Ülke: | Türkiye |
Bilinen İsimleri: | |
Dil: | Türkçe |
Nüfus: | 219.733 |
Din: | |
Tel Kodu: | +90 |
Para Birimi: | TRY |
Zaman Dilimi: | GMT+03:00 |
Vize: | |
Konsolosluk: |
Türkiye’nin en mutlu şehirlerinden biri olan Sinop; güzel plajları, yemyeşil çam ormanları ve temiz havasının yanı sıra binlerce yıllık tarihinden kalan hazineleri, lezzetli yemekleri ve tabiat harikalarıyla da keyifle gezilebilecek bir şehir. Türkiye’nin en kuzey noktası olan İnceburun’a da ev sahipliği yapan Sinop, Karadeniz’in tek doğal limanı. Tarihi Tunç Çağı’na uzanan ve ismini Yunan Tanrıçası Sinope’den ismini alan bu güzel şehir; Hitit, Frig, Lidya, Pers, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde de her zaman önemli bir liman şehri oldu. Şehri gezerken her dönemden kalmış birbirinden güze tarihi eserlerle karşılaşabilirsiniz.
Sinop, berrak deniziyle yaz aylarında tam bir tatil cenneti haline geliyor. Ünlü Sinop Kalesi, 1. derece sit alanı olarak korunan Hamsilos Koyu ve popüler bir kamp alanlarına sahip Erfelek Tatlıca Şelaleleri ile turistleri kendine çeken Sinop, ortalama 200.00 nüfusa sahip. Şehrin topraklarının büyük bölümü ormanlık arazilerle kaplı ve ekonomisinin büyük bölümünü tarım ürünleri oluşturuyor.
Sinop, hem Doğu ve Batı Karadeniz iklim özelliklerini yansıtan bir şehir. Yaz ayları ılık ve serin geçen şehirde kış ayları da don olayları çok az görülüyor. Karadeniz sahilinde yer aldığı için sert rüzgârlar alan Sinop, yıl boyu esen bu rüzgârlarıyla da tanınıyor. Yaz ayları dışında hemen her zaman yağış alan şehirde en fazla yağış sonbahar ve kış aylarında, en az yağış ise ilkbahar ve yaz aylarında görülüyor. Şehrin yıllık yağışlı gün sayısı ise ortalama 125-135 gün arasında.
Sinop’u doyasıya gezmek için en ideal zamanlar ise doğanın her tonunu görebileceğiniz ve havanın ılık olduğu bahar ayları. Bu aylarda Sinop’un doğası uyanıyor ve doğa yürüyüşleri ile şehri saran tabiat harikalarını, şelaleleri ve muhteşem yaylaları keyifle gezebilirsiniz. Şehrin sevilen plajlarında denizin tadını çıkarmak istiyorsanız sıcak yaz aylarında iyi bir seçenek olabilir. Hangi mevsim olursa olsun şehri gezmeyi planlıyorsanız, yağmur için hazırlıklı olmalı ve yanınıza şemsiye veya yağmurluk almayı unutmamalısınız.
Sinop merkezine sadece 8 kilometre uzaklıkta olan Sinop Havalimanı, şehre ulaşım için yoğun olarak kullanılıyor. İstanbul’dan direk uçuş bulabileceğiniz Sinop’a diğer şehirlerden ise İstanbul aktarları seferlerle ulaşma şansınız var. İstanbul ile Sinop arası uçak yolculuğu ise yaklaşık olarak 1 saat sürüyor. Geniş ve kullanışlı kara yolu ağlarıyla çevrili şehir, hem Doğu Karadeniz hem de Marmara Bölgesi ve İç Anadolu Bölgesi’ne geniş kar yolu ağları ile bağlı. Türkiye’deki her şehirden düzenli olarak şehirler arası otobüs seferleri ile de ulaşabileceğiniz Sinop, Ankara’ya 411 kilometre, İstanbul’a 687 kilometre, İzmir’e 1039 km ve Samsun’a ise 157 km uzaklıkta.
Zengin bir mutfağa sahip olan Sinop, Batı ve Orta Karadeniz yemek kültürlerinden etkileniyor. Sinop mantısı, nokul, keşkek, hamsili içli tava, ıslama ve mısır çorbası gibi yöresel lezzetleri tadabileceğiniz şehirde muhteşem Karadeniz manzaraları eşliğinde hizmet veren balık restoranları da çok ilgi görüyor. Sinop’ta hamsi başta olmak üzere palamut, lüfer, mezgit, orkinos, çaça ve kalkan gibi onlarca balık çeşidini günlük olarak hazırlanan yöresel mezeler ve salata çeşitleri eşliğinde tadabilirsiniz.
Hamsilos Koyu: Türkiye’nin tek fiyordu olma özelliğine sahip Hamsilos Koyu, Karadeniz’in Gökova’sı olarak biliniyor. El değmemiş doğal güzellikleriyle her mevsim doğa severlerin akınına uğrayan koyun çevresi de iyi düzenlenmiş yürüyüş parkurları ve kamp alanlarıyla çevrili. Sinop merkezine sadece 11 kilometre uzaklıktaki Hamsilos Koyu, gün batımı manzaralarıyla da ayrı bir üne sahip.
Diyojen Anıtı: Dünyaca ünlü antik Yunan filozof Diyojen, Sinop’ta yaşıyordu ve onu onurlandırmak için inşa edilen Diyojen Anıtı, hem yerli hem de yabancı turistlerin çok ilgisini çekiyor. Fatih Caddesi üzerinde bulunan anıt, filozofun ünlü fıçısı ve el feneriyle birlikte mutlaka görülmesi gereken bir eser.
Erfelek Tatlıca Şelaleleri: Sinop’un en ünlü tabiat harikası olan Erfelek Tatlıca Şelaleleri, çam ormanları arasına gizlenmiş 28 tane şelalesi ile tam bir doğal cennet. Sinop merkezine 30 kilometre uzaklıktaki bu şelaleler; basamak şeklinde aşınmış kayaları, yaz aylarında serinlemek için ideal küçük göletleri ve bitki çeşitliliğiyle hem harika doğa yürüyüşü hem de popüler kamp alanları.
İnceburun Feneri: Türkiye’nin en kuzey noktası olan İnceburun, 1800’lü yıllarda inşa edilmiş etkileyici deniz feneriyle görülmeye değer bir yer. Sinop merkezine 40 dakika uzaklıktaki İnceburun Feneri, Karadeniz’in muhteşem panoramik fotoğraflarını sunduğu için de sevilen bir gezi alanı.
Sinop Kalesi: Karadeniz’e sıfır konumda bulunan ve şehrin simgesi haline gelen Sinop Kalesi, mutlaka görülmesi gereken yerlerden. Tarihi M.Ö. 7. yüzyıla kadar uzanan kale; Roma, Bizans, Anadolu Selçukluları ve Osmanlı dönemlerinde de aktif olarak kullanılmış. Kalenin zirvesinden hem Karadeniz’in hem de Sinop’un panoramik manzaralarını izleyebilir, harika fotoğraflar çekebilirsiniz.
Sinop Plajları: Güzel sahilleriyle Ege ve Akdeniz’i aratmayan Sinop’ta sıcak yaz aylarında şehir merkezindeki Karakum Plajı, arkası çam ormanlarıyla çevrili Sinop DSİ Plajı, kilometrelerce uzunluğu ve ince kumlu sahiliyle çok sevilen Sarıkum Plajı, piknik ve kamp alanlarıyla çevrili Akliman Plajı’nda masmavi suların ve güneşin tadını çıkarabilirsiniz.
Sinop Arkeoloji Müzesi: Tunç Çağı’ndan Bizans dönemine kadar uzanan geniş bir tarihi kapsayan Sinop Arkeoloji Müzesi, nispeten küçük bir müze olmasına rağmen görülmeye değer tarihi hazinelerle dolu. Arkaik Çağ’dan kalan Anadolu’nun en eski mezar steli, madeni aletler, pişmiş toprak heykeller ve antik sikkeler ile iyi bir şekilde düzenlenmiş müzeyi pazartesi günleri hariç her gün saat 08:30 ile 17:30 saatleri arasında gezebilirsiniz.
Tarihi Sinop Cezaevi: 4000 yıllık geçmişe sahip bir kale olan Tarihi Sinop Cezaevi, uzun yıllar cezaevi olarak kullanmış simgesel bir yapı. Sabahattin Ali ve Refik Halit Karay’a da ev sahipliği yaptığı bilinen cezaevi günümüzde ise müze olarak hizmet veriyor.
Karadeniz plajlarında yüzme deneyimi: Sinop’ta hem merkezde hem de şehir çevresinde birbirinden güzel plajlar ve koylar bulunuyor. Arkası çam ormanları önü ise masmavi denize bakan bu sakin plajlarda sıcak yaz aylarında denizin tadını doyasıya çıkarabilirsiniz. Dalgalı bir denize ve rüzgârlı bir havaya sahip Karadeniz’de yüzerken oldukça dikkatli olmanız gerekiyor. Hamsilos Koyu, Karakum Plajı ve Sarıkum Plajı ise bölgedeki en sevilen yerler arasında.
Dranaz Kayak Merkezi’nde kayak yapmak: Muhteşem Karadeniz manzaraları eşliğinde, iyi düzenlenmiş pistlerde kayak ve snowboard yapmak, Sinop’un en güzel kış aktiviteleri arasında. Şehir merkezine 44 kilometre uzaklıktaki kayak merkezinde kayak ekipmanları kiralayabilir veya her yaş grubu için kayak dersleri alabilirsiniz. Bölgenin kaynak sularının da şifalı olduğuna inanılıyor, kayaktan sonra şifalı suları içerek yorgunluk da atabilirsiniz.
Kamp yapmak: Sinop’un çevresini saran dağlar ve çam ormanları, donanımlı kamp alanlarıyla çevrili ve doğanın içinde dinlenmek isteyen kampçılara ev sahipliği yapıyor. Şehir girişinde yer alan ve liman manzaraları sunan Bahçeler Mevkii Orman Kampı, Erfelek Tatlıca Şelaleleri Kamp Alanı, Akliman Plajı Kamp Alanı, Akgöl Kamp Alanı, panoramik Sinop manzaraları izleyebileceğiniz Şahin Tepesi Kamp Alanı, kayak da yapabileceğiniz Dranaz ve Soğuksu Mevkii Kamp Alanı, bölgenin en sevilen kamp alanları arasında.
Tekne turları: Çevresi Karadeniz’in hırçın dalgalarıyla şekillenmiş etkileyici koylarla çevrili Sinop’ta yapılacak en iyi şeylerden biri de yaz aylarında günübirlik tekne gezilerine çıkarak bu koyları keşfetmek. Hamsilos Koyu ve Gebelit Koyu ise mutlaka görmeniz gereken en ünlü koylar.
Doğa yürüyüşleri: Geniş sahil şeridi, binlerce yılda şekillenmiş kanyonları, gizli koyları, zengin bitki ve vahşi yaşam zenginliğine sahip ormanlarıyla Sinop, pek çok etkileyici doğa yürüyüşü parkuruna sahip. Harika fotoğraflar çekebileceğiniz Babaçay Kanyonu’nun yanı sıra Hamsilos Koyu, Erfelek Tatlıca Şelaleri, Akliman ve İnceburun, iyi düzenlenmiş yürüyüş parkurlarıyla çok popüler.
Özellikle yaz aylarında Sinop gece hayatı oldukça hareketleniyor. Karadeniz kıyılarında uzanan bu güzel şehrin sahil kesimi ve limanı; kaliteli restoranlar, kafeler ve barlar ile çevrili. Sinop barlar sokağında her tarz müzikten hoşlananlar için pek çok alternatif eğlence mekanları bulunuyor. İster DJ performansları ile eğlenmek ister bir türkü barda arkadaşlarınızla zaman geçirmek ya da canlı müzik eşliğinde dans etmek isteyin, barlar sokağında mutlaka kendinize göre bir mekan bulacaksınız. Kale Bar, Kıyı Bar ve Rota Bar ise Sinop’un popüler eğlence merkezlerinden bazıları. Sinop’un panoramik Karadeniz ve liman manzaraları sunan teras restoranlarında ise romantik akşam yemeklerinin tadını çıkarabilirsiniz.
Sinop’ta yapacağınız alışverişlerde minik Diyojen heykelleri ve bölgenin ünlü Ayancık ketenleri, özel olarak inceleneniz gereken ürünler. Bunların yanı sıra şehirde en çok satan ürünler ise el yapımı gemi maketleri, Karadeniz manzaralı tablolar ve yöresel giysiler. Büyük alışveriş merkezlerinin de olduğu şehir merkezinde Metropol Alışveriş Merkezi’nde lüks mağazalar ve restoranlar bulabilirsiniz. Şehri gezerken mutlaka uğramanız gereken yerlerden biri olan perşembe pazarı da tezgahları süsleyen yöresel el işi ürünler ve organik gıdalarla çok ilgi görüyor.
Erfelek Tatlıca Şelaleleri Festivali: 31 Temmuz ile 1 Ağustos arasında düzenlenen bu festival, hem Erfelek Tatlıca Şelaleleri’nin tanıtılmasını hem de ziyaretçilerin eğlenceli zaman geçirmesini amaçlıyor. Konserlerden dans yarışmalarına, yağlı güreş turnuvalarından yöresel oyunlara kadar pek çok etkinlik düzenlenen festival, şehrin en ilgi gören festivalleri arasında.
Mutluluk Festivali: Türkiye’nin en mutlu şehri seçilen Sinop’un en ilginç festivali olan Mutluluk Festivali, her yıl eylül aynında düzenleniyor ve tam üç gün boyunca sürüyor. Ünlü sanatçıların konserleri, yarışmalar ve dans gösterileriyle eğlenebileceğiniz festivalden mutlu bir şekilde ayrılabilirsiniz.
Kuzey Fest: Karadeniz’in doğal güzellikleri içinde açık havada konserler ile doyasıya eğlenebileceğiniz ve kamp yapabileceğiniz Kuzey Fest, ağustos aynı başında, Sinop Akliman Martı Kamp Alanı’nda gerçekleştiriliyor.
Ayancık Kültür ve Keten Festivali: Ketenleriyle ünlü Ayancık’ta her yıl temmuz ayında düzenlenen bu kültür festivali, üç gün boyunca devam ediyor ve söyleşiler, paneller ve söyleşilerle oldukça hareketli.
Gerze Kültür ve Sanat Festivali: Sinop’un en eski ve geleneksel festivalleri arasında yer alan festival, her yıl temmuz ayında düzenleniyor ve ünlü sanatçılardan yerel ses sanatçılarına kadar pek çok konser ve etkinliğe sahne oluyor.
1 Ocak (Yılbaşı),
23 Nisan (Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı),
1 Mayıs (İşçi Bayramı),
19 Mayıs (Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı),
30 Ağustos (Zafer Bayramı),
29 Ekim (Cumhuriyet Bayramı),
Ramazan ve Kurban Bayramları
Sinop, yılın ortalama 135 günü yağış alan bir şehir, bu nedenle gezinizde yağmura her zaman hazırlıklı olmalı, yanınıza şemsiye ve yağmurluk gibi malzemeler almalısınız. Sinop, aynı zamanda oldukça rüzgârlı, bu nedenle üşümemek için kalın giyinmeye de dikkat edebilirsiniz.
Sinop’un bütün müzelerine, ören yerlerine ve antik kentlerine Müzekart alarak kolayca gezebilirsiniz. Gezinize başlamadan önce mutlaka Müzekart almanızı öneririz.
Sinop şehir merkezinde pek çok önemli turistik noktaya, resmi dairelere ve alışveriş merkezlerine yürüyerek kolayca ulaşılabiliyor. Şehir içi ulaşımlar ise minibüsler ve belediye otobüsleri ile sağlanıyor. Her cadde ve mahallede durakları bulunan minibüs ve otobüslerle şehirde istediğiniz noktaya kısa sürede gidebilirsiniz. Sinop merkezinde 7 gün 24 saat hizmet veren taksi duraklarını da kolayca bulabilirsiniz.
Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.