Kiralık araçta hasarı kim öder?

Kiralık araçta oluşan hasar genellikle kasko tarafından karşılanır. Kasko, bu bedeli kusurlu olan sürücünün trafik sigortasından temin eder. Kusurlu sürücüden ücret talep edilmesi ise ancak zararın trafik sigortası limitini aşması durumunda gerçekleşir.

Kiralık araçta hasarı kim öder?

Kiraladığım araçta hasar meydana gelirse kim öder?

Kiralanan araçta meydana gelen hasarın ödeme sorumluluğu, kiralama sözleşmesine, hasarın türüne ve sigorta kapsamına göre değişir. Bununla birlikte kusurlu tarafın kim olduğu hususu da önemlidir. Kiralık araçta oluşan hasar sizin hatanız sonucunda meydana gelmişse yani kusurlu taraf sizseniz, firma, aracın tamir süresi boyunca kira geliri ödemenizi isteyebilir. Bu durum sözleşmelerde ‘kira kaybı’ olarak belirtilir.

Bununla birlikte aracı kiralarken kapsamlı bir kasko seçerseniz, meydana gelen hasar sigorta ve kasko tarafından karşılanır. Dolayısıyla araç kiralarken seçeceğiniz sigorta paketi önemli.

Araç kiralamada motor arızası kime aittir?

Kiralık araç motorunun arızalanması durumunda çoğunlukla masraflar kasko tarafından karşılanıyor. Ancak sigorta eksperleri tarafından yapılan değerlendirmeler sonucu hatanın sürücüden kaynaklandığı ortaya çıkarsa bu durumda firmalar genellikle sürücü ile karşılıklı anlaşmayı tercih ediyorlar.

Kiralık araç çizilirse ne olur?

Araç kiralama firmaları, araç teslimini yapmadan önce bir form doldururlar. Bu formda, varsa aracın hasarlı bölümleri ve çizikleri açık bir şekilde belirtilir. Sürücüye aracı teslim etmeden önce tüm bu bölümler gösterilir ve form ile karşılaştırma yapılır. Sürücü, kiraladığı aracı firmaya teslim ettikten sonra araç tekrar kontrol edilir. Araçta, formda belirtilenden farklı bir çizik tespit edilirse firma bu hasarı yetkili servise bildirir. Servis faturası ise sürücüye kesilir. Yani hasarı, aracı kiralayan sürücü karşılar.

Kiralık aracın değer kaybını kim öder?

Kaza sonucu araçta meydana gelen hasarlar aracın değer kaybı yaşamasına neden olabilir. Yani araç onarılsa dahi hasarlı kabul edildiği için araçta bir değer kaybı söz konusu olur. Kiralık aracın değer kaybı yaşaması durumunda ise kaybın tamamı sigorta şirketlerince karşılanır. Dolayısıyla aracın değer kaybı için sürücüden herhangi bir ücret talep edilmez.

Kaza veya hasar durumunda ne yapmalıyım?

Kaza veya hasar durumunda yapılması gerekenler genellikle kiralama sözleşmesinde belirtilir. Genel olarak, kiralama şirketine hemen bildirimde bulunmak, gerekli durumlarda polis raporu almak ve hasarın fotoğraflarını çekmek gerekir. Ayrıca, sigorta şirketine ve gerektiğinde acil yardım hizmetlerine de başvurulmalı.

Kiralama süresince araçta meydana gelen her türlü hasar sigorta kapsamında mı?

Sigorta kapsamı, kiralama sırasında seçilen sigorta poliçesine bağlı olarak değişir. Standart sigorta paketleri belirli hasarları kapsarken, tam kapsamlı sigorta paketleri daha geniş bir koruma sağlayabilir. Müşterilerin sigorta paketlerini dikkatle incelemeleri ve ihtiyaçlarına uygun olan bir paket seçmeleri önem arz ediyor.

Kaskonun hasarı karşılamadığı durumlar nelerdir?

Alkol/zararlı madde gibi maddelerin etkisindeyken kiralık aracı kullanırsanız, yaşanabilecek her türlü kaza ve hasarda tamamen kusurlu sayılırsınız. Bu durumda, kasko hiçbir hasarı karşılamayacaktır. Yanı sıra meydana gelen kazada kusurlu taraf sizseniz, seçtiğiniz kasko bu hasarı karşılamayabilir. Bu, seçeceğiniz kaskonun kapsamına göre değişir.

Bengi Sarihan

Bengi Sarihan

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü’nden mezun oldu. Mezun olduktan sonra 3 yıl bir E-ticaret sitesinde Pazarlama ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. Yeni yerler keşfetmeye ve yazı yazmaya büyük bir tutkuyla bağlı olması nedeniyle kariyerine 5 yıl boyunca bir seyahat sitesinde İçerik Uzmanı pozisyonunda devam etti. Bu deneyiminin ardından daha büyük maceralara atılmak için Enuygun ekibine katıldı. Bengi kitaplara, yemek yapmaya, seyahat etmeye, pilatese ve sinemaya bayılıyor.

Hemen Aracını Kirala