Dünya Mirası listesine giren Türk şehirleri

nihanbayram

Türkiye’den Dünya mirası listesine giren Türk şehirleri ve bu şehirlerin barındırdığı eserleri merak ediyor musunuz? Hangi eserler Dünya mirası listesine alındı? İşte yanıtı.

Nevşehir (Kapodokya)

Nevşehir (Kapodokya)

Kapodokya, Göreme Açık Hava Müzesi ile Dünya mirası listesine giren Türkiye’nin en turistik bölgelerinden biridir. Tamamen doğal aşınmalardan meydana gelen peribacaları, ilk Hristiyanlara ait kiliseler ve mağaralar bu bölgeyi oldukça popüler kılmıştır.

Uçak Bileti

İstanbul

İstanbul

İstanbul, barındırdığı pek çok eserle Dünya Mirası listesine giren önemli bir şehrimizdir. İstanbul UNESCO tarafından Dünya mirası listesine, 4 bölgeye ayrılarak alınmıştır. Bunlardan ilki Ayasofya, Aya İrini, Hipodrom ve Topkapı Sarayı’nı içine alan Arkeolojik Park, ikincisi Süleymaniye Camisi ve çevresi, üçüncüsü Zeyrek Camisi ve çevresindeki koruma alanı Zeyrek Evleri ile dördüncüsü Topkapı’daki tarihi surlardır.

Adıyaman (Nemrut)

Adıyaman (Nemrut)

Nemrut Dağı içerisinde barındırdığı tarihi eserlerle Dünya Mirası listesinde yer almaktadır. Dağa çıkan yol üstündeki köprüler, kral mezarları ve yine zirvedeki Kommagene Krallığına ait heykellerle Dünyanın en eski yapıtlarını barındırmaktadır.

Edirne (Selimiye Cami)

Edirne (Selimiye Cami)

Mimar Sinan’ın ustalık eserim dediği Mimar Sinan Cami, Dünya Mirası listesinde Türkiye’den giren son eserlerden biridir. Bu eser Osmanlı padişahı II. Selim tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Aynı zamanda bir zamanlar Osmanlı İmparatorluğu'na başkentlik yapmış Edirne şehrinin de simgesidir.

Denizli (Pamukkale)

Denizli (Pamukkale)

Bünyesindeki suyun özelliği nedeniyle bembeyaz bir örtüye bürünen ve insana bulutlarda yürüyor hissi uyandıran Pamukkale, Dünya Mirası listesine giren doğal güzelliklerdendir. Denizli’ye bağlı M.Ö II. Yüzyılda kurulan Hierapolis Antik kenti de Dünya Mirası listesine alınmıştır.

Karabük (Safranbolu)

Karabük (Safranbolu)

Safranbolu, bozulmamış mimarisiyle Türkiye’nin önemli turistik merkezlerinden biridir. Osmanlı mimari tarihi ahşap evleriyle çok de sevimli bir ilçedir. Dünya mirası listesine alınan bu tarihi ilçede eski Osmanlı konaklarında kalabilirsiniz.

Çanakkale (Truva Atı)

Çanakkale (Truva Atı)

Truva, filmlere konu olmuş dünyaca ünlü bir antik kenttir. Çanakkale ili sınırları içerisindeki bu ören yeri, Kültür Bakanlığı tarafından koruma altına alınmıştır. Bu antik kentten çıkarılan Karun Hazineleri de yurtdışına kaçırılmıştır.

Sivas (Divriği Ulu Cami)

Sivas (Divriği Ulu Cami)

Sivas’taki Divriği Ulu Cami, İslam dünyasının en eski eserlerinden biridir. Taş işlemeciliğiyle dikkat çeken bu cami, Mengücekoğulları Sultanı Ahmet Şah ve eşi tarafından yaptırılmıştır. 1228 yılında yapıldığı bilinen bu cami aynı zamanda iki kubbeli bir türbeye de sahiptir.

Çorum (Hattuşaş Harabeleri)

Çorum (Hattuşaş Harabeleri)

Bir dönemler Hitit uygarlığına başkentlik yapmış olan Hattuşaş, Çorum’a bağlı Anadolu’daki en eski antik kentlerden biridir. Günümüzde müze olarak gezilebilen bu antik kent, 1986 yılında Dünya Kültür mirası listesine alınmıştır.

Konya (Çatalhöyük)

Konya (Çatalhöyük)

Çatalhöyük Antik Kenti, insanlığın yerleşik hayata geçişine dair izler barındıran en önemli antik kentlerden biridir. Bu höyükte o döneme özgü çatısından girilen evler bulunur. 18 katmandan oluşmuştur.

Xanthos (Fethiye-Muğla)

Xanthos (Fethiye-Muğla)

Diğerlerine göre daha az bilinen bir yer olan Xanthos, Fethiye'ye 46 km uzaklıkta Kınık Köyü yakınlarında yer alıyor. Bir zamanlar Likya'nın en büyük idari merkeziymiş. Roma, Bizans dönemlerinde de önemini korumuş. 1988 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınmış.

Bergama (İzmir)

Bergama (İzmir)

İzmir şehrimiz de Bergama ilçesinde yer alan Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj alanı da 2014 yılında Dünya Mirası listesine alınmıştır. Pergamon yani çok katmanlı kent, Kibele Kutsal Alanı, İlyas Tepe, Yığma Tepe, İkili, Tavşan Tepe, X Tepe, A Tepe ve Maltepe tümülüslerinden oluşuyor. Burası Helenistik dönem şehir planlamacılığının en iyi örneklerinden sayılıyor.

Cumalıkızık (Bursa)

Cumalıkızık (Bursa)

Bursa'da Uludağ'ın eteklerine kurulmuş Cumalıkızık köyünün kuruluşu da 1300'lü yıllara dayanmaktadır. Köy, Osmanlı dönemi mimarisini en güzel ev örneklerini yansıtır. Uludağ eteklerindeki köylere kızık adı verilirmiş köy de bir cuma günü kurulduğu için Cumalıkızık adını almış. Burası dizi ve sinema filmlerinde de kullanılıyor. 2014 yılında listeye alınmış.

Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri

Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri

Dünyada Çin Seddi'nden sonra ayakta kalmayı başarmış en uzun surların yer aldığı Diyarbakır Kalesi ve çevresi uzun yıllar medeniyetlere başkentlik yapmış bir yer. Kalenin hemen altında yer alan Hevsel Bahçeleri'nin de 8 bin yıllık bir geçmişi var. O günden bu yana 30'dan fazla uygarlık bu bahçelerde tarımla uğraşmış. 2015 yılında Dünya Mirası Listesi'ne alınmış.

Efes

Efes

İzmir'den listeye giren bir başka yer de Efes. Efes Antik Kenti Helenistik dönemden başlayarak Roma, Osmanlı dönemleri boyunca 9000 yıl boyunca yerleşim görmüş bir yer. Liman şehriymiş ancak zamanla depremlerle iç kesimlere kaymış. Efes Antik Kenti'nin tepesinde de Hristiyanların kutsal kabul ettiği bir yer Meryem Ana'nın da evi bulunuyor. Burası da listeye 2015 yılında alınmış.


nihanbayram
Nihan Bayram
413 Yazı
Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN