Ülke: | Güney Kore |
Bilinen İsimleri: | |
Dil: | Korece |
Nüfus: | 10,297,004 |
Din: | Budizm |
Tel Kodu: | Seul (+02) |
Para Birimi: | Kore Wonu (KRW) |
Zaman Dilimi: | Kore Standart Zamanı (UTC+09:00) |
Vize: | Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeden muaftır. |
Konsolosluk: | Turkish Embassy Vivien Bldg. 4th Fl. 52, Seobinggo-ro 51-gil, Yongsan-gu (140-240) Seoul-Korea |
Modern görünümünün altında derin bir tarih yatan Seul, Güney Kore’nin başkentidir. Kore’nin diğer yarısı olan Kuzey Kore’ye 40 kilometre uzaklıktadır. Mega şehir diyebileceğimiz Seul, Japonlar tarafından 16. ve 17. yüzyılda yıkıma uğratılmıştır. Kore Savaşı olarak tarihe geçen savaştaysa şehir büyük ölçüde zarar görmüştür. 20. yüzyılın ikinci yarısında şehrin neredeyse tamamı yeniden inşa edilmiştir. Seul’un çevresinde koruma amaçlı kilometreler uzunluğundaki surları görebilirsiniz.
2002 yılında Dünya Kupası’na ev sahipliği yapan şehirlerden biri olan Seul, çok sayıda ibadethane ve eski mimari yapıyı da görebileceğiniz Uzak Doğu’nun önemli bir kentidir.
Seul karasal ağırlıklı olan bir geçiş iklimi yaşamaktadır, muson ikliminin etkileri de zaman zaman görülmektedir. Kışları Sibirya etkisi, yazları ise muson etkisi olduğundan dolayı yazlar sıcak ve nemli, kışlar ise kuru soğuk ile geçer. Seul’e gitmek için en doğru mevsimler ilkbahar ve sonbahardır, bunun nedeni de sıcaklıkların daha ılıman olmasıdır. Ayrıca sonbaharda ormanların, ilkbaharda da çiçek açan ağaçların görüntüsü de büyüleyicidir.
Seul’e Türk Hava Yolları ve Korean Airways’in düzenlediği direkt uçak seferleri ile gidebilirsiniz. Emirates de aktarmalı olarak uçak seferleri düzenliyor. İstanbul ile Seul arası uçak ile 10 saat. İki şehrin arasındaki saat farkı ise 7.
Kore mutfağı hem et hem de sebze yemekleriyle ünlüdür. Mesela kimçi olarak bilinen sağlıklı bir yemek çeşidi vardır, bu yemek kırmızı biber ve lahana gibi sebzelerden oluşur. Ana yemek olarak yenildiği gibi hemen hemen her yemeğin yanına garnitür olarak da sunulur. Seul’de hem Uzak Doğu hem de Avrupa ve Asya mutfağının çeşitli ürünlerini bulabilirsiniz, yine de yemek konusunda kendinizi alışılmışın dışına çıkartmak istemiyorsanız; dünyanın önemli fastfood zincirlerinin de restoranları var. Çin yemekleri sevenler burada zorluk yaşamazlar, Çin restoranları Seul’de azımsanmayacak kadar çok. Bulgogi adı verilen barbekü, galbi isimli pirzola kızartması et sevenler için iyi alternatif. Eğer vejetaryenseniz Ssam-bap ve bibim-bap dedikleri pirinç, ve şehriyeli fasulye çorbası sizin için ideal.
Seul’e gidip sayısız bitki çayından tatmadan dönmemelisiniz.
Yi Hanedanlık Sarayı
Kore halkını 500 yılı aşkın bir süre yöneten hanedanlığın yaşadığı saraydır.
Bongeunsa Tapınağı
Budist tapınaklarına sık sık rastlayabileceğiniz bir şehir olan Seul’deki en büyük tapınaktır.
Jungho
Seul’ün tarihi saraylarına ev sahipliği yapan 25 bölgeden oluşan popüler yer.
Namsan Parkı
Ünlü Namsan Dağları tarafından çevrelenmiş olan bu parkta bahçecilik ve bitkiler hakkında birçok şey öğrenebilirsiniz.
Seul Kulesi
Namsan Parkı’nda bulunan kule dünyanın en uzun kulelerinden biridir.
Kore Savaşı Anıtı
Kore Savaşı’nda hayatını kaybedenlere adanmış bir anıttır.
Busan
Kore Savaşı’na çok sayıda farklı ülkeden de destek geldi. Güney Kore’de bulunan bu şehitlikte Türkler de var.
Yeouido Adası
Han Nehri üzerinde bulunan bir adadır, diğer adaların aksine modern binalarla yeşilin birleştiği bir yerdir.
Uzak Doğu tarihine meraklı olanlar için Seul'de gezilip görülmesi gereken çok sayıda müze var: Gyeongbokgung Palace, National Folk Museum of Korea ve sanatseverler için National Museum of Contemporary Art yani Modern Sanat Müzesi bu müzelerden bazıları.
Jungho isimli sarayların bulunduğu Han Nehri'nin yakınındaki bölgeyi gezebilirsiniz. Yi Hanedanlığına ait olan saraylar da yine ilgi çekici ve Kore tarihinin önemli bir parçası 500 yıldan uzun bir süre yönetim binası olarak kullanılmış. Bongeunsa Ta isimli tapınak gibi birçok dini yapı da gezilebilir.
Avrupai tarzda eğlence hayatına alışkın olanlar için çok sayıda gece kulübü ve bar var. Bunlardan bazıları Woodstock, 3 Alley Pub, Scrooge Bar, Nashville Extension ve Seoul Pub. Bunlar dışında Kore stili Hof denen barlar da var. Gece kulübü arayanlar için B One Night Club ve Hongdae’yi önerebiliriz.
Eğlence adına sayısız aktivitenin olduğu Seul’ün nasıl bir gece hayatına sahip olduğunu anlamak için ünlü sanatçı PSY’nin rekor kılan Gangnam Style adlı klibine bakmak da yeterli aslında. Gangnam Seul’de lüks hayat tarzı ile anılan bir bölge.
Seul’de çarşılar, caddeler ve alışveriş merkezleri alışveriş severlerle dolup taşmaktadır. Dongdaemun, Namdaemun ve Insadong Hwanghakdong Bit Pazarı şehirde bulunan üç önemli pazardır.
Myeondong Sokağı hem kafelerle hem de sayısız mağazanın dolu olduğu bir caddedir. Namdaemun Market ise ucuz eşyalar bulabileceğiniz bir alternatif.
Alışveriş merkezinden bir şeyler almak isteyenler Coex AVM, Yongsan I-Park AVM ve Yongsan Elektonik Çarşısı’nı tercih edebilirler.
Solnal - Yılın ilk ayı kutlanır.
Buda'nın Doğum Günü - Nisan ayının son haftası yapılan bir etkinliktir, yürüyüşler ve törenler de yapılır.
Şükran Günü (Kore) - Aile ile katılmanın kutsal görüldüğü Eylül - Ekim aylarında gerçekleşen gündür.
1 Ocak - Yılbaşı
17- 19 Şubat - Seollal
1 Mart - Bağımsızlık Hareketi Günü
5 Mayıs - Çocuk Bayramı
8 Mayıs - Aile Günü
24 Mayıs - Buda'nın Doğumgünü
15 Temmuz - Kurtuluşu Günü
24-26 Kasım - Chuseok
Seul’e gidecekler bu şehrin dünyanın en büyük metropollerinden birisi olduğunu unutmamalı. 10 milyonu aşkın insan burada yaşıyor. Sokak isimlerinin ve numaralarının kolay bulunabilecek dilden olmadıklarını da eklemeliyiz. Şehirde adres bulma konundan sorun yaşayabilirsiniz. Hem mobil uygulamalar hem de şehir rehberlerinden yardım almanızda fayda var.
1988 Olimpiyatları ve 2002 Dünya Kupası ile dünyanın önde gelen organizasyonlarına ev sahipliği yapmış olan şehirde ucuz oteller ve kullanışlı bir ulaşım sistemi bulabilirsiniz.
Baharatlı yemeklerden hoşlanmıyorsanız, fastfood zincirlerini tercih edebilirsiniz.
Yankesicilik ve büyük suçlar açısından sorunsuz bir şehirdir diyebiliriz.
Dünyanın birçok şehrinde olduğu gibi Seul’de de en güvenilir ulaşım araçlarından birisi metrodur.17 tane metro hattı var, son teknoloji bu altyapıya rağmen her yıl daha da ileriye gitmesi için çalışmalar yapılıyor. Metro ile şehir içinde dilediğiniz her yere ulaşabiliyorsunuz. Her 4-5 dakikada bir sefer bulabildiğiniz metroda bilet ücreti 1.100 won civarında. Bilet almanız için hem makineler hem de gişeler var. Bilet dışında T-Money isimli bir kart kullanıyorlar, bu kart makinelerde doldurulabiliyor. Günlük kart 10.000 won civarında.
Korece numaralandırılmış otobüs hatları da uygun ücretli ve düzenlidir. Tek sıkıntı rakamların Kore dilinde olması diyebiliriz. Ayrıca saatte 300 kilometre hız yapabilen trenler de şehir içi ve şehirlerarası ulaşım için kullanılıyor.
Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.