine yakın olduğundan yürüyerek seyahat etmenizde fayda var. Ayrıca otobüsler de genelde kalabalık oluyor.
Metro gece 23:30’a kadar açık. 3 farklı renkte bulunan metroların merkez istasyonları ise Omónia ve Sýndagma.
Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.