Ülke Künyesi
Haritada GösterGenel Bilgiler / Rehber
Üniter parlamenter anayasal monarşi ile yönetilen Ürdün (Ürdün Haşimi Krallığı), büyük bölümü çöllerden oluşan 89.342 km2 bir alanı kapsıyor. Şeria Vadisi, Çöller ve Doğu Şeria olarak 3 bölgeye ayrılan Ürdün, tarihleri M.Ö. 10.000 yıllarına kadar uzanan yerleşim yerleri, binlerce yıllık mistik tapınaklar, Petra Antik Kenti gibi büyüleyici hazineler, çöl safarileri gibi aktivitelerle özellikle tarih ve kültür turizmi konusunda son yıllarda büyük bir gelişme gösterdi.
Suriye, Irak, Suudi Arabistan ve İsrail ile komşu olan Ürdün’de 3 milyonu aşkın mülteci ve göçmen nüfus yaşıyor. Ürdün, büyük mülteci nüfusuna rağmen oldukça barışçı ve güvenli bir ortama sahip.
Dünyanın en büyük zeytin üreticilerinden olan Ürdün, çevre ülkelerden farklı olarak petrol ve doğal gaz kaynakları bakımından oldukça zayıf, ayrıca kurak ikliminden dolayı su kıtlığı çekiyor. Sadece fosfat yatakları bakımından zengin olan ülkede Lut Gölü ise hem fosfat ve potas kaynakları hem de mineral tuzlar bakımından dünyanın en önemli noktalarından biri.
Nüfusun büyük bir bölümünü Sünni Müslümanların oluşturduğu Ürdün’de resmi dil Arapça olmasına rağmen İngilizce ve yerel diller de yaygın olarak konuşuluyor. 10 milyon civarında bir nüfusa sahip Ürdün’ün başkenti Amman’da ise 4 milyondan fazla insan yaşıyor. Zerka, İrbid, Rüseyfa, Akabe de ülkenin diğer büyük ve turistik bakımdan gelişmiş şehirleri arasında.
Ne Zaman Gidilir?
Büyük bölümü çöllerle kaplı olan Ürdün’de Akdeniz’e yakın olan batı bölümlerinde ılıman Akdeniz iklimi görülürken, iç ve doğu bölgelerde ise sıcak ve kural çöl iklimi hakim. Ürdün Vadisi, yazları 50 dereceyi bulan sıcaklığıyla ülkenin en sıcak yeri konumunda. Yıllık metrekareye 100 ile 600 mm gibi düşük miktarda yağış alan Ürdün’de hem bölgeler arasında hem de gece ve gündüz arasında sıcaklık farkları da ciddi değişiklikler gösteriyor.
Başkent Amman’da yıllık ortalama sıcaklık 17 derece ve kış aylarında bile sıcaklıklar en fazla 7 dereceye kadar düşüyor. Ürdün’ü ziyaret etmek için en güzel zamanlar ise büyüleyici tarihi hazineleri keşfetmek için ideal hava sıcaklıklarının olduğu ilkbahar ve sonbahar ayları.
Nasıl Gidilir?
Türkiye'den Ürdün şehirlerine ulaşmanın en kolay yolu direkt veya aktarmalı uçuşlar. İstanbul, İzmir Antalya ve Ankara gibi pek çok büyük şehirden başkent Amman’a kolayca uçak bulabilirsiniz. Türk Hava Yolları ve Pegasus Hava Yolları ise haftanın üç günü İstanbul’dan Amman’a direkt uçuşlar düzenliyor.
Royal Jordanian, EgyptAir, Saudia Airlines, MEA, Lufthansa ve Australian Airlines gibi havayollarının da Türkiye’den Amman Kraliçe Aliye Uluslararası Havalimanı’na Beyrut Refik Hariri Uluslararası Havalimanı, Kahire Uluslararası Havalimanı ve Cidde Kral Abdülaziz Uluslararası Havalimanı üzerinden aktarmalı uçuşları var. İstanbul'dan günde ortalama 3 seferin düzenlendiği Amman'a 2 saat 15 dakikalık bir uçak yolculuğuyla rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
Gece Hayatı
Renkli ve hareketli gece hayatı ile diğer Orta Doğu ülkelerinden ayrılan Ürdün, bu özelliğiyle Orta Doğu’nun Güneşi olarak tanımlanıyor. Özellikle başkent Amman; her tarz müzik dinleyebileceğiniz barlar, DJ performanslarıyla dans edebileceğiniz gece kulüpleri ve otantik dekorasyonlu nargile kafeleri ile oldukça hareketli. Otellerin gece kulüpleri ve barlarının da turistler arasında çok popüler olduğu ülkede pek çok gece kulübüne giriş ise ücretli. Alkol satışı ve tüketiminin yasak olduğu komşu ülkelerin aksine bu tarz yasaklamaların bulunmadığı Ürdün’de özellikle eğlence mekanlarında alkollü tüketimi oldukça fazla.
Amman’da DJ performansları, konserler ve eğlenceli partilerle hizmet veren ve hem yerel halk hem de turistler tarafından sevilen çok sayıda mekan bulunuyor. Ürdün şehirlerinin tarihi eski kent bölgelerinde de nargile evleri, kafeler, yöresel müzikler dinleyebileceğiniz barlar ve kafeler, turistlerin eğlenmek için en çok uğradığı yerler arasında.
Alışveriş / Ne Alınır?
Ürdün pek çok Arap ülkesinde olduğu gibi büyük alışveriş merkezlerinden tarihi sokakları saran renkli pazarlara kadar zengin alışveriş seçeneklerine sahip. Amman, Zerka, İrbid, Akabe gibi turistik ve tarihi şehirler, yöresel ürünlerin yanı sıra dünya markalarında bulabileceğiniz mağazalarla dolu.
Granit ile yapılmış süs eşyaları, zeytin ağacından el yapımı ahşap ürünler, Madaba tarzı el dokuması halılar ve kilimler, değerli taşlardan oyulmuş ve yöresel figürleriyle süslenmiş mücevherler, organik zeytinyağları, Lut Gölü'nde elde edilen mineral bakımından aromatik tuzlar, yöresel kıyafetler, esanslar, antikalar, pişmiş toprak ve kilden yapılmış çömlekler ise Ürdün’de en çok satılan hediyelik eşyalar arasında.
Amman DownTown bölgesi, ilginç hediyelik eşyalar bulmak için gidilebilecek en ideal yerlerden. Modern mağazaları, kaliteli kafeleri ve restoranlarıyla başkentin en popüler alışveriş merkezleri arasında yer alıyor.
Festivaller ve Fuarlar
Fuarlar
Tatiller / Önemli Günler
1 Ocak Yeni Yıl
15 Ocak Arbor Günü
30 Ocak Kral Abdullah Doğum Günü
1 Mayıs İşçi Bayramı
Ramazan Bayramı
Kurban Bayramı
Mevlit Kandili
Miraç Kandili
25 Mayıs Bağımsızlık Günü
31 Aralık Yılbaşı
Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Ürdün genelinde cuma günleri müzeler, resmi daireler ve mağazalar kapalı.
- Amman gibi turistik şehirlerde taksiler çok ucuz. Bu nedenle turistler ulaşım için genellikle taksileri tercih ediyor. Turistik noktalar, şehir merkezlerinin dışında olduğu için bu bölgelere de taksiler ve özel tur otobüsleriyle kolayca gidebilirsiniz.
- Ülkede hırsızlık ve yankesicilik gibi suçlar özellikle göçmen ve mültecilerin yaşadığı bölgelerde fazla. Kalabalık açık hava festivalleri, eğlence mekanları ve pazarlara giderken yanınıza fazla nakit para ve değerli eşya almamanızı öneririz.
- Ülkenin büyük bölümü çöllerle kaplı ve önemli turistik noktaların bazıları da çöl bölgelerinde bulunuyor. Bu bölgelerde gezerken yanınızda mutlaka güneş kremi, bolca su, böcek ilacı ve koruyucu giysiler almalısınız.
- Ülke genelinde kadınların ve erkeklerin açık kıyafetler giymesi hoş karşılanmıyor ve özellikle dini mekanlarda ortama uygun giysiler seçilmesi gerekiyor.
Ulaşım
Ürdün, ulaşım olanakları konusunda dünyanın en gelişmiş ülkelerinden biri ve ülkeyi boydan boya saran dünya standartlarında yollar bulunuyor. Otobüslerle veya araç kiralayarak Ürdün’ün hemen her şehrine kara yolu ile ulaşabilirsiniz. Osmanlı Dönemi'nde inşa edilen ve Şam’dan Mekke'ye kadar uzanan Hicaz Demiryolu’nun bir bölümü de Ürdün’den geçiyor ve günümüzde hala aktif olarak kullanılıyor.
3 tane Amman, 2 tane de Akabe şehrinde uluslararası havalimanı olan Ürdün’de ulusal havayolu olan Jordan Airlines ise ülkenin pek çok şehrine bölgesel ve charter uçuşlar düzenleyerek yılda 16 milyondan fazla yolcuya hem iç hem de dış hat uçuşlarıyla hizmet veriyor.
Amman gibi 4 milyon civarında nüfusa sahip büyük şehirlerde ulaşım çoğunlukla otobüsler minibüsler ve taksiler ile sağlanıyor. Belediyelerin yanı sıra çok sayıda özel otobüs şirketinin de hizmet verdiği şehir içi ulaşımda taksiler, genellikle sabit bir rota ve ücret ile çalışıyor. Büyük şehirlerde toplu taşıma ağları oldukça karışık ve kalabalık olduğu için turistler genellikle oldukça ekonomik olan taksileri ve araç kiralamayı tercih ediyor.
Kaçak taksilerin yaygın olduğu Ürdün şehirlerinde resmi plakalı taksilere binmeye ve taksimetreyi kontrol etmeye dikkat etmelisiniz. Ürdün şehirlerinin başka bir önemli özelliği ise yollarda neredeyse hiç trafik ışığının olmaması. Bu nedenle Ürdün trafiğine alışık olmayan ziyaretçilerin taksileri tercih etmesini veya şoförlü araç kiralamasını öneririz.
Kültür
Ürdün halkının büyük bir bölümü Arap kökenli ve nüfusun çoğunluğu Sünni Müslümanlardan oluşuyor. Resmi dili Arapça olan ülkede İngilizce ve göçmenlerden dolayı çeşitli Orta Doğu dilleri de yaygın olarak konuşuluyor. Ülke nüfusunun büyük bir kısmını, Ürdün vatandaşı olmayan mülteciler veya göçmenler oluşturuyor. Büyük bir kültürel ve tarihi zenginliği sahip olan Ürdün, çok farklı etnik gruplara ev sahipliği yapmasına rağmen oldukça barışçıl bir ortama sahip ve güvenli bir ülke.
Ürdün, turizm konusunda bölgenin en gelişmiş ülkelerinden biri konumunda. Amman gibi büyük şehirlerde 5 yıldızlı lüks oteller, kaliteli restoranlar ve alkol satışının da yapıldığı eğlence merkezleri çok popüler.
Sanat alanında da bölgenin en gelişmiş ülkelerinden olan Ürdün'de okullarda modern eğitim sistemi uygulanıyor ve hemen her okulda öğrencilere İngilizce veya sanat eğitimleri veriliyor. Özellikle resim, heykel, grafiti ve fotoğraf sanatları, ülkede halk arasında çok ilgi görüyor. Ürdün'ün en büyük müzesi olan Ürdün Müzesi, Ölü Deniz parşömenlerinden Neolitik dönemden kalan devasa kral heykellerine kadar pek çok hazinesiyle ülkede turistlerin en çok ziyaret ettiği yerler arasında.
Ürdünlüler sakin, misafirperver ve dost canlısı olmaları ile ünlü, aynı zamanda oldukça ilginç geleneklere sahipler. Ülke halkı, sol eli kirli kabul ettiği için hemen her eylemi sağ eli ile yapıyor. İnsan fotoğrafı saklamanın hoş karşılanmadığı ülkede yerel halkın fotoğraflarını çekerken de özel izinler alınması gerekiyor. Tekvandonun çok sevildiği Ürdün, bu alanda pek çok uluslararası madalya kazandı. At yarışları ve deve güreşleri gibi aktiviteler de hem yerel halk ve hem de turistler tarafından çok ilgi görüyor.
Dünyanın en büyük zeytin üreticilerinden olan Ürdün’de zeytinyağlı yemekleri hemen her sofrayı süslüyor. Arap, Akdeniz ve Türk mutfaklarının da etkilerini görebileceğiniz ülkenin yöresel mutfağında humus gibi mezeler, üzüm veya anasonla yapılan uzo ve rakı gibi alkollü içeceklerin yanı sıra ev yapımı şarap ve biralar da çok tüketiliyor.
Ekonomi
Üst orta gelirli ülkeler kategorisinde yer alan Ürdün’ün ekonomisi çoğunlukla tarım ürünleri ve doğal kaynaklara dayanıyor. Büyük bir göçmen ve mülteci nüfusunun bulunduğu ülkede nüfusun büyük bir bölümü yoksulluk sınırı altında yaşamına devam ediyor. En gelişmiş sektörlerin turizm ve madencilik olduğu Ürdün; granit, fosfat ve bakır yataklarına sahip, ayrıca Lut Gölü de mineral tuzlar bakımından çok zengin. Bakır, granit, fosfat, potasyum minerali tuzlar ise ülkenin en çok ihraç ettiği ürünler arasında yer alıyor.
Ürdün, aynı zamanda dünyanın en büyük zeytin üreticisi ülkeleri arasında yer alıyor ve hem komşu ülkelere hem de dünyaya zeytin ve zeytinyağı ürünleri ihraç ediyor. Ülke halkının neredeyse yarısı tarım sektöründe çalışıyor ve zeytinin yanı sıra tütün, mercimek, buğday ve arpa da en çok yetiştirilen tarımsal ürünlerden.
Hristiyanlar, Yahudiler ve Müslümanlar için kutsal sayılan bölgelerin yanı sıra dünya tarihi için çok önemli Petra Antik Kenti gibi tarihi hazinelere ve binlerce yıllık mistik tapınaklara ev sahipliği yapan ülke, hem din turizmi hem de tarihi ve kültür turizmi konusunda da son yıllarda gelişti.
Vize Nasıl Alınır?
Ürdün'e yolculuk edecek bordo, gri, yeşil ve siyah pasaport sahibi Türk vatandaşları, 180 gün içinde yapacakları 90 günlük konaklamalar için vizeden muaf tutuluyor. 90 günlük konaklamalar için vizeye ihtiyaç olmamasına rağmen sınır kapısında 6 ay daha geçerli ve 2 boş sayfası olan bir pasaport, konaklama ve rezervasyon belgeleri, seyahat sağlık sigortası ve ülkeye özel araçla giriliyorsa trafik sigortası gibi çeşitli evraklar isteniyor.
90 günü aşacak konaklamalar için ise Ürdün Konsolosluğu’na başvurarak Ürdün ticari vize, Ürdün turistik vize, Ürdün eğitim vizesi, Ürdün çalışma vizesi veya Ürdün aile ziyareti vizesi gibi seyahat amacınıza göre belirlenen vize türlerinden birine başvurabilirsiniz. Vize işlemleri genellikle 5 ile 15 gün arasında sonuçlanıyor.
Türkiye Temsilcilikleri
T.C. Amman Büyükelçiliği
(Konsolosluk işlemleri için başvurular saat 09:00 ile 12:00 arasında alınıyor.)
Posta adresi: Abbas Mahmoud Al-Aqqad St.31 P.O.BOX 2062 Jabal Amman 11181 Amman-Jordan
E-posta: [email protected]
Telefon: +962 6 5002 325 (Santral)
+962 6 5002 326
+962 6 5002 327
Türkiye'den aramalarda Türkiye içi ücret ödeyerek aramak için: 0 (312) 218 60 71 (dahili 347)
Nöbetçi / Acil Durum Telefonu: +962 77 727 82 93
Faks: +962 6 5002 351