Ülke: | Tunus |
Bilinen İsimleri: | |
Dil: | Arapça |
Nüfus: | 12.323.588 (2025) |
Din: | |
Tel Kodu: | +216 |
Para Birimi: | Tunus Dinarı (TND) |
Zaman Dilimi: | GMT+1 |
Vize: | |
Konsolosluk: |
Antik Roma, İslam medeniyeti, Osmanlı İmparatorluğu ve Fransız sömürge dönemi gibi dönemlere kadar uzanan köklü tarihi ile Tunus, Afrika kıtasının en kuzeyinde yer alıyor. Akdeniz’in mavi sularıyla çöl sarısının birleştiği yer olan ülke, sahip olduğu tarihi ve doğal güzelliklerle her yıl çok sayıda ziyaretçi ağırlıyor. Osmanlı İmparatorluğu’nun toprakları arasında yer alan ve daha sonra Fransız sömürgesi olan Tunus’un, 20 Mart 1956 tarihinde bağımsızlığını kazandığı biliniyor. Kartaca Antik Kenti, Büyük Sahra Çölü, Bardo Müzesi, Tunus Medina gibi birçok tarihi ve doğal güzelliğe ev sahipliği yapan Tunus’ta dar sokaklarında gezebilir, birbirinden lezzetli yemeklerini deneyebilir, beyaz kumlu plajlarında denize girebilir, yerel pazarlarında alışveriş yapabilirsiniz.
Akdeniz ve çöl ikliminin hakim olduğu Tunus’ta yaz ayları sıcak, nemli ve kurak, kış ayları ise soğuk ve rüzgarlı geçiyor. Tunus’a gitmek için ilkbahar ve sonbahar aylarını tercih edebilirsiniz.
Türkiye’den Tunus’a gitmek için Kartaca Uluslararası Havalimanı’nı kullanmanız gerekiyor. Bunun yanı sıra Munastır Habib Bourguiba Havalimanı ve Djerba-Zarzis Uluslararası Havalimanı’nı da kullanabilirsiniz. İstanbul’dan direkt uçuş bulabileceğiniz Tunus’a diğer şehirlerden ise aktarmalı olarak uçabilirsiniz.
Zengin kültürel yapısı ve köklü tarihiyle yerli ve yabancı turistlerin uğrak yerlerinden biri olan Tunus, yöresel lezzetleriyle de büyük beğeni topluyor. Birbirinden lezzetli yemeklerin yer aldığı Tunus’ta brik, harissa, felfel machi, lablabi, couscous, burfi, bouza, mloukhia ve mechoui gibi birçok lezzeti deneyebilirsiniz.
Kartaca Antik Kenti
M.Ö. 9. yüzyıla kadar uzanan tarihi ile Tunus’un kıyısında konumlanan Kartaca Antik Kenti, ülkenin tarihini keşfetmek isteyenler için en ideal rotalardan. Fenikeliler tarafından kurulan ve daha sonra Roma İmparatorluğu’nun hakimiyetine girmiş olan bu antik kent, Fenikelilerin izlerini taşımaya devam ediyor. Antik tiyatrolar, hamamlar, tapınaklar ve surlardan kalan kalıntıları görebileceğiniz Kartaca Antik Kenti’ni mutlaka ziyaret etmelisiniz.
Bardo Müzesi
Bardo Müzesi, Kuzey Afrika’nın en önemli arkeoloji müzeleri arasında yer alıyor. 19. yüzyılda bir saray olarak inşa edilen bina, 1888 yılından itibaren müze olarak kullanılıyor. Antik Roma dönemine ait çok sayıda değerli eseri görebileceğiniz Bardo Müzesi’nde, yine Roma dönemine ait mozaikleri ve Tunus’un tarihi ile kültürel mirasını da yakından inceleyebilirsiniz.
Tunus Medina
Mistik atmosferiyle Tunus’un tarihi dokusunu yansıtan Medina, yıl boyu çok sayıda ziyaretçi ağırlıyor. Labirenti andıran dar sokakları, tarihi yapıları ve dükkanlarıyla Tunus Medina, Osmanlı ve Arap mimarisinin izlerini taşıyor. Yerel el sanatlarıyla süslenen hediyelik eşyalardan satın alabileceğiniz, geleneksel yemekleri deneyebileceğiniz Tunus Medina’yı mutlaka ziyaret etmelisiniz.
Zeytouna Camii
Zeytouna Camii, Tunus’un en büyük ve en eski ibadet merkezleri arasında yer alıyor. 8. yüzyılda inşa edilen cami, geleneksel Arap-İslam mimarisinin örneklerinden biri olup, ismini çevresinde bulunan zeytin ağaçlarından alıyor.
Thugga Antik Kenti
Roma İmparatorluğu döneminde önemli bir yerleşim bölgesi olan Thugga Antik Kenti, M.Ö. 6. yüzyılda Numidya Krallığı dönemine kadar uzanıyor. Daha sonra Roma İmparatorluğu kontrolüne geçen antik kent, antik tiyatrolar, hamamlar, tapınaklar ve anıtsal yapılara ev sahipliği yapıyor. Thugga Antik Kenti’nde, Roma dönemine ait ve iyi bir şekilde korunmuş olan mozaikleri de görebilirsiniz.
El Jem Amfitiyatrosu
Antik Roma döneminin miraslarından biri olan El Jem Amfitiyatrosu, Roma İmparatorluğu’nun Afrika eyaletinin başkenti Thysdrus’un tarihini yansıtıyor. 3. yüzyılda inşa edilen amfitiyatro, yaklaşık 35.000 kişi ağırlama kapasitesine sahip. Dünyanın en büyük amfitiyatrolarından biri olan ve dönemin gladyatör dövüşlerine ve birçok etkinliğine ev sahipliği yapan El Jem Amfitiyatrosu, her yıl çok sayıda ziyaretçi ağırlıyor.
Sidi Bou Said
Beyaz badanalı evleriyle meşhur bir köy olan Sidi Bou Said, Tunus’un mutlaka görülmesi gereken önemli yerlerinden biri. Dar, çiçekli sokakları ile sanat eserini andıran bir köy olan Sidi Bou Said’de yerel galerilerde sanat eserlerini yakından inceleyebilir, köyün tepesinde hizmet veren işletmelerde oturarak muhteşem bir manzaraya karşı kahvenizi yudumlayabilir, el yapımı hediyelik eşyaların satıldığı dükkanlardan alışveriş yapabilirsiniz.
Hammamet
Akdeniz’in sıcak havasını ve enerjisini derinden hissedeceğiniz Hammamet, beyaz kumlu plajları, temiz denizi ve lüks tatil köyleriyle tatilseverlerin hayran kalacağı rotalar arasında yer alıyor. Tarihi bir liman şehri olan Hammamet’i ziyaret edebilir, dar sokaklarında yürüyebilir, pazarlarından alışveriş yapabilir ve doğal güzelliklerinin tadını çıkarabilirsiniz.
St. Vincent De Paul Katedrali
19. yüzyılda Fransız sömürge döneminde inşa edilen St. Vincent De Paul Katedrali, Tunus’un dini sembolleri arasında yer alıyor. Gotik tarzda inşa edilmiş olan katedral, yüksek kubbesi, süslemeleri, kemerleri, yüksek tavanları ve vitrayları ile dikkat çekiyor.
Büyük Sahra Çölü
Devasa kum tepeleri, altın rengi kumları ile ziyaretçilere büyüleyici bir manzara sunan Büyük Sahra Çölü, Tunus’un en çok ziyaret edilen bölgelerinden biri. Doğa ve macera tutkunlarının mutlaka ziyaret etmesi gerektiği Büyük Sahra Çölü’nde kamp yapabilir, Bedevi kabilelerinin izlerini yakından inceleyebilir, çöl kasabalarını görebilir, Bedevi çadırlarında konaklayabilirsiniz.
Çok sayıda tarihi ve doğal güzelliğe ev sahipliği yapan Tunus’ta yapabileceğiniz aktivite sayısı da bir o kadar fazla. Tunus sahillerinde ve plajlarında plaj voleybolu yapabilir, şnorkelle yüzebilir, dalış turlarına katılabilirsiniz. Sahra Çölü’nde 4x4 araçlarla safari turlarına katılabilir, deve gezintilerine çıkabilirsiniz. Çölün etkileyici manzarasına karşı yıldızların altında kamp yapabilir, Atlas Dağları’nda trekking turlarına katılabilirsiniz. Antik kentlerde tarih turlarına çıkabilir, yerel pazarlarda birbirinden güzel hediyelik eşyalardan satın alabilirsiniz.
Gece kulüplerinin ve alkollü mekanların yer aldığı bir yer olmasa da turistler için gece geç saatlere kadar hizmet veren işletmelerin yer aldığı Tunus’ta, sevdiklerinizle birlikte kafe ve restoranlarda çay ve nargile içebilir, canlı müzik yapan mekanlara gidebilir, dans edebileceğiniz mekanlarda doyasıya dans edebilirsiniz.
Zengin kültürel yapısıyla renkli ülkelerden biri olan Tunus’tan kendinize ve sevdiklerinize alabileceğiniz çok sayıda hediyelik eşya bulunuyor. Zeytin ağacından yapılan el işi eşyalar, yöresel giysiler, gümüş ve altın mücevherler, antikalar, nargile çeşitleri ve demir-deri ürünleri bunlardan bazıları.
Tunus’ta şehir içi ulaşım ağı oldukça gelişmiş durumda. Otobüs, tramvay ve taksi gibi seçeneklerin bulunduğu şehirde en çok tercih edilen ulaşım aracı otobüslerdir. Otobüslerde yazılar Arapça olabileceği için güzergahları görebileceğiniz bir harita edinmek faydalı olabilir. Şehir içinde hizmet veren otobüs işletmesinin adı SNT olup, otobüs biletleri araç içinde satılmaktadır. Ulaşım için tercih edebileceğiniz bir diğer seçenek tramvaylardır. Metro Leger olarak bilinen ana tramvay sistemi 5 hattan oluşurken, TGM adı verilen bir diğer tramvay sistemi ise kıyı bölgelerine ulaşım sağlamaktadır. Bu iki farklı tramvay sistemi ortak duraklarda buluşmaktadır. Tramvay biletleri durakların yanında bulunan gişelerde satılmaktadır. Şehir içinde ulaşım için isterseniz taksileri de kullanabilirsiniz.
Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.