Ülke: | Türkiye |
Bilinen İsimleri: | |
Dil: | Türkçe |
Nüfus: | 327.503 |
Din: | |
Tel Kodu: | +90 |
Para Birimi: | TRY |
Zaman Dilimi: | GMT+03:00 |
Vize: | |
Konsolosluk: |
Antalya’nın bir ilçesi olan Alanya, ülkemizde turizm konusunda öne çıkmış ilçeler arasında yerini alıyor. Her bütçeye uygun otelleri ve tatil köyleriyle her yıl yerli ve yabancı binlerce turist tarafından tercih edilen Alanya, Toros Dağları’nın yemyeşil eteklerinde Akdeniz’in masmavi sularına karşı bir tatil için ideal adres. Selçuklu döneminden kalma önemli tarihi eserleriyle tarihi ve kültürel bir tatil de vadediyor. Ayrıca korsan konseptli tekne turları, farklı kültürlere hitap eden eğlence mekanlarıyla deniz tatilinizi daha da eğlenceli hale getirmeniz mümkün.
Akdeniz ikliminin etkisi altında olan Alanya’da kış aylarında hava sıcaklıkları ılıman oluyor ve çok fazla yağış görülüyor. Havalar mart ayı itibariyle ısınmaya başlıyor ve ekime kadar hava sıcaklıkları yüksek seyrediyor. Özellikle yaz aylarında havalar çok sıcak olabiliyor. Bu nedenle yaz aylarında yüksek sıcaklık nedeniyle bunalmamak için ilkbahar ve sonbahar aylarını tercih edebilirsiniz. Nisan, mayıs, eylül ve ekim aylarında da Alanya’da gönül rahatlığıyla denize girebilirsiniz.
Alanya’ya havayolu ya da karayolu seçeneklerinden birini kullanarak ulaşabilirsiniz. Ülkemizin birçok şehrinden Alanya’ya otobüs seferleri düzenleniyor. Antalya seferlerinin birçoğu Alanya’ya ulaşım sağlayabiliyor. Alanya Otogarı şehir merkezindeki konumu nedeniyle birçok noktaya kolayca ulaşım imkânı sağlıyor. Alanya’ya uçakla ulaşmak için Gazipaşa ilçesinde bulunan Gazipaşa – Alanya Havalimanı ya da Antalya Havalimanı’nı tercih edebilirsiniz. Gazipaşa – Alanya Havalimanı, Alanya merkeze yaklaşık 40 kilometre kadar uzaklıkta konumlandığı için 125 kilometre uzaklıktaki Antalya Havalimanı’ndan daha avantajlı oluyor. Gazipaşa Havalimanı’ndan gitmek istediğiniz yere havalimanından kalkan servislerle ulaşabilirsiniz. Alanya’da bulunan otellerin transfer hizmetlerini de değerlendirebilirsiniz. Antalya Havalimanı’ndan Alanya’ya ulaşmak için ise yerel transfer firmalarını kullanmanız ya da Antalya Otogarı’na gidip Alanya otobüslerine binmeniz gerekiyor.
Akdeniz ikliminin etkileriyle Alanya’da meyve ve sebze çeşitliliği oldukça zengin. Bu nedenle de Alanya mutfağında da bu çeşitliliği onurlandıracak lezzetler mevcut. Ot ağırlıklı lezzetlerin yanında taze balıklardan yapılmış hafif yemekler bulabilirsiniz. Gürül gürül akan sularıyla insanı rahatlatan Dimçayı’nın kenarında bulunan restoranlarda taptaze balıklardan yiyebilirsiniz. Dimçayı’nın ilerisindeki regülatöre giderseniz yeni tutulmuş alabalıkları da tadabilirsiniz.
Bölgenin yöresel lezzetleri arasında nohut ve tahinle yapılan hibeş, birçok yeşilliğin bir araya gelip nar ekşisiyle süslendiği Toros salatası ve ilibada yapraklarının pirinç ya da bulgurlu harçla sarılmasından oluşan ilibada sarması bulunuyor. Alanya’ya gittiğinizde bölgede yetişen turunçgillerden yapılan leziz reçellerle de harika bir kahvaltı yapabilirsiniz. Turunç reçeli en sevilen reçellerden biri.
Alanya’da Türk ve dünya mutfaklarından da lezzetler bulabilirsiniz. Kebapçı Celal Usta, Ciğerci Turan Usta, Filika Restaurant, Harbour Restaurant, Muhtar’ın Yeri, Ravza Restaurant ve Leman Kültür gidebileceğiniz restoranlardan yalnızca birkaçı.
