Türkiye her yıl kemikleşen, birbirinden renkli festivallere ev sahipliği yapması yanı sıra, her sene üzerine yeni etkinlikler de katarak hem yerli hem de yabancı ziyaretçiler tarafından oldukça popüler hale gelen etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Bir yanda kültürel geçmişe ışık tutan etkinlikler, bir yanda gastronomi kültürümüzü çeşitli illerde gerçekleşen etkinliklerle yayma, bir yanda modern sanat ve gösteri etkinlikleri yanı sıra müzik ve spor dallarında da çeşitli festivallerle illerimiz ön plana çıkıyor.

Eğer 2023 yılında Türkiye’de düzenlenecek etkinlikleri merak ediyorsan, birbirinden farklı ve eğlenceli festivalleri bu yazıda öğrenebilir ve belki de tatil planlarını bu doğrultuda da gerçekleştirebilirsin.

Önemli Not: Henüz yılın başında olduğumuz için çoğu festivalin tarihi net değil. Listede ilgini çeken festivali takip etmeni, planlarını güncel haberlere göre yapmanı tavsiye ederim.

Uçak Bileti

Ocak

  • Ayder Kar Şenlikleri
  • AAAL Kış Şenliği, Antalya

Şubat

  • Tayf Uluslararası Kısa Film Festivali

Mart

  • 12.Alaçatı Ot Festivali, İzmir
  • 5.Antalya Bilişim Festivali
  • 27.ODTÜ Rock Şenliği, Ankara

Nisan

  • Sonar İstanbul Zorlu PSM
  • Adana Portakal Çiçeği Festivali

Mayıs

Urla Enginar Festivali

Bursa Gençlik Festivali

Edirne Kakava Hıdrellez Festivali

Holifest İstanbul

Haziran

  • 11.Bayındır Balcılar Kiraz Festivali
  • İstanbul Müzik Festivali

Temmuz

  • İstanbul Caz Fesivali
  • Seferihisar Lavanta Festivali
  • Bozcaada Caz Festivali

Ağustos

  • Çamlıdere Festivali

Eylül

  • Bozcaada Bağbozumu Festivali
  • İstanbul Bienali
  • Gastroantep

Ekim

  • İstanbul Kahve Festivali
  • Uluslararası Antalya Altın Portakal Festivali
  • 22.Filmekimi Festivali
  • İstanbul Tiyatro Festivali

Kasım

  • 34. Ankara Film Festivali
  • CityFest Eskişehir

Aralık

  • İstanbul Kitap Fuarı

Ocak

Ayder kar şenlikleri

Tarih: 27-29 Ocak 2023

Yer: Çamlıhemşin, Rize

Türkiye'nin en köklü festivallerinden biri olan ve 2007 yılından itibaren düzenlenen Ayder Kar Şenlikleri bu sene 15. kez muhteşem doğaya sahip olan Ayder Yaylası'nda düzenlenecek. Her yerin bembeyaz olduğu bu zamanlarda çeşitli aktiviteler, yarışmalar ve konserler etkinliğe gelen herkesi mest edip, eğlendirecek türden. Covid nedeniyle iki yıldır düzenlenemeyen festivalin bu sene coşku dolu kutlanması bekleniyor. Sürpriz sanatçılar için festival programını takip edebilirsin.

AAAL Kış şenliği

Kış şenliği

Tarih: 28 Ocak 2023

Yer: Antalya

28 Ocak 2023'te yapılması planlanan festival AAALŞENLİK ANTA3LYA,  farklı sanatçıları dinlemek, eğlenmek isteyen herkes için kapılarını açıyor. Yeni müzik ve gruplar keşfetmeyi seven gençler için Ayşegül Fırat, Kirli, Skapova, Mavi Gri, Motive gibi yeni müzisyenlerin yanı sıra eğlenceyi her anında hissettiren Dolu Kadehi Ters Tut ile coşku ve müzik dolu bir festival seni bekliyor.

Şubat

Tayf Uluslararası Kısa Film Festivali

Fil festivali

Tarih: 20-23 Şubat 2023

Yer: İstanbul

İstanbul Gelişim Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin düzenlediği Tayf Uluslararası Kısa Film Festivali, kısa film yapan kişileri teşvik etmek ve kısa filmlerin görünürlüğünü artırmak için düzenlenen bir organizasyon. Uluslararası katılımcılara açık festivalde 4 kategoride 12 ödül verilecek. Yarışan kısa filmlerin gösterimi 20-22 Şubat'ta yapılacak. Ödül töreniyse 23 Şubat’ta. Sen de sinemayla yakından ilgili biriysen Tayf Uluslararası Kısa Film Festivali çok keyifli birkaç gün geçirmeni sağlayabilir.

Mart

12. Alaçatı ot festivali

alaçatı fest

Tahmini Tarih: 23 Mart

Yer: Alaçatı

İzmir’in sıcacık, arnavut kaldırımlı ve çiçek dolu Alaçatı sokaklarında kurulan stantlarla yerel üreticileri tüketici ile buluşturan ve bölgenin otlarını tanıtarak satışını yaptığı Alaçatı Ot Festivali, bu yıl 11. Kez düzenlenecek. Henüz tarihi belli değil fakat Mart ayının son haftası yapılması bekleniyor. Her yıl bir ot temasında ilerlenen festivalin bu seneki teması henüz belli değil. Şöyle bir hafta sonu İzmir kaçamağı yapıp, yerel insanlarla sohbet edebileceğin, belki de adını ilk defa duyabileceğin otları yakından tanımak istersen, Alaçatı Ot Festivali'nin atmosferini yaşamanı öneririm.

5. Antalya Bilişim Festivali

Tarih: 9-12 Mart

Yer: Antalya

Teknoloji meraklılarına hitap eden, 7'den 70'e herkese açık olan bu festival 5. Kez Antalya'da gerçekleşecek. Türkiye'deki teknolojik gelişimler hakkında bilgi alabileceğin paneller ve konuşmacıların yanı sıra, çeşitli kurumların teknoloji alanında geliştirdiği ürünleri tanıttığı yarışmalar da olacak. 4 gün boyunca dolu dolu geçecek festivalin programına resmi web sitesinden ulaşabilirsin.

27.ODTÜ rock şenliği

ODTÜ şenlik

Tahmini tarih: 31 Mart

Yer: Ankara

Köklü üniversite festivallerinden biri olan Odtü Rock şenliği bu yıl 37. Kez düzenlenecek. Şu an tarih ve program netleşmese de eğer rock müziği seviyorsan ve üniversite günlerine dönmek istiyorsan, bu festival tam da sana göre. Hem amatör hem de popüler rock gruplarının sahne aldığı etkinlik tam da çılgın bir eğlenfestivallerinde

Nisan

Sonar İstanbul Zorlu PSM

Tarih: 28-29 Mart

Müzik severleri geçtiğimiz yıl doyasıya eğlendiren Sonar İstanbul yine Zorlu Center içerisinde yer alan PSM sahnesinde 28-29 Mart arası gerçekleşecek. Dans müziği tutkunu herkese kapılarını açan festivalde dünyaca ünlü bir çok Dj ve performans sanatçısı yer alacak. Programın detayları henüz belli değil, etkinlik tarihine doğru netleşecek programı takip edebilirsiniz.

Adana Portakal Çiçeği Festivali

Adana festival

Tarih: 25-30 Nisan

Türkiye'nin belki de en coşkulu festivallerinden biri olan Adana Portakal Çiçeği festivali her sene Nisan ayında gerçekleşiyor. “Nisandaadanada” sloganı ile şehrin dört bir yanında kurulan sahneler, etkinlik alanları sayesinde herkese hitap eden bu festivalde 7'den 70'e herkes kendinden bir şeyler bulabiliyor. Türkiye'nin dört bir yanından akın akın insanın geldiği bu etkinlik gerçekten 3-5 gün boyunca dolu dolu oluyor. Kalabalıklardan hoşlanıyorsan, festival coşkusunu arkadaşlarınla bir hafta sonu kaçamağında yaşayabilirsin. Adana'ya gitmişken lezzet turu yapmayı aman unutma.

Mayıs

Urla Enginar Festivali

Urfa festival

İzmir'in tarım üzerine kurulu festivallerini saysak, gerçekten bitmez. Son yıllarda Urla'da gerçekleşen değişim nedeniyle sanatsal ve kültürel etkinliklere de ilgi nedeniyle Enginar hasatının başladığı zamanlarda Urla Enginar Festivali düzenlenmekte. Eğer yerel festivallere ilgin varsa, Urla mutfağını yakından tanımak ve Enginar’ın bin bir çeşit halini tatmak istiyorsan, Urla Enginar Festivali'ni kaçırmamanı ve de gitmişken Urla'nın o muhteşem atmosferini solumanı tavsiye ederim.

Tahmini tarih: 7-8 Mayıs

Bursa Gençlik Festivali

Tahmin tarih: 19 Mayıs

Yer: Belli değil

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri kapsamında düzenlenen Bursa gençlik festivali sanattan, spora, müzikten, sergiye, yarışmalardan, gençlere yönelik çeşitli etkinliklere kadar her şey gençlere yönelik düşünülmüş. Henüz program belli olmasa da tam da 19 Mayıs gibi önemli bir günde tüm coşku ile kutlanacağına eminim. Sürprzlerle dolu bu etkinlikte yerini almak için festival programını takip edebilirsin.

Kakava Hıdrellez Festivali

hıdırellez festivali

Tarih: 5-6 Mayıs

Yer: Edirne

Edirne'de baharın gelişini kutlamak amacıyla her yıl düzenli olarak aynı tarihlerde düzenlenen Kakava Şenlikleri, hem yerli hem de yabancı ziyaretçiler tarafından oldukça beğenilmekte. Hem Hıdrellez hem de kakava şenliği şeklinde düzenlenmektedir. Kakava Romanlardaki Hıdrellez'in yansımasıdır. Ateşlerin yakıldığı, dileklerin dilendiği, Kırkpınar Güreşlerinin yapıldığı, leziz Edirne lezzetlerinin her yerde sunulduğu bu etkinliğe katılmanı kesinlikle öneririm.

Holifest İstanbul

Tarih:13 Mayıs 2023

Yer: Belli değil

Dünya’nın hemen hemen her yerinde her yıl coşkuyla kutlanan Geleneksel Hint Kültürünün en büyük bayramı olan HoliFest, son yıllarda özel bir organizasyon şirketi tarafından İstanbul'da da kutlanıyor. Konserlerin, yarışmaların yanı sıra rengarenk bir ortam için düzenlenen stantlar sayesinde eğlencenin tadına doyasıya varabilir ve renk cümbüşü içinde ilkbahara giriş yapabilirsin.

Haziran

11.Bayındır Balcılar Kiraz Festivali

Kiraz Festivali

Tarih: Belli değil

Ücretsiz olarak her yıl düzenlenen Bayındır Kiraz Festival, yerel üreticiyi desteklemek ve kiraz toplama zamanının şenlikli bir şekilde geçmesini sağlamak için yapılmaktadır. Yerel festivalleri seviyorsan, bu festivale katılabilir, bölgenin lezzetli ve ilk mahsullerinden tadabilirsin.

İstanbul Müzik Festivali

Tarih: Belli değil

IKSV sponsorluğunda her yıl düzenli olarak yapılan İstanbul müzik festivali, her sene farklı müzik türlerindeki sanatçıları çeşitli konser sahnelerinde ağırlanması ile biliniyor. Bu etkinliği özel kılan noktalardan birisi ise sadece bu etkinlik için bazı kiliselerin, şapellerin, tarihi sarayların açılıyor olması. Programı tarih yaklaştıkça takip edebilir, İstanbul'un tarihi yapılarından birinde muhteşem bir etkinlik deneyimi yaşayabilirsin

Temmuz

İstanbul Caz Festivali

Caz festivali

Tarih: Henüz belli değil

Türkiye’nin köklü sanat kurumlarından biri olan IKSV'nin  Eczacıbaşı Topluluğu önderliğinde yıllardır düzenlediği etkinlik bu sene de dünyaca ünlü caz sanatçılarına ev sahipliği yapacak. Caz müziğini seviyor ve serin bir yaz akşamında kendini melodilerin ritmine kaptırmak isyorsan, çeşitli tarihlerde düzenlenecek olan sanatçı konserlerini takip etmeni öneririm. Festival programı henüz belli değil.

Seferihisar Lavanta Festivali

Tahmini tarih: 2 Temmuz 2023

Yer: Turgutlu Köyü

Her yıl Turgutlu Köyü'nde düzenlenen Seferihisar Lavanta Festivali, lavanta temalı ürünlerin satıldığı ve herkesin coşkulu bir ruh haliyle eğlendiği, lavanta tarlalarında birbirinden güzel fotoğraflar  bu festival için İzmir uçak bileti alarak yollara düşmeni öneririm. Lavantaların kokuları eminim senin de kendini daha iyi hissetmeni sağlayacak.

Ağustos

Çamlıdere Festivali

Tahmini tarih: 20-22 Ağustos

Yer: Ankara

Geleneksel ve yerel bir festival olan Çamlıdere Festivali özellikle yağlı güreş müsabakaları ve konserlere ev sahipliği yapıyor. Her yıl düzenli olarak yapılan festival tam bir yerel yaşamı gözlemleyebileceğin bir şenlik. Kurulan panayırlarda eğlenebilir, güreş müsabakalarını izleyebilir ve dönüşe geçmeden önce Ankara'yı dolaşabilirsin.

Bozcaada Caz Festivali

Tahmini tarih: 26-28 Ağustos 2023

Deniz turizmi yanı sıra yılın dört mevsiminde de ziyaretçilerini karşılayan Bozcaada, son yıllarda bir de caz festivaline ev sahipliği yapıyor. 2017 yılından beri gerçekleşen, Türkiye'nin önde gelen caz sanatçıları ve toplulukları yanı sıra Dünyaca ünlü sanatçıları da ağırlıyor. tam da deniz tatili ile Bozcaada'nın tadını çıkaracağın türden. Festival programını tarih yaklaşırken takip edebilir, bütçene ve zevkine uygun Bozcaada Otel'ini enuygun üzerinden hemen araştırabilirsin.

Eylül

Bozcaada Bağbozumu Festivali

Tahmini tarih: 1 Eylül 2023

Bozcaada denilince ilk akla gelen şey Bağbozumu dönemidir. Yıllardır eylül ayında büyük bir coşkuyla kutlanan hasat zamanı, belediye sayesinde çeşitli etkinliklere, konserlere ev sahipliği de yapıyor. Türkiye'nin her yerinden bu dönemde yerli turistin akın ettiği Bozcaada Bağbozumu Festivali'ni bir kez de olsa herkesin görmesi ve yaşaması gerektiğini düşünüyorum. Birbirinden leziz Bozcaada ve Çanakkale bölgesinin şaraplarını tadarak, eğlenceli bir festival yaşayabilirsin

İstanbul Bienali

Bineali

Tarih: Henüz belli değil

Her sene IKSV sponsorluğunda bir tema üzerine kurulu, İstanbul'un çeşitli semtlerinde ve binalarında sergilenen çağdaş eserlerin sunulduğu festivalin 2023 programı henüz belli değil. 2022 yılında her sanatsevere kapılarını açan ve daha farklı kitlelere de hitap eden festival, normal şartlarda hiç bir zaman gezemeyeceğin, içini göremeyeceğin tarihi binalarda sergilediği eserler nedeniyle de oldukça ziyaret edilen ve adından söz ettiren bir festival. 2023 yılında Bienal programını takip etmeni, İstanbul'un tarihinde bir gezintiye çıkmanı tavsiye ederim

Gastroantep

Tarih: Henüz belli değil

Yer: Gaziantep

Gastronomi kelimesi son yıllarda Türkiye içerisinde epey sıkça duyulan kelimelerden. Kadim Anadolu mutfağının, modern dokunuşlarla birlikte uluslararası arenada tanıtılmasını, hem de yerel ekonomiye katkı sağlamasını amaçlayan festivallerden birisi Gastroantep. Bu yıl pandemiden sonra dolu dolu bir programla tüm yemek yemeyi severleri ve gurme insanları ağırlayan festival, 2023 yılında tekrar düzenlenecek. Yerli ve yabancı birçok ödüllü şefin yer aldığı festivalin henüz tarih ve programı belli değil. Programı yakından takip ederek, Gaziantep uçak bileti satın almanı ve birbirinden güzel lezzetler için plan yapman şahane olabilir.

Ekim

İstanbul Kahve Festivali

kahve festivali

Tarih: 6-9 Ekim

Yer: Küçükçiftlik Park

Kaliteli kahve, sosyalleşme fırsatı, müzik ve çeşitli workshoplar. Yalnızca giriş için para verdiğin ve sonrasında aldığın atıştırmalıklar dışında kahve için hiç ödeme yapmadığın, ünlü markaların deneyimli baristaları tarafından özenle hazırlanan kahveleri tadabileceğin bir festival, İstanbul Coffee Festival. Bu etkinlikte gün boyu kahve içebilir, kahve hakkında her şeyi öğrenebilir ve sürpriz sanatçıların sahneleriyle doyasıya eğlenebilirsin.

Uluslararası Antalya altın portakal festivali

Tahmini tarih:1-8 Ekim

Türkiye'nin sinema denilince en köklü festivallerinden biri olan Antalya altın portakal film festivali, her sene Antalya'da büyük bir ilgiyle kutlanıyor. Seyirci olarak katılabileceğin festivalde herkesten önce, ilgiyle beklenen filmlerin ilk gösterimlerini izleyebilir, ünlü sanatçıların söyleşilerine katılabilirsin.

22.Filmekimi Festivali

Tahmini tarh: 7-16 Ekim 2023

Türkiye’nin köklü sanat kurumlarından biri olan IKSV'nin  Eczacıbaşı Topluluğu önderliğinde yıllardır düzenlediği filmekimi festivali bu sene de dünyaca ünlü filmlerin  gösterimlerini ilk defa sinema severlerle buluşturacak. Festival programının henüz belli olmadığı etkinlik her sene Ekim ayında, uluslararası festivallerde ödül alan filmlerin seçkisi ile oluşturuluyor. Festival ruhunu tarihi sinemalarda yaşamak, farklı dünyalara oturduğun yerden konuk olmak için, bu fırsatı kaçırmamalısın.

İstanbul Tiyatro Festivali

Tahmini tarih: Ekim son haftası

IKSV sponsorluğunda ülkemizin bir diğer köklü sanat festivallerinden biri olan, İstanbul Tiyatro Festivali, her sene uzun ve detaylı bir programla ziyaretçileri ile buluşuyor. Dünyaca ünlü oyunları da altyazılı ve canlı olarak izleyebileceğiniz festivalin tarihi ve programı da henüz belli değil. İster sevdiğinizle, ister arkadaşınızla, isterseniz ailenizle bu unutulmaz festivalde birkaç etkinliğe katılabilir, şehirde sanatın keyfine varabilirsiniz.

Kasım

34. Ankara film festivali

Ankara fil festivali

Tarih: 2-10 Kasım 2023

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteği ile düzenlenen ve bu sene 34.sü düzenlenecek olan festival, Türk film endüstrisine katkıları ve yerli sinemayı desteklemesi ile bilinmektedir. Sen de Ankara'ya bir bilet alıp, vaktine uyan bir filmin gösterimine bilet alabilir, film endüstrisini bu festivalde yakından tanıyabilirsin. Festivalin programı henüz belli değil.

CityFest Eskişehir

Tarih: Belli değil

Çeşitli şehirlerde aynı organizasyon tarafından düzenlenen, müzik ve eğlencenin buluştuğu Cityfest Eskişehir, 2022 yılında düzenlenen ve büyük bir coşkuyla karşılanması ardından, 2023 yılında da yapılması planlanıyor. Bir hızlı tren uzaklığında olan Eskişehir'in güzelliklerini bir hafta sonunda keşfedebilir, Cityfest'in sürpriz isimleri sayesinde müziğe doyabilirsin. Program ve tarihler henüz net olmasa da şimdiden kasım ayı için aklında böyle bir etkinlik bulunsun.

Aralık

İstanbul Kitap Fuarı

Kitap fuarı

Tarih: Aralık ilk haftası

Yer: Tüyap İstanbul

İstanbul'un en köklü festivallerinden biri olan ve tüm kitapseverleri yazarlar, yeni kitaplar ve sürpriz söyleşilerle buluşturan Tüyap kitap fuarı en çok katılım yaşanan fuarların başında geliyor. En sevdiğin yayın evlerini ziyaret edebilir, yeni kitaplarla tanışabilir, geniş kitap türevleri yelpazesi sayesinde buradan memnun ve mutlu bir şekilde ayrılabilirsin. 2023 yılındaki tarihler şu an net olmamakla birlikte, genellikle Aralık ayının ilk haftası gerçekleşiyor.


seyhanahen
Seyhan Ahen
3 Yazı
Kocaeli Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Bölümü'nden mezun oldu. Çeşitli kurumsal firmaların Dış Ticaret departmanlarında 15 yıl boyunca satış ve operasyon süreçlerinde yer aldı. Bu süreçte çok sevdiği seyahat yazarlığını hobi olarak yaptı ve çeşitli turizm oluşumlarına gönüllü olarak içerik üretti. Şu an seyahat üzerine çeşitli firmalara freelance yazar olarak tam zamanlı içerik üretiyor. Profesyonel olarak fotoğrafçılık yapmayı, el işi çanta ve dekor tasarlayıp üretmeyi, doğa yürüyüşlerini ve dünyanın dört bir yanına yolculuk yapmayı seviyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN