Datça, Ege ve Akdeniz’in birleştiği güzel konumuyla tam bir tatil cenneti. Datça’nın her köşesi ise birbirinden güzel plajlar, tarihî hazineler ve el değmemiş doğal güzelliklerle süslü. Gizli koyları ve binlerce yıllık antik kentlerle dikkat çeken Datça, hem doğa ve deniz hem de tarih meraklılarının mutlaka görmesi gereken yerlerden. Datça’yı keşfe çıkmadan önce ilçeye gidenlerin bize en çok sorduğu soruları yanıtlayarak işe başlıyoruz.

Datça’dan ne alınır?

Datça’dan badem, badem çiçeği balı, datça hurması ve ilçeye has iğne oyalı örtülerden alabilirsin. Hediyelik eşya ve yöresel ürünlere göz atmak için ilçede kurulan pazarları gezebilirsin.

Datça’ya hangi ayda gidilir?

Datça’ya denize girmek için gidiyorsan mayıs ile eylül arasındaki ayları tercih edebilirsin. Datça’nın meşhur Badem Festivali için de gitmen gereken ay şubat.

Dalaman Havalimanı-Datça arası kaç saat?

Dalaman Havalimanı - Datça arası 168 kilometre olup yaklaşık olarak 2 saat sürüyor.

1. Eski Datça

Eski datça sokak görünümü

Tarihin ve doğanın iç içe geçtiği bir cennet olan Eski Datça, Muğla'nın en çok ziyaret edilen yerlerinden biri. Köklü bir tarihe sahip ve özellikle Eski Datça etkileyici taş evleri, dar sokakları ve otantik atmosferiyle tatilcilere büyüleyici bir deneyim sunuyor. Eski Datça, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve günümüze kadar uzanan zengin bir kültürel mirasa sahip. Özellikle Antik Yunan Dönemi’nde önemli bir yerleşim yeri olan Eski Datça’nın her köşesi o dönemden kalan kalıntılarla dolu.

Eski Datça'da yapılan kazılarda ortaya çıkarılan antik tiyatro, agora ve tapınak gibi yapıların kalıntıları, bölgenin zengin tarihine ışık tutarken, beyaz badanalı, taş duvarlı ve ahşap pencereli evler ise eşsiz mimari dokusunu oluşturuyor. Eski Datça’nın labirent gibi birbirine bağlanan dar sokaklarında dolaşırken kendini geçmişte hissedebilir ve harika fotoğraflar çekebilirsin.

Konum Linki 

2. Sevgi Yolu

datça sevgi yolu görünümü

Hem yerli hem de yabancı turistlerin Datça’da mutlaka uğradığı yerlerden biri de büyüleyici manzaralarıyla ünlü Sevgi Yolu. Yürüyüş yapmak için ideal olan yol, çam ağaçları ve rengarenk çiçeklerle çevrili. Ayrıca Sevgi Yolu boyunca birçok  kafe, restoran ve butik mağaza hizmet veriyor. Sevgi Yolu’nda yerel sanatçıların eserlerinin sergilendiği standlara uğrayarak da Datça'nın kültürünü daha yakından tanıyabilirsin. Yol boyunca sıralanan restoranlarda ise yerel lezzetlerin yanı sıra dünya mutfağından seçenekler de tadabilirsin. 

Konum Linki

3. Aktur

datça aktur akşam havadan görünümü

Datça'nın gözde tatil beldelerinden biri olan Aktur, doğal güzellikleri ve sakin atmosferiyle ünlü. Ege'nin tertemiz denizinin tadını çıkarmak ve doğayla baş başa kalmak isteyenler için vazgeçilmez bir tatil rotası olan Aktur, muhteşem manzaraları ve tertemiz plajlarıyla dikkat çekiyor.

Ege Denizi'nin kıyısında çam ormanlarıyla çevrili Aktur, huzurlu bir tatil arayanlar için de ideal bir destinasyon. Masmavi sularda yüzebileceğin, sakin plajlarda dinlenebileceğin Aktur aynı zamanda dalış tutkunlarının da vazgeçilmez adreslerinden. Çoğunlukla yazlık evler ve tatil köylerinin bulunduğu bölgede sahil boyunca balık restoranlarından Ege mutfağının lezzetlerini tadabileceğin küçük kafelere kadar birçok mekan bulabilirsin.

Konum Linki 

Giriş ücreti

  • Şezlong + güneş şemsiyesi 250 TL-500 TL arası

Açık olduğu saatler

  • 24 saat boyunca açık

Tesis olanakları

  • Duş

  • Tuvalet

  • Şemsiye

  • Büfe

  • Kafe 

  • Restoran

  • Şezlong

  • Otopark alanı

  • Soyunma kabini

Yazar Notu: Datça'nın yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta bulunan Aktur'a araba kiralayarak veya minibüslerle kolayca gitmen mümkün.

4. Datça Yel Değirmenleri

Datça yel değirmenleri görünümü

Datça'nın simgelerinden biri olan yel değirmenleri, bölgenin kültürel mirasını yansıtıyor. Bu tarihî yapılar, Datça’nın rüzgarlı tepelerinde yükseliyor ve geçmişte un üretimi için kullanıldığı biliniyor. Yel değirmenleri, taş ile ahşap malzemelerle inşa edilmiş ve geleneksel mimarisiyle dikkat çekerken günümüzde hem yerli hem de yabancı turistlerin fotoğraf çekmek için ilk uğradığı yerler arasında. Bölgenin tarihine ve kültürüne ışık tutan, eskiden köylülerin ihtiyaç duyduğu un ve diğer tahıl ürünlerini üretmek için kullanılan değirmenler, bugün ise turistlere nostaljik bir atmosfer sunuyor. Yel değirmenlerinin çevresinde yapılan düzenlemelerle ziyaretçiler için yürüyüş yolları ve dinlenme alanları oluşturulmuş durumda.

Konum Linki

5. Reşadiye Mahallesi

Reşadiye mahallesi datça görünümü

Reşadiye Mahallesi, Datça'nın en eski yerleşim yerlerinden biri olarak tarihî ve kültürel zenginlikleriyle dikkat çekiyor. Bu mahalle, dar sokakları ve taş evleriyle geleneksel Ege mimarisini yansıtıyor. Tarihî dokusu koruyan Reşadiye, ziyaretçilerine geçmişin izlerini sürme ve harika fotoğraflar çekme fırsatı sunuyor. Mahallede yürüyüş yaparak hem Datça halkının günlük yaşamına tanıklık edebilir hem de Datça'nın otantik atmosferini hissedebilirsin.

Reşadiye Mahallesi’nin sokaklarında gezinirken, yerel zanaatkarların el emeği ürünleri inceleyebilir ve bölgenin kültürel mirasını yakından inceleyebilirsin. Reşadiye, aynı zamanda Can Yücel Evi gibi önemli kültürel alanlara ev sahipliği yapıyor. Bu mekanlar, edebiyat ve sanatla ilgilenen ziyaretçiler için ilgi çekici duraklar. Reşadiye Mahallesi’ndeki küçük kafeler ve restoranlar ise yöresel Ege lezzetlerini tatmak için harika seçenekler sunuyor. Datça'nın doğal güzellikleriyle de iç içe olan, etrafı zeytinlikler ve badem ağaçlarıyla çevrili mahallenin tepelerinden muhteşem deniz manzaraları izleyebilirsin. Datça Badem Çiçeği festivali bu manzarlara tanık olmak için en iyi fırsat. Festival hakkında detaylı bilgiye linkten ulaşabilirsin. 

Konum Linki

6. Datça Pazarı

Datça pazarı satılan ürünler

Muğla'nın en canlı ve renkli pazarlarından biri olan Datça Pazarı, cumartesi günleri kuruluyor. Yerel üreticilerin en önemli buluşma yerlerinden biri olan pazarda taze sebze ve meyvelerden organik ürünlere kadar geniş bir yelpazede seçenek bulmak mümkün. Ege'nin bereketli topraklarında yetiştirilen yiyeceklerle dolup taşan pazarda hem alışveriş yapmanın hem de yerel kültürü yaşamanın keyfini çıkarabilirsin.

Datça Pazarı, sadece gıda ürünleriyle değil aynı zamanda el yapımı hediyelik ürünler ve tekstil ürünleriyle de dikkat çekiyor. El emeği göz nuru hediyelikler alabileceğin pazarda Datça'ya özgü doğal zeytinyağları, bal ve yöresel Ege otları, en çok ilgi gören ürünler arasında yer alıyor. 

Konum Linki 

Açık olduğu saatler

  • Cuma günü öğleden sonra başlayan pazar, cumartesi akşam saatlerine kadar sürüyor.

7. Datça Limanı

Datça limanı havadan görünümü

Ege Denizi kıyısında uzanan önemli bir liman olan Datça Limanı, popüler turistik noktalardan biri. Hem ticari gemilere hem de tekne ve yatlara hizmet veren Datça Limanı, günübirlik teknelerle Datça Yarımadası’nın büyüleyici koylarını keşfetmek için de harika fırsatlar sunuyor. Yıl boyunca birçok tekne ve gemiye ev sahipliği yapan liman, sadece bir deniz ulaşım noktası değil aynı zamanda yerel ekonomiyi destekleyen bir merkez.

Datça Limanı’nın çevresi de tarihî ve kültürel zenginlikleriyle dikkat çekiyor. Antik Karya Medeniyeti’ne ev sahipliği yapmış olan bölge, tarih meraklıları için her köşesinde başka bir hazine gizliyor. Datça Limanı’nın bulunduğu bölgedeki efsanevi Knidos Antik Kenti, Datça’da geçmişin izlerini sürmek isteyenler için harika bir gezi alanı. Datça Limanı, ilçenin tarihî ve kültürel zenginliklerini keşfetmeye başlamak için de ideal bir başlangıç ​​noktası.

Konum Linki

Yazar Notu: Datça Limanı çevresindeki koylarda doyasıya yüzebilir ve su sporları yapabilirsin. Yaz aylarında her sabah düzenlenen tekne gezilerine katılarak masmavi sularda tüplü ve tüpsüz dalışlar yapabilirsin.

8. Can Yücel Evi

Can yücel evi dış görünümü

Datça'da bir diğer önemli simgesi olan Can Yücel Evi, ünlü şair Can Yücel'in yaşamının son yıllarını geçirdiği ve şiirlerini kaleme aldığı yer olmasıyla ünlü. Reşadiye Mahallesi'nde yer alan bu mütevazı ev, şairin sade yaşam tarzını ve doğa sevgisini yansıtıyor. Evin atmosferi, Can Yücel'in şiirlerinde sıkça vurguladığı yalınlığı ve doğallığı hemen hissettiriyor. Can Yücel Evi, Datça’da edebiyat ve sanat tutkunlarının da ilk uğradığı yerlerden biri.

Evi gezerken Can Yücel'in hatırasını yaşatmak amacıyla düzenlenen kişisel eşyalar, fotoğraflar ve kitaplar aracılığıyla şairin yaşamına dair izler bulabilirsin. Evin bulunduğu bölge, doğal güzellikleri ve sakinliğiyle ziyaretçilerine huzurlu bir gezi deneyimi sunuyor. Can Yücel’in anısını yaşatan tarihî ev, hem edebiyat tutkunları hem de Datça'nın tarihî ve kültürel dokusunu keşfetmek isteyenler için eşsiz bir adres.

Konum Linki

9. Ilıca Gölü (Datça Göleti)Ilıca Gölü muhteşem doğa manzarası

Datça’nın en bilinen tabiat harikalarından biri olan Ilıca Gölü, yarımadanın benzersiz coğrafyası içinde saklı bir cennet. Doğal kaynaklarla beslenen Ilıca Gölü, hem yerel halk hem de turistler için popüler bir dinlenme alanı. Gölün çevresini saran yemyeşil doğal güzellikler, piknik ve kamp yapmak için harika bir ortam yaratırken göl aynı zamanda sağlık turizmi açısından da dikkat çekiyor. Mineralli göl suları, cilt ve romatizmal rahatsızlıklara iyi geldiği için şifa arayan binlerce insanı kendine çekiyor. Doğal sıcak su kaynakları ise özellikle soğuk aylarda şifalı sıcak sularda rahatlamak isteyenler için ideal. Bu gibi benzersiz özellikleriyle Ilıca Gölü, hem sağlık hem de doğa turizmi için uygun bir destinasyon olarak öne çıkıyor. 

Konum Linki

10. Palamutbükü

palamutbükü havadan koyun muhteşem manzarası

Datça’nın en gözde koylarından biri olan Palamutbükü, masmavi denizi ve huzurlu atmosferiyle eğlenceli bir tatil deneyimi sunuyor. Datça’nın batı ucunda yer alan Palamutbükü, Ege ile Akdeniz'in buluşma noktası. Berrak denizi, çakıl taşlı plajları ve çevresini saran yemyeşil oluşumlarıyla dikkat çeken Palamutbükü, özellikle su altı zenginlikleri ve temizliğiyle ünlü. Bölge Antik Knidos Uygarlığı’ndan günümüze kalan Knidos Antik Kenti ile tarih meraklıları için de önemli bir cazibe merkezi. Palamutbükü'nün berrak suları ile su altı zenginliği şnorkelli, tüplü ve tüpsüz dalışlar yapmak için ideal.

Konum Linki 

Giriş ücreti

  • Şezlong + güneş şemsiyesi 300 TL-700 TL arası

  • Otopark 150 TL

Açık olduğu saatler

  • 24 saat boyunca açık

Tesis olanakları

  • Duş

  • Tuvalet

  • Şemsiye

  • Büfe

  • Kafe 

  • Restoran

  • Şezlong

  • Otopark alanı

  • Soyunma kabini

 

11. Akvaryum Koyu

Datça Akvaryum Plajı görünümü

Datça’da denize girmek için gidebileceğin en güzel yerlerden biri Akvaryum Koyu. Adını balık sürülerini bile görebileceğin kristal berraklığında sularından alan plaj, berrak denizinin yanı sıra zengin su altı yaşamıyla da ünlü. Akvaryum Koyu özellikle şnorkelli, tüplü ve tüpsüz dalışlar yapmak isteyenler için benzersiz bir deneyim yaşatıyor. Plaj sakin ve huzurlu bir ortama sahipken konumu itibariyle rüzgarlardan korunuyor.

Çevresindeki doğal güzellikler ve masmavi deniziyle gün boyu dinlenme fırsatı bulabileceğin Akvaryum Koyu, ince kumları ve temiz sahiliyle çocuklu aileler için de uygun bir tatil yeri. Sakin deniziyle çocuklar için güvenli bir yüzme deneyimi sunan plaj, yetişkinler için ise çeşitli su sporları imkânı tanıyor. Plajın muhteşem manzarası eşliğinde sahil restoranlarında romantik bir akşam yemeği yiyebilir ve taze balıkların tadını çıkarabilirsin.

Konum Linki

Yazar Notu: Koya gelirken yiyecek ve içecek gibi temel ihtiyaçlarını mutlaka yanına almanı öneririz.

12. Hisarönü Koyu

hisarönü koyu havadan görünümü

Datça’nın girişinde uzanan Hisarönü Koyu, Muğla'nın eşsiz güzelliklerinden biri olarak ziyaretçilerini büyülüyor. Bu yemyeşil koy sakin atmosferi, doğal güzellikleri ve gelişmiş turizm olanaklarıyla öne çıkıyor. Ege Denizi'nin berrak sularına açılan Hisarönü Koyu, keyifli bir tatil arayanlar için güzel bir kaçış noktası. Çam ormanlarıyla çevrili olan Hisarönü, doğa ile iç içe vakit geçirmek, piknik ve kamp yapmak isteyenlere de muhteşem Ege manzaraları sunuyor.

Hisarönü Koyu, aynı zamanda su sporları ve yatçılık için popüler bir destinasyon. Rüzgar sörfü, kano ve yelken gibi su sporları için uygun koşullara sahip Hisarönü, macera arayanları da kendine çekiyor. Hisarönü Koyu’nun çevresinde yer alan her bütçeye uygun butik oteller, apartlar ve aile pansiyonlarında da ekonomik bir Datça tatili yapabilirsin.

Konum Linki 

Giriş ücreti

  • Şezlong + güneş şemsiyesi 200 TL-500 TL arası

Açık olduğu saatler

  • 24 saat boyunca açık

Tesis olanakları

  • Duş

  • Tuvalet

  • Şemsiye

  • Büfe

  • Kafe 

  • Restoran

  • Şezlong

  • Otopark alanı

  • Soyunma kabini

13. Karaincir Plajı

Karaincir plajı denizin kumsala vuran dalgaları görünümü

Datça’nın en güzel ve sevilen denize girme alanlarından olan Karaincir Plajı, Muğla'nın da en gözde plajlarından biri olarak öne çıkıyor. İnce kumları ve berrak deniziyle ünlü olan plaj, sığ ve dalgasız deniziyle özellikle aileler için ideal bir tatil noktası. Çevresindeki doğal güzellikler ve sakin atmosfer, Karaincir Plajı’nı özel kılıyor. Karaincir Plajı, yelkenden kanoya su sporları ve şnorkelli dalışlar için uygun koşullar sunuyor. Denizinin sığ olmasıyla acemi yüzücüler ve çocuklara güvenli bir ortam sağlayan plaj, hem dinlenmek hem de eğlenmek isteyenler için güzel bir seçenek.

Konum Linki 

Giriş ücreti

  • 2 şezlong + 1 güneş şemsiyesi 600 TL arası

Açık olduğu saatler

  • 24 saat boyunca açık

Tesis olanakları

  • Duş

  • Tuvalet

  • Şemsiye

  • Büfe

  • Kafe 

  • Restoran

  • Şezlong

  • Otopark alanı

  • Soyunma kabini

14. Çiftlik Koyu

çiftlik koyu plajı görünümü

Hem tekne  gezileri hem de doğa yürüyüşleriyle keşfedebileceğin Çiftlik Koyu, çevresindeki zengin biyolojik çeşitlilik ve doğal yaşamla özel yerlerden biri. Koyun etrafındaki yürüyüş parkurları, çarpıcı deniz manzaraları, doğa tutkunları için harika keşif fırsatları sunuyor. Şnorkelle yüzme ve dalış gibi aktivitelerle ise deniz altındaki renkli yaşamı keşfetmen mümkün. Ayrıca koyun sakin ve sığ suları, çocuklu aileler için güvenli bir yüzme deneyimi yaşatıyor. Yerel halkın misafirperverliği ve koyun samimi atmosferi, Datça’nın otantik havasını yaşamak isteyenleri çekiyor.

Konum Linki 

Giriş ücreti

  • Giriş ücretsiz

  • Şezlong ve güneş şemsiyesi 200 TL-300 TL arası (600 TL ödeme karşılığında ücretsiz).

Açık olduğu saatler

  • 24 saat boyunca açık

Tesis olanakları

  • Duş

  • Tuvalet

  • Şemsiye

  • Büfe

  • Kafe 

  • Restoran

  • Şezlong

  • Otopark alanı

  • Soyunma kabini

15. Hayıtbükü

Hayıtbükü plajı denizden kumsal manzarası

Datça’nın görülmeye değer cennetlerinden biri olan Hayıtbükü, doğal güzellikleri ve huzur dolu atmosferiyle öne çıkıyor. Hayıtbükü, kalabalıktan uzak huzurlu bir tatil arayanlar için de mükemmel bir seçenek. Küçük ve sakin bir koy olan Hayıtbükü, berrak denizi ve çevresini süsleyen yemyeşil güzelliklerle hem denizin hem de doğanın tadını çıkarmak isteyenler için uygun. Hayıtbükü'nün plajı ise ince kumları ve temiz deniziyle ünlü. Deniz, sığ ve durgun olduğu için çocuklu aileler için de güvenli bir yüzme deneyimi sunuyor. 

Çevresi zeytin ve badem ağaçlarıyla kaplı olan Hayıtbükü'nde doğal güzellikler arasında yürüyüş yaparak Datça’nın keyfini çıkarabilirsin. Plajında şezlong ve güneş şemsiyelerinden kafeler, restoranlar ile çeşitli su sporu olanaklarını bir arada bulabileceğin Hayıtbükü'nde küçük pansiyonlardan butik otellere kadar her bütçeye uygun konaklama seçeneği bulunur.

Konum Linki 

Giriş ücreti

  • Giriş ücretsiz

  • 2 şezlong ve 1 güneş şemsiyesi 400 TL

Açık olduğu saatler

  • 24 saat boyunca açık

Tesis olanakları

  • Duş

  • Tuvalet

  • Şemsiye

  • Büfe

  • Kafe 

  • Restoran

  • Şezlong

  • Otopark alanı

  • Soyunma kabini

16. Ovabükü

Ovabükü havadan görünümü

Datça'nın huzur dolu köşelerinden biri olan Ovabükü, Datça’nın huzurlu köyü Mesudiye’de yer alıyor. El değmemiş doğal güzellikleri ve sakin atmosferiyle ilgi gören Ovabükü, Ege'nin temiz ve berrak sularıyla gözlerden uzakta doyasıya yüzmek için harika bir seçenek. İnce kum ve çakıl karışımı bir sahile sahip olan Ovabükü, sığ ve dalgasız deniziyle çocuklu ailelerin de tercih edebileceği bir yer. Zeytin ve çam ağaçlarıyla çevrili olan Ovabükü, doğayla iç içe tatil yapmak isteyenlere de uygun.

Konum Linki 

Giriş ücreti

  • Giriş ücretsiz

  • 2 şezlong ve 1 güneş şemsiyesi 300 TL-500 TL

Açık olduğu saatler

  • 24 saat boyunca açık

Tesis olanakları

  • Duş

  • Tuvalet

  • Şemsiye

  • Büfe

  • Kafe 

  • Restoran

  • Şezlong

  • Otopark alanı

  • Soyunma kabini

17. Kargı Koyu

Kargı Koyu  görünümü

Datça'nın yaklaşık 3 kilometre uzaklıkta yer alan büyüleyici Kargı Koyu, tekne ve yatların en sevdiği mola noktalarından biri. Önü Ege Denizi'nin berrak suları arkası ise çam ve zeytin ağaçlarıyla çevrili olan Kargı Koyu, ince kumlu ve sığ plajıyla çocuklu aileler için de uygun. Çam ağaçları altında piknik ve kamp yapabileceğin koyda gözlerden uzakta kendini masmavi sulara bırakarak doyasıya yüzebilirsin. Berrak suyu sayesinde su altı dünyasını keşfetmek isteyenlerin tüplü ve tüpsüz dalışlar yapmak içinde çok ziyaret ettiği Kargı Koyu’nun güzelliklerini doğa yürüyüşleriyle de keşfedebilirsin.

Konum Linki 

Giriş ücreti

  • Otopark 100 TL

  • 2 şezlong ve 1 güneş şemsiyesi 500 TL-700 TL

Açık olduğu saatler

  • 24 saat boyunca açık

Tesis olanakları

  • Duş

  • Tuvalet

  • Şemsiye

  • Büfe

  • Kafe 

  • Restoran

  • Şezlong

  • Otopark alanı

  • Soyunma kabini

18. Çubucak Tabiat Parkı

çubucak tabiat parkı görünümü

Datça’nın en önemli tabiat cennetlerinden biri olan Çubucak Tabiat Parkı, deniz ve doğa tutkunlarına huzur dolu bir kaçamak sunuyor. Hem çadır kampı hem de günübirlik ziyaret için ideal olan tabiat parkı, karşısındaki yemyeşil ormanlık alanlarıyla ziyaretçilerini büyülüyor. Park, çam ağaçlarının arasında, kuş sesleri eşliğinde huzurlu vakit geçirmek isteyenler için mükemmel bir seçenek. Çubucak Tabiat Parkı’nın çadır ve karavan kampçılığı için özel olarak düzenlenmiş alanları ise kampseverlere konforlu bir doğa tatili deneyimi yaşatıyor.

Konum Linki 

Giriş ücreti

  • Kişi başı giriş ücreti 40 TL

  • Motosiklet ile giriş 80 TL 

  • Otomobil ile giriş 120 TL

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 08.00-24.00 saatleri arasında açık

Tesis olanakları

  • Kamp alanı

  • Elektrik

  • Ortak kullanım mutfak

  • Temiz su

  • Tuvalet

  • Büfe

  • Kır restoranı

  • Otopark alanı

Yazar Notu: Özellikle yaz aylarında kamp alanlarında yoğunluk yaşanabiliyor. Bu nedenle önceden rezervasyon yaptırmanı öneririz.

19. Knidos Antik Kenti

Knidos Antik Kenti görünümü

Datça’nın en uç noktasında yer alan Knidos Antik Kenti, tarihî zenginliği ile ziyaretçilerini etkiliyor.  Karia Yolu’nun önemli duraklarından biri olan Knidos Antik Kenti, Datça Yarımadası'nın batı ucunda, Ege ve Akdeniz'in buluşma noktasında gizleniyor. Antik Çağ’da önemli bir ticaret ve kültür merkezi olan Knidos, mimarisi ve tarihî kalıntılarıyla günümüzde de çok ilgi görüyor. MÖ 4. yüzyılda Dorlar tarafından kurulan Knidos, Antik Dönem’de bilim ve sanat merkezi olarak karşımıza çıkıyor.

Yaklaşık 5.000 kişilik kapasiteye sahip antik tiyatro ise büyüleyici deniz manzaralarıyla ilk uğraman gereken yerlerden. Afrodit Tapınağı ve Apollon Tapınağı gibi önemli yapıları yakından görebileceğin Knidos’un merkezindeki Agora da tarihî yapılarıyla dikkat çekiyor. Knidos Antik Kenti’nin her köşesi, etkileyici deniz manzaraları ve doğal güzelliklerle çevrili. Antik kalıntılar arasında gezerek geçmişe yolculuk yapabilir, hem tarihî hazinelerin hem de doğal güzelliklerin harika fotoğraflarını çekebilirsin.

Konum Linki 

Giriş ücreti

  • MüzeKart ile ücretsiz

  • Yabancılar için giriş 5 Euro

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 09.00-17.30 saatleri arasında açık

İpucu: Bu rota için araç kiralamak iyi bir fikir! Ekonomik, lüks, aile boyu araçları günlük, haftalık, aylık veya uzun dönem kiralayabilirsin. ENUYGUN’un avantajlı araç kiralama seçenekleri için tıkla!

20. Kumluk Plajı

Kumluk Plajı denizden manzarası

Datça'nın merkezi yer alan Kumluk Plajı, sakin atmosferi ve doğal güzellikleriyle öne çıkıyor. Plaj hem Datça’ya yakın güzel konumu hem de ince kumlu sahili ile özellikle aileler tarafından çok seviliyor. Geniş bir sahil şeridine sahip Kumluk Plajı’nın denizi ise genellikle sakin ve berrak. Kano, deniz bisikleti, uçurtma sörfü gibi su sporları yaparak da Kumluk Plajı’nın tadını çıkarabilirsin. Plaj çevresinde her bütçeye uygun birçok otel ve pansiyon yer alırken sahil boyunca hizmet veren balık restoranları ve kafelerde taze deniz ürünlerinden Ege mutfağının sevilen lezzetlerine kadar seçeneklerle keyifli bir akşam geçirebilirsin.

Konum Linki 

Giriş ücreti

  • Giriş ücreti 200 TL

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 09.00-24.00 saatleri arasında açık

Tesis olanakları

  • Duş

  • Tuvalet

  • Şemsiye

  • Büfe

  • Kafe 

  • Restoran

  • Şezlong

  • Otopark alanı

  • Soyunma kabini

21. Kızılbük

Kızılbük (Gabaklar), Mesudiye, Datça'dan manzara

Datça'nın doğal güzellikleriyle ünlü köşelerinden biri olan Kızılbük, huzur dolu atmosferiyle keşfedilmeye değer yerler arasında. Kızılbük, Ege Denizi'nin berrak suları ve yemyeşil çam ormanlarıyla huzurlu bir gün yaşama fırsatı sunuyor. Kum ve çakıl karışımı bir sahile sahip olan plajın çevresi çam ağaçlarıyla çevrili. Kızılbük, piknik ve kamp yapmak için de çok ziyaret ediliyor.

Kızılbük’te genellikle küçük oteller, apartlar ve pansiyonlar hizmet veriyor. Bu tesislerde deniz manzaraları eşliğinde doğayla iç içe dinlendirici bir tatil yapabilirsin. Kızılbük sahili boyunca sıralanan restoranlarda ise taze deniz ürünleri ve yerel Datça lezzetlerinin tadını çıkarabilirsin. 

Konum Linki 

Giriş ücreti

  • 400 TL harcama limiti ile şezlong ve güneş şemsiyesi ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 24 saat açık

Tesis olanakları

  • Duş

  • Tuvalet

  • Şemsiye

  • Büfe

  • Kafe 

  • Restoran

  • Şezlong

  • Otopark alanı

  • Soyunma kabini

22. Kurubük

Kurubük koyu havadan görünümü

Kurubük, eşsiz güzellikleriyle doğa tutkunları için adeta saklı bir cennet. Turkuaz renkli denizi, masmavi gökyüzü ve çevresindeki yemyeşil doğasıyla görülmeye değer güzellikteki Kurubük, henüz büyük turizm tesislerinin inşa edilmediği için doğal güzelliğini koruyan bir koy. Kristal gibi berrak sularıyla yüzme ve şnorkelle dalma için tercih edilen Kurubük’te ana koyun çevresinde daha küçük ve tenha koylarda da huzurlu bir şekilde güneşlenerek denizin tadını çıkarabilirsin. Kendi çadırınla veya karavanınla gelerek doğanın içinde kamp yapabilir, dinlendirici günler geçirebilirsin. Kurubük Koyu, büyük şehirlerin gürültüsünden ve kalabalığından uzaklaşmak isteyenler için güzel bir seçenek. 

Konum Linki 

Yazar Notu: Turistik tesisler ve işletmelerin olmadığı koya gelirken yanına yiyecek, içecek, güneş şemsiyesi gibi ihtiyacın olacak şeyleri almanı öneririz.

23. Taşlık Plajı

Taşlık Plajı görünümü

Taşlık Plajı, cam berraklığındaki denizi ve çevresindeki doğal güzellikleriyle dikkat çekiyor. İsmini kıyısında bulunan küçük çakıl taşlarından alan plaj, yoğun yaz günlerinde bile genellikle sakin bir atmosfere sahip. Datça merkezine yakın konumu sayesinde ulaşımı oldukça kolay olan plaj, hem yerel halk hem de turistler tarafından sıklıkla tercih ediliyor.

Taşlık Plajı, yüzme ve güneşlenme dışında çeşitli aktiviteler için de uygun. Deniz sporlarına meraklı olanlar yelkenden kanoya birçok su sporu yaparak plajda güzel zaman geçirebilir. Sığ ve dalgasız yapısı sayesinde çocuklu aileler için de güvenli bir seçenek. 

Konum Linki 

Giriş ücreti

  • Giriş ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 24 saat açık

Tesis olanakları

  • Duş

  • Tuvalet

  • Şemsiye

  • Büfe

  • Kafe 

  • Restoran

  • Şezlong

  • Otopark alanı

  • Soyunma kabini

24. Apollon Kutsal Alanı

Apollon Kutsal Alanı görünümü

Datça’da geçmişin gizemli mirası olan Apollon Kutsal Alanı, tarih ve doğanın iç içe geçtiği önemli bir arkeolojik alan. Yunan tanrılarından Apollon'a adanan kutsal alan, günümüzde de ziyaretçilerine geçmişin izlerini sürme fırsatı veriyor. Apollon Kutsal Alanı, Ege Denizi kıyısında, Emecik Köyü yakınlarında gizleniyor. Kazılarda elde edilen bulgulara göre kutsal alanın MÖ 8. yüzyıla kadar uzanan köklü bir geçmişi olduğu düşünülüyor. Antik çağlarda önemli bir merkez olan alan dini ritüellerin gerçekleştirildiği, ticaretin yapıldığı ve insanların bir araya geldiği canlı bir yer olarak karşımıza çıkıyor.

Apollon, Yunan mitolojisinde sanat, şifa, kehanet ve müzik tanrısı olarak biliniyor. Bu nedenle kutsal alanda tapınaklar, sunaklar ve diğer dini yapıların yanı sıra tiyatro gibi kültürel etkinliklerin gerçekleştirildiği alanları da görebilirsin. Apollon'a adanan tapınakların kalıntıları, burada yapılan ayinler ve törenlerin yanı sıra dönemin dini inançları hakkında önemli bilgiler veriyor. 

Konum Linki

Yazar Notu: Apollon Kutsal Alanı, Ege Denizi'nin muhteşem manzarasına hakim bir konumda, bu nedenle özellikle gün batımı saatlerinde burada muhteşem deniz manzaraları izleyebilirsin.

25. Kızlan Köyü

kızlan köyü görünümü

Datça’da doğallığı ve tarihi dokusuyla dikkat çeken Kızlan Köyü, özellikle yel değirmenleriyle ünlü. Bu otantik değirmenler, Datça’nın simgesi haline gelmiş durumda. Kızlan Köyü, geleneksel taş evleri ve dar sokaklarıyla da ziyaretçilerine geçmişe bir yolculuk yapma fırsatı veriyor. Köyün sakin atmosferi ise doğayla baş başa kalmak isteyenler için ideal bir ortam sağlıyor. Kızlan Köyü’nün çevresi zeytinlikler ve badem ağaçlarıyla çevrili. Yerel halkın ürettiği zeytinyağı ve bademler, köyü gezenlerin mutlaka aldığı yerel ürünler arasında. Köydeki pazarlar da taze ve organik ürünler arayanlar için harika yerler. 

Kızlan Köyü, Datça'nın kültürel mirasına da önemli katkılarda bulunuyor. Köy halkı, geleneklerini ve göreneklerini günümüzde de yaşatmaya özen gösteriyor. Köyde düzenlenen festivaller ile etkinlikler, yöresel müzik ve danslarla hem yerel halkı hem de turistleri bir araya getirerek köyün sosyal dokusunu güçlendiriyor. Kızlan Köyü, hem doğal güzellikleri hem de kültürel değerleriyle Datça'nın keşfedilmeye değer köşeleri arasında.

Konum Linki

26. Deveboynu Feneri

deveboynu feneri havadan görünümü

Datça’nın en uç noktasında yer alan Deveboynu Feneri, denizcilere rehberlik eden etkileyici bir yapı. Bu tarihi fener, Ege ve Akdeniz'in kesişim noktasında yükseliyor ve bölgenin stratejik konumunu ortaya çıkarıyor. Denize hakim yüksek bir tepeye inşa edilmiş olan fener, özellikle gün batımında muhteşem manzaralarıyla fotoğrafçıları kendine çekiyor.

Deveboynu Feneri’nin çevresi de doğal güzelliklerle çevrili. Doğa yürüyüşleri için ideal bir ortama sahip. Fener yolunda yapılan yürüyüşler sırasında sana zeytin ağaçları ve maki bitki örtüsü eşlik edecek. Ayrıca bu bölgede kuş gözlemi yaparak onlarca çeşit nadir kuşu da yakından görmek mümkün. Deveboynu Feneri, hem doğa tutkunları hem de fotoğrafçılar için keşfedilmesi gereken özel bir yer.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Giriş ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 09.00-20.00 saatleri arasında açık

27. Akçabük 

Akçabük koyu plajda denizin tadını çıkaran insanlar

Datça ‘da el değmemiş doğal güzellikleriyle dikkat çeken sakin koylardan biri olan Akçabük, eşsiz turkuaz deniziyle görülmeye değer yerlerden. Yemyeşil doğasıyla ziyaretçilerine huzur dolu bir ortam sunan Akçabük, kalabalıktan uzakta yüzüp güneşlenmek isteyenler için harika bir kaçış noktası. Doğal yapısını günümüze kadar korumayı başaran Akçabük, deniz sporları ve yüzme için de mükemmel bir ortama sahip. Yelken, kano ve deniz paraşütü gibi su sporlarıyla güzel zaman geçirebileceğin koyda kamp ve piknik de yapabilirsin.

Konum Linki 

Giriş ücreti

  • Giriş ücretsiz

  • Şezlong ve güneş şemsiyeleri 250 TL-500 TL arası

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 24 saat açık

Tesis olanakları

  • Duş

  • Tuvalet

  • Şemsiye

  • Büfe

  • Kafe 

  • Restoran

  • Şezlong

  • Otopark alanı

  • Soyunma kabini

28. Gereme Koyu

Gereme Koyu görünümü

Gereme Koyu, Datça’nın göz alıcı doğal güzelliklerinden biri. Berrak ve turkuaz renkli denizi, çevresindeki yemyeşil doğayla birleşen koy, huzurlu bir atmosfere sahip. Koyun sakin ve bakir yapısı, kalabalıktan uzaklaşmak isteyen tatilcileri kendine çekiyor. Doğal yapısını büyük ölçüde korumayı başaran Gereme, doğa tutkunları için de keşfedilmeyi bekleyen bir cennet.

Gereme Koyu, masmavi sularda doyasıya yüzmek ve su sporları yaparak eğlenmek için harika bir adres. Koyun sakin sularında yüzmenin keyfini çıkarırken çevredeki yürüyüş yolları ile doğal seyir alanlarından da kartpostal güzelliğinde doğa manzaraları izleyebilirsin. Piknik ve kamp yapmak için uygun alanları olan Gereme Koyu, sessiz bir deniz günü geçirmek isteyenlerin tercih ettiği yerler arasında.

Konum Linki 

Giriş ücreti

  • Giriş ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 24 saat açık

Yazar Notu: Turistik işletmelerin olmadığı koya gelirken yiyecek ve içecek gibi temel ihtiyaçlarını mutlaka yanına almalısın.

İpucu: Havalimanından otele ya da şehir merkezinden otele gitmek için ENUYGUN'un konforlu transfer seçeneğini tercih edebilirsin.

29. Körmen Limanı (Karios Marina)

Körmen Limanı (Karios Marina) denizden doğa manzarası

Ege Denizi'nin önemli doğal limanlarından biri olan Körmen Limanı, Datça’nın keşfedilmeye değer köşelerinden biri. Hem ticari hem de turistik açıdan büyük bir öneme sahip olan liman, stratejik konumu sayesinde Bodrum ve diğer yakın adalara ulaşım açısından kilit bir rol oynuyor. Yıl boyunca çeşitli boyutlardaki teknelere ev sahipliği yapan Körmen Limanı, bölgeye ekonomik ve sosyal katkı sağlıyor.

Körmen Limanı, Datça’nın zengin bitki çeşitliliğini yakından gözlemleme fırsatı sunduğu için doğa tutkunları için güzel bir adres. Ayrıca limanın çevresinde yer alan plajlar ve yürüyüş yolları da hem masmavi denizin hem de doğanın tadını çıkarmak isteyenler için sıklıkla tercih ediliyor.

Konum Linki

30. Değirmenbükü

Değirmenbükü görünümü

Datça, deniz ve doğa sevenler için adeta bir cennet. Turkuaz renkli deniz ve yemyeşil doğasıyla dikkat çeken koyda büyük bir tesis olmadığı için bölge güzelliğini korumaya devam ediyor. Cam gibi berrak denizi yüzme ve şnorkelle dalışlar için ideal olan koy içinde birçok küçük gizli koy bulunduruyor. Çam ormanları arasında kamp ve piknik yapmak isteyenler için güzel bir seçenek olan Değirmenbükü, yaz aylarının turist kalabalığından uzakta yılın bütün yorgunluğunu atmak isteyenlerin ilk uğraması gereken yerlerden.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Giriş ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 24 saat açık

31. Gebekum Tabiat Parkı

gebekum tabiat parkı görünümü

Datça’nın başka bir önemli doğa cenneti olan Gebekum Tabiat Parkı, zengin biyolojik çeşitlilik ve benzersiz kumsallarıyla dikkat çekiyor. Parkın ismini aldığı Gebekum kumulları, rüzgarın ve denizin oluşturduğu güzelliklerden oluşuyor. Bu alanda, birçok endemik bitki türü ve kuş türü yaşıyor, bu da tabiat parkını doğa sevenler için popüler hale getiriyor.

Gebekum Tabiat Parkı’nınn yürüyüş yolları ve gözlem kulelerinde yılın her mevsimi doğanın bütün tonlarına şahit olabilirsin. Özellikle kuş gözlemciliği için çok ziyaret edilen parkın deniz kaplumbağalarının üreme alanı olarak korunan kumsallarında da benzersiz manzaralar izleyebilirsin. Gebekum Tabiat Parkı, sadece doğal güzellikleriyle değil aynı zamanda sakin ve huzurlu atmosferiyle de dikkat çekiyor. Burada düzenlenen doğa yürüyüşleri ve fotoğrafçılık turları, muhteşem bir doğa deneyimi yaşatıyor. 

Konum Linki 

Giriş ücreti

  • Kişi başı 35 TL 

  • Bisiklet 35 TL

  • Motorsiklet ve ATV 70 TL

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 24 saat açık

Tesis olanakları

  • Kamp alanı

  • Tuvalet

  • Büfe

  • Kır bahçesi Restoran

  • Piknik alanları

  • Otopark alanı

Yazar Notu: Tabiat parkında ateş yakmanın yasak olduğunu unutma.

32. Mersincik Adası

Mersincik adası Sahil manzaralı havadan görünümü

Datça’nın tekne gezilerinin değişmez adreslerinden biri huzur dolu Mersincik Adası. Eşsiz doğal güzellikleri ve sakin atmosferiyle dikkat çeken ada, tatilcilere dinlendirici bir gün yaşatıyor. Maviyle yeşilin buluştuğu Mersincik Adası hem doğa hem de deniz tutkunlarının keşfetmesi gereken Datça’nın özel köşelerinden biri. Adanın en dikkat çekici özelliği olan berrak ve temiz denizinde tüplü, tüpsüz ve şnorkelli dalışlar yaparak büyüleyici su altı fotoğrafları çekebilirsin. 

Konum Linki

 

33. Murdala Koyu

murdala koyu görünümü

Datça’nın gizli cennetlerinden biri olan Murdala Koyu, el değmemiş doğal güzellikleriyle ilgi görüyor. Hem güzelliği hem de huzurlu atmosferiyle dikkat çeken koya ulaşım biraz zahmetli olsa da, bu durum bölgenin doğal yapısının korunmasını sağlamış. Murdala Koyu’nun en güzel tarafı ise kristal berraklığındaki denizi. Tüplü ve şnorkelli dalışlar yapmak için mükemmel fırsatlar sunan koy, su altı dünyasının zenginliklerini gözler önüne seriyor. Ayrıca Murdala Koyu’nun çevresinde düzenlenen yürüyüşler ve doğa gezileri de Datça’nın güzelliğini yakından görme şansı veriyor. 

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Giriş ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 24 saat açık

Yazar Notu: Turistik tesislerin hizmet vermediği koya gelirken yiyecek ve içecek gibi temel ihtiyaçlarını almalısın.

34. Domuz Çukuru Koyu (Domuzbükü)

Domuz Çukuru Koyu (Domuzbükü) denizden arka doğa manzarası

Halk arasında Domuzbükü olarak da bilinen Domuz Çukuru Koyu, Datça’nın gözlerden uzak koylarından biri. Doğal güzellikleri ve huzurlu atmosferiyle bilinen koy, kristal berraklığındaki denizi sayesinde yüzmek ve şnorkelle dalışlar yapmak için sık sık tercih ediliyor. Deniz canlıları açısından çok zengin olan koyun çevresindeki ormanlık alanlar da doğa yürüyüşleri yapmak isteyenler için farklı rotalara sahip. Domuz Çukuru Koyu, tekne gezilerinin yanında kampçılar için de popüler bir yer. 

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Giriş ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 24 saat açık

Yazar Notu: Turistik tesislerin olmadığı koya gelirken yiyecek ve içecek gibi temel ihtiyaçlarını almalısın.

35. Gabaklar Plajı

Gabaklar koyu Plajı havadan görünümü

Datça'nın huzurlu ortamını deneyimlemek ve masmavi sularında yüzmek için Gabaklar Plajı’na da uğrayabilirsin. Hayıtbükü ile Akvaryum Koyu arasında gizlenen küçük plaj, Datça merkezine sadece 20 kilometre uzaklıkta. Sakin atmosferini yıl boyu korumayı başaran Gabaklar Plajı, çevresini süsleyen doğal güzellikleriyle dikkat çekiyor. İnce kumlu sahile ve sığ denize sahip Gabaklar Plajı’nda zeytin ağaçları altında piknik yaparak yılın bütün yorgunluğunu atabilirsin. Plajın çevresinde çarpıcı gün batımı manzaraları eşliğinde dinlendirici yürüyüşler yapabilir, denizin ve doğanın tadını çıkarabilirsin. Gabaklar Plajı’nın çevresindeki küçük kafeler ve restoranlarda ise Ege mutfağının lezzetli örneklerini tadarak günü yorgunluğunu atabilirsin.

Konum Linki 

Giriş ücreti

  • Otopark, duş, soyunma kabinleri, şezlonglar ve plajı ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 24 saat açık

Tesis olanakları

  • Duş

  • Tuvalet

  • Şemsiye

  • Büfe

  • Restoran

  • Şezlong

  • Otopark alanı

  • Soyunma kabini

36. Kovanlık Plajı ve Tabiat Parkı

Kovanlık Plajı ve Tabiat Parkı

Datça'nın en ilgi çeken doğal güzelliklerinden biri olan Kovanlık Plajı ve Tabiat Parkı, hem piknik hem de kamp yapmak için çok ziyaret ediliyor. Kovanlık Plajı, berrak suları ve ince kumlarıyla deniz keyfi yapmak isteyenler için mükemmel bir ortam sunuyor. Plajın sakin yapısı ve sessiz ortamı, serinlemek ve dinlenmek isteyenler için ideal. 

Kovanlık  Tabiat Parkı ise zengin bitki örtüsü ve biyolojik çeşitlilikle doğa tutkunlarına keşfedilmeye değer manzaralar sunuyor. Çam ağaçları ve maki bitki örtüsüyle kaplı olan tabiat parkı, yürüyüş ve doğa gözlemi için çok ziyaret ediliyor. Parkta farklı bitki ve hayvan türlerini gözlemleyebilir, yılın her mevsimi muhteşem fotoğraflar çekebilirsin. Kovanlık Plajı ve Tabiat Parkı, aileler veya arkadaş grupları için konforlu piknik alanları da sağlıyor.

Konum Linki 

Giriş ücreti

  • Yaya girişi 35 TL

  • Bisiklet: 35 TL

  • Motorsiklet ve ATV 70 TL

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 24 saat açık

Tesis olanakları

  • Piknik alanları

  • Büfe

  • Kır bahçesi

  • Otopark alanı

37. Karia Yolu

Karia Yol

Türkiye'nin en ünlü yürüyüş rotalarından biri olan Karia Yolu, Datça Yarımadası boyunca uzanıyor ve her köşesinde muhteşem manzaralar sunuyor. Doğal güzellikleri ve tarihi zenginlikleriyle dikkat çeken Karia Yolu, hem doğa hem de tarih tutkunlarının mutlaka keşfetmesi gereken bir rota. Karia Yolu, Muğla ve Aydın illerini kapsayan geniş bir bölgeden geçiyor. Datça ise bu rotanın en güzel duraklarından biri ve yürüyüş rotası, Antik Karya Medeniyeti’nin izlerini takip ederek yaklaşık 820 kilometre boyunca ilerliyor.

Zeytinlikler, çam ormanları, dağlar ve eşsiz deniz manzaraları boyunca yürüyüş yaparak Datça’nınzengin bitki örtüsü, çeşitli kuş türleri ve yöresel yaşam tarzını keşfe çıkabilirsin. Karia Yolu boyunca birçok antik kalıntı ve yapılar var. Özellikle Knidos Antik Kenti, bölgenin en önemli tarihi hazinelerinden biri olarak binlerce insanı kendine çekiyor. Karia Yolu, Karya Medeniyeti’nin kültürel mirasını ayırmak için de harika bir fırsat sunuyor. 

Konum Linki

Yazar Notu: Hem kısa yürüyüşler hem de uzun trekking turları için uygun olan Karia Yolu’nda doğayla baş başa kalmak isteyenler için donanımlı kamp alanları da var.

38. Hastanealtı Plajı

Datça merkezinden kısa bir yürüyüşle ulaşabileceğin Hastanealtı Plajı, hem yerel halkın hem de turistlerin sevdiği tatil noktalarından biri. Plaj, ince kumları ve temiz deniziyle özellikle aileler için güzel bir ortama sahip. Sığ ve sakin denizi son derece güvenli olan Hastanealtı Plajı’nda Datça'nın benzersiz manzaraları eşliğinde denizin tadını çıkarabilirsin. Hastanealtı Plajı, sunduğu olanaklar açısından da oldukça zengin. Plaj çevresindeki kafeler ve restoranlarda deniz manzaraları eşliğinde yerel Datça lezzetleri tadabilirsin.

Konum Linki 

Giriş ücreti

  • Giriş ücretsiz

  • Belediyeye ait ücretsiz güneş şemsiyeleri var

Açık olduğu saatler

  • 24 saat boyunca açık

Tesis olanakları

  • Duş

  • Tuvalet

  • Şemsiye

  • Büfe

  • Kafe 

  • Restoran

  • Şezlong

  • Otopark alanı

  • Soyunma kabini

39. Evliya Çelebi Camii

Datça’nın en çok ziyaret edilen tarihi yapılarından biri Evliya Çelebi Camii. Adının ünlü Osmanlı seyyahı Evliya Çelebi'den alan camii, bölgenin kültürel mirasının önemli bir parçası. Cami, geleneksel Osmanlı mimarisinin zarif örneklerinden biri olarak dikkat çekiyor ve huzurlu bir ibadet ortamı sağlıyor. Mimari detaylar ve tarihî dokusuyla Evliya Çelebi Camii, hem yerli halk hem de turistler için popüler bir ziyaret noktası.

Caminin inşa tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte, Osmanlı Dönemi’nden günümüze kaldığı tahmin ediliyor. Caminin iç mekanı ahşap işçiliği ve süslemeleriyle dikkat çekerken, dış cephede ise etkileyici taş işçilikleri göze çarpıyor. Caminin minaresi ise klasik Osmanlı usulü inşa edilmiş ve Datça manzarasına hakim. Bu estetik unsurlar, caminin hem ibadethane olarak hem de mimari bir eser olarak değerini artırıyor. Evliya Çelebi Camii, sadece bir ibadet yeri olmanın ötesinde sosyal ve kültürel etkinliklere de ev sahipliği yapıyor. Ramazan aylarında düzenlenen iftarlar, mevlütler ve diğer dini etkinlikler, Datça’nın sosyal yaşamında önemli bir rol oynuyor. 

Konum Linki

40. Eski Datça Kalesi

Datça’da gezebileceğin en önemli tarihî yapılardan biri de Eski Datça Kalesi. Kale, bölgenin zengin geçmişine tanıklık eden önemli bir savunma yapısı olarak inşa edilmiş. Stratejik konumu sayesinde hem karadan hem de denizden gelen tehditlere karşı koruma sağlayan Eski Datça Kalesi kalın surları, tarihî atmosferi ve çarpıcı manzaralarıyla etkileyici bir deneyim yaşatıyor.

Eski Datça Kalesi’nin inşa tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte Bizans ve Osmanlı dönemlerinde kullanıldığı biliniyor. Yapının mimari unsurları, dönemin askeri yaşamına dair önemli ipuçları veriyor. Kalede kullanılan taş işçiliği ve surlar dönemin savunma anlayışını yansıtıyor. Zaman zaman çeşitli restorasyonlar yaşayan kale hâlâ ayakta kalan bölümleriyle tarih meraklılarını kendine çekiyor. Eski Datça Kalesi, tarihî öneminin yanında bölgenin kültürel yapısında da önemli bir yer tutuyor. 

Konum Linki

41. Hızırşah Köyü

Datça’nın tarihî ve kültürel zenginliklerini en güzel görebileceğin yerlerden biri de Hızırşah Köyü. Huzurlu atmosferi, doğal güzellikleri ve geleneksel mimarisiyle dikkat çeken köy, Datça ruhunu tam anlamıyla yaşayabileceğin yerler arasında. Hızırşah Köyü, begonvillerle dolu taş evleri ve dar sokaklarıyla sana adeta bir zaman yolculuğu yaşatacak. Köyün en önemli tarihî yapılarından biri olan Hızırşah Camii, Menteşe Beyliği Dönemi’nden kalma ve bölge tarihine ışık tutuyor. Caminin taş işçiliği ve mimari ayrıntıları da görülmeye değer güzellikte. 

Hızırşah Köyü’nde bulunan geleneksel zeytinyağı atölyelerine uğrayarak zeytinyağı üretim süreçlerini yakından izleyebilir ve organik zeytinyağları satın alabilirsin. Hızırşah Köyü, doğal güzellikleriyle de öne çıkıyor. Köyün çevredeki zeytinlikler ile çam ormanları, doğa yürüyüşleri ve bisiklet turları için harika rotalara sahip. Köyde yerel olarak düzenlenen festivaller ve etkinlikler ise köy halkı ve turistleri bir araya getirerek bölgenin kültürel hayatını canlandırıyor. 

Konum Linki

42. Hurmalıbük

Datça’nın saklı cennetlerinden bir diğeri de Hurmalıbük. Koy, adını aldığı hurma ağaçlarıyla ve çarpıcı doğal güzellikleriyle biliniyor. Sessiz ve huzurlu bir ortam sunan Hurmalıbük, kalabalıktan uzaklaşmak isteyenler ve aileler için güzel bir seçenek. Koyun berrak temiz denizi, doyasıya yüzmenin yanı sıra şnorkelle dalışlar yaparak balık sürülerini görmek için de ideal. Su altı zenginlikleri, tüplü ve tüpsüz dalış meraklılarını da Hurmalıbük’e çekiyor. Kıyı boyunca uzanan yürüyüş yolları ise doğa seyir alanlarıyla yeşil ve mavinin birleştiği muhteşem manzaralar sunuyor. Hurmalıbük, kamp yapmak isteyenler için de Datça’daki popüler adreslerden biri.

Konum Linki

43. Bağlarözü Sahili

Datça’nın doğal güzelliklerinden bir diğeri olan Bağlarözü Sahili, çam ormanlarıyla masmavi Ege Denizi'nin berrak sularının birleştiği özel noktalardan biri. Doğallığını günümüze kadar koruyan sahilin çevresi de geleneksel mimariye sadık kalan evlerle süslü. Çevresinde yer alan zeytin ağaçları ve maki bitki örtüsüyle yemyeşil manzaralara sahip Bağlarözü Sahili, dinlendirici bir deniz ve doğa günü yaşamak isteyenleri kendine çekiyor. Bağlarözü, özellikle doğa yürüyüşleri ve kampçılık gibi açık hava etkinlikleri için popüler bir adres. 

Bağlarözü Sahili’nin etrafında bulunan patikalar, yürüyüşçülere deniz manzaraları eşliğinde temiz havada spor yapma olanağı sağlıyor. Deniz sporları meraklıları için de uygun olan sahil, sakin ve güvenli sularıyla ise çocuklu ailelere hitap ediyor. Bağlarözü Sahili’nin çevresindeki küçük kasabalara uğrayarak taze deniz ürünleri ve zeytinyağlı mezelerle Ege mutfağının en güzel örneklerini tatmayı unutma.

Konum Linki 

Giriş ücreti

  • Giriş ücretsiz

  • Şezlong ve güneş şemsiyeleri 150 TL-300 TL arası

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 24 saat açık

Tesis olanakları

  • Duş

  • Tuvalet

  • Şemsiye

  • Büfe

  • Kafe 

  • Restoran

  • Şezlong

  • Otopark alanı

  • Soyunma kabini

44. Sarıliman Adası 

Sarıliman Adası, Datça’nın saklı hazinelerinden biri olarak keşfedilmeye değer. Ege Denizi'nin huzurlu sularında uzanan küçük ada, doğal güzellikleriyle tekne gezilerinin sevilen mola noktalarından biri. Adayı saran kristal berraklığında deniz, tüplü ve tüpsüz dalışlar yapmak için çok uygun. Bölgedeki zengin deniz yaşamı, muhteşem su altı fotoğrafları çekmek isteyenleri kendine çekiyor. Sarıliman Adası’nın doğal yapısı, yürüyüş ve doğa gezileri için ideal. Zeytin ağaçları ve tipik Akdeniz bitki örtüsüyle kaplı olan Sarıliman Adası’nın yürüyüş yolları boyunca denizin ve doğanın tadını çıkarabilir, kuş sesleri eşliğinde huzurlu anlar yaşayabilirsin. Ayrıca adanın yüksek noktalarından panoramik Ege Denizi manzaralarını izleyebilirsin.

Konum Linki

45. Merdivenli Koyu 

Datça’nın çarpıcı güzelliklerinden biri olan Merdivenli Koyu, doğanın ve denizin en saf hallerini görmek isteyenleri kendine çekiyor. İsmini koya inen doğal taş merdivenlerden alan bu eşsiz yer, kalabalıklardan uzakta deniz ve güneşin tadını çıkarmak için ideal. Berrak ve masmavi sularıyla dikkat çeken Merdivenli Koyu, yüzme ve şnorkelle dalış gibi aktivitelerle Ege’nin tadını çıkarma fırsatı veriyor. Koyun çevresi, zeytin ve çam ağaçlarıyla kaplı olduğu için piknik ve kamp yapmak isteyenlerin ilgisini çekiyor. Doğa yürüyüşlerinin de sevilen rotalarından biri olan Merdivenli Koyu’nun her köşesinden masmavi Ege Denizi manzaraları izleyerek şehrin stresinden uzaklaşabilirsin.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Giriş ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 24 saat açık

Yazar Notu: Turistik tesislerin olmadığı koya gelirken yiyecek ve içecek gibi temel ihtiyaçlarını almalısın.

46. Çatı Koyu (Çakal Koyu)

Datça'nın gözlerinden uzak ve doğal güzellikleriyle ünlü noktalarından biri olan Çatı Koyu, diğer adıyla Çakal Koyu, sakinliği ve el değmemiş güzelliğiyle dikkat çekiyor. Koy, kristal berraklığında suları ve muhteşem manzaralarıyla unutulmaz bir deniz günü yaşamak için güzel bir seçenek. Sıcak yaz günlerinde Ege Denizi'nin serin sularına kendini bırakabileceğin Çatı Koyu’nda çam ağaçları arasında piknik yaparak da huzur bulabilirsin.

Çatı Koyunu saran çam ağaçlarının gölgesinde yürüyüş yapabilir, kuş sesleri eşliğinde doğanın keyfini çıkarabilirsin. Koyun arkasında uzanan patikalar ise hem yürüyüş hem de bisiklet turları için çok uygun. Tekne ve yatların sıkça mola verdiği Çatı Koyu, yaz aylarının turist kalabalığından uzakta Datça’nın tadını çıkarmak için mutlaka uğraman gereken yerlerden.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Giriş ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 24 saat açık.

Yazar Notu: Tekne gezileriyle kolayca ulaşabileceğin koyda hiçbir turistik tesis hizmet vermiyor.

47. Burgaz

Eski Knidos olarak da bilinen Burgaz, Datça’nın tarihî ve kültürel zenginliklerinden biri. Antik Dönem’de önemli bir ticaret ve kültür merkezi olan Burgaz, zengin tarihî kalıntılarıyla günümüzde de ziyaretçilerini büyülüyor. Knidos'un kalıntıları arasında dolaşırken, Antik Çağ’ın izlerini ve dönemin mimari harikalarını keşfetme fırsatı bulacaksın. Burgaz'ın doğal güzellikleri de en az tarihi kadar etkileyici. Bölge, yemyeşil ormanları ve masmavi deniziyle huzurlu bir atmosfer sunuyor. Tarihî kalıntılar arasından uzanan yürüyüş yolları, doğa tutkunları için harika gezi fırsatları veriyor. Deniz izlerken yapacağın yürüyüşler, hem vücuduna hem de ruhuna iyi gelecek.

Yöredeki küçük köyler ve yerel halk ise misafirperverlikleri ile biliniyorlar. Burgaz çevresinde Ege mutfağının en güzel örneklerini tadabileceğin küçük restoranlar, yöresel ürünler alabileceğin pazarlar ve ekonomik pansiyonlar gibi imkânlar da bulabilirsin.

Konum Linki

48. Gebekum Kızlan

Datça’da denize girebileceğin güzel yerlerden biri olan Gebekum Kızlanaltı Plajı, benzersiz doğal güzellikleri ve huzurlu atmosferiyle biliniyor. Plaj, kilometrelerce uzanan ince kumlu sahili ve berrak deniziyle unutulmaz bir gün yaşatıyor. Plajın çevresindeki zengin bitki örtüsü ve kuş cıvıltıları, doğayla iç içe bir tatil arayanlar için ideal bir ortam yaratıyor. Ayrıca plajın deniz ekosistemi, çeşitli deniz canlılarına ev sahipliği yaptığı için dalış ve şnorkelle yüzme gibi aktiviteler için de mükemmel.

Bölge, endemik bitki türleri ve nadir kuş türleri ile zengin bir biyolojik çeşitliliğe sahip. Bu ekosistemin güzelliklerini plajın yakınlarındaki yürüyüş parkurlarında da yakından görebilirsin. Gebekum’un masmavi denizinde rüzgar sörfü, deniz paraşütü ve yelken gibi su sporları yaparak da güzel bir gün geçirebilirsin.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Giriş ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 24 saat açık

49. Emecik

Datça’nın girişinde, Karaincir Plajı’na yakın bir konumda bulunan Emecik, doğal güzellikleri ve sakin atmosferiyle öne çıkan bir köy. Ege Denizi’nin kıyısında uzanan Emecik, huzurlu bir tatil arayanlar için güzel bir seçenek. Köy, berrak denizi ve temiz kumsallarıyla yüzmeyi sevenler için ideal bir yer. Emecik’in çevresindeki zeytinlikler ile çam ormanları, yürüyüş ve doğa aktiviteleri için mükemmel bir ortama sahip. 

Köy, tarihî ve kültürel zenginlikleriyle de dikkat çekiyor. Emecik’in yakınlarında bulunan Knidos Antik Kenti, tarihe meraklı ziyaretçiler için keşfedilmeyi bekleyen önemli bir hazine. Bölgenin yerel pazara uğrayarak ise taze ve organik ürünler satın alabilirsin. Ayrıca Emecik’te geleneksel mimariyi yansıtan taş evler arasında dolaşarak köyün otantik atmosferini hissedebilirsin.

Konum Linki

50. Yaka Köyü

Datça’nın huzur bulabileceğin sessiz yerlerinden biri de Yaka Köyü. Köy, yeşilin her tonunu görebileceğin zeytinlikler ve çam ormanlarıyla görülmeye değer güzellikte. Doğanın içinde dinlendirici bir tatil imkânı sunan Yaka Köyü, aynı zamanda temiz havası ve berrak deniziyle, kalabalıktan uzaklaşmak isteyenler için de ideal bir kaçış noktası. Yaka Köyü, zengin kültürel mirasıyla da dikkat çekiyor. 

Köyün her köşesinde karşına çıkacak geleneksel taş evler, bölgenin tarihî dokusunu gözler önüne seriyor. Yerel halkın misafirperverliği ise köyün samimi ve sıcak atmosferini pekiştiriyor. Yaka Köyü’nde yöresel lezzetleri tadabileceği küçük restoranlar ve kafelerde güzel bir mola vererek Datça’nın otantik tatlarını deneyimleme fırsatı bulabilirsin.

Konum Linki

51. Cumalı Köyü

Cumalı Köyü’ne uğrayarak da Datça’nın doğal yaşamı ve huzurlu atmosferinin tadını çıkarabilirsin. Zeytinlikler ve çam ormanları arasında gizlenen köy, modern dünyadan uzakta doğayla baş başa dinlenmek isteyenler için harika bir seçenek. Cumalı Köyü, berrak denizi ve temiz kumsallarıyla eğlenceli bir tatil deneyimi yaşatıyor. Ayrıca, köyün bozulmamış doğası, yürüyüş ve doğa geziler için mükemmel bir ortam yaratıyor.

Cumalı Köyü, aynı zamanda zengin kültürel mirasıyla da öne çıkıyor. Köydeki geleneksel taş evler arasında yürüyüşlere çıkarak kartpostal güzelliğinde fotoğraflar çekebilirsin. Cumalı’da yerel pazarlarda bölgede yetiştiren organik ürünler alabilir, küçük kahvehanelerde çayını yudumlayarak köyün otantik atmosferinde dinlenebilirsin.

Konum Linki

52. Armonika Koyu

Datça'nın gizli cennetlerinden biri olan Armonika Koyu, eşsiz doğal güzellikleriyle mutlaka uğramanı önerdiğim yerler arasında. Huzurlu koy, berrak ve turkuaz rengi deniziyle çarpıcı bir manzaraya sahip. Sakin atmosferiyle dikkat çeken Armonika Koyu, kalabalıktan uzaklaşmak ve dinlenmek isteyen tatilcileri kendine çekiyor. Armonika Koyu, çevresindeki zengin bitki çeşitliliğiyle doğa tutkunlarının mutlaka keşfetmesi gereken yerler arasında. Koyun etrafında yürüyüş yaparken Datça’nın benzersiz bitki örtüsü ve kuş çeşitliliğini yakından görebilirsin. Berrak deniziyle dalış ve şnorkelle yüzme gibi su sporları için de uygun olan Armonika Koyu, deniz altındaki renkli yaşamı keşfetme fırsatı da veriyor. 

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Giriş ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 24 saat açık

Yazar Notu: Tekne gezileri ve doğa yürüyüşleriyle de gidebileceğin koyda hiçbir turistik tesis hizmet vermiyor.

53. Alavara Kalesi

Datça'nın tarihî zenginliklerinden biri olan Alavara Kalesi, bölgenin geçmişine ışık tutan önemli bir yapı. Kalenin kalıntıları, hem tarihi atmosferi hem de çevresindeki muhteşem manzaralarla ziyaretçilerini etkiliyor. Stratejik konumu sayesinde uzun zaman bölgeyi koruma amaçlı kullanılmış olan Alavara Kalesi, tarih meraklıları için keşfedilmeye değer özel bir nokta. Kalenin mimarisi ve yapısal özellikleri, dönemin savunma tekniklerini yansıtıyor. Taş duvarlar ve kuleleri gezerken geçmişe giderek o dönemin yaşamına dair ipuçları bulabilirsin. Alavara Kalesi’nin bulunduğu bölge ise doğa  yürüyüşleri için çok popüler bir rota ve doğal güzellikler arasında gizlenen panoramik manzaraları için çok ziyaret ediliyor. 

Konum Linki

54. Teke Suyu Mağarası

Datça'nın önemli tabiat harikalarından biri olan Teke Suyu Mağarası, keşfedilmeyi bekleyen gizemli bir yer. Mağara, adını içindeki tatlı su kaynaklarından alıyor ve bu durum mağarayı benzersiz kılıyor. Burada hem doğanın hem de yer altı dünyasının sunduğu güzellikleri keşfetme fırsatı bulabilirsin. Mağaranın tertemiz havası da özellikle yaz aylarında serinlemek isteyenler için ideal bir kaçış noktası. Teke Suyu Mağarası, çevresindeki zengin biyolojik çeşitlilikle de dikkat çekiyor. Mağaranın çevresi, nadir bitki türleri ve çeşitli hayvan türleri için doğal bir yaşam alanı oluşturuyor. Doğa yürüyüşleri ve keşif turları için mükemmel bir başlangıç noktası olan Teke Suyu Mağarası, Datça tatillerinde macera arayanlar için güzel bir keşif alanı.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Giriş ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 24 saat açık

Bonus

55. Bencik Koyu

bencik koyu

Datça’ya gidiyorsan buraya çok yakın olan Bencik Koyu’nu mutlaka görmelisin. Ege ve Akdeniz'in kesişim noktasında yer alan ünlü plaj, Bencik Koyu’nun eşsiz manzarasıyla çevrili. Marmaris sınırları içinde yer alan koy, berrak ve turkuaz rengi deniziyle dikkat çekiyor. Ayrıca korunaklı yapısı sayesinde rüzgarlardan etkilenmediği için sakin sularıyla acemi yüzücüler ve çocuklu aileler için de oldukça uygun.

Bencik Koyu, deniz sporları ve doğa yürüyüşleri için mükemmel bir ortama sahip. Kıyı boyunca yürüyüş yaparak zengin bitki çeşitliliğini yakından görebilirsin. Ayrıca koy çevresinde piknik alanları ve kamp alanları da kalabalıklardan uzakta dinlenmek isteyenler için çok uygun. Doğal güzellikleri ve sakin atmosferiyle dikkat çeken Bencik Koyu, huzurlu bir tatil yapmak isteyenler için ideal. 

Konum Linki

Sana bir sonraki rota önerimiz yeşilin ve mavinin en güzel tonuna sahip Muğla’nın bir diğer ilçesi Marmaris. Marmaris’in tüm güzelliklerine rota oluşturmak için Marmaris’te gezilecek yerler yazısına tıkla!


ipekincir
İpek İncir
641 Yazı
Marmara Üniversitesi Reklam bölümünde yüksek lisans yaptı. Eğitimini tamamlamak için bir süre Londra’ya gitti. Otomotiv, sağlık, turizm sektörü gibi birçok farklı alanda içerik üretti. Şimdi ise Enuygun ekibinin bir parçası olarak seyahat yazıları yazıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN