Ülke: | Türkiye |
Bilinen İsimleri: | |
Dil: | Türkçe |
Nüfus: | 322.313 (2023) |
Din: | |
Tel Kodu: | +90 276 |
Para Birimi: | TRY |
Zaman Dilimi: | GMT+03:00 |
Vize: | |
Konsolosluk: |
Ege Bölgesi’nde yer alan Uşak, tarihî ve doğal güzellikleri ile öne çıkar. Şehrin geçmişi MÖ 4000 yıllarına kadar uzanır. Hitit, Frig, Lidya, Pers, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerinin yaşadığı Uşak, tarihî zenginliği ve kültürel mirası ile her yıl çok sayıda turist ağırlar. Anadolu’nun kavşak noktasında yer alan Uşak’tan, Lidyalarının Ege’yi yakın doğuya bağlamak için inşa ettiği Kral Yolu geçer. Şehir aynı zamanda coğrafi ve doğal güzellikleriyle de dikkat çeker. Dünyanın en uzun ikinci kanyonu Ulubey Kanyonu ve Taşyaran Vadisi en merak edilenler arasında bulunur.
Uşak’ta, hem Ege hem de İç Anadolu bölgelerinin iklimi görülür. Yazları sıcak ve kurak, kış ayları ise yağışlı ve sert geçer. Yıllık ortalama sıcaklık -2 ile 31 derece seviyelerinde yaşanır. Uşak’ı nisan-eylül ayları arasında ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Şehirde hava sıcaklıklarının ağustos ayında en yüksek seviyeye çıktığını hatırlatalım. Sıcaklardan bunalmamak için ağustos ayını bu ideal seyahat dönemden ayrı tutabilirsiniz. Böylece doğal güzellikleri rahat bir şekilde keşfedebilir, tarihî yerleri uzun yaz günlerinde doya doya gezebilirsiniz.
Uşak’a uçak, tren ve otobüs ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Uşak Havalimanı’na aktif olarak uçuşlar bulunmadığı için Kütahya Zafer Havalimanı’nı kullanabilirsiniz. Havalimanına inen tüm uçuşlar için Uşak’a otobüs bulunur. Uşak’a gitmek için Manisa, Konya, İzmir, Afyonkarahisar ve Kütahya’dan TCDD trenlerine binebilirsiniz. Ayrıca Türkiye’nin dört bir yanından otobüs ile Uşak’a ulaşım sağlayabilirsiniz.
Ege’den zeytinyağlı, İç Anadolu’dan et ve hamu yemeklerini mutfağına katan Uşak, çok zengin bir gastronomiye sahip. Şehrin imza yemeklerini denemek için konak restoranları ve yerel dükkanları öneririz. Uşak’ın öne çıkan lezzetlerini şu şekilde sıralayabiliriz: tarhana çorbası, keşkek, ebem köftesi, höşmerim, köpük helva, Karahallı ciğeri, alaca tene, yumurta sızdırması, Arap aşı.
Ulubey Kanyonu: Dünyanın en büyük ikinci kanyonu olarak bilinen Ulubey Kanyonları, Ulubey Çayı ve Banaz Çayı boyunca devam eden bir ana kanyon ile buna bağlanan onlarca büyük yan kanyonlardan meydana geliyor. 2013 yılında Tabiat Parkı ilan edilen kanyonda doğa yürüyüşleri, su sporları, tırmanış gibi aktiviteler yapılıyor. Manzarayı izlemek ve fotoğraf çekmek için de seyir terası oldukça ilgi görüyor.
Uşak Arkeoloji Müzesi: Uşak’ın tarihî ve kültürel birikiminin sergilendiği bir müze. 3 kattan oluşan müzede il ve çevresindeki arkeolojik kazılarda bulunan eserler sergileniyor. Müze bünyesinde 43 bin koleksiyon ve 2000 eser yer alıyor. Müzenin en değerli parçası olan "Kanatlı Denizatı Broşu" ise hem yerli hem de yabancı ziyaretçiler tarafından ilgi görüyor.
Akmonia Antik Kenti: Banaz ilçesinde yer alan, antik kent meşhur Kral Yolu üzerinde kurulmuş. Şehirden çok sayıda mozaik ve seramik eser çıkarılmış. Yüksek bir tepeye kurulmuş olan Akmonia Antik Kenti’nin surları büyük ölçüde hasar görmüş.
Taşyaran Vadisi: Uşak’ın doğa harikaları arasında yer alan Taşyaran Kanyonu, su, rüzgâr ve tektonik hareketler sonucu oluşmuş. Ziyaretçiler suyun dibinden başlayıp tepeye kadar sürekli renk değiştiren taşların büyüsüne kapılır. Vadide uzun bir yürüyüş yolu, piknik alanları, seyir terası, gözlem kulesi ve büfe bulunur.
Blaundos Antik Kenti: Ulubey ilçesi Sülümenli köyünde yer alıyor. Şehir merkezine yaklaşık 40 kilometre mesafede bulunur. Büyük İskender döneminde Makedonya’dan gelenler tarafından kurulduğu biliniyor. Kentte Bergama Krallığı ve Roma Dönemi’nden de izler bulunuyor. Blaundos Antik Kenti’nde yer alan tiyatro kalıntıları ve kaya mezarları ilgi görüyor.
Clandıras Su Kemeri: Helenistik Dönem mimarisinin özelliklerini taşıyan Clandıras Su Kemeri, yaklaşık 2 bin 500 yıl önce, Pepouza Antik Kenti'ne Banaz Çayı'ndan su taşımak amacıyla inşa edilmiş. Kemerin hemen yanında yer alan mesire ve kamp alanları sayesinde özellikle hafta sonu çok sayıda ziyaretçi ağırlar.
Uşak’ta eğlenebileceğiniz çok sayıda mekan bulunuyor. Gece kulüpleri, barlar, dan edip eğlenebileceğiniz cafeler yer alır. Mekanlarda düzenlenen partiler ve konserlerde keyifli vakit geçirebilirsiniz. Gece kulüpleri ve barlar genelde 22.00 - 04.00 saatleri arasında açık olur.
Uşak’ın çarşı ve pazarlarında, el emeği tezgahlarında ve hanlarında size şehri hatırlatacak çok sayıda yerel ürün bulunur. Uşak halısı, Eşme kilimi ve deri ürünler en çok tercih edilenler arasında yer alır. Bunun yanında seramik ve bakır eşyalara da göz atabilirsiniz. Şehrin yöresel lezzetlerinden köpük helva, tarhana ve kurutulmuş meyveleri de alışveriş listenize dahil edebilirsiniz. Uşak Bedesten ve merkezdeki çarşılardan yerel ürünlere kolayca ulaşabilirsiniz. Şehirde Özdilek Uşak AVM, Karun AVM ve Festiva AVM gibi alışveriş merkezleri de yer alır.
Ulubey Kanyonu’na giden virajlı yollarda tedbirli olmanızı tavsiye ederiz. Özellikle yağışlı günlerde kayma riskine karşı dikkatli olmalısınız.
Taşyaran Vadisi’nde su içinde veya kayaların üstünde yürürken kaymayan ve sert cisimlere karşı dayanıklı ayakkabılar tercih etmelisiniz.
Uşak’ın tarihî ve doğal güzelliklerinin olduğu yerlerde giriş ücreti ve çevredeki standlarda kredi veya banka kartı geçmeyebilir. Yanınızda bir miktar nakit para bulundurmalısınız.
Şehir içi ulaşım otobüs ve minibüslerle sağlanır. Otobüslere binmek için UşakKart çıkarmanız gerekir. Gişe noktalarından kart satın alabilir ve dolum yapabilirsiniz. Şehrin dilediğiniz noktasına taksiler ile 7 gün 24 saat ulaşım sağlayabilirsiniz.
Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.