Ülke: | Türkiye |
Bilinen İsimleri: | |
Dil: | Türkçe |
Nüfus: | 46.143 |
Din: | |
Tel Kodu: | +90 |
Para Birimi: | TRY |
Zaman Dilimi: | GMT+03:00 |
Vize: | |
Konsolosluk: |
Ülkemizin en önemli turizm noktalarından biri olan Kemer, Akdeniz’in gözde şehri Antalya’ya yalnızca bir saat uzaklıkta. Beydağları’nın eteğine kurulan ilçeyi hem deniz tatili hem de kültür turları için ziyaret edebilirsiniz. Mavi bayraklı plajları ve yemyeşil doğası ile sevilen ilçenin en turistik noktaları Göynük, Çıralı, Beldibi ve Tekirova. Özellikle yaz aylarında ziyaretçi sayısı yüz binleri aşan bölgede ekstrem sporlar yapmak da mümkün.
Akdeniz ikliminin en yoğun hissedildiği bölgelerden biri olan Kemer’de yaz ayları sıcaklık 45 dereceye kadar ulaşabiliyor. Kışları ılık ve yağışlı havasının yerini zaman zaman şiddetli yağmurlar ve fırtınalar alsa da kısa sürede tekrar güneşi görebiliyorsunuz. Nemin ve sıcaklığın en yüksek olduğu Temmuz ayında ilçenin ziyaretçi sayısı da en yüksek seviyeyi görüyor. Kemer’i daha ılıman bir havada ve daha sakin bir haldeyken ziyaret etmek isterseniz nisan – mayıs ve eylül – ekim ayları da denize girmek ve gezmek için uygun.
Kara, hava ve deniz yollarıyla ulaşabileceğiniz ilçe Antalya merkezine yaklaşık 44 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Yılın 12 ayı ziyaret edilebilecek ilçeye şehir dışından ulaşmak için öncelikle Antalya Terminali veya Antalya Havalimanı’na ulaşmanız gerekiyor. Transfer hizmeti ve taksi ile kolaylıkla ilçeye ulaşabilirsiniz. Antalya Terminali ve Antalya Aquarium’dan bineceğiniz Kemer dolmuşları ile bölgeye yaklaşık 1 saatte varabilirsiniz. Ayrıca Antalya Yat Limanı’ndan günün belirli saatlerinde yapılan deniz otobüsü seferleri ile Kemer’e giderken farklı bir yolculuk deneyimi yaşayabilirsiniz.
Dünyanın çeşitli yerlerinden ziyaretçi alması sebebiyle Kemer’de Dünya Mutfağı’na ait çeşitli lezzetler bulabileceğiniz çok sayıda restoran bulunuyor. Ayrıca yöreye özgü yemekleri deneyimleyebileceğiniz yerler de mevcut. Antalya’nın sevilen yöresel yemeklerinden Toros salatası, yörük kebabı, köfte-piyaz ve babagannuş mutlaka denenmesi gereken lezzetlerden. Kemer-Çıralı yolu üzerinde bulunan Ulupınar’daki alabalık çiftliklerinde buz gibi su üzerine kurulmuş masalarda taze balık, güveçte kaşarlı mantar ve et yemeklerinden tadarken doğa ile iç içe olmanın tadı çıkarabilirsiniz.
Ayrıca Kemer merkezinde ve belde merkezlerinde bulunan yanık dondurmayı deneyebilir, yazın bunaltıcı sıcağında serinleyebilirsiniz.
Molla Deliği Mağarası: Tahtalı Dağı’nın doğu yamacında 910 metre yükseklikte bulunan mağaraya yaya olarak ulaşabilirsiniz. Bölgeye özgü bitki örtüsünü gözlemleyerek yürüyebileceğiniz patikanın sonunda bulunan mağara yaklaşık 550 metre uzunluğunda ve çok kollu olarak ilerlenebiliyor. Mağaranın en ucunu da görmek isterseniz profesyonel ekipmanlar gerekebiliyor.
Beydağları Milli Parkı: Antalya’nın şehir merkezi çıkışında bulunan Sarısu’dan başlayarak Kumluca’daki Gelidonya’ya kadar devam eden Beydağları Milli Parkı’nı ziyaret etmek için en uygun nokta Kemer. Bölgeye özgü bitki ve hayvan türlerini görebileceğiniz milli parkta yürüyüş yapmak için çeşitli patika yollar bulunuyor. Ayrıca çeşitli ekstrem sporlar yapıp arkeolojik alanları ziyaret etmek de mümkün.
Ayışığı Plajı: Kemer’in en ünlü plajı olan Ayışığı, mavi bayraklı bir plaj. Turkuaz suların tam karşısında bulunan yemyeşil ormanlarla örtülü dağlar deniz içerisinde bulunan misafirlere şahane bir manzara sunuyor. Hem kum hem çakıldan oluşan plajında özel işletme ve halk plajından dilediğinizi tercih edebilirsiniz. Gün batımı yürüyüşleri ve akşam eğlenceleri için de çok tercih edilen Ayışığı Plajı’nda çok sayıda işletme ve otel bulunuyor.
Tahtalı Dağı: Olimpos Dağı olarak da bilinen Tahtalı, 2366 metre yükseklite. Dağın zirvesine ulaşmak için kullanabileceğiniz teleferik ile çıkış ve iniş yollarında enfes bir Akdeniz manzarası görebilirsiniz. Likya Yolu’nun ve Beydağları Milli Parkı’nın sınırları içerisinde bulunan bu dağda ekstrem sporlar yapabileceğiniz gibi zirvede bulunan restoran ve kafede sakin bir gün geçirmeniz de mümkün.
Phaselis Antik Kenti’nden denize girmek: Antik liman kenti olan Phaselis, Kemer’e yalnızca x km uzaklıkta bulunuyor. Döneminin en önemli kentlerinden biri olan Phaselis’in 3 limanı şu anda halka açık plajlar olarak kullanılıyor. Antik kent girişinde ve içinde bulunan bu plajlar temizliği ve duru denizi ile ilgi çekiyor. Önce antik kenti gezip sonrasında kalıntıların arasından denize girebileceğiniz antik kente MüzeKart ile girebilirsiniz.
Tekne turları: Kemer Yat Limanı’ndan hareket eden tekne turları sayesinde açık deniz ve sadece deniz üzerinden ulaşılabilecek koylarda yüzebilirsiniz. Yarım gün ve tüm gün gibi seçenekleri bulunan turlarda köpük partileri, müzik, dans ve eğlenceli yarışmalar da yapılıyor. Koy ziyaretleri sırasında deniz altı yaşamı gözlemleyebilmek için deniz gözlüklerinizi yanınızda bulundurmayı unutmayın.
Yanartaş’a tırmanış: Mitolojik öyküsü sebebiyle ilgi çeken Yanartaş, Kemer’in Çıralı beldesinde konumlanıyor. Yaklaşık yarım saatlik bir yürüyüş ile ulaşabileceğiniz zirvede sizleri taşların arasından çıkan doğal gazlar sebebiyle sönmeyen taşlar bekliyor. Sucuk, marshmellow, mantar gibi yiyecekleri küçük çubuklara takarak buralarda ısıtabilirsiniz. Bölgeye gelmek için yaz döneminde her akşam düzenlenen turlara katılmanız mümkün.
Turistik bir ilçe olan Kemer’de özellikle yaz aylarında gece hayatı oldukça hareketli. Antalya merkezi ve yakındaki ilçelerden Kemer’e ünlü gece kulüplerinde eğlenmek için çok sayıda ziyaretçi gelir. Elektronik ve pop müzik ağırlıklı eğlence mekanları dışında fasıl eğlencesine katılıp leziz yemekler yiyebileceğiniz restoranlar, çeşitli dünya ülkelerine özgü içecekleri tadabileceğiniz publar ve canlı müzik yapan barlar da bulunuyor. Kemer merkez, Beldibi ve Göynük’te bulabileceğiniz mekanlar dışında bölgedeki neredeyse her otelin misafirlerine özel düzenlediği eğlenceli gece etkinlikleri de var.
Turistik bir ilçe olması sebebiyle Kemer’de alışveriş için çok sayıda seçenek bulunuyor. Giyimden hediyelik eşyaya, yöresel lezzetlerden el işi kilim ve halıya kadar aradığınız her şeyi Kemer çarşıdan alabilirsiniz. Kuyum ve deri dükkanları da çarşının ilgi çeken diğer dükkanları arasında.
Çukuryayla Yörük Şenliği: Kemer Yörükler Derneği tarafından düzenlenen şenlik geleneksel gösteriler, etkinlikler ve yarışmalardan oluşuyor. Yörük hayatının tarihimizdeki öneminin hatırlanması ve değerlerin korunması sebebiyle oluşturulan şenlikler her sene bölge halkı ve yerli ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi görüyor.
Altın Nar Kültür ve Sanat Festivali: Kemer Belediyesi tarafından düzenlenen festival her sene renkli kortej görüntülerine ve eğlenceli sahne şovlarına ev sahipliği yapıyor. Ünlü sanatçıların konserleri, off-road araçlarının gösteri geçişleri, samba şovları ve alışveriş alanları ile çok seviliyor.
Kemer Otomobil Festivali: Ralli Alanı’nda gerçekleşen etkinliğe yerli-yabancı sporseverler büyük ilgi gösteriyor. Klasik ve modifiye araçların sergileri, drift gösterileri, atv şovları ve dj performanslarından oluşan festival ile ziyaret tarihiniz denk gelirse mutlaka bir göz atmanızı öneririz.
1 Ocak (Yılbaşı),
23 Nisan (Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı),
1 Mayıs (İşçi Bayramı),
19 Mayıs (Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı),
30 Ağustos (Zafer Bayramı),
29 Ekim (Cumhuriyet Bayramı),
Ramazan ve Kurban Bayramları
- Özellikle yaz aylarında yüksek sıcaklık ve nem oranı sebebiyle susuz kalınması sağlığınızı kötü etkileyebilir. Öğle saatlerinde gölgede veya kapalı alanlarda geçireceğiniz vakitler sizi olası güneş çarpmalarından korur. Yanınızda su ve güneş kremi taşımayı ihmal etmeyin.
- Hırsızlık ve yan kesicilik olayları yüksek oranda olmasa da yine yaz aylarında turist sayısındaki artış sebebiyle özellikle plajlarda eşya ve para çalınmasına karşı dikkatli olmak gerekiyor.
Kemer’de şehir içi ulaşım dolmuşlarla sağlanıyor. Merkez, Göynük, Tekirova ve Beldibi arasında da yolculuk edebileceğiniz dolmuşlar bulunuyor. Ayrıca bu bölgelerin kendi içlerinde yürüyerek de istediğiniz yerlere ulaşmak mümkün. Özellikle yaz aylarında artan taksilerle yolculuk etmek isterseniz öncesinde pazarlık yapmanızı öneririz.
Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.