Kredilerde beklenilen yavaşlama sağlanamadı

dincerkeskinpala

Kredi derecelendirme kuruluşlarından, Türkiye’nin not görünümüne ilişkin uyarıların başında kredilerdeki genişleme ile ilgili sorunların giderilmesi geliyordu. Türkiye ekonomisinin aşırı ısındığı görüşünden sonra özellikle krediler konusunda bazı tedbirler alınmıştı. Bundan yaklaşık 11 ay önce, 20 Haziran 2011 tarihinde BDDK; tüketici kredilerinin toplam kredilerine oranı yüzde 20'nin üzerinde olan bankaların, 100 liralık tüketici kredisi için artık 4 lira karşılık ayırmak zorunda kalacağını açıklamıştı. 

Bu uygulamanın bankalara ek maliyet getireceği düşünülerek, tüketici kredisi faizlerine yükseliş olarak yansıması bekleniyordu. Hal böyle olunca, kredi faizlerini bankalara arttırma yolunu seçen BDDK, kredi kullanımının da önüne geçmek istiyordu.

İçindekiler

Kredilerdeki artışın önüne geçilmedi, krediler yüzde 27 arttı

Ancak işler planlandığı gibi gitmedi ve kredilerde artış sürdü. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun Haftalık Bülteni'nde açıkladığı geçici verilere göre bankacılık sektöründe krediler toplamı (mali kesime verilenler dahil) 11 Mayıs itibarıyla geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21.6 oranında artışla 722 milyar 635 milyon TL düzeyinde gerçekleşti. Krediler 11 Mayıs itibarıyla bir önceki haftaya oranla 0.7 oranında, 5 milyar 216 milyon TL tutarında artış gösterdi. 

Tüketici kredilerindeki artış zirvede, taşıt ikinci sırada

Kredilerde bir önceki yıla göre en yüksek oranlı artış tüketici kredilerinde gerçekleşti. 11 Mayıs itibarıyla mali kesim hariç, katılım bankalarının dahil edildiği tüketici kredileri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18.5 oranında 27 milyar 286 milyon TL tutarında artarak 174 milyar 932 milyon TL oldu. Tüketici kredilerinde bir önceki haftaya göre 1 milyar 370 milyon TL tutarında, yüzde 0.8 oranında artış yaşandı.

Taşıt kredileri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17.7 oranında 1 milyar 103 milyon TL tutarında artış gösterdi.

11 Mayıs itibarıyla ihtiyaç kredileri bir önceki haftaya göre yüzde 0.9 artarak 63 milyar 855 milyon TL oldu. İhtiyaç kredileri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16.3 oranında artış gösterdi. Anılan dönemde diğer tüketici kredileri bir önceki haftaya göre 1.1 artarak 27 milyar 92 milyon TL düzeyinde gerçekleşti.

Tüketici kredilerinin dağılımı incelendiğinde konut kredileri 11 Mayıs itibarıyla 76 milyar 635 milyon TL düzeyinde gerçekleşti. Konut kredileri bir önceki haftaya göre yüzde 0.7, 2011 yılı sonuna göre yüzde 2.7, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12.8 oranında artış gösterdi.

Kredi kartı harcamalarında yıllık artış çift hanenin altında kaldı

Bireysel kredi kartı harcamaları 2011 yılı sonuna göre yüzde 8.6 oranında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 29 oranında artış gösterdi. 11 Mayıs itibarıylatüketicinin krediler ve kredi kartları aracılığıyla yaptığı harcamaların toplamı bir önceki haftaya göre 2 milyar 375 milyon TL artışla 234 milyar 656 TL düzeyinde gerçekleşti.


Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN