Ülke: | Japonya |
Bilinen İsimleri: | Tokyo, Tokio |
Dil: | Japonca |
Nüfus: | 125,879,000-(1995) |
Din: | Budizm, Hıristiyanlık, Şintoizm |
Tel Kodu: | +81 |
Para Birimi: | Japon Yeni - ¥ |
Zaman Dilimi: | UTC/GMT +9 saat |
Vize: | Türkiye vatanaşlarından vize istenmiyor. |
Konsolosluk: | Turkish Embassy Office of Economic Counsellor, 2-33-6 Jingumae, Shibuya-ku, Tokyo, 150-0001, Japan |
Uzak Doğu’nun en önemli şehirlerinden birisi olan Tokyo, Japonya’nın başkentidir. Japonya’nın en kalabalık şehri de olan Tokyo, dünyanın da en büyük metropollerinden birisidir. Yaşamın en pahalı olduğu şehirler arasında gösterilir. Yaklaşık yüzölçümü 600km2 olan şehrin merkezi, Tokyo Körfezi’nin kuzeybatısında yer almaktadır. Pasifik Okyanusu’na doğru uzanan Izu ve Ogasawara Adaları da Tokyo’ya bağlıdır.
Tokyo ayrıca bankacılık ve sigortacılık şirketleri açısından oldukça önemli bir şehirdir. Tokyo Borsası da New York Borsası’ndan sonra sermaye büyüklüğü açısından dünyanın en büyük bir diğer borsasıdır.
Caddelerin ışıklandırmasından yollara, eğlence hayatına kadar tüm detaylarıyla tam bir metropoldür.
Kış aylarının soğuk ve karlı geçtiği Tokyo’ya gitmek için en doğru zaman bahar aylarıdır. Japonya’da kiraz çiçeklerinin açtığı bu mevsim nemli ve yağışlı geçer. Yine yaz aylarında da nem ve yağışlı günler geçirebilirsiniz. Genel olarak subtropikal iklimin nem gibi özellikleri görülür.
Uzun uçak yolculukları ile aranız iyiyse Türk Hava Yolları, İstanbul’dan Tokyo’ya yaklaşık 11 saat süren bir uçuş gerçekleştiriyor. Qatar Airways, Etihad gibi firmalar da aktarmalı olarak uçuş gerçekleştiriyor.
Uzak Doğu ve Japon mutfağı denildiğinde ilk akla gelen yemeklerin başında suşi geliyor. Çok sayıda suşi restoranı bulabilirsiniz. Nigiri-zushi denilen pirincin tatlı sirke ile tatlandırılmış versiyonu ise en çok yenilen suşi çeşididir. Baharatlarla lezzeti arttırılmış olan yakitori yani barbekü tavuk da Tokyo’ya gidenlerin tatması gereken yemeklerden birisi.
Yemek için gidibilecek mekanları 3’e ayırabiliriz. İlki Kaiten Zushi adı verilen fiyatları uygun olan suşi sunan restoranları, ikincisi Izakaya isimli yemek ve içecek bulabileceğiniz Japon tarzı tavernalar. Diğer mekan stili ise menü almayı planlayanlar için uygun fiyatlı bir çorba ve 3 çeşit yemek sunan Kaiseki Ryori tarzı mekanlar.
İmparatorluk Sarayı
Kyü isimli ana sarayın dışında birçok saray ve devlet binasının olduğu Kraliyet Ailesinin yaşadığı saray kompleksidir.
Sensoji Tapınağı
Tokyo’nun kuzeyinde yer alan tapınak 628 yılında yapılmış oldukça eski bir yapı.
Tokyo Borsası
Uzak Doğu'nun en büyük dünyanın New York Borsası'ndan sonra ikinci en büyük işlem hacmine sahip borsası.
Tokyo Ulusal Müzesi
Japon tarihine ve sanatına dair birçok eserin bulunduğu bu müze, Ueno Parkı'nda yer alıyor.
Ueno Park
Özellikle ilkbahar aylarının gelmesiyle turist akınına uğrayan bu parkı diğerlerinden ayıran en önemli şey kiraz ağaçları. Bu parkta bulunan kiraz ağaçları çiçek açtığında harika bir görüntü oluşturuyor.
Tokyo’da sanatsal faaliyetlerden müze gezilerine, alışverişten eğlence hayatına kadar katılabileceğiniz çok sayıda aktivite var. Noh ve kabuki gibi müzikaller, Roppongi gibi gece hayatının dünya standartlarının üstünde olduğu eğlence yerleri burada görebileceklerinizden sadece bazıları.
Japonya’nın ulusal tarihi de oldukça etkileyici, İmparatorluk Sarayı’ndan, Sensoji tapınağı’na ve Ulusal Müze’ye kadar gezilebilecek çok sayıda yer var. Meici Tapınağı da yine Japonya’nın dini tarihini aydınlatan bir yapıdır. Tokyo Uluslararası Akvaryumu, Ueno Parkı ve Hama Rikyu Bahçeleri de görülmeye değer.
Roppongi, Akasaka ve Aoyama gibi dans kulüpleri ve eğlence mekanlarını barındıran bölgelere sahip olan Tokyo’nun oldukça hareketli bir gece hayatı sunduğunu söyleyebiliriz. Özellikle Roppongi’de go-go barlar, masaj salonları, canlı müzik mekanları ve caz kulüpler de var. Turistlerin ilk tercihi Roppongi oluyor.
El sanatları Japonya’nın en önemli kültürel zenginliklerindendir. Desenlerle süslenen ipek elbiselere ve oyuncak bebeklerden gümüş eşyalara kadar işleme sanatının etkilerini görebilirsiniz. Noh ve kabuki olarak adlandırılan Japon müzikalleri de şehirde bulunan tiyatrolarda sergilenmektedir.
Yıl boyunca çok sayıda festival gerçekleştirilir. Sanno ve Sanja festivalleri yurdun her bir yanından binlerce insanı Asakusa Tapınağı’na toplar. Kanda Masura isimli festival ise iki yılda bir ve her şehirde aynı anda yapılır.
Tokyo’da alışverişin ilk adresleri büyük alışveriş merkezleri şehirde depato adı ile bilinen bu yerler hemen hemen her yerde karşınıza çıkıyor.
Elektronik eşyalar almak isteyenler için Akihabara birinci tercih olmalı, elektronik kent anlamına geliyor. Shinjuku da yine elektronik cihazları uygun fiyata bulabileceğiniz yerlerden birisi. Kıyafet almayı planlıyorsanız Harajuku ve Shibuya trend kıyafetlerin satıldığı, ünlü markaların da mağazalar açtığı yerlerdir. Harajuku’da hediyelik eşya almak isteyenler için Doğu Pazarı yani Oriental Bazaar adında bir çarşı da var. Açık pazarlardan daha ucuza ürünler almak istiyorsanız Yanaka Ginza sizin için uygun bir yer. Nippori veya Sendagi metro istasyonlarından kolayca ulaşılabilen bir yerde.
Tokyo’dan manju ve daifuku ismi verilen tatlılar yanınızda getirebileceğiniz türden. Kimono almak için de ideal bir yer. Genelde Tokyo’ya gidenler Japon sanatı ile süslenmiş yelpaze, gümüş eşyalar ve ipek kıyafetler alıyor.
Tenjın Matsuri
Cherry Blossom (Kirazların Çiçek Açması) Festivali
Sumiyoshi Masturi
Mido-Suji Festivali
Doyal Doyal Festivali
Aizen Festival
Sumiyoshi Festivali
01 Ocak - Yeni Yıl
11 Şubat - Ulusal Kurtuluş Bayramı
21 Mart - Bahar Bayramı
29 Nisan - Yeşillik Bayramı
3 Mayıs - Anayasa Günü
4 Mayıs - Ulusal Tatil
5 Mayıs - Çocuk Bayramı
23 Eylül - Sonbahar Bayramı
3 Kasım - Kültür Bayramı
23 Kasım - İşçilere Şükran Bayramı
23 Aralık - İmparator'un Günü
Tokyo ile ilgili bilinmesi gereken en önemli bilgi Tokyo'nun bir deprem şehri olduğudur. Depremlerin tetiklediği tsunamiler de özellikle okyanusa yakın olan sahil şeridini etkileyebiliyor. Buna örnek olarak 2011 yılndaki tsunami faciası verilebilir. Şehir daha önce de 1923'te depremden ve 2. Dünya Savaşı'ndan olumsuz olarak etkilenmiştir.
Tokyo kalabalık bir şehir olmasına rağmen ulaşım sorununu çözmek için çok sayıda çözüm üretmesiyle ünlüdür. Öyle ki çift katlı, 3 katlı yollar, harika bir metro ağı ve bisiklet, motosiklet kullanımına izin veren planlamalar şehrin ulaşım haritasına yön verir. Bu nedenle toplu taşıma ile seyahat etmek için en doğru yerlerden birisi Tokyo’dur.
Toplu taşıma yerine özel araç ile seyahat edecekseniz, trafik ve park sorunu sizi zorlayacak etkenler olabilir. Ayrıca taksi tutmak için de yanlış yerdir. Tokyo dünyanın en pahalı yerlerinden biri olarak gösterilir. Bunda taksi ücretlerinin de payı var. Yeşil taksiler biraz daha ucuz. Dikkat etmeniz gereken önemli bir nokta ise trafiğin akış yönü; bizdekinin tam tersi.
Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.