Ülke: | Türkiye |
Bilinen İsimleri: | |
Dil: | Türkçe |
Nüfus: | 350.506 (2023) |
Din: | |
Tel Kodu: | +90 464 |
Para Birimi: | TRY |
Zaman Dilimi: | GMT+03:00 |
Vize: | |
Konsolosluk: |
Türkiye’den ve dünyadan birçok doğa severin ziyaret akınına uğrayan Rize, Karadeniz Bölgesi’nin en çok turist çeken şehirleri arasında yer alıyor. Ayder Yaylası, Anzer Yaylası ve Pokut Yaylası gibi oldukça popüler yaylalara ev sahipliği yapan Rize, yemyeşil ormanları ve masmavi deniziyle ziyaret eden herkesi kendine hayran bırakıyor. Her mevsim bol yağış alan şehir, özellikle çay üretiminde Türkiye’nin önde gelen şehirleri arasında. Zengin kültürü, köklü tarihi, eşsiz doğa manzaraları ve temiz havasıyla seyahatseverlerin tercih ettiği rotalar arasında yer alıyor.
Karadeniz Bölgesi’nin en kalabalık şehirlerinden biri olan Rize’de, Karadeniz iklimi görülüyor. Dağların kıyıya paralel uzandığı şehirde yaz ayları serin, kış ayları ise ılıman bir hava hakim. Her mevsim yağışlı olan bu şehri ziyaret etmek için en ideal aylar ise ilkbahar ve yaz ayları.
Rize’ye karayolu ve havayolu üzerinden ulaşmak mümkün. Dünya ile bağlantısını Rize-Artvin Havalimanı ile sağlayan Rize’ye havayolu ile ulaşmak isterseniz İstanbul ve Ankara’dan direkt uçuş bulabilirsiniz. Şehirlerarası seyahat hizmeti veren otobüsler de Rize’ye gitmek için tercih edebileceğiniz alternatifler arasında yer alıyor.
Yemyeşil doğası ve bol yağışlı iklimi ile elverişli koşullara sahip Rize’de, birbirinden lezzetli yöresel yemekler deneyebilirsiniz. Türkiye’de çay üretiminin önemli bir bölümünü karşılayan şehir, fındık, karalahana, fasulye ve hamsi gibi ürünlerle de ön plana çıkıyor. Rize seyahatinizde korkoto çorbası, Rize kavurması, hamsili pilav, Laz böreği, Rize pidesi, Çayeli fasulyesi ve pekmezli kabak tatlısı gibi lezzetleri mutlaka denemelisiniz.
Ayder Yaylası
Türkiye’nin en ünlü yaylaları arasında yer alan Ayder Yaylası, Rize’ye giden yerli ve yabancı birçok turist tarafından ziyaret ediliyor. 1987 yılında turizm bölgesi ilan edilen Ayder Yaylası’nda muhteşem Kaçkar Dağları manzarasına karşı birbirinden güzel fotoğraflar çekebilir, temiz havada yürüyüşe çıkabilirsiniz.
Fırtına Deresi
Şehir merkezine 77 kilometre uzaklıkta bulunan Fırtına Deresi, Rize’nin simgeleri arasında yer alıyor. Çok sayıda dere ve akarsuya ev sahipliği yapan derenin çevresinde balık restoranlarına gidebilir, dere manzaralı mesire alanlarında piknik yapabilir, trekking parkurlarında yürüyüş yapabilirsiniz.
Kaçkar Dağları Milli Parkı
Kaçkar Dağları Milli Parkı, Palovit Şelalesi ve Ayder Yaylası gibi birçok ünlü yaylaya ev sahipliği yapıyor. Türkiye’nin en yüksek dağlarından biri olan Kaçkar Dağları’nda oldukça büyük bir alana yayılan milli parkta sevdiklerinizle birlikte keyifli saatler geçirebilirsiniz.
Huser Yaylası
Çamlıhemşin sınırları içinde yer alan Huser Yaylası, Rize’nin dünya çapında ünlü yaylaları arasında yer alıyor. Yürüyüş yolları, seyir terasları ve kamp alanlarıyla ziyaretçi akınına uğrayan yaylada bulutlara karşı salıncağa binebilir, temiz atmosferin tadını çıkarabilirsiniz.
Zil Kale
Rize’nin simgelerinden biri haline gelen Zil Kale, sık çam ormanları arasında herkesi kendine hayran bırakan bir yapı. 14. veya 15. yüzyıl arasında ticaret yolunun güvenliğini sağlamak amacıyla inşa edildiğini düşünülen kale, Çamlıhemşin ilçesine 5 kilometre uzaklıkta bulunuyor.
Pokut Yaylası
Rize’nin en gelişmiş yaylalarından biri olan Pokut Yaylası, doğa otellerinden kamp alanlarına kadar ziyaretçilerine geniş bir yelpaze sunuyor. 1750’li yıllardan beri kullanılan yaylada organik köy ürünleriyle donatılmış köy kahvaltısı yapabilir, yöresel lezzetleri deneyebileceğiniz kır lokantalarında sevdiklerinizle birlikte keyifli zamanlar geçirebilirsiniz.
Palovit Şelalesi
Rize’nin debisi en yüksek şelalesi olarak bilinen Palovit Şelalesi, Fırtına Deresi’ne karışan sularıyla yerli ve yabancı turistlerin en sık ziyaret ettiği yerler arasında bulunuyor. 15 metre yükseklikten dökülen ve herkesi büyüleyen doğa harikası bu şelaleyi görmeden Rize’den ayrılmayın.
Haremtepe (Çeçeva Köyü)
Rize’nin ünlü çay tarlalarının bulunduğu Çeçeva Köyü, yerli ve yabancı turistler tarafından sıklıkla ziyaret ediliyor. Yemyeşil çay tarlalarını gezerken, seyir teraslarında birbirinden muhteşem fotoğraflar çekebilir, organik ürünlerle hazırlanan bir köy kahvaltısı yapabilirsiniz.
Rize Kalesi
M.Ö. 527 ve 565 yılları arasında Bizans döneminde inşa edilen Rize Kalesi, şehrin panoramik manzaralarını izlemek için önemli rotalar arasında yer alıyor.
Anzer Yaylası
Şifa olduğuna inanılan meşhur Anzer balının merkezi Anzer Yaylası, Rize şehir merkezine 87 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Arıcılığın yaygın olduğu yaylada trekking turlarına ya da fotoğrafçılık gezilerine katılabilirsiniz. Ayrıca kampçılık, zirve tırmanışı ve dağcılık gibi aktiviteler de yine Anzer Yaylası’nda yapabileceğiniz aktiviteler arasında yer alıyor.
Zengin tarihi ve kültürü ile Karadeniz’in önemli turizm şehirlerinden biri olan Rize’de yapılacaklar listesi de oldukça kabarık. Kaçkar Dağları’nda doğa yürüyüşlerine çıkabilir, tırmanış, dağcılık gibi sporlarla ilgilenebilir, helikopter kayağı ve kamp yapabilirsiniz. Fırtına Vadisi’nde muhteşem doğa manzarasının fotoğraflarını çekebilir, rafting, kano yarışı ve zipline gibi aktivitelerde yer alabilirsiniz. Huser Yaylası’nda salıncağa binebilir, yayla şenliklerine katılabilirsiniz.
Turizm açısından oldukça popüler şehirlerden biri olmasına rağmen gece hayatı kısıtlı olan Rize’de meyhane konseptiyle hizmet veren balık lokantalarına gidebilir, canlı müzik programı bulunan mekanlarda arkadaşlarınızla keyifli saatler geçirebilirsiniz. Bunların yanı sıra şehir merkezinde bar ve pub gibi birkaç mekan ya da karaoke cafeler de yine arkadaşlarınızla birlikte gidebileceğiniz mekanlar arasında yer alıyor.
Zengin kültürü ve doğal güzellikleriyle herkesi kendine hayran bırakan Rize’de kendinize ya da sevdiklerinize alabileceğiniz hediyelik eşya alternatifleri oldukça fazla. Rize’den ayrılmadan mutlaka alınması gereken ilk ürün çay. Türkiye’nin çay ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılayan Rize’ye gidip çay almadan olmaz. Yayla ile özdeşleşen Anzer balı da yine mutlaka almanız gereken yöresel ürünler arasında yer alıyor. Bunların yanı sıra Rize bezi olarak bilinen feretiko, Rize temalı objeler, Hemşin çorabı, örgü sepetler ve çay kolonyası gibi ürünlerden de satın alabilirsiniz.
Çamlıhemşin Ayder Kardan Adam Şenliği (Okulların yarıyıl tatiline girmesi ile birlikte)
Çamlıhemşin Ayder Kültür, Sanat ve Doğa Festivali (Haziran)
İkizdere Dağ Horozu Şenlikleri (Haziran)
Rize Dağcılık ve Turizm Festivali (Temmuz)
Uluslararası Fırtına Rafting Şenliği (Temmuz)
Rize Çay, Turizm ve Yaz Sporları Festivali (Ağustos)
Uluslararası Ovit Yayla Şenliği (Ağustos)
1 Ocak (Yılbaşı)
23 Nisan (Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı)
1 Mayıs (İşçi Bayramı)
19 Mayıs (Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı)
30 Ağustos (Zafer Bayramı)
29 Ekim (Cumhuriyet Bayramı)
Ramazan ve Kurban Bayramları
Her mevsim yağış olan bir şehir olması nedeniyle hava şartlarını çok fazla tahmin edemeyeceğiniz Rize’ye giderken yanınıza soğuk ve yağışlı havaya uygun eşyalar almayı unutmayın.
Rize’ye özellikle özel aracınızla gidecekseniz, yolların keskin virajlı ve dar geçitli olduğunu unutmayın.
Yayla gezilerinde yolların zorlu olabileceğini unutmayın. Aracınızın zorlu yol koşullarına uygun olup olmadığını mutlaka kontrol edin.
Yaylalarda otel gibi konaklama mekanlarının kısıtlı olduğunu göz önünde bulundurarak önceden rezervasyon yaptırmaya özen gösterin.
Tırmanma, rafting, zipline ya da doğa yürüyüşü gibi aktivitelerde yaşayabileceğiniz herhangi bir sağlık problemine karşı önceden tedbir almayı unutmayın.
Rize’de şehir içi ulaşım için otobüs ve minibüs hatları kullanılıyor. Fakat yayla ziyaretleri gibi turistik mekanlara ulaşmak için araç kiralama hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.
Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.