Ülke: | Avustralya |
Bilinen İsimleri: | Sydney |
Dil: | İngilizce |
Nüfus: | 4.757.083 (2013) |
Din: | Roman Katolik, Anglikan, Müslüman, Ortodoks, Budist |
Tel Kodu: | Avustralya +61, Sidney 02 (+61 02) |
Para Birimi: | Avustralya Doları |
Zaman Dilimi: | (UTC+10), Yaz saati (UTC +11)*Sidney, Türkiye'den 9 saat ileridedir. |
Vize: | Avustralya Vizesi |
Konsolosluk: | 66 Ocean Street, Woollahra Nsw, Sidney |
Sidney, Avustralya’nın güney kıyısına kurulu olan, ülkenin en eski yerleşim yerlerinden. Ekonomi ve nüfus açısından da Avustralya’nın en gelişmiş şehri. Dünyanın en görkemli ve en önemli limanlarından birisine sahip olan şehir, hem turistik hem de ekonomik açıdan ülkeye çok fazla katkı sağlıyor.
Sidney, dünyanın her yerinden pek çok turisti bünyesine çeken bir şehir. İklimi, birbirinden güzel plajları ve gece hayatının renkliliği sayesinde şehrin Avustralya’nın turizm başkenti olduğunu söyleyebiliriz.
Sidney ılıman iklim kuşağında yer alıyor ve bu iklimin etkisiyle yazları sıcak, kışları ise ılıman geçiyor. Bunun yanında günlük ortalama 7 saat güneşin açtığı Sidney’de yıllık ortalama sıcaklık 21.7. Yaz aylarında ortalama sıcaklık 24 derece civarında, kış aylarında ise 17 derece civarında seyrediyor. Sidney’de hemen hemen her mevsim yağışlı olsa da bu yağışlar yaz aylarında etkisini biraz daha arttırıyor. Bunun dışında deniz suyu sıcaklığı yıllık ortalama 20 derece.
Sidney güneşli yapısıyla her mevsim ziyarete açık bir şehir. Sadece Sidney’in Güney Yarımkürede olduğunu hatırlatmakta fayda var. Güney Yarımkürede Aralık ile Mart arası yaz aylarıyken, Haziran ile Eylül arası kış ayları.
Sidney’de bulunan Kingsford Smith Havaalanı'na ulaşmak için Türk Hava Yolları'nın İstanbul Sidney seferlerini kullanabilirsiniz. Karşılıklı düzenlenen bu seferlergenellikle Seul ya da Bangkok aktarmalı olarak yapılır. Bu aktarmalı uçuşlar ise ortalama 20 saat civarında sürer. Bunun dışında Emirates, Singapore Airlines ve Air China gibi havayollarının aktarmalı uçuşlarını kullanabilirsiniz. Kingsford Smith Havaalanından Sidney şehir merkezine ulaşmak için de havaalanında bulunan taksileri veya tren hattını tercih edebilirsiniz.
Sidney, etnik çeşitliliğin çok fazla olduğu şehirlerden birisi olmasında dolayı çok farklı kültürlere ait mutfakları bünyesinde barındırmaktadır. Şehirde dünya mutfağından lezzetleri tatmak için pek çok restoran bulabilirsiniz. Ancak çok fazla kültürün iç içe geçmesinden dolayı bariz bir Avustralya mutfağından bahsetmek zordur.
Sidney’de yiyebileceğiniz en güzel lezzetler arasında deniz ürünleri geliyor. Çok güzel bir liman kenti olan Sidney’de her daim taze ve lezzetli deniz mahsulleri bulmak mümkün. Üstelik bu deniz mahsullerinin yanında ağzınızı tatlandıracak ülkenin meşhur şaraplarını içebilirsiniz. Tercihinizi deniz ürünlerinden yana kullanmazsanız, sığır eti ve hamburger çeşitlerini deneyebilirsiniz.
Çok fazla kültürün iç içe ve bir arada yaşaması sayesinde şehirde hemen hemen dünyanın her yerinden restoranlar var. Sidney’de Orta Doğu mutfağı, Fransız mutfağı, Çin mutfağı, İtalyan mutfağı gibi pek çok seçenekten birisini tercih edebilirsiniz.
Sidney Limanı
Sidney’in en canlı yerlerinden birisi olan bu liman, şehri kuzey ve güney olarak ikiye bölüyor. Birbirine liman köprüleri ile bağlı olan kısımlar, kıyı boyunca çeşitli koşu parkurları ile süslenmiş.
Opera Binası
Sidney’in en önemli simgelerinden birisi olan opera binası, özellikle göz alıcı mimarisi ile öne çıkıyor. 20. yüzyılın en önemli mimari eserlerinden birisi olan bina, her yıl 4 buçuk milyon insan tarafından ziyaret edilİyor.
Sidney Kulesi
Yerden 350 metre yükseklikte bulunan bu kule, şehir manzarasının tadını çıkarmak isteyenler için eşsiz bir yerdir.
Darling Limanı
Sidney’in en eğlenceli yerlerinden birisi olan bu limanda birbirinden güzel kafeler ve restoranlar bulabilirsiniz.
Taronffa Hayvanat Bahçesi
28 hektarlık bir alana kurulu olan bu hayvanat bahçesinde 2200’den fazla hayvan barınmaktadır. Özellikle ülkenin en önemli simgesi haline gelmiş olan kanguruları ve tazmanya canavarı gibi bu bölgeye ait hayvanları görmek için Taronffa Hayvanat Bahçesi'ni mutlaka ziyaret etmelisiniz.
Sidney Akvaryumu
Dünyanın en zengin akvaryumlarından birisi olan Sidney akvaryumu, 145 metre derinliğe inen tüp geçitleri sayesinde pek çok balığı doğal ortamları olan okyanusta görme imkanını sizlere sunuyor.
The Rock Market
Sidney’in en ünlü pazarlarından birisi olan bu The Rock Market’de el işleri, hediyelik eşyalar ve oyuncaklar satın alabilir ve alışveriş yaparken, bir yandan da yerel müzik grupları ve tiyatrocuların gösterilerini izleyebilirsiniz.
Sidney Köprüsü
Sidney’in önemli simgelerinden birisi olan bu köprü 134 metre yüksekliğinde ve dünyanın en geniş çelik halatlı köprüsü olarak kabul ediliyor.
Botanik Bahçesi
Sidney gibi kalabalık bir şehirde birazcık olsun şehirden uzaklaşmak isteyenler için Botanik Bahçe’nin harika bir tercih olduğunu söyleyebiliriz.
Ulusal Denizcilik Müzesi
Avustralya’nın denizcilik tarihine dair örneklerin yer aldığı bu müzede geçmiş dönemlerde kullanılan tekneleri, kanoları ve haritaları görmek mümkün.
Bondi Plajı
Sidney’de bulunan 100 civarındaki plajın en ünlüsü olan bu Bondi plajı, özellikle sörf meraklılarının uğrak noktası.
Sidney Çağdaş Sanat Müzesi
Müzede sürekli olarak çağdaş sanata yönelik sergiler düzenleniyor ve burada sergilenen eserler düzenli olarak değiştiriliyor.
Sidney, özellikle doğa harikası manzaraları ve doğa ile bütünleşmiş eşsiz şehir yaşantısı ile ünlü. Bu yüzden bu şehirde görülmesi gereken pek çok yer var. Özellikle Sidney Limanı ve Sidney manzarasının tadını çıkarmak için Sidney Kulesi'nin öncelikli olarak gidilmesi gereken yerin başında olduğunu düşünüyoruz. Bunun dışında Sidney’de birbirinden güzel 100’den fazla plaja sahip. Okyanus sıcaklığının yüzmek için her daim uygun olduğu bu şehirde okyanusun da tadını mutlaka çıkarmalısınız.
Doğa gezileri ve tekne turları da Sidney’de yapılması gereken şeylerden birisi. Özellikle Sidney’in 100 km kadar dışında bulunan Mavi Dağlar’da doğaseverler için eşsiz deneyimler sunuluyor. Bunun dışında kalan vaktinizi alışveriş için ayırabilirsiniz. Çünkü Sidney ziyaretçilerine pek çok alışveriş alternatifi sunuyor.
Sidney’de gece hayatı en az gündüzleri kadar canlı ve renkli geçiyor. Özellikle şehirdeki binaların ışıklandırılmasıyla birlikte Sidney’in hiç uyumayan bir şehir olduğunu anlıyorsunuz. Sidney’de sabahın ilk ışıklarına kadar eğlenebileceğiniz sayısınız bar ve gece kulübü bulunuyor.
Sidney’e gelen turistlerin gece hayatı için tercih edebilecekleri eğlence mekanlarından bazıları ise şu şekilde;
Theatre Bar at the End of the Wharf
Establishment Bar
The Basement Cruise Bar
Teras Bali
Sidney, pek çok Avustralya kenti gibi yaşamın pahalı olduğu bir şehir. Bu yüzden Sidney’den yapacağınız alışverişlerde dikkatli olmanızda fayda var. Çünküburada özellikle giyim ve beslenme fiyatları ortalamanın üstünde.
Buradan satın alabileceğiniz şeyler genellikle şehrin kültürünü anlatan hediyelik eşyalar. Bu hediyelik eşyaları ise şehrin ara sokaklarında yer alan ufak pazarlardan rahatlıkla çok ucuza alabilirsiniz.
Sidney Festivali (Ocak)
Sidney Film Festivali (Haziran)
Kahve Festivali (Temmuz)
Yeni Yıl Kutlamaları(31 Aralık)
Müzik Festivali (Ekim)
Sidney’den Hobart’a Yat Yarışı (Ocak)
Manlu Jazz Festivali (Ekim)
1 Ocak - Yeni Yıl
6 Ocak - Acı Su Yortusu
26 Ocak - Avustralya Günü
25 Nisan - Anzak Günü
1 Mayıs - İşçi Bayramı
24 Mayıs - Milli Bayram
14 Haziran - Corpus Christi
1 Kasım - Azizler Günü
8 Aralık - Temiz Toplum Günü
25 Aralık - Noel
26 Aralık - Aziz Stephen Günü
Sidney büyük bir şehir olduğu için tek başınıza çıktığınız seyahatlerde kaybolmanız mümkün. Bu yüzden yanınızda her zaman detaylı bir harita yada GPS cihazı bulundurmanızın faydası var. Her büyük şehirde olduğu gibi Sidney’de de talihsiz olaylarla karşılaşabilirsiniz. Bu tür olaylarla karşılaşmamak için özellikle kişisel eşyalarınızın güvenliğinden her zaman emin olmaya çalışın.
Sidney’de şehir içi ulaşımında taksinin yanında otobüs, feribot, metro ve tren kullanabilirsiniz. Özellikle şehirdeki tren ağı çok gelişmiş ve pek çok hat ile şehrin büyük bir kısmına ulaşma imkanı var. Bunun dışında şehir içinde otobüsler ile de yolculuk yapabilirsiniz. Bu otobüs hatları yaygın seferleri ile sizi beklemekten de kurtaracaktır.
Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.