Ülke: | Türkiye |
Bilinen İsimleri: | |
Dil: | Türkçe |
Nüfus: | 775.800 (2023) |
Din: | |
Tel Kodu: | +90 452 |
Para Birimi: | TRY |
Zaman Dilimi: | GMT+03:00 |
Vize: | |
Konsolosluk: |
Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Ordu, yeşil doğası, muhteşem manzaraları, temiz denizi ve huzur veren koyları ile meşhur. Giresun, Sivas, Tokat ve Samsun illeri ile komşu olan şehir Doğu Karadeniz’in kapısı olarak bilinir. Şehrin tarihi MÖ 7.yüzyıla kadar uzanır. Kimmerler, Miletliler, Persler, Pontus ve Roma hakimiyeti gören şehirde çeşitli medeniyetlerin izlerine rastlamak mümkün.
Kültürel geçmişi, tarihî yerleri ve doğal güzellikleri ile öne çıkan şehrin en turistik noktası ise Boztepe. Her yıl binlerce turiste ev sahipliği yapan Ordu’yu ziyarete gittiğinizde Boztepe’nin muhteşem manzarasını görmeden dönmeyin.
Ordu’da tipik Karadeniz iklimi hakim. Sahil kesimlerinde hava nemli ve ılıman bir hava görülür, şehrin iç kısımları ise daha soğuk bir hava hissedilir. Kar şehir merkezinde ve sahil kesimlerine pek kar yağmaz ancak yüksek kısımlarda yer alan Çambaşı ve Sarı Obası gibi yaylalarda yılın 6 ayı kar görülür. Yılın büyük çoğunluğunda yağmur görülür. Ordu’yu gezmek için en ideal zaman yağışların azaldığı ilkbahar ve yaz ayları diyebiliriz.
Ordu’ya gitmek için hava yolu ve kara yolu tercih edebilirsiniz. Uçakla gitmek için şehir merkezine 18 kilometre mesafede yer alan Ordu-Giresun Havalimanı’nı kullanabilirsiniz. Bunun yanında İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere Türkiye’nin çok sayıda noktasından Ordu’ya otobüs ile gitmek mümkün. Şehir dışından Ordu Otogarı’na geldikten sonra ilçe ve köylere aktarma yapabilirsiniz.
Ordu’nun yemekleri şehrin coğrafi özelliklerine göre şekil aldığından deniz ürünleri, fındık ve sebze ağırlıklı lezzetlerle karşılaşabilirsiniz. Pancar, ısırgan ve beyaz mısır çorbası, Akkuş kuru fasulyesi, keşkek, zetiyani, mısır unlu kara lahana sarması, mısır yarmalı aş sarması, hamsi köftesi, levrek ve mezgit buğulama şehrin öne çıkan lezzetleri arasında yer alır.
Ordu’da yöresel lezzetleri deneyebileceğiniz çok sayıda restoran hizmet veriyor. İster deniz manzaralı restoranlarda ister tarihî bir konakta ister çarşıdaki lezzet noktalarında Ordu’nun meşhur lezzetlerini deneyebilirsiniz.
Boztepe: Ordu’ya tepeden bakmak ve müthiş bir manzara ile karşılaşmak için Boztepe’ye çıkmanızı tavsiye ederiz. Şehir merkezinde bulunan teleferikler ile 10 dakikada Boztepe’ye çıkarak panoramik Karadeniz manzarasını izleyebilirsiniz. Boztepe'de yamaç paraşütü, kızak ve salıncak gibi adrenalini yüksek etkinliklere de dahil olabilirsiniz. Tepede yer alan kır bahçeleri ve piknik alanlarında yemek yiyebilir ya da çayınızı yudumlayabilirsiniz.
Perşembe Yaylası: Ordu’da bahar aylarının gözdesi olan Perşembe Yaylası, yemyeşil doğası ve rengarenk çiçekleri ile turistlerin dikkatini çeker. Karadeniz'in en popüler yaylalarından biri olarak öne çıkar. Dereleri, ahşap evleri ve dağ manzarası ile huzur verir.
Yason Burnu: Binlerce yıl süren rüzgar ve dalga etkisiyle oluşan Yason Burnu, arkeolojik ve doğal sit alanı olarak korunuyor. Muhteşem bir manzaraya sahip olan burunda doğa yürüyüşü yapabilir, gün batımı izleyebilir ve sahil boyunca piknik yapabilirsiniz. Bölgede 1869 yılında yapılan Yason Kilisesi de bulunuyor.
Paşaoğlu Konağı Etnografya Müzesi: Şehir merkezinde yer alan müze, 1896 yılında Paşaoğlu Hüseyin Efendi tarafından yaptırılmış. 3 katlı müzede Apollon Heykelciği, Bileşik Rython Kült Kabı, Onyx Taşından Yapılmış Kadın Başı, Çocuk Dionysos ve daha pek çok kıymetli tarihî eser sergilenir.
Taşbaşı Kültür Merkezi: Altınordu ilçesinde yer alan Taşbaşı Kültür Merkezi, 1853 yılında Rum Ortodoks Kilisesi olarak inşa edilmiş. 1937 ile 1977 yılları arasında hapishane olarak kullandıktan sonra günümüzde çok amaçlı bir merkez olarak hizmet veriyor. Kubbesi hariç tamamı taştan yapılan yapı, deniz kenarında muhteşem bir manzara sunar.
Ulugöl Tabiat Parkı: Huzurlu bir atmosfer arayanların adresi Ulugöl Tabiat Parkı, Gölköy ilçesinde bulunuyor. Mavi ve yeşilin bir arada bulunduğu parkta doğa yürüyüşü yapabilir, bisiklet turlarına katılabilir, ailecek piknik yapabilirsiniz. Özellikle sonbahar aylarında kayın ağacı, gürgen, kızılağaç, fındık ve meşe ağaçları sarı ve turuncu renklerle ziyaretçilerini büyüler.
Çambaşı Kayak Merkezi: Çambaşı Yaylası’nda yer alan Çambaşı Kayak Merkezi, Ordu’da kış turizminin yaşandığı bir yer olarak hizmet veriyor. 11 kayak pisti, kayak ve snowboard eğitimi veren tesisler, bungalov oteller ve restoranları ile kış aylarında çok sayıda ziyaretçi ağırlıyor.
Hoynat Adası: Eski zamanlarda gemicilerin depo ve sığınak olarak kullandığı düşünülen Hoynat Adası, günümüzde çevre düzenlemesi yapılarak ziyarete açıldı. Ramazan köyünde yer alan ada, manzara fotoğrafçıları ve kuş gözlemcileri için adeta bir cennet.
Ünye Kalesi: Etkileyici manzarası ile turistlerin ilgisini çeken Ünye Kalesi, MÖ 250 yılında Pontus Kralı 2. Mitradates tarafından inşa ettirilmiş. Roma, Bizans, Osmanlı dönemlerinde de kullanılan kalede kaya mezarları ve gözetleme kuleleri bulunuyor.
Ordu’da çok yaygın bir gece hayatı olmasa da hem ailecek hem de arkadaşlarınızla eğlenebileceğiniz mekanlar hizmet veriyor. Canlı müzik dinleyebileceğiniz kafeler ve belirli dönemlerde düzenlenen konserlerde keyifli vakit geçirebilirsiniz.
Ordu’dan dönerken mutlaka almanız gereken ürünlerin başında fındık gelir. Türkiye’nin fındık üretiminde önemli bir yeri olan Ordu’da fındığa dair her şeyi bulabilirsiniz. Fındıklı çikolatalar, fındık ezmesi, fındık kolonyası gibi ürünler de ziyaretçilerin dikkatini çeker. Bunun yanında Ordu balı, heybe, yazma, sepet, baston ve ahşap ürünlerine de göz atabilirsiniz.
Yöresel ürünler için merkezde yer alan çarşı ve dükkanları ziyaret edebilir ya da Novada Ordu Alışveriş Merkezi’ne gidebilirsiniz.
Ordu’da şehir içi ulaşımda otobüs, minibüs ve taksi tercih edebilirsiniz. Otobüs ile seyahat etmek için Ordum Kart almanız gerekiyor. Şehir merkezinden Boztepe’ye çıkmak için teleferik kullanabilirsiniz. Ordu-Giresun Havalimanı’ndan şehir merkezine ve ilçelere Havaş ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Havaş otobüsleri Fatsa Otogar, Eski Otogar, Kumbaşı, Yeni Otogar, Ünye Otogar’a gider.
Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.