Alanya Kalesi
Alanya denilince ilk akla gelen yerlerden biri olan Alanya Kalesi, günümüzdeki halini Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubad’ın restorasyon emrini vermesiyle alıyor. Selçuklu mimarisinin etkilerinin en iyi görülebildiği yapılardan biri olan kalenin restorasyondan sonra korunmasına oldukça dikkat ediliyor. Bu nedenle de günümüzde en iyi korunan kaleler arasında bulunuyor. Kalenin surlarının uzunluğu 6.5 kilometreyi buluyor. Avluya girdiğinizde göreceğiniz Akdeniz manzarasına hayran kalacaksınız.
Tersane
Alanya’da bulunan Tersane, Sultan Keykubad tarafından inşa ettirilmiş. Karadeniz’de tersane inşa ettirdikten sonra bu tersaneyi yaptırınca Keykubad’a “İki denizin sultanı” unvanı verilmiş. O dönemlerde yapılan korsan saldırılarından ve olumsuz hava şartlarından korunmak için barınak görevi de görmüş. 1960 yılına kadar aktif olarak kullanılmış olan Tersane, günümüzde müze olarak ziyarete açık.
Kızıl Kule
Tersane, liman ve Alanya Kalesi’ni denizden gelebilecek olası düşman saldırılarından korumak için Sultan Keykubad tarafından yaptırılan Kızıl Kule, şehri saldırılardan daha güçlü savunabilmek adına kaynar zift ve kaynar su kullanmak için kulenin çevresi açıklıklarla donatılmış. Toplamda 5 kattan oluşan ve yaklaşık 30 metre yükseklikte olan Kızıl Kule’nin ilk katında etnografya müzesi bulunuyor.
Dim Mağarası ve Dimçayı
1998 yılında ziyarete açılan Dim Mağarası, Türkiye’nin ziyaretçiler tarafından gezilen ikinci mağarası. Yaz ve kış mevsimi fark etmeksizin mağaradaki sıcaklık hep 18 derece. Mağaranın içerisinde bir de göl bulunuyor. İçi bir film sahnesini andıran mağarayı gezdikten sonra Toroslardan doğan Dimçayı’na gidebilirsiniz. Suyu her daim serin olan ve gürül gürül akan Dimçayı’nın kenarında bulunan restoranlarda yemek yiyebilirsiniz.
Alanya Atatürk Evi Müzesi
Mustafa Kemal Atatürk’ün Alanya ziyareti sırasında kaldığı konak 1987 yılında restore edilerek müze haline getirilmiş. Alanya mimarisinin geleneksel özelliklerini taşıyan konağın ilk katında Atatürk’ün kişisel hayatından kesitler görebileceğiniz eşyalar sergileniyor. İkinci katta ise yerlilerin geçmiş dönemlerde ev hayatlarında kullandıkları mobilyalar ve döşemeler görülebilir.
Laertes Antik Kenti
Alanya merkezinin 25 kilometre kadar doğusunda konumlanan Laertes Antik Kenti’nin M.Ö. 7. yüzyıldan kalma olduğu düşünülüyor. Antik kent deniz seviyesinden 800 metre yukarıda yer alsa da bir limana sahip. Antik kent alanında hamam, tiyatro, ev ve tapınaklar da bulunuyor. Bu tapınakların Claudius, Apollon ve Sezar gibi kişiler adına yapıldığı düşünülüyor. Antik kentin bulunduğu alana toplu taşıma olanağı bulunmadığı için araç kiralayarak ulaşabilirsiniz.
Damlataş Mağarası ve Plajı
Farklı farklı renklerde sarkıtlara ve dikitlerin bulunduğu Damlataş Mağarası’nda nem oranı %90 ile %100 civarında. Mağaradaki sabit ısı 22 derece ve karbondioksit oranı oldukça yüksek. Mağaranın radyoaktif derecesi de fazla olduğu için astım ve romatizma gibi hastalıkları olan ziyaretçilere iyi geldiği düşünülüyor. Mağaradan çıktıktan sonra önündeki Damlataş Plajı’ndan denize girebilirsiniz. Mavi Bayrak ödüllü plajın masmavi denizinde keyifle yüzebilirsiniz.
Alanya’nın tekne turları çok meşhur. Tekne turu yapacak tekneler korsan gemisi konseptiyle tasarlanıyor. Alanya’ya gittiğinizde mutlaka bu teknelerle tura çıkmalısınız. Sabahın erken saatlerinde başlayan turlar beldenin farklı plajlarına ve mağaralarına uğrayarak yüzme molası veriyor. Öğle saatlerinde yemek servisi yapılıyor. Öğleden sonra düzenlenen köpük partileri ve animasyon şovlarıyla çok eğleneceksiniz.
Kleopatra Plajı, Damlataş Plajı, Portakal Plajı, Ulaş Plajı ve İncekum Plajı gibi Mavi Bayrak ödülüne sahip plajlarda yüzmenin keyfini çıkarmalısınız. Masmavi Akdeniz’e bu ince kumlu plajlardan girdiğinizde tatilinizin tadı ikiye katlanacak. Plajlarda serinleyemezseniz kendinizi Dimçayı’nın serin sularına bırakabilirsiniz. Ayrıca Dimçayı kenarında piknik de yapabilirsiniz.
Her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turisti Alanya’ya çeken etmenlerden biri de gece hayatı. Eğlencenin sabahın ilk saatlerine kadar sürdüğü mekanlar, Barlar Sokağı adı verilen gibi tek bir cadde ya da sokaktan ziyade daha büyük bir alana yayılmış. Her türlü eğlence anlayışı ve tercihine uygun mekân Alanya Limanı ve çevresinde bulunabilir. Farklı kültürlerden insanların tatil ve eğlence için bir araya geldiği için yabancı müzikler çalan barlardan rock ya da pop müzik ağırlıklı mekanlara, Türkçe pop şarkılarının çalındığı yerlerden türkü barlara kadar seçenekler mevcut.
Summer Garden, Havana Club & Bar, Robin Hood Night Club, Bistro Bellman Club, Hollywood Club ve İstanbul Club gibi gece kulüpleri Alanya’ya gidenlerin sıklıkla tercih ettikleri mekanlar arasında. Yüksek sesli müzikten hoşlanmıyorsanız ya da sadece bir şeyler içip dostlarınızla sohbet etmek istiyorsanız Red Tower Brewery Restaurant, Harry’s Pub, Ev Restoran Şarap Evi, Gold Carafe Şarap Evi gibi yerleri tercih edebilirsiniz.
Alanya’nın merkezinde gezip alışveriş yapabileceğiniz birçok mağaza bulunuyor. İlçenin merkezinde bulunan çarşı ise tüm turistlerin sevdiği uğrak noktası. Hediyelik eşyalar, bitkisel ürünler ya da giysilere bu çarşıda ulaşabilirsiniz. Bölgede ipekböcekçiliği işiyle uğraşıldığı için ipekli dokumalar oldukça zarif hediyelik eşyalar. Sevdiklerinize ve kendinize Alanya’yı hatırlatacak ipek dokumaları da bu çarşıda bulabilirsiniz. Alanyum AVM’den de ihtiyacınız olabilecek her şeyi satın alabilirsiniz.
Alanya’nın meşhur lezzetlerinden olan turunç reçelini de sevdiklerinize hediye olarak götürebilirsiniz. Yöre halkının el emeği olan reçeller birçok farklı sebze ve meyveden yapılabiliyor. Patlıcan, bergamot ve karpuz reçelleri, ilginizi çekebilecek sevebileceğiniz reçeller arasında. Alanya’da su kabağı işlemeciliği de önemli bir yer tutuyor. Su kabağıyla yapılabilecek farklı ürünler arasından hediyelik eşyalar seçebilirsiniz.
Uluslararası Alanya Turizm ve Sanat Festivali: Her yıl bir tema seçilerek o tema hakkında sergiler, aktiviteler düzenlenen ve ünlü sanatçıların konserleriyle eğlendiren Uluslararası Alanya Turizm ve Sanat Festivali haziran ayında gerçekleşiyor.
Alanya Uluslararası Caz Günleri: Alanya Kalesi’nin ışıkları altında düzenlenen Alanya Uluslararası Caz Günleri, Türkiye’den ve dünyadan ünlü caz sanatçılarını ağırlıyor.
Uluslararası Alanya Triatlonu: Yerli ve yabancı pek çok sporcunun ağırlandığı Uluslararası Alanya Triatlonu, 1991 yılından beri düzenlenen köklü bir organizasyon.
1 Ocak (Yılbaşı),
23 Nisan (Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı),
1 Mayıs (İşçi Bayramı),
19 Mayıs (Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı),
30 Ağustos (Zafer Bayramı),
29 Ekim (Cumhuriyet Bayramı),
Ramazan ve Kurban Bayramları
Alanya yaz aylarında çok sıcak olabiliyor. Bu sıcaklıkta gezerken kimi zaman bunalabilir ve rahatsız olabilirsiniz. Bu nedenle gezerken yanınızda mutlaka su bulundurmanızı öneririz. Bolca su içerek sıcağın rahatsız edici yanlarını azaltabilirsiniz. Ayrıca güneş kreminizi sürmeyi ve yanınıza almayı da unutmayın.
Alanya’da gitmek istediğiniz yerlere belediyenin halk otobüslerini kullanarak gidebilirsiniz. Otobüse binmek için şehir ulaşım kartı alabilir ya da ödemeniz nakit olarak şoföre yapabilirsiniz. Otobüs beklemek istemezseniz taksileri de kullanabilirsiniz. Bisiklet, motor ya da araç kiralayarak da gezmeyi tercih edebilirsiniz. Ancak bisiklet kiralamak isterseniz sıcak havalarda şapka takmanızı öneririz.
Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.