Ülke: | Fas |
Bilinen İsimleri: | Fas |
Dil: | Farsça |
Nüfus: | 2.949.805 |
Din: | İslam |
Tel Kodu: | +212 |
Para Birimi: | Fas dirhemi |
Zaman Dilimi: | UTC (+1) |
Vize: | Fas Konsolosluğuyla iletişime geçiniz. |
Konsolosluk: | 7, Avenue Abdelkrim Benjelloun 10010 Rabat - MAROC |
3 milyondan fazla kişinin yaşadığı Kazablanka, Fas’ın kuzey batısında yer alıyor ve ülkenin en büyük şehri. Atlantik Okyanusu’na kıyısı ile Kuzey Afrika’nın en büyük, dünyanın ise sayılı büyük limanlarından birine sahip!
Fas’ın diğer şehirlerinden Marakeş ya da Fez kadar görsel olarak çekici ya da zengin bir tarihe sahip olmasa da Kazablanka, kültürel geleneklerle modern kent yaşamının ilginç bir karışımı! Ülkenin en modern ve batı etkileri taşıyan şehri de denilebilir.
Fas’ın ekonomik ve iş merkezi olan Kazablanka, endüstriyel bir şehir olmasının yanı sıra gece kulüpleri, fast food zincirleri, kafeleri, pazarları, butikleri, palmiyeli geniş bulvarları, büyük plajları, Fransız restoranları ve özellikle geniş alışveriş imkânı ile oldukça kozmopolit bir şehir. 200 metre uzunluğundaki minareleri ile dünyanın ikinci en büyük camisi şehirde görüleceklerin başında geliyor.
Atlantik Okyanusu ve Akdeniz’e olan yakınlığı ile diğer komşu şehirlere kıyasla yıl boyu daha ılıman bir iklime sahip olan Kazablanka, yılın her mevsiminde ziyaret edilebilir. Plajlardan faydalanmak isteyenler yaz aylarında 33 derecelerin üzerine çıkan sıcaklıkları tercih edebilirler. Yaz aylarında nem azdır, akşamları ise daha ılıman geçer ve okyanusa kıyı olması nedeniyle Fas’ın diğer şehirlerine göre daha konforlu bir havası vardır. Kasım ve Nisan ayları arasında az da olsa yağışlar görülebilir. En soğuk aylar olan Aralık ve Şubat ayları arasında bile hava sıcaklığı 12-16 derecelerde seyreder. Ortalama olarak da bu dönemde her beş günden birinde yağış görülür.
İstanbul’dan Kazablanka’ya THY ve Royal Air Maroc Havayolları’nın direk uçuşları bulunuyor. Uçuş ise yaklaşık 5 saat sürüyor. Her iki uçuş da “Kazablanka Mohamed V Uluslararası Havalimanı” ’na iniş yapıyor.
Havalimanından şehir merkezine giden trenler olduğu gibi taksi ile de ulaşım mümkün. Kazablanka’da taksiler pahalı değil.
Tarih boyunca birçok kültürden etkilenmiş geleneksel Kazablanka mutfağında baharatlı et yemekleri, deniz ürünleri, çorbalar, kuskus pilavı, nane çayı, meyveler ve dondurma ön plana çıkıyor. Şehrin hemen her tarafında çokça bulacağınız kafeler atıştırma yapmak ya da bir şeyler içmek için hem yerli halkın hem de turistlerin uğrak yerleri adeta.
Elbette dünya mutfağından seçmeler bulabileceğiniz birçok restoran da var. Özellikle deniz kıyısında yer alan şık Fransız restoranları seçme yerlerde yemek isteyenler için ideal. “La Mer”, “La Relais De Paris” ve “A Ma Bretagne” gibi Fransız restoranları pahalı olsa da hem denize nazır yerleşimi hem de gurme lezzetleri ile hiç değilse şehirdeki bir öğününüzü geçirmeniz gereken mekânlar arasında yer alıyor.
Geleneksel Fas mutfağından lezzetler tatmak isterseniz Fransız restoranlarından daha uygun fiyatlı olan “La Sqala”, “Al Mounia” ve “L’Etoile Centrale” ’ye gidebilirsiniz.
Lezzetli hamburger yemek için “Blend Gourmet Burger” ve “Fence” şehrin en popüler mekânları.
Yeni şehirde yer alan “Patisseri Bennis Habous” ise 1930 yılından bu yana işleyen şehrin oldukça ünlü tarihi fırını. Badem ezmeli tatlılarından mutlaka tatmalısınız.
Sıcak yaz günlerinde serinlemek için nefis dondurmalar yemek için ise “Stella Ice Cream Parlour”, “Glacier Oliveri”,” Amoud, Hap’s Cup” ve “Venezia Ice” kafelerine uğrayabilirsiniz.
Hassan II Cami
2500 kişi kapasitesi ve 200 metrelik minareleri ile Mekke’deki Mescidi Haram Camisi’nden sonra dünyanın en büyük ikinci büyük camisidir. Deniz kenarında yer alıyor.
Sacre-Couer Katedrali
Fas ve Avrupa stillerinde inşa edilen bu katedral şehrin önemli yapılarından birisidir. Şu an okul ve tiyatro olarak kullanılıyor.Fas Yahudi Müzesi
Şehir merkezinden 5 km uzaklıktaki Oasis banliyösünde yer alan bu müze, Müslüman bir ülkede bulunan tek Yahudi müzesi olması ile ünlü! Bu modern ve bakımlı binada dini kitaplar, kostümler ve kutsal eserler görebilirsiniz.Mohammed V Meydanı
Saat kulesi, valilik gibi çeşitli devlet binalarının yer aldığı bu meydan, oldukça hareketli bir yer. Şehrin idari merkezi olmasının yanı sıra hediyelik eşya satan mağazaları ve kafeleri ile gezebileceğiniz güzel bir bölge.Kazablanka Twin Center
Kentin modern yüzünün simgesi haline gelen 115 metrelik bu ikiz kule içerisinde ofisler, otel, alışveriş merkezi ve konferans salonu yer alıyor. 199 yılında İspanyol mimarlar tarafından yapılmış.Sidi Abdel Rahman Türbesi
Deniz kenarında küçük bir ada üzerinde olan bu türbeye Müslüman olmayanlar alınmıyor. Türbeye ulaşabilmek sular çekildiği zaman mümkün oluyor.Habous ( Yeni Şehir)
1930’larda Fransızlar tarafından Fas tarzı esas alınarak inşa edilmiş bu bölge “Yeni Medina” olarak da anılıyor. Hamamlar, mağazalar, camiler, evler, yeşil alanlar ve daha düzenli mimarisi ile şehrin modern kısmını oluşturuyor.Old Medina (Eski Şehir)
Fransızların şehri işgalinden önceki en eski yerleşimi. Eskiden şehir girişi olarak kullanılan dört kapıdan şu an ikisi halen burada duruyor. Labirent şeklinde dar sokaklarındaki eski binalar ve yerel yaşamdan izler göreceğiniz bu bölüm şehrin yoksul kısmını da gözler önüne seriyor.Central Market
Bu otantik ve arabesk Pazarı alışveriş yapmasınız da mutlaka ziyaret edin. Baharatlar, sebzeler, balıkların satıldığı tipik bir Fas çarşısı.Ligue Arab Park
Temiz hava almak, koşmak ya da sadece gezinti yapmak için şehrin merkezindeki bu parka uğrayabilirsiniz. Şehrin en büyük parkı palmiye ağaçları ile dolu. Parkın civarında yer alan iki kilise ve bir sanat müzesi de gezilebilir.Kazablanka’daki uzman turlara katılarak “Rabat” gibi yakın şehirlere düzenlenen günübirlik gezilere gidebilirsiniz. Çocuklarınızla hoşça vakit geçirmek isterseniz “Tamaris Aquapark” ya da at binmek için “Hippique le Barry Club” gibi alternatifleriniz de var. Türk hamamına benzer şehrin meşhur “Ziani Hamamı” da meraklıları için bir başka seçenek!
Kazablanka’da gece hayatı Marakeş’e göre biraz daha sakindir. Hatta bazı barlarda alkollü içecek servisi yoktur. Kıyafet kısıtlaması da olabilir. Örneğin bazı barlara şort ve terlikle giremeyebilirsiniz. Dans etmek isterseniz büyük otellerin kulüplerine gidebilirsiniz. Örneğin Hyatt Regency Otel’deki “Black House” özellikle şehre gelen işadamları tarafından tercih edilen güzel bir mekân. Bunun dışında Ain Diab Bölgesi nispeten pahalı ama cazdan otantik Fas müziklerine kadar geniş bir yelpazede birçok bar ve gece kulübü bulabileceğiniz bir yer. Bu bölgede özellikle “Brooklyn Bar” oldukça popüler. Old Medina yani Eski Şehir’de bulunan “Rick’s Cafe” ise ünlü Kazablanka filminde yer aldığı için şehre gelen ziyaretçilerin ilgisini çeken bir yer. Yaz aylarında dansözler de çıkarılan bu mekânda hafif piyano müziği eşliğinde yemek yiyebilirsiniz.
Fas’ın ticari kenti olan Kazablanka’da birçok Avrupa giyim markasının mağazalarını rahatlıkla bulabileceğiniz gibi otantik hediyelikler satan dükkânlardan da alışveriş yapabilirsiniz. Alışveriş konusunda Fas’ın diğer şehirlerine göre çok daha fazla alternatifiniz var. Sokak pazarlarına şehrin birçok yerinde rastlayabilirsiniz. Buralardan el yapımı eşyalar, deri kemer ve ceketler hatta muhteşem halılar satın alabilirsiniz. “Central Market” ’da da bunlara benzer ürünler, takılar, el sanatları bulabilirsiniz. Özellikle “Old Medina” hediyelik eşya, yiyecek, baharat gibi şeyler satın alabileceğiniz bir bölge. Yalnız bu şehirde alışverişte altın kural, pazarlık! Sebze-meyve alırken bile pazarlık yapmalısınız. Kentin Maarif alanında ise Prada, Zara gibi markaların butiklerini bulabilirsiniz. Alışveriş merkezi olarak “Alpha 55” şehirdeki hemen hemen tek yer diyebiliriz. Burada birçok şeyi bir arada bulabileceğiniz gibi Fas gümüşünden yapılan takılara oldukça ucuz oldukları için göz atmanızı tavsiye ederiz.
Mart- Nisan- Jazzablanca Festival: Dünyaca ünlü müzisyenlerin ağırlandığı caz festivali
Mayıs- Amazigh Tiyatro Festivali: Berberi sanat ve tiyatrosunun Berberi dilinde kutlandığı ve en iyi performanslara ödüller verilen bir festival.
Mayıs- Yaz Festivali: Her yaz Mayıs ayından Eylül’e kadar devam ediyor. Müzik, dans gibi çeşitli eğlenceli ve sanatsal etkinlikler düzenleniyor.
Haziran- Genç Müzisyenler Festivali
Temmuz- Kazablanka Festivali. Sokak dans gösterileri, bedava konserler, tiyatro gibi çeşitli sanat etkinliklerinin olduğu dört günlük bir festival
Ekim- Kazablanka Maratonu
1 Ocak – Yeni yıl tatili
11 Ocak- Bağımsızlık Günü
1 Mayıs – İşçi Bayramı
23 Mayıs- Milli Bayram
30 Temmuz- Kralın Taç Giyme Günü
14 Ağustos- Milli Bayram
20 Ağustos- Milli Bayram
21 Ağustos- Kralın Doğum Günü
6 Kasım- Milli Bayram
18 Kasım- Bağımsızlık Günü
31 Aralık – Yeni yıl gecesi
Fas Türk vatandaşlarına 90 güne kadar vize uygulamıyor. Ülkeye girişte pasaportunuz yeterli. Gerekirse Kazablanka’da Türkiye’nin Fahri Konsolosluğu bulunuyor. Şehirde yaygın olarak Arapça ve Fransızca konuşulduğu için İngilizce ile anlaşmak bazı zamanlar zor olabiliyor. Pazarlık birçok alışverişinizