Deniz tatili dendiğinde akla gelen birçok beldeyi sınırları içerisinde bulunduran, ülkemizin en popüler yaz tatili şehirleri arasında yer alan Muğla bugünkü içeriğimin başrolü. Muğla’da konumlanmış tatil beldelerini meraklıları için uzun uzun anlatacağım yazımda. Sen de bu yıl yaz tatilinde Muğla’ya gitmek istiyorsan fakat Bodrum mu? Marmaris mi? Yoksa Fethiye mi? diye kararsızsan hazırladığım içerik ile bu beldelerden hangisi sana daha uygun keşfedebilirsin.

Anlatmaya ülkemizin en popüler tatil beldelerinden Bodrum ile başlayacağım.

İçindekiler

Bodrum

bodrum

Plajlarıyla, gezilecek yerleriyle, çarşısıyla, kaliteli hizmet sunan farklı konseptlerdeki konaklama birimleriyle öne çıkan Bodrum, değil yalnızca Muğla’nın ülkemizin en önemli tatil beldelerinden biri. Her yıl yerli ve yabancı birçok turist yaz mevsiminin tadını çıkarmak için Bodrum’u tercih ediyor. Beldenin sıklıkla tercih edilmesinin tek nedeni sahip olduğu eşsiz plajlar değil. Gezilecek çok sayıda yer, hareketli bir gece hayatı, bol bol alışveriş yapabileceğin çarşılar beldede seni bekleyenlerden.

Uçak Bileti

Bodrum nerede?

Muğla'nın 13 ilçesinden en kalabalık nüfusa sahip Bodrum, Milas ilçesinin komşusu konumunda. 

Bodrum’da gezilecek yerler

bodrum yel değirmenleri

Halikarnas Mozolesi: Bodrum’un en çok ziyaret edilen simgesel yapılarından Halikarnas Mozolesi, Dünyanın 7 Harikası’ndan biri sayılıyor. Bazı yapılarda Kral Mausollos’un mezarı olarak kabul gören bu mozole, yolun beldeye düştüğünde görmen gereken yerlerin başında geliyor. Pek çok antik efsanede kendine yer bulan bu mozole, Bodrum merkeze yürüme mesafesinde olduğu için kolayca ulaşabilirsin.

Konum Linki

Bodrum Kalesi: Geçmişi 1400’lü yıllara dayanan Bodrum Kalesi, tıpkı Halikarnas Mozolesi gibi beldenin simgesel yapılarından biri. Gün batımında ziyaretçilerine kartpostallık bir manzara sunan kale, yerli ve yabancı turistlerin Bodrum’da en çok ziyaret ettiği yerlerden. Vitray pencereleriyle öne çıkan bu kalede eşsiz fotoğraflar çekebilirsin.

Konum Linki

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi: Dünyanın en önemli sualtı müzelerinden biri olma ayrıcalığına sahip Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, çeşitli batıklardan çıkarılmış tarihi eserlerin sergilendiği bir müze. Özellikle Doğu Roma Gemisi ve mücevherat salonlarıyla ilgi çeken müze, aynı zamanda uluslararası ödüller de almış bir yer. Görmeden dönmemeni öneririm.

Konum Linki

Zeki Müren Sanat Müzesi: Sanat Güneşi Zeki Müren’in 1980 yılından vefatına kadar yaşadığı evi 2000 yılı itibarıyla Zeki Müren Sanat Müzesi’ne çevrildi. Son derece merkezi bir konumda bulunduğu için her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilen bu müzede Müren’in sahne kıyafetlerinden kişisel eşyalarına geniş bir koleksiyon görebilirsin.

Konum Linki

Pedasa Antik Kenti: M.Ö. 2000 yılında bölgedeki hakim uygarlık Lelegler tarafından kurulmuş Pedasa Antik Kenti, Bodrum sınırları içerisinde yer alan ve seni geçmişe doğru yolculuğa çıkaracak bir alan. Bodrum merkezden yaklaşık 5 kilometre uzaklıktaki bu antik kente giderek dolu dolu bir gün geçirebilirsin.

Konum Linki

Bodrum’da gezilecek yerler tabii ki de bunlarla sınırlı değil. Beldede keşfetmen gereken çok sayıda yer var. Bodrum’da gezilecek yerler içeriğimizi okuyarak gezi planını oluşturabilirsin.

Bodrum’da denize girilecek yerler

Cennet koyu bodrum

Eğer ultra her şey dahil konseptinde hizmet veren Bodrum otelleri arasından birinde kalmayı tercih edersen, büyük olasılıkla otelin kendi plajı olacak. Eğer plajdan uzak bir konaklama birimi seçersen de endişelenme. Çünkü Bodrum’da denize girebileceğin eşsiz plajlar var. Plajı olan bir otelde kalsan dahi yüzmeni tavsiye ettiğim Bodrum plajları şöyle:

Yalıkavak Halk Plajı: Bodrum’un rüzgarlı plajlarından Yalıkavak Halk Plajı, bu özelliği sayesinde rüzgar sörfü yapmak isteyen kişiler tarafından sıklıkla tercih edilen bir yer. Oldukça berrak bir suya sahip olan bu plajda deniz biraz serin ve rüzgardan dolayı dalgalı da. Su seviyesinin kademeli olarak derinleştiği bu plajda çok sayıda özel işletme de var. Dilersen ücretini ödeyerek özel işletmelerden birinden de denize girebilirsin. Cankurtaran hizmeti de verilen plajın temizliği sıkı bir şekilde denetlendiği için gönül rahatlığıyla Yalıkavak Halk Plajı’nı tercih edebilirsin.

Konum Linki

Bitez Plajı: Beldenin en güzel plajlarından biri olma ayrıcalığına sahip Bitez Plajı, maalesef haziran, temmuz ve ağustos aylarında çok kalabalık oluyor. Mayıs ve eylül aylarında ise son derece sakin olan bu plajı bu iki aydan birinde gidersen tercih etmeni öneririm. Rüzgarlardan etkilenmeyen bir konumda olduğu için burada dalgasız olan denizin suyu beldedeki diğer yerlere göre daha ılık ve hemen derinleşmeyen bir yapıda. Bu özellikleri sayesinde çocuklu aileler Bitez Plajı’nı tercih ediyor.

Konum Linki

Bardakçı Koyu: Sıradaki önerim sakin bir şekilde denize girmek isteyenler için ideal. Halk plajı olmadığı için koyda özel işletmeler aracılığıyla denize girilebiliyor. Bu da ücret ödemek istemeyen kişilerin koyu tercih etmemesine neden olduğu için Bardakçı Koyu nispeten daha az kalabalık oluyor. Deniz, koyda dalgasız, ılık ve çabuk derinleşmiyor. Yani yüzmeyi henüz öğrenen kişiler için Bardakçı Koyu ideal seçeneklerden. Beldedeki diğer denizler gibi haziran-ağustos aralığında yoğunluktan dolayı bulanıklaşabilen su mayıs ve eylül aylarında ise tertemiz.

Konum Linki

Ortakent Halk Plajı: Ortakent, beldenin en sakin mahallelerinden biri. Bu özelliği sayesinde mahalledeki plajlar da diğer bölgelere göre daha boş oluyor. Ortakent Halk Plajı’nda su tertemiz ve ılık. Zaman zaman deniz tabanında çakıllarla karşılaşman mümkün olsa da bunlar ayağına zarar verecek çakıllar değil. Zaten deniz tabanı genel olarak kum yapıda. Akvaryum gibi bir denizde nispeten kalabalıktan uzak bir şekilde yüzmek istersen Ortakent Halk Plajı’na gidebilirsin.

Konum Linki

Kargıcak Koyu Plajı: El değmemiş güzelliğiyle Bodrum’un en güzel plajlarından biri olan Kargıcak Koyu Plajı, iri kumlarla kaplı bir tabana sahip olduğu için deniz ayakkabılarınla gitmen gereken bir plaj. El değmemiş bir koy olduğu için burada ihtiyaçlarını giderebileceğin tuvalet ve duş gibi alanlar yok. Tercihin doğa içerisinde tam bir arınma haliyse Kargıcak Koyu Plajı’nı tercih etmeni öneririm.

Konum Linki

Bodrum’da denize girebileceğin plajlar tabii ki de bahsettiğim 5 tane ile sınırlı değil. Peksimet Plajı, Gündoğan Halk Plajı, Aspat Koyu, Gümüşlük Halk Plajı, Karaincir Plajı ve Taşburnu Halk Plajı tercih edebileceğin diğer yerler.

Bodrum otelleri

Bodrum Evleri Ve Deniz Manzarası

Bodrum’un ülkemizdeki en popüler tatil beldelerinden biri olduğunu belirtmiştim. Bu popülerlik sayesinde ülkemizin en güzel otellerinden birkaçı beldede inşa edilmiş. Lüks bir tatil yapmak isteyen kişiler için spa, hamam, masaj gibi ayrıcalıklar sunan her şey dahil oteller de kafa dinlemek isteyen seyahat severler için bungalov konseptli oteller de Bodrum’da seni bekleyenlerden.

Bodrum’da zincir otellerin her birinin şubesi bulunuyor ve şubelerde odalar hızla doluyor. Eğer sen de zincir otellerden birinde kalmak istiyorsan erken rezervasyon dönemini kaçırmamalısın. Rezervasyonunu erkenden yaptırarak dilediğin konaklama biriminde yer bulmanın yanı sıra otelini daha uygun fiyata satın alman da mümkün olacak.

Bodrum’da hangi oteli tercih edersen et beldenin seni memnun edeceğine dair şüphem yok. Ama bana sorarsan günün her saati rahat bir şekilde denize girmek ve konforun tadını çıkarmak için Bodrum her şey dahil oteller arasından seçimini yapmanı öneririm.

Bodrum gece hayatı

Bodrum – Gümbet gece görünüm

Deniziyle, sunduğu ambiyansla ve gezilecek yerleriyle misafirlerinin beğenisini kazanan Bodrum, gece hayatıyla da ziyaretçilerinden tam puan alıyor. Gündüzleri plajlar ne kadar hareketliyse geceleri de barlar dolup taşıyor. Farklı eğlence anlayışına sahip kişiler bile Bodrum’da kendilerine göre bir seçenek bulabilir.

Bodrum’da eğlence sabaha kadar devam ediyor desem abartmış olmam. Gece kulüpleri, canlı müzik çalan mekanlar, barlar ve publarda sabaha dek dans etmek, bağıra bağıra şarkı söylemek ve yazın keyfini doyasıya çıkarmak mümkün. Eğer farklı içki çeşitlerini denemek istersen beldeye gitmişken Bodrum Barlar Sokağı’na mutlaka gitmelisin.

İçkili ortamlardan ya da dans etmekten çok hoşlanmayan biriysen de deniz kenarında yürüyüşler yaparak Bodrum’un tadını çıkarabilirsin.

İçeriğimin Bodrum kısmı sona erdi. Anlatılanlar içinde beldeyi görme isteği oluşturduysa tek ihtiyacın bir Milas uçak bileti.

Marmaris

marmaris

Muğla dendiğinde akıllarda beliren bir diğer popüler tatil beldesi de Marmaris tabii ki. Yalnızca merkeziyle değil Turunç, Bozburun ve Selimiye gibi mahalleleriyle de öne çıkan Marmaris’te keyifli bir tatil için ihtiyacın olan her şeyi bulabilirsin.

Marmaris’i keşfetmeye ilçedeki Marmaris nerede? sorusunun cevabı ile başlayalım.

Marmaris nerede?

Muğla şehir merkezine yakın konumdaki ilçelerden Marmaris, Ula, Köyceğiz ve Datça ilçelerinin komşusu. 

Marmaris’te gezilecek yerler

marmaris müzesi

Marmaris Kalesi ve Marmaris Müzesi: İyonlar döneminde yapılmış Marmaris Kalesi 1991 yılı itibarıyla müze olarak kullanılmaya başlamış bir yapı. İlçenin simgelerinden sayılan Kale, 18 oda, bir ark ve bir çeşmeden oluşuyor.

Müzeyi gezdiğinde koleksiyonunda yer alan ve Helenistik, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinden eserleri inceleyerek geçmişe doğru bir yolculuğa çıkabilirsin. Marmaris merkezden kısa bir yürüme mesafesinde konumlanmış bu yapıyı ziyaret ederek surların ve Ege Denizi’nin güzel fotoğraflarını çekebilirsin.

Konum Linki

Saklıgöl: Marmaris merkeze 17 kilometre uzaklıkta konumlanmış Saklıgöl ülkemizdeki tabiat cennetlerinden biri. Çamlı beldesinde konumlanmış ve çam ağaçları arasında gizlenmiş Saklıgöl, doğa ile baş başa vakit geçirmek için ideal bir yer. Göl kenarında konumlanmış balık restoranlarıyla ziyaretçilerine günübirlik keyifli bir gezi imkanı sunan mekanda dilersen piknik de yapabilirsin.

Konum Linki

Marmaris Eski Çarşı: Hem yerli turistlerin hem de yabancı turistlerin Marmaris’te alışveriş yapmayı en çok sevdiği yerlerin başında Marmaris Eski Çarşı geliyor. Tarihi Bedesten olarak da bilinen çarşıda bal, reçel çeşitleri, el yapımı kilimler ve bakırdan yapılmış eşyalar satılıyor. Özellikle Marmaris’in şifalı balları bu çarşıdan sıklıkla alınan ürünlerin başında geliyor.

Konum Linki

Söğüt Köyü: İlçede huzurlu bir atmosfer sunan yerlerin başında gelen Söğüt Koyu, yat gezilerinin önemli duraklarından biri. Yemyeşil doğası, salaş balıkçı restoranları, yamaçlardaki butik otelleriyle konaklamak için de ideal bir rota olan Söğüt Köyü, günübirlik gezin için gitmeni önerdiğim bir nokta.

Konum Linki

Turgut Şelalesi: Büyüleyici şelale manzaraları izlemek isteyen kişiler Marmaris sınırlarındayken rotalarını mutlaka Turgut Şelalesi’ne çevirmeliler. Merkeze 25 kilometre uzaklıktaki şelale, endemik bitki türlerini de görebileceğin bir yer. Doğa yürüyüşü yapmak isteyen biriysen Turgut Şelalesi’nin etrafındaki yürüyüş yolları çok hoşuna gidecek. Balık yemeyi seviyorsan şelale kenarındaki restoranların menülerine göz atmanı öneririm.

Konum Linki

Marmaris’te gezilecek daha çok sayıda yer var. Hepsini keşfetmek istersen Marmaris’te gezilecek yerler içeriğini incelemelisin.

Marmaris’te denize girilecek yerler

incekum plajı marmaris

Kleopatra Plajı: Çamlı mahallesi sınırları içerisinde konumlanmış Kleopatra Plajı, Marmaris merkezden yaklaşık 20 kilometrelik uzaklıkta. Yemyeşil bir yoldan geçerek ulaşabileceğin plajda deniz ince kumlu ve hafif dalgalı. Yeşil ve mavinin binbir tonunu gözler önüne seren bu plajın etrafında ücretsiz otopark var. Şezlong ve şemsiyelerin de sunulduğu Kleopatra Plajı’nda deniz 5 metreye kadar sığ. Sonrasında derinleşiyor.

Konum Linki

Kızkumu Plajı: Marmaris ilçe merkezine 26 kilometre uzaklıktaki Kızkumu Plajı da deniziyle ve efsanesiyle ünlenmiş bir yer. Denizin ortasında yer alan kızıl renkli kumlarıyla Türkiye’deki tüm plajlardan ayrışan Kızkumu Plajı’nda deniz son derece sığ olduğu için çocuklu aileler burayı sıklıkla tercih ediyor. Denizde kızıl kumların yanında Kızkumu Heykeli var. Bu heykelden sonra deniz bir anda derinleşiyor.

Konum Linki

Turunç Plajı: Turunç için Marmaris’in en sakin mahallesi demek mümkün. Hal böyle olunca Turunç Plajı da ilçedeki sakin plajlardan biri. Merkeze 20 kilometre uzaklıkta yer alan plajın çevresi ağaçlarla dolu. İri yapılı kum yapıdaki plajda deniz sığ, kum ve şemsiyeler ise ücretsiz.

Konum Linki

İçmeler Plajı: İlçe merkezine 8 kilometre uzaklıktaki İçmeler Plajı, temizliğiyle ve kolayca ulaşılabilir konumuyla öne çıkıyor. İnce kumlu yapıdaki plajın denizi yabancı turistler tarafından çok tercih ediliyor. İçmeler Plajı’nın etrafında çok sayıda restoran ve kafe var. Karnın acıkırsa bu seçenekleri değerlendirerek güzel bir yemek yiyebilirsin.

Konum Linki

İncekum Plajı, Uzunyalı Plajı, Cennet Adası Plajı Marmaris’te denize girmeni önerdiğim diğer yerler.

Marmaris Otelleri

Marmaris

Ülkemizin tatil cennetlerinden bir diğeri olduğu için Marmaris’te de hem sahil şeridi hem de iç bölgeler otellerle dolu. Misafirlerinin kendilerini rahat hissetmesi için her detayın düşünüldüğü ultra her şey dahil oteller de kalabalıktan uzak bir şekilde bol bol dinlenmek isteyen kişilere yönelik butik oteller de Marmaris’te seni bekleyenlerden. Söz konusu Marmaris’teki lüks oteller olduğunda da erken rezervasyon fırsatını değerlendirmekte fayda var. Çünkü erken rezervasyon döneminde hem odalar daha indirimli fiyatlara sunuluyor hem de istediğin otel odasını kaçırma olasılığın olmuyor.

Apart, butik otel, tatil köyü ya da ultra her şey dahil konseptinde hizmet veren 5 yıldızlı bir otel… Aradığın konaklama birimi Marmaris otelleri arasında seni bekliyor.

Marmaris gece hayatı

Bozburun - İçmeler (Marmaris)

Çok fazla seyahat sever tarafından tercih edilmesi sayesinde Marmaris gece hayatı farklı eğlence anlayışına sahip kişilere uygun seçenekler içeriyor. Canlı müzik dinlemek isteyenler, bir discoda sabaha kadar dans etmek isteyenler ya da bir barda lezzetli kokteyl çeşitleri yudumlamak isteyenler de tam kendilerine göre bir mekanı ilçe sınırlarında bulabilir. Marmaris Barlar Sokağı, Netsel Marina, İçmeler ve Armutalan sabaha kadar eğlenmek isteyen herkesin tercih edebileceği yerlerden. Eğer ultra her şey dahil otellerden birinde kalıyorsan otelinde de geceleri eğlenceli etkinlikler yapılabilir. Dilersen otelde de eğlenebilirsin.

Fethiye

Fethiye Kalesi

Ülkemizin en güzel plajlarından Ölüdeniz Plajı’nı bünyesinde bulunduran Fethiye de Muğla’nın en sevilen tatil beldelerinden. Denizinin güzelliğinin yanı sıra gezilecek çok yer de içeren Fethiye her yıl yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisiyle karşılaşıyor. Beldeye en çok Rus, Ukraynalı, Alman ve Polonyalı turistler geliyor.

Fethiye nerede?

Şehrin en popüler deniz tatili rotalarından Fethiye, şehir merkezine uzak ilçelerden biri. Seydikemer ve Dalaman ilçenin komşuları.

Fethiye’de gezilecek yerler

Kelebek Vadisi Fethiye

Ölüdeniz: Dünyanın en güzel plajlarından biri olarak kabul gören ve 2006 yılında %82 oy oranıyla dünyanın en güzel kumsalı seçilen Ölüdeniz, her daim dalgasız deniziyle ve arkasındaki eşsiz Babadağ manzaralarıyla beldenin mutlaka görülmesi gereken yerlerinden. Her gün bu manzaraya karşı uyanmak istersen Ölüdeniz çevresindeki butik otellerden birini tercih edebilirsin.

Konum Linki

Kelebekler Vadisi: 1. Derece doğal sit alanı olan ve milyonlarca kelebeğe ev sahipliği yapan Kelebekler Vadisi, Fethiye seyahatinin olmazsa olmazlarından bir diğeri. Hiçbir yapılaşmanın olmadığı ve bu sayede doğasını korumuş Kelebekler Vadisi’nde dilersen kamp yapabilirsin.

Konum Linki

Likya Yolu: Fethiye’den Antalya’ya uzanan Likya Yolu 535 kilometre uzunluğuyla ülkemizdeki en uzun yürüyüş yollarından biri. Dünyanın en iyi 10 yürüyüş yolu arasında kendine yer bulmuş Likya Yolu da seyahatinde uğraman gereken yerlerden. Yolun belirli bölümlerinde yapılan rehberli turlardan birine katılarak bölgeyle ilgili bilgilerini artırabilirsin.

Konum Linki

Fethiye’de gezilecek yerler tabii ki de bu kadar değil. Kayaköy, Babadağ, Kabak Koyu, Saklıkent Kanyonu da mutlaka görmen gereken yerler. Fethiye seyahatin esnasında gezmen gereken tüm yerleri Fethiye’de gezilecek yerler içeriğimizle keşfedebilirsin.

Fethiye’de denize girilecek yerler

Fethiye

Çalış Plajı: Fethiye merkeze 7 kilometre uzaklıkta konumlanmış Çalış Plajı, sabah saatlerinde çok sakin olsa da öğleden sonra biraz dalgalı olan bir denize sahip. Taşlık bir sahil olduğu için yanına deniz ayakkabılarını almanı önerdiğim Çalış Plajı’nda mavi ve serin suların tadını çıkarabilirsin. Burada gün batımı manzarası da çok güzel. Eğer rüzgar sörfüne ilgin varsa plajdaki sörf okulundan yetkililerle görüşebilirsin.

Konum Linki

Belcekız Plajı: Merkeze 12 kilometre uzaklıktaki Belcekız Plajı, Mavi Bayrak ödülüne sahip. Turkuaz renkli sularıyla dikkat çeken plajda su çabuk derinleşiyor. Eğer çocuğunla tatile çıkacaksan bu plajı tercih etmemen daha doğru olabilir. Belcekız Plajı’nda deniz girişi kum çakıl karışık yapıda. Deniz ayakkabılarını yanına almanı öneririm. Eğer jet ski ya da sörfe ilgin varsa Belcekız Plajı senin için Fethiye’deki en doğru seçeneklerden. Çünkü burada söz konusu aktivitelerden yapman mümkün.

Konum Linki

Kelebekler Vadisi Plajı: Vadide 300 metre uzunluğunda bir plaj var ve bu plaj Fethiye’nin en popüler plajlarından. Vadinin denizi çok berrak olsa da hem hızlı derinleşiyor hem de bir hayli soğuk. Vadide bir dalış okulu da var. İrtibata geçerek ülkemizin en güzel plajlarından birinde dalış deneyimini yaşayabilirsin.

Konum Linki

Kabak Koyu Plajı: Sakin ortamları seven kişilerin Fethiye’de en sevdiği yerlerden Kabak Koyu’ndaki plaj da masmavi sularıyla öne çıkan bir yer. Koyun plajında Mavi Mağara isminde dalış için çok elverişli bir nokta da var. Yüzerek ulaşabileceğin Mavi Mağara’ya karadan da gidebilir, yerli ve yabancı turistlerin çok sevdiği bu noktada dalış deneyimi yaşayabilirsin.

Konum Linki

Bu 4 eşsiz plajın yanı sıra Kuleli Koyu Plajı, Kıdrak Koyu Plajı, Kumburnu Halk Plajı ve Katrancı Koyu Plajı tercih edebileceğin diğer plajlar.

Fethiye otelleri

Türkiye Fethiye plajı

Popüler tatil beldelerindeki konaklama birimlerinin hepsinin çok pahalı olduğuna dair bir inanış olsa da Fethiye otelleri bu kanıyı yanlışlar özellikte. Çünkü ülkemizin tatil cennetlerinden Fethiye’de ultra her şey dahil konseptinde hizmet veren pahalı oteller olduğu gibi uygun fiyatlı seçenekler de var. Deniz kenarında konumlanmış lüks bir otelde kalmak iste ya da popülerleşen trend glamping konseptini yansıtan bir bungalovda doğanın kalbinde vakit geçirmek iste aradığın Fethiye’de seni bekliyor.

Çocuk dostu oteller, şehir otelleri, yarım pansiyon konseptinde hizmet veren ya da alkolsüz her şey dahil oteller arasından seçimini yapabilirsin.

Fethiye gece hayatı

Fethiye Müzik Festivali

Eğlenceli gece hayatıyla öne çıkan Fethiye’de eğlencenin kalbi Hisarönü Barlar Sokağı ve Paspartu Çarşısı’nda atıyor. Özenle hazırlanmış lezzetli kokteyllerin servis edildiği barlar, sabaha kadar dans etmek isteyen kişilere yönelik discolar ve şarkı söyleyerek eğlenmekten hoşlananlar için canlı müzik yapılan mekanlar Fethiye’de seni bekleyenlerden. Kaldığın otelde de canlı müzik geceleri ya da 90’lar partileri yapılıyor olabilir. İstersen çarşıda istersen otelinde eğlenceli birkaç gece Fethiye’de seni bekliyor.

Datça

datça

Bükleriyle, koylarıyla ve yeşilin maviyle kucaklaştığı manzaralarla öne çıkan Datça, Muğla’da sakin bir tatil yapmak isteyen kişilerin tercih ettikleri yerlerden. Güzelliklerin yanı sıra gezilecek yerlerle de dolu Datça’da keyifli bir tatil yapabilirsin.

Datça nerede?

Sakin bir deniz tatili yapmak isteyenler için ülkemizdeki en iyi seçeneklerden Datça, denizin tam kenarında konumlanmış bir ilçe. Marmaris, bu güzel ilçeye komşu.

Datça gezilecek yerler

Eski Datça: İsminden de anlaşılacağı gibi ilçenin en eski yerleşim alanı olan Eski Datça, geçmişi M.Ö. 11. Yüzyıla dek uzanan bir alan. İki katlı taş konaklar, çiçeklerle dolu cıvıl cıvıl sokaklar ve molalarında oturabileceğin şirin kafeler Eski Datça’nın öne çıkan noktaları. Yerleşim alanında müze olarak hizmet veren taş konaklar var. Onları gezmeni öneririm. Can Yücel Evi’ne de uğrayabilirsin.

Konum Linki

Sevgi Yolu: Ağaçların ve denizin kokusunu içine çekerek yürüyüş yapmak isteyen kişiler için ideal bir yer olan Sevgi Yolu, Datça’da mutlaka vakit geçirmen gereken yollardan. Okaliptüs, zeytin ve palmiye ağaçlarıyla dolu bu yol özellikle akşam yürüyüşlerinin vazgeçilmez noktalarından.

Konum Linki

Karya Yolu: Türkiye’nin en uzun yürüyüş yolu Karya Yolu, 850 kilometre uzunluğunda ve her noktası tarihi değerle yüklü bir yol. Müthiş manzaralara ev sahipliği yapan yol bu özelliği sayesinde dünyanın dört bir yanından fotoğrafçıları ve yürüyüş severleri ağırlıyor. Enfes doğa manzaraları, antik kentler ve şelaleler bu yolda karşına çıkacak eşsiz detaylardan yalnızca birkaçı.

Konum Linki

Datça’da gezilecek daha çok sayıda yer var. Knidos Antik Kenti, plajlar, Aktur ve daha birçok yer beldeye gittiğinde keşfetmeni önerdiğim yerler. Datça’da gezilecek yerler içeriğini okuyarak beldeyle ilgili detaylı bir plan yapabilirsin.

Datça’da denize girilecek yerler

Datça limanı

Palamutbükü: Pırıl pırıl denize sahip Palamutbükü, Datça’nın en muhteşem plajlarından biri. Merkeze 19 kilometre uzaklıktaki Palamutbükü’nde deniz tabanı taş. Bu nedenle Palamutbükü’nde denize gireceksen deniz ayakkabıların yanında olmalı. Hızlı şekilde derinleşen denizde çocukların çok açılması önerilmiyor. Denizinin yanı sıra manzarası da güzel olan Palamutbükü’nün çevresinde çok sayıda restoran var. Yüzdükten sonra yemeğini bu restoranlardan birinde yiyebilirsin.

Konum Linki

Hayıtbükü: Sakinliğiyle öne çıkan Hayıtbükü Plajı Datça’nın Mesudiye Köyü’nde yer alıyor. Burada sahil kum yapıda ve deniz de hemen derinleşmiyor. Söz konusu özellikler nedeniyle Hayıtbükü genellikle çocuklu aileler tarafından tercih ediliyor. Hayıtbükü için Datça’nın en temiz denizi burada demek mümkün.

Konum Linki

Karaincir Plajı: Merkeze 19 kilometre uzaklıktaki Karaincir Plajı da Datça’da denize girmek isteyenlere önerilerimden. Sahili kum olan plajın denizi dalgasız ve ılık.

Konum Linki

Ovabükü Plajı: Datça’nın en hızlı derinleşen denizlerinden birine sahip Ovabükü Plajı’nda deniz tabanı kum-çakıl karışık özellikte. Özellikle denize girdiği yer yeşilliklerle dolu iç açıcı bir yer olsun isteyenler rotalarını ilçenin bu özel plajına çevirmeyi tercih edebilir.

Konum Linki

Kızılbük Plajı, Hastanealtı Plajı, Taşlık Plajı ve Kargı Koyu Plajı denize girebileceğin diğer güzel plajlar.

Datça otelleri

Datça

Datça ülkemizin önemli tatil beldelerinden olsa da diğer çoğu popüler destinasyondan daha sakin ve daha salaş bir yer. Bu nedenle tercihin ultra her şey dahil konseptinde lüks bir konaklama biriminde kalmaksa aradığını Datça’da bulamayabilirsin. Bu beldedeki oteller genellikle oda kahvaltı ya da yarım pansiyon konseptinde hizmet veriyor ve daha butik işletmeler. Deniz kenarında yer alan pansiyonlar, butik oteller ya da apartlar tatilin için tercih edebileceğin seçeneklerden. Her ne kadar tatil köyleri kadar lüks olmasa da Datça otellerinde son derece kaliteli bir hizmet sunulduğundan emin olabilirsin.

Datça gece hayatı

Eski datça

Başta belirttiğim gibi Datça Muğla’nın hem popüler hem de sessiz sakin olan bir ilçesi. Hal böyle olunca ilçede Marmaris’teki, Bodrum’daki ya da Fethiye’deki gibi hareketli bir gece hayatından bahsetmek mümkün değil. Yine de bu Datça’yı tercih edersen hava karardıktan sonra sıkılacağın anlamına gelmiyor. Datça’da keyifli rakı sofraları gece hayatının en önemli bileşeni. Lezzetli Ege mezeleriyle donatılmış sofralarda meze çeşitlerine taze balık çeşitleri ve keyifli sohbetler eşlik ediyor. Yemek ve muhabbet dolu sofraların yanı sıra canlı müzik ve Dj performanslarının sergilendiği barlar da gece hayatında öneme sahip. Farklı bir gece geçirmek istersen Datça Açıkhava Tiyatrosu’ndaki konserlere gidebilirsin.

Akyaka

Akyaka

Muğla’nın en huzurlu ilçelerinden  Ula'daki Akyaka da bu listede olmayı hak eden bir tatil beldesi. Geçmişte çoğu kişinin bilmediği Akyaka, kitesurf için ideal bir rota olduğunun keşfedilmesiyle günümüzde son derece popüler bir tatil beldesine dönüştü. Nehri, otelleri ve plajlarıyla ünlü Akyaka’da gezilecek yerler de çok sayıda.

Akyaka nerede?

Muğla'nın Ula ilçesinde konumlanmış Akyaka popüler bir tatil beldesi. Mahallenin bağlı olduğu Ula ilçesi Köyceğiz, Marmaris ve Menteşe ilçelerinin komşusu.

Akyaka’da gezilecek yerler

Akyaka

Azmak Nehri: Akyaka’nın en huzurlu noktalarından Azmak Nehri, nehir etrafındaki kafeleri ve sunduğu doğal güzelliklerle ziyaretçilerine keyifli birkaç saat vadediyor. Ülkemizin en güzel nehirlerinden Azmak’ta sandalla gezi yapmalı ve nehir manzaralı restoranlardan birinde organik ürünlerle hazırlanmış kahvaltı etmelisin.

Konum Linki

Sakartepe Seyir Terası: Akyaka’nın her yeri ayrı güzel olsa da ilçeyle ilgili en eşsiz şey tepeden görünümü desem abartmış olmam. Sakartepe Seyir Terası, deniz seviyesinden 900 metre yükseklikte ve ziyaretçilerine eşsiz bir Gökova Körfezi manzarası sunuyor.

Konum Linki

Ula Göleti: Piknik yapmaktan hoşlanan kişilerin Akyaka’da gitmesini önerdiğim ilk yer tabii ki de Ula Göleti. Etrafında çok sayıda mesire alanının bulunduğu Ula Göleti’nde piknik yapmanın yanı sıra bölgeyi ziyaret eden kuşların fotoğraflarını da çekebilirsin.

Konum Linki

Akyaka’da Kadın Azmağı Deresi, Gökova Sevgi Yolu ve Sedir Adası gibi görmeni önerdiğim daha çok yer var.

Akyaka’da denize girilecek yerler

Akyaka

Akyaka Kitesurf Plajı: Başta da bahsettiğim gibi Akyaka kitesurf yapmak isteyenlerin sıklıkla tercih ettiği bir yer. Bu özelliği sayesinde Akyaka’daki Kitesurf plajı bölgenin en önemli plajlarından biri olarak öne çıkıyor. Su derinliği plajda maksimum 1,5 metre. Söz konusu özellik sayesinde kitesurf severler bu deneyimi güvenli bir şekilde yaşayabiliyor.

Konum Linki

Çınar Plajı: Şehir merkezine 3 kilometre uzaklıktaki Çınar Plajı’nın denizi hem çabuk derinleşiyor hem de çok serin. Çocuğunla tatile çıkacaksan bu plajı seçmemeni öneririm. Plaj, tekne turlarının da en önemli durak noktalarından.

Konum Linki

Akyaka Halk Plajı: 250 metre uzunluğa ve 25 metre genişliğe sahip Akyaka Halk Plajı, çabuk derinleşmeyen bir yapıda ve yapısı da kumlu. Hem merkeze yakınlığıyla hem de iyi yüzme bilmeyen kişiler için uygunluğuyla Akyaka Halk Plajı sıklıkla tercih ediliyor.

Konum Linki

Hayıtlı Plajı, Sedir Adası Plajı da Akyaka’daki diğer seçeneklerin.

Akyaka otelleri

Akyaka Otelleri

Akyaka’da konaklanabilecek 4 ana bölge var. Bunlar Akyaka Merkez, doğanın içindeki Akbük Koyu, kitesurf tesislerine yakın Akçapınar ve Akyaka’nın yakınındaki sessiz sakin belde Gökova. Bu 4 bölgeden birindeki butik otellerde, apartlarda ya da açık yüzme havuzu sunan oda kahvaltı konseptinde hizmet veren otellerde gönül rahatlığıyla kalabilirsin.

Akyaka gece hayatı

İlçede Muğla’nın diğer beldeleriyle yarışacak hareketlilikte bir gece hayatı olmasa da yine de kendine has keyifli bir eğlence anlayışı söz konusu. İlçede gece hayatı genel olarak 01.00 gibi sonlanıyor olsa da bu saate dek eğlenceli vakit geçirmen mümkün. Nehir kenarındaki restoranlarda keyifli bir yemek yiyebilir, barlarda canlı müzik dinleyebilirsin.

 Akyaka ile ilgili merak ettiğin tüm her şeyi detaylıca keşfetmek istersen Tüm detaylarıyla Akyaka rehberi içeriğini okumalısın.

Dalyan

Dalyan Yat Limanı

Geldik Muğla’nın Ortaca ilçesine bağlı bir mahalle olan ve sakin bir tatil yapmak isteyen kişilerin öncelikli tercihlerinden Dalyan’a. Aslında deniz tatili için tercih edilen öncelikli yerlerden biri olmasa da İztuzu Plajı’nın bölgeye yakın olması seyahat severlerin Dalyan’a gitmesini sağlıyor. Gezilecek yerleri, caretta caretta’larla dolu İztuzu Plajı ve sakin atmosferi ile Dalyan sana huzur dolu birkaç gün vadediyor. Bu arada Dalyan her ne kadar Ege Bölgesi’nde sanılsa da Akdeniz Bölgesi’nde yer alan bir rota. Bunu da eklemek istedim. :)

Dalyan nerede?

Dalyan Ortaca ilçesine bağlı. Bu ilçe de Köyceğiz ve Dalaman ilçelerinin komşusu.

Dalyan’da gezilecek yerler

dalyan

Kaunos Antik Kenti ve Kaunos Kral Mezarları: Geçmişte ticari açıdan önemli bir liman kenti olan fakat denizin alüvyonlarla dolmasıyla bu özelliğini kaybeden Kaunos Antik Kenti ve kentin içinde yer alan kral mezarları Dalyan gezinde mutlaka görmen gereken ilk yer. Kente geçip Kaunos’un tarihi değerini keşfetmenin en kolay yolu Dalyan’dan sandalla karşıya geçip 20 dakika yürüyerek antik kente ulaşmak. Ulaşım için bu yolu tercih etmezsen tarihi alana varman 1 saatten daha uzun sürecek.

Konum Linki

Tekne turu ile etrafı keşif: Sessiz sakin Dalyan’da yapılacak en eşsiz aktivite şüphesiz tekne turu ile keşif. Özel tekne kiralayarak etrafı gezebileceğin gibi her gün yapılan turlara da katılman mümkün. Delik Adası, İztuzu Plajı, Köyceğiz Gölü, çamur banyoları ve Alagöl bu turlarda keşfedebileceğin yerlerden. Tekne turlarında yemek ve yüzme molaları da veriliyor. Dolu dolu bir gün geçirmek için bu aktiviteye bir şans verebilirsin.

Sülüngür Gölü, Dalyan Camisi ve Dalyan Merkez burada görebileceğin diğer alanlar.

Dalyan’da denize girilecek yerler

Dalyan İztuzu Plajı

Başta da belirttiğim gibi söz konusu muhteşem bir deniz tatiliyse Muğla’nın diğer ilçeleri sana daha uygun olabilir. Tabii bu Dalyan’da denize giremeyeceğin anlamına gelmiyor.

İztuzu Plajı: 5,4 kilometrelik uzunluğa sahip İztuzu Plajı aslında çok dalgalı bir denize sahip. Hatta plajın bulunduğu konum da çok rüzgar alıyor. Yine de plajın iki uç noktasında rüzgar nispeten daha az ve deniz daha durgun. Dilersen bu iki noktadan birinden denize girerek İztuzu Plajı’nda yüzebilirsin. Plajın yalnızca bir ucuna kara bağlantısı ile ulaşabilirsin. Diğer uca tekne turlarıyla ya da 5 kilometrelik plajın tamamını yürüyerek ulaşman mümkün.

Konum Linki

Kargıcak Koyu: İztuzu’nun komşusu konumundaki Kargıcak Koyu Dalyan’da denize girilebilecek en güzel yerlerden. Koyun bir kısmı halk plajıyken diğer kısmında bir işletme var. Sabah burada deniz çarşaf gibi olsa da öğleden sonra rüzgar nedeniyle dalgalanıyor. Kargıcak Koyu’nda deniz kum ve taş karışımı.

Kargıcak Koyu’ndan kano kiralayarak Dalyan’ın en güzel koylarını keşfetmen de mümkün.

Konum Linki

Sarıgerme Plajı, Ekincik Koyu ve Aşı Koyu mahallede denize girmek için tercih edebileceğin diğer noktalar.

Dalyan otelleri

Dalyan otel

Oteller söz konusu olduğunda Dalyan’ı diğer ilçelerdense Datça’ya benzetmek doğru olur. Çünkü bu mahallede örneğin Bodrum’daki gibi kocaman ve ultra her şey dahil konseptinde hizmet veren oteller yok. Daha çok Datça’daki gibi oda kahvaltı ya da sadece oda konseptiyle hizmet veren butik oteller, apartlar ya da pansiyonlar var. Genelde dinlenmek isteyen kişiler tarafından tercih edilen bir rota olduğu için bölgede birkaç tane yetişkin otelleri seçeneği de var.

Dalyan gece hayatı

Balık ızgara

Dalyan’da çok aktif bir gece hayatı olduğunu söylemek mümkün değil. Yine de özellikle genç yaştakilerin keyif alabileceği mekanlar var. Dalyan Barlar Sokağı’nda uzun süredir hizmet veren barlar var. İçki içmek istersen bu barlarda hazırlanan lezzetli kokteyllerden tadabilirsin. Canlı müzik yapan mekanlar da var. Sokakta gezinirken canlı müzik olduğuna dair tabelaları görerek mekanı tercih edebilirsin.

Dalyan bahsettiğim diğer yerlere göre daha şahsına münhasır bir yer. Burada denize girilecek yerler ya da gezilecek yerler merkeze biraz uzak. Zorlanmamak adına tatilini Dalyan’da yapacaksan araç kiralama seçeneğini değerlendirmeni öneririm.

Milas

Milas

Sırada Muğla’nın tatil yerleri listesinde havaalanına en yakın seçenek olan Milas var. Milas, özellikle Bodrum’un kalabalığından uzak fakat yine de ona kolay ulaşılabilir bir konumda olmak isteyenler tarafından tercih ediliyor. Tabii ilçenin tek güzel yanı Bodrum’dan 45 dakikalık uzaklıkta yer alması değil. Milas gezilecek, denize girilecek ve keşfedilecek yerlerle dolu.

Milas nerede?

Milas Muğla'nın en uç ilçelerinden biri olduğu için Aydın'ın Söke ilçesiyle sınır bir konumda yer alıyor. İlçenin diğer komşuları Yatağan, Bodrum ve Muğla şehir merkezi. 

Milas gezilecek yerler

milas euromos ören yeri

Beçin Kalesi: Milas’ın 5 kilometre güneyinde yer alan Beçin Kalesi tarihi açıdan çok önemli olduğu için ilçeye yaptığın gezi de mutlaka görmen gereken bir yer. Bizans döneminde inşa edilen kale, Menteşe Beyliği tarafından keşfedildikten sonra döneminin önemli başkentlerinden biri oldu. Günümüzde UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan kale, tüm ovaya hakim bir tepede. Buradan manzarayı izlemelisin.

Konum Linki

Baltalı Kapı: Geçmişte Antik Mylasa’nın giriş kapısı olan Baltalı Kapı bugünse Milas’ın kuzey kapısı olarak kabul görüyor. Oldukça ilgi çekici bir yapı olan bu kapı da Milas gezi listene eklemeni önerdiğim yerlerden.

Konum Linki

Hekatomnos Anıt Mezarı: Karya’nın kurucu satrapı Hekatomnos’un Milas’ta bulunan anıt mezarı da tarihi değeriyle öne çıkan bir yapı. M.Ö. 4.yüzyıla tarihlenen anıt mezar 2010 yılında keşfedildi. Bodrum’da gezmeni önerdiğim Halikarnas Mozolesi’nin atası sayılan bu yapıyı da görmeni tavsiye ederim.

Konum Linki

Milas’ta denize girilecek yerler

Milas deniz

Güllük Halk Plajı: İlçe merkezine 20 kilometre uzaklıktaki Güllük Halk Plajı’nın denizi bir hayli dalgalı. Temiz kumsalı ve plaj etrafındaki doğal güzellikleriyle öne çıkan bu plaj tekne turlarının da vazgeçilmez duraklarından biri. Her yıl binlerce turistin ziyaret ettiği bu plajın çevresinde çok sayıda restoran var. Deniz keyfi yaptıktan sonra dilediğin restoranda keyifli bir yemek yiyebilirsin.

Konum Linki

Manastır Halk Plajı: Milas merkezden 21 kilometre uzaklıkta konumlanmış Manastır Halk Plajı da ilçede denize girilebilecek en güzel yerlerden. Çabuk derinleşmeyen bir denize sahip plajda su son derece berrak ve temiz. Söz konusu özellikler nedeniyle Manastır Halk Plajı çocuklu aileler tarafından sıklıkla tercih ediliyor.

Konum Linki

Akbük Koyu, Zeytinlikuyu Plajı ve Ören Halk Plajı Milas’ta denize girmek için tercih edebileceğin diğer noktalar.

Milas otelleri

Milas otelleri

Milas’ta hem kalabalık gruplar için hem de tek başına kafa dinlemek isteyenler için çok fazla seçenek var. Burada birkaç aileyi ağırlayabilecek büyüklükteki apart oteller sadece oda konseptinde hizmet verirken deniz kenarında konumlanmış ve oda kahvaltı konseptinde hizmet veren pansiyonlar da çok sayıda. Tıpkı Dalyan ve Datça gibi Milas’ta da ultra her şey dahil konseptinde hizmet veren otel yok. İlçe daha çok temiz bir odada uyuyup bol bol denizin tadını çıkarmak isteyenlere göre.

Milas gece hayatı

Milas’ın gece hayatını içeriğimde bahsettiğim ilçelerden birine benzetmem gerekse Datça’ya benzetirdim. Çünkü sakin tatil beldesi Milas’ta da gece hayatının en önemli bileşeni keyifli sohbetlerin eşlik ettiği mezelerle dolu sofralar. Tabii butik otellerin bahçelerinde yapılan ve herkese açık canlı müzik etkinlikleri de Milas gece hayatı için önem arz eden etkinliklerden. Eğer sabaha kadar özgürce eğlenmek istersen 45 dakika uzaklıktaki Bodrum merkeze gidebilirsin.


busraguzeller
Büşra Güzeller
177 Yazı
İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nden mezun oldu. Kariyeri boyunca farklı ajanslarda metin yazarı olarak çalıştı. Darcy adlı köpeğiyle vakit geçirmeyi, yeni yerler keşfetmeyi ve gurme rotaların izini sürmeyi seven yazar Enuygun'un sevilen seyahat içeriklerini üretiyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN