Ülke: | Almanya |
Bilinen İsimleri: | Munchen |
Dil: | Almanca |
Nüfus: | 1.305.522 (28 Şubat 2006) |
Din: | Hristiyan |
Tel Kodu: | ALMANYA (+49) , Münih (+89) |
Para Birimi: | Euro |
Zaman Dilimi: | Orta Avrupa Zaman Dilimi (UTC) |
Vize: | Schengen |
Konsolosluk: | Menzinger Str. 3 80638 München, Deutschland |
Bavyera’nın başkenti Münih, tam bir festival şehridir. Lezzetli yemekler, kaliteli biralar, sürekli etkinlikler bulabileceğiniz gece hayatı, neredeyse sorunsuz bir ulaşım sistemi, güzel havasıyla; çoğu kişi için mükemmel bir tatil bölgesidir. Berlin ve Hamburg’un ardından Almanya’nın 3. büyük kenti olarak anılır fakat birçok konuda her ikisini de geride bırakmıştır. Münih’te alışveriş yapmak isteyenler için Avrupa’nın modası ile ünlü şehirlerindekiler kadar çok seçenek bulabilecekleri caddeler var.
Şehrin takımı Bayern Münih, Avrupa Şampiyonlar Ligi’nde her yıl başarılı sonuçlara imza atmaktadır. BMW ve Samsung gibi dünya devlerinin merkezleri de Münih’tedir. Ayrıca Münih’te dünyanın en ünlü bira festivali Oktoberfest de yapılmaktadır.
Münih her mevsimi zamanında yaşayabileceğiniz ender şehirlerden birisi. Sıcaklıkların en düşük olduğu ay Ocak ayıdır. Kış ayları ise Kasım'ın sonundan Nisan ayının ilk günlerine kadar kendini hissettirir. Sonbahar ve kış aylarında şiddetli rüzgar ve bol yağmurla karşılaşabileceğiniz Münih'te en sıcak ay Temmuz ayıdır.
Münih’e İstanbul’dan gitmek isteyenler için hem Sabiha Gökçen’den hem de Atatürk Havalimanı’ndan Lufthansa, Türk Hava Yolları ve Pegasus Hava Yolları ile direkt uçabilirsiniz. Alitalia, Aegean Airlines, Adria Airways gibi firmalar aracılığıyla da aktarmalı olarak Münih’e gidebilirsiniz. Münih ile İstanbul arası uçak ile yaklaşık olarak 2 saat 45 dakika sürüyor.
Münih'in başkenti olduğu eyalet olan Bavyera mutfağıyla tüm Almanya ve Avrupa kıtasında ünlü olan bir eyalet. Bratwurst yani kızartılmış sosis hemen hemen her yerde bulabileceğiniz bir Bavyera yemeği, Hackbraten olarak bilinen köfte de oldukça sevilen bir yiyecek. Münih mutfağında kızartmalar ve etin yeri daima üst noktada olmuştur, Jägerschnitzel denilen mantar soslu pirzola, Kartoffelknöde olarak anılan patates de yine çok yenilen yemeklerdendir.
Münih sofrasında güvecin de yeri ayrıdır, fark olarak onlar güvece Auflauf diyorlar ve genelde fırında yapıyorlar. Tramin, Toshi, Tantris güzel yemek bulabileceğiniz restoranlar. Restaurant 181 ve Schwarz & Weiz bölgedeki en iyi iki restoran.
Deutsches Museum
Dünyanın en büyük bilim ve teknoloji müzesidir.
Alte Pinathoek
Kunstareal'de bulunan sanat müzesidir. Dünyanın eski sanat galerilerinden birine de ev sahipliği yapar.
Maximilan Caddesi
Münih'teki en önemli alışveriş caddesidir. Lüks kıyafet ve mücevher bulmak isteyen herkes için doğrum adrestir.
Marienplatz
Bu meydan için Münih'in merkezi diyebiliriz.
St. Peter Kilisesi
Bölgedeki en eski ve tarihi kilisedir.
Olympiapark
1972 Yaz Olimpiyatları sırasında kurulmuş olan olimpiyat parkıdır.
Tarih ile ilgileniyorsanız Münih’te gezmeye Deutches Museum ile başlayabilirsiniz. Alman tarihine ve sanatına dair birçok eseri bu müzede görmeniz mümkün, sanatsever bir kişilikseniz bu müzeye ek olarak Alte Pinathoek adı verilen çok sayıda sanatçının eserlerinin koleksiyonları da bulunan müzeyi gezebilirsiniz. 18 ve 20. yüzyılın resim ve heykel sanatı bu müzede sergileniyor.
Marienplatz şehir merkezi olarak adlandırılıyor, eski ve yeni belediye binaları da burada bulunuyor. Bu civarda bulunan 4 cadde de gezmek için ideal. Ludwig Caddesi mimari ve sokak estetiği açısından güzel bir adres. Maximilan Caddesi ise hem alışveriş hem de gece hayatı için Münih’in en lüks binalarının ve alışveriş merkezlerinin bulunduğu caddedir. Nehre paralel bir şekilde uzanan Prinzrgenten Caddesi ise yürüyüş yapmak isteyenlere hoş bir manzara eşliğinde bu fırsatı sunuyor. Müzelere giden caddenin adı ise Brienner Caddesi.
St. Peter Kilisesi ve Frauenkirch gibi dini yapılar da şehrin tarihi dokusuna uyum sağlamış olan görülmesi gereken yerler. Olympiapark şehirde gerçekleşen festivallerin çoğunun olduğu yerdir. Burada bulunan kuleden şehri izleyebilirsiniz.
Renkli bir gece hayatına sahip olan Münih’te 30’dan fazla club, bar ve restoranı Kunstpark Ost’ta bulabilirsiniz. Gençlerin yoğun olduğu daha ucuz bir yer olan Kunstpark Ost’ta bulunan eğlence mekanları her tarza göre seçenekleri içinde barındırıyor. Mogador (doğu müziği), Black Raven (metal), Garage Deluxe (rock) müzikseverler için harika yerler, Nachtkantine ise gece yiyecek arayanlar için uygun bir yer.
Maximilan Caddesi ise gece hayatında ve yemeklerde daha lüks arayanlara özel. Bu caddeye gidecekler 089 Bar & Lounge GmbH’ye uğrayabilirler, hoş bir mekan.
Club Monaco, NachtClub Villa Roma, P1, NY Club ve 1001 Nacht Münih’te bulunan en iyi gece kulüplerinden bazıları.
Münih’te alışveriş denilince ilk akla gelen yerler caddeler. Örneğin Maximilianstrasse ve Kaufingerstrasse son moda ürünleri takip etmek isteyen, İtalyan ve Fransız modasının önde gelen markalarının yer aldığı caddeler. Maximilan gece hayatında olduğu gibi alışverişte de biraz lüks ürün arayanlara hitap ediyor, Paris’in veya Milano’nun ünlü caddelerinden eksiği yok. Metro ve tramvay aracılığıyla ulaşabilirsiniz. Kaufinger Caddesi Maximilan’a göre biraz daha tarihsel görünüyor. Sportif ürünler, H&M, Cult gibi markaların çeşitli ürünlerini burada bulabilirsiniz. Kaufinger gerçekten popüler bir cadde ve oldukça kalabalık bir yer olabiliyor.
Ayakkabı almak için bir yer arıyorsanız, biraz uzak bir yer olan Hohenzoller’e gidebilirsiniz. Bu caddede özellikle ünlü modacıları özel tasarımlarını bulabilirsiniz.
Münih'ten hediyelik eşyaların yanı sıra lezzetli Alman çikolatalarından ve biralarından alabilirsiniz.
Starkbierzeit Festivali - 9/25 Mart (bira festivali)
Münih Komedi Festivali - Mayıs sonu
Münih Festivali - Haziran
Theatron Müzik Fetivali - Temmuzun son haftası başlar, 24 gün sürer.
Oktoberfest: 17 Eylül - 3 Ekim ( Dünyanın en ünlü bira festivalidir.)
1 Ocak - Yılbaşı
6 Ocak - Kutsal Üç Krallar
21 Mart - Kutsal Cuma
24 Mart - Paskalya
1 Mayıs - İşçi Bayramı
1 Mayıs - Hz İsa'nın Göğe Çıkışı
12 Mayıs - Pantkok Yortusu
22 Mayıs - Katolik Yortusu
3 Ekim - Almanya'nın Birleşmesi
31 Ekim - Reform Günü
16 Kasım - Tövbe Günü
19 Kasım - Tövbe Günü
Almanya’nın Bavyera Eyaleti’nin başkenti olan Münih, havası açısından yaşamaya gayet elverişlidir. Kentte hırsızlık vb olaylar da çok fazla yoktur. İngilizce ile Almanca’nın birbirine yakın oluşu ve şehirde çok sayıda Türk’ün de olması sizler için dil konusunda avantaj. Yemekler açısından da Almanya’da bulunan Türklerin restoranlarını tercih edebilirsiniz. Her yere giden bir ulaşım aracı bulmak mümkün ama en kolayı hatları karıştırmamak için şehir haritası almak.
Şehre en yakın havalimanı Münih Uluslararası Havalimanı’dır, bunun dışında bir de Memningen Havalimanı vardır. Ulaşım daha kolay olduğu için Münih Uluslararası Havalimanı’nı seçmeniz yararınıza olacaktır. S-Bahn trenleri sizi Münih’in merkezine 40 dakikalık bir yolculuğun ardından getiriyor.
Münih tramvay, metro ve tren gibi raylı ulaşım araçlarının en çok kullanıldığı şehirlerden birisi, biletleri otomatlardan alabiliyorsunuz. Otomatlarda dil seçenekleri arasında Türkçe de var. Eğer birden fazla kişiyseniz partner tageskarte denilen çoklu kartlardan alabilirsiniz.
Münih’te bisiklet kiralamak için çok sayıda yer var, şehir merkezindeki birçok noktaya bisikletle gidebilirsiniz.
Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.