Geçmişte çoğu kişinin “az bilinen ve keşfedilmemesi istenen yerler” listesinde yer alan Akyaka, kitesurf yapan kişiler tarafından fark edildiğinden beri ülkemizin popüler tatil rotalarından birine dönüştü. Ünü sınırlarımızı aşan ve dünyadan kitesurf tutkunları tarafından ziyaret edilen Akyaka, gezilecek yerler açısından da zengin bir destinasyon olduğu için bugün bölgeyi tanıtan detaylı bir rehber hazırladım. İster kitesurf tutkunu ol ister yalnızca deniz tatili yapmak iste ya da sadece bölgedeki gezilecek yerleri merak ediyor ol, Akyaka’ya dair merak ettiğin her şeyi içeriğimde bulabileceksin.

Hazırsan ülkemizin en önemli kitesurf merkezlerinden Akyaka’ya doğru bir yolculuğa çıkıyoruz!

Mahalleyi keşfetmeye en temel sorularla başlayalım. :)

Uçak Bileti

İçindekiler

Akyaka nerede?

Akyaka nerede?

Akyaka, ülkemizin en güzel şehirlerinden Muğla’nın Ula ilçesine bağlı bir mahalle. Gökova Körfezi’nin uç kısmında konumlanmış mahalle; Ula’ya 18 kilometre, Marmaris’e ise 30 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Bölgeye en yakın havaalanı Dalaman Havalimanı Akyaka’ya 1 saatlik sürüş mesafesinde.

Akyaka’ya nasıl gidilir?

Akyaka’ya nasıl gidilir?

Ülkemizin popüler deniz tatili rotalarından Akyaka’ya gitmek için tercih edebileceğin birkaç yol var. Bunlardan ilki özel aracınla Akyaka’ya gitmek. Eğer yalnızca Akyaka’yı keşfetmektense Muğla’nın güzellikleriyle ünlü diğer ilçelerini de görmek istersen özel aracınla bölgeye gelmek senin için çok avantajlı olacak. Yalnızca kendi aracınla gitmeyi tercih etmen sayesinde Akyaka’yı gezdikten sonra dilersen Marmaris’i, Datça’yı ya da Köyceğiz’i ziyaret edebileceksin. Akyaka, İstanbul’dan 700 kilometre, Ankara’dan 640 kilometre, İzmir’den 235 kilometre ve Muğla Merkez’den 35 kilometre uzaklıkta. Eğer özel aracın yoksa fakat yine de Akyaka ve çevresiyle ilgili tüm detayları keşfetmek istersen araç kiralama seçeneğinden de yararlanabilirsin.

Mahalleye varmak için tercih edebileceğin bir diğer yol da Akyaka’ya en yakın konumdaki havaalanlarından birine giderek bölgeye havaalanı transferi ile geçmek. Dalaman Havalimanı Akyaka’ya 1 saatlik, Milas Bodrum Havalimanı ise 1,5 saatlik uzaklıkta. Akyaka’ya gitmek için rotaya daha yakın konumdaki Dalaman Havalimanı’nı tercih edeceksen havaalanından Marmaris’e giden Muttaş otobüslerine ya da Havaş’a binebilirsin. Akyaka yol ayrımında inerek yalnızca 2-3 dakikada mahalleye varabilirsin. Milas Bodrum Havalimanı’ndan bölgeye geçeceksen de Muttaş seferleri ile Muğla Merkez’e geçip oradan Akyaka dolmuşlarına binebilirsin. Tabii havaalanından araç kiralama seçeneği de değerlendirebileceğin pratik yöntemlerden. Dilersen gitmeyi tercih ettiğin havaalanından araç kiralayabilir ve hem Akyaka’ya konforlu bir şekilde ulaşabilir hem de Muğla ilçelerini rahatça keşfedebilirsin.

Akyaka’ya otobüsle de ulaşabilirsin. Bunun için tek ihtiyacın bir Akyaka yolayrımı otobüs bileti. Eğer Marmaris’e giden otobüslerden birine binmişsen de şoföre seni Akyaka yol ayrımında bırakmasını söyleyebilirsin. Yol ayrımından araç ile 3 dakikada bölgeye varabilirsin.

Akyaka ve yakınlarında gezilecek yerler

Akyaka gezilecek yerlerle dolu bir rota. Sıradaki bölümde sana yolun Akyaka’ya düşerse mutlaka görmeni önerdiğim noktalardan bahsedeceğim.

Sedir Adası

Sedir Adası

Değil Akyaka’nın ülkemizin mutlaka görülmesi gereken yerlerinden biri olan Sedir Adası, Kleopatra Adası ismiyle de anılan bir güzellik. Romantik atmosferi sayesinde Aşk Adası olarak da adlandırılan bu yerde Kleopatra Plajı’ndan denize girebilir ya da çam ağaçlarının ardına gizlenmiş Kedrai Antik Kenti’ni gezebilirsin. Çam, sedir ve zeytin ağaçları arasında manzarayı izleyerek yürüyüş yapabilirsin.

Konum Linki

Azmak Nehri

Azmak Nehri

Akyaka sınırları içerisinde en çok ziyaret edilen nokta olmasıyla öne çıkan Azmak Nehri, bölgeye gittiğinde mutlaka görmen gereken huzurlu yerlerden biri. Özellikle şehir hayatından yorulduğunu hisseden biriysen Azmak Nehri’nin sunduğu kendine has ambiyans sana kendini daha iyi hissetmeni sağlayacak. Nehirde sandalla gezi yapmanı ve nehir kıyısında sıralanmış restoranlarda taze ve organik ürünlerle hazırlanmış bir kahvaltı yapmanı tavsiye ederim.

Konum Linki

Kadın Azmağı Deresi

Kadın Azmağı Deresi

Hazır Azmak Nehri’nden bahsetmişken bu listede Kadın Azmağı Deresi’ne de yer vermemek olmaz. 1.derece doğal sit alanı olarak koruma altına alınmış Kadın Azmağı Deresi de kano turu yaparak kendini daha mutlu hissedebileceğin yerlerden. Burada su samuru, ördek, kaz ve birçok balık çeşidi başta olmak üzere çok sayıda hayvan görebilirsin. Dilersen bölgeyi tüm detaylarıyla keşfetmek için rehberlerin dereyi anlattığı turlardan birine katılarak bu güzelliğin tüm bilinmezlerini öğrenebilirsin.

Konum Linki

Sakartepe Seyir Terası

Sakartepe Seyir Terası

Akyaka’ya gidildiğinde Gökova Körfezi’nin kendine has güzellikteki manzarasını görmek gerekir. Söz konusu manzaranın en iyi izleneceği yer de şüphesiz deniz seviyesinden 900 metre yükseklikteki Sakartepe Seyir Terası. Yürüyüş yolları ve mesire alanları içeren Sakartepe Seyir Terası, Akyaka gezi programına eklemen gereken yerlerden.

Konum Linki

Ula Göleti

Ula Göleti

Eğer piknik yapmaktan hoşlanıyorsan sıradaki önerim çok hoşuna gidecek. Çünkü tavsiye listemde sırada Akyaka’daki en güzel koruma alanlarından Ula Göleti var. Etrafı mesire alanlarıyla dolu Ula Göleti’ne gittiğinde bu alanlarda piknik yapabilirsin. Dilersen bölgedeki ağaç kokularını içine çekerek yürüyüş yapmanın keyfini çıkarabilirsin. Ula Göleti ile ilgili bir diğer önemli bilgi de su kuşlarının bu alanı çok seviyor olması. Doğa fotoğrafçılığına ilgin varsa güzel kuş fotoğrafları çekmek için rotanı Ula Göleti’ne çevirebilirsin.

Konum Linki

Gökova Aşıklar Yolu

Gökova Aşıklar Yolu

Şimdi bahsedeceğim yer ağaçların gölgesinde uzun yürüyüşler yapmaktan hoşlanan kişilere göre. Sevgi Yolu ya da Okaliptüs Yolu adıyla da bilinen Gökova Aşıklar Yolu, hastalık yayan sineklerden korunmak için Avustralya’dan getirilen okaliptüs ağaçlarıyla dolu bir yol ve ziyaretçilerine kartpostallık manzaralar sunuyor. Ağaçların eşsiz kokusunu içine çekerek daha önce birçok filmin çekildiği bu yolda keyifli yürüyüşler yapabilirsin.

Konum Linki

Akyaka Orman Kampı

Akyaka Orman Kampı

Akyaka otelleri içerisinde lüks seçenekler bulunsa da mahalle kampçıları da unutmuş değil. Dünyanın dört bir yanından kitesurf için Akyaka’yı tercih eden kişilerin kamp yapmaya geldiği Akyaka Orman Kampı, denize sıfır konumda. 300 çadır kapasiteli bu alanı günübirlik ziyaret etmen de mümkün. Eğer bir otelde rezervasyon yaptırdıysan buraya eşsiz bir kahvaltı etmek ve denizin tadını çıkarmak için bir günlüğüne gelebilirsin.

Uzun zamandır tek ihtiyacın günlük hayattan biraz uzaklaşmaksa çam ağaçları arasındaki bu kamp alanı kendine has ambiyansıyla senin arınıp yenilenmeni sağlayabilir.

Konum Linki

Mavi ve yeşilin kucaklaştığı en güzel noktalardan Akyaka’da gezilecek daha çok sayıda yer var. Hepsini keşfetmek istersen seni Akyaka’da gezilecek yerler içeriğime davet ediyorum.

Akyaka’da denize girilecek yerler

Gezilecek yerlerden bahsetmişken böylesine zengin bir rotada denize girebileceğin yerlere değinmemek olmaz. Şimdi de Akyaka’da denize girilecek yerleri keşfedelim.

Akyaka Halk Plajı

Akyaka Halk Plajı

Azmak Nehri ve Akyaka Kamp Ormanı arasındaki bir konumda bulunan Akyaka Halk Plajı, 250 metre uzunluğa ve 25 metre genişliğe sahip. Çabuk derinleşmeyen ve kumlu yapısı sayesinde çocuklu aileler ve çok da iyi yüzemeyenler tarafından tercih edilen bu plaj, ziyaretçilerine Akyaka’nın en güzel günbatımını sunmak konusunda hiç cimri davranmıyor. Günbatımında binlerce farklı renk tonu görebileceğin Akyaka Halk Plajı’nda acıktığında yemek yiyebileceğin kafeler de var. Mavi Bayrak ödüllü bu plaj rotadaki favorilerinden biri olacak. Bu plajın fiziksel engelli kişiler için uygun olduğunu da eklemeliyim.

Konum Linki

Çınar Plajı

Çınar Plajı

Akyaka’dan 3 kilometre uzaklıktaki Çınar Plajı, Akyaka Halk Plajı’nın aksine kum yapıda değil. Minik çakıllardan oluşan bir plaj. Çabuk derinleşen bu plajın suyu Akyaka’daki diğer plajlara göre daha serin. Özellikle havanın çok sıcak olduğu günlerde bu ayrıcalığı Çınar Plajı’nın tercih edilmesini sağlıyor. Tekne turlarının da uğrak mekanlarından Çınar Plajı, yolun Akyaka’ya düştüğünde şans vermen gereken bir yer.

Konum Linki

Hayıtlı Plajı

Hayıtlı Plajı

Çınar Plajı’na yakın bir konumda bulunan Hayıtlı Plajı da ona benzer özellikte minik çakıllardan oluşan bir yapıya sahip. Diğer 2 plaja göre daha ufak olan Hayıtlı Plajı’nda ihtiyaçlarını satın alabileceğin bir kafe bulunuyor. Dilersen yiyeceklerini yanında götürerek plajın yanındaki ormanlık alanda piknik de yapabilirsin. Deniz taşlık olduğu için Hayıtlı Plajı’na giderken yanına deniz ayakkabılarını almanı öneririm.

Turnalı Boncuk Plajı, Akbük Koyu, Kleopatra Adası Plajı ve İncekum Plajı denize girebileceğin diğer noktalar.

Akyaka Kitesurf Plajı

Akyaka Kitesurf Plajı

Eğer kitesurf yapacaksan da Akyaka’da kitesurf tesislerinin bulunduğu plaj Gökova Körfezi’nde ve 3,5 kilometre uzunlukta. Bu sahil şeridinde su derinliğinin maksimum 1,5 metre olması ve denizin kum yapıda olması kitesurf deneyimini daha güvenli ve keyifli kılıyor. Kitesurf henüz tatmadığın bir deneyimse plajda konumlanmış okullardan eğitim alabilirsin. Kitesurf yapmayı öğrenmek maalesef biraz uzun sürüyor. Zor bir spor olduğu için henüz öğrenme aşamasında kitesurf yapmaktan vazgeçenler olabiliyor. Vazgeçmeyenlerse bu deneyim aracılığıyla adeta uçma fırsatı buluyor.

Konum Linki

Akyaka’nın gezilecek ve denize girilecek en güzel yerlerine değindikten sonra sıra bu mahalle hakkındaki ilginç bilgilere geldi.

Akyaka hakkında ilginç bilgiler

Akyaka hakkında ilginç bilgiler

-Akyaka geçmişte sakin bir balıkçı kasabasıyken bugün ülkemizin popüler tatil rotalarından birine dönüşmüş durumda.

-Mahalleye varmak biraz zor. Çünkü mahalleye Sakartepe Dağı’nı geçerek gitmek gerekiyor ve bu dağ keskin virajlarıyla ünlü.

-Akyaka’da antik çağlardan beri yerleşim olduğu düşünülüyor.

-Mahalle 2011 yılından beri Türkiye’nin sakin şehirlerinden biri.

-1998 yılında doğal sit alanı ilan edilen beldede yüksek katlı yapılara izin verilmiyor. Bu da beldenin benzer ev tipleri sayesinde düzenli bir görünüme sahip olmasını sağlıyor.

-Akyaka sazlıklarında yüzlerce kuş çeşidi var. Bu nedenle rota yalnızca kitesurf tutkunları tarafından değil doğa fotoğrafçıları tarafından da tercih ediliyor.

-Akyaka’daki kitesurf pisti bazı tutkunlar tarafından Avrupa’nın en iyi kitesurf pisti olarak kabul edilmiş durumda. Bunda denizin sığ olmasının etkisi çok büyük. Kitesurf yapan kişiler sığ deniz sayesinde kendilerini güvende hissederek rüzgarın tadını çıkarabiliyor.

-Mahalleyi bisiklet ile keşfetmek çok eğlenceli. Özellikle ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde Akyaka’yı ziyaret eden kişiler bisiklet kiralayarak etrafı keşfediyor.

-Mahallenin nüfusu kışın ortalama 1500 kişiyken yaz mevsimiyle birlikte bu sayı 4000’e çıkıyor.

-Azmak Nehri’nin etrafındaki kahvaltı mekanlarında satılan tüm ürünler organik ve taze. Burada nehir manzarasına karşı ettiğin kahvaltıyı unutamayacaksın.

-Akyaka’nın bugün popülerleşmesinde Kadın Azmağı’ndaki su samurları da önemli bir yere sahip. Çünkü geçmişte buradaki su samurlarını görmeye gelen kişilerin Akyaka’yı keşfetmesi sayesinde burası bugün önemli bir turizm merkezi haline geldi.

Akyaka’yı yakından tanıdıktan sonra en merak ettiğin sorulardan birinin de Akyaka’da nerede kalınır sorusu olduğuna eminim. Sıradaki bölümde bu sorunun cevabına bakalım.

Akyaka’da nerede kalınır?

Akyaka’da nerede kalınır?

Ülkemizin önemli turistik destinasyonlarından biri olduğu için Akyaka farklı bütçelere yönelik çok sayıda konaklama birimiyle dolu. Pansiyonlar, butik oteller, havuzlu lüks oteller ya da deniz kenarında konumlanmış oteller bu yerde seni bekleyenlerden.

Eğer Akyaka tatilinde şehrin tüm turistik noktalarına yakın bir konumda günlerini geçirmek istiyorsan Akyaka Merkez otellerinden birini tercih edebilirsin. Merkezdeki otellerde kalarak hem plajlara hem Azmak Nehri’ne hem de tüm yürüyüş alanlarına yakın konumda olabilirsin.

Akyaka tatilinde gezilecek yerlere yakın olmaktansa doğanın içinde vakit geçirmek senin için daha önemli olabilir. Böyle bir durum söz konusuysa Akyaka Orman Kampı’nda kamp yapabilirsin. Dilersen merkeze 25 kilometre uzaklıktaki Akbük Koyu’ndaki bungalov konseptli otellere bir şans verebilirsin. Akbük Koyu’nun büyük bir kısmı sit alanı olduğu için burada çok fazla yapılaşma yok. Yani aradığın dinginliği ve sessizliği yeşilin maviyle karıştığı bu koyda bulabilirsin. Green Garden Beach Akbük kendini çok huzurlu hissedeceğin bir tesis. Öneririm.

Kitesurf deneyimini yaşamak için Akyaka’ya gideceksen kalman gereken yer kesinlikle Akçapınar olmalı. Hem Akçapınar Köyü hem de Akçapınar sahili Akyaka’nın en iyi korunmuş bölgelerinden ve kitesurf hizmeti veren tesislerin çoğu bu bölgede.

Akyaka ile aynı yer sanılsa dahi farklı bir belde olan Gökova da bölgeye yakın konumu sayesinde kalmanı önerebileceğim bir diğer yer. Akyaka otellerine göre daha sakin bir ortam sunan Gökova otelleri arasından birini tercih ederek keyifli bir tatil yapabilirsin.

Akyaka’da nerede yemek yenir?

Akyaka’da nerede yemek yenir?

Şimdi sıra içeriğimin en keyifli bölümlerinden birinde. Bu kısımda Akyaka’da hangi yemeğin hangi restoranda yenmesi gerektiğinden bahsedeceğim. Dilersen Akyaka’da nerede kahvaltı edilmeli sorusuna cevap vererek başlayalım.

Yolun Akyaka’ya düşerse kahvaltını kesinlikle Azmak Nehri’nin kenarında konumlanmış mekanlardan birinde yapmalısın. Söz konusu restoranlarda kahvaltı organik ürünlerle hazırlanıyor. Çeşit çeşit peynir ve zeytinin, organik yumurta ile hazırlanmış sucuklu yumurtanın ve bahçeden sebzelerin sunulduğu bu mekanlardan Kordon’u, Halil’in Yeri’ni ve Orfoz Restaurant’ı tercih etmeni öneririm.

Öğlen yemeklerinde ana yemektense atıştırmalık yemeyi seven biriysen de Akyaka’da çok sayıda seçeneğin var. Öğlen yemeğinde pizza yemek istersen Pizza Fellas’ı, Leo’s Pizza Akyaka’yı ve Akyaka Pizzacı’sını tercih edebilirsin. Tost da Akyaka’da en güzel yapılan yiyeceklerden. Çiçek Tost ve Meşhur Akçapınar Tostçusu en lezzetli tostu yapan mekanlardan. Hamburger yemek içinse kesinlikle No 22 Riders’ Inn’e gitmelisin.

Geldik akşam yemeğine. Tıpkı kahvaltıda olduğu gibi akşam yemeği söz konusu olduğunda da en başarılı mekanlar Azmak Nehri’nin kıyısında konumlanmış olanlar. Buradaki bazı restoranlarda nehrin içindeki masalarda akşam yemeğini tadarak sıcak havaya inat serinlemen mümkün. Eğer bölgenin meşhur mavi yengecinden yemek istersen Olta isimli restoranı, karides güveç ve taze balık çeşitlerinin iyi yorumlanmış versiyonlarını yiyeceksen Vira Vira’yı, Ege’ye özgü zeytinyağlı yemeklerden deneyimlemek içinse Mum’s Cook’u tercih edebilirsin. Canın sulu ev yemeği çekerse Ayşe Ana’nın Yeri bol çeşidiyle seni bekliyor.

Kahve içmek istersen hamburger yemeni önerdiğim No 22 Riders Inn’e bir şans verebilirsin. Akyaka’nın en iyi kahve yapan mekanının burası olduğuna dair söylentiler var. Tatlı yemek istersen de akşam yemeğini yediğin mekanın tatlı menüsüne bakabilir ya da seçimini kahveni satın aldığın mekandan yana kullanabilirsin.

Akyaka’dan ne alınır?

Akyaka'dan ne alınır

İçeriğime son vermeden önce alışveriş tutkunlarını da unutmadım ve Akyaka’dan ne alınır sorusunu da cevapladım. :) Ege otlarına özel bir ilgin varsa Akyaka’yı çok seversin çünkü rotada en çok satılan şey otlar. Arap saçı, börülce, cibes otu, su teresi, hardal otu ve turp otu almanı önerdiğim lezzetli otlar. Rotada bu otların taze ve kurutulmuş versiyonları satılıyor. Eve dönüş sürene göre dilediğin çeşitten satın alabilirsin.

Çam ormanlarının çok sayıda olması sayesinde Akyaka’nın popüler bir diğer ürünü de çam balı. Şifalı bu bal çeşidinden satın alarak sevdiklerine de götürebilirsin. Alışveriş yapmak için çarşamba günleri kurulan Akyaka Pazarı’nı tercih edebilirsin. Magnet, hediyelik süs eşyaları alabileceğin pazarda el açması taze gözlemelerden yemeni öneririm.

Akyaka gezi rehberim sona erdi. Yakın zamanda Akyaka’ya gidersen keyifli vakit geçirmeni dilerim.


busraguzeller
Büşra Güzeller
177 Yazı
İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nden mezun oldu. Kariyeri boyunca farklı ajanslarda metin yazarı olarak çalıştı. Darcy adlı köpeğiyle vakit geçirmeyi, yeni yerler keşfetmeyi ve gurme rotaların izini sürmeyi seven yazar Enuygun'un sevilen seyahat içeriklerini üretiyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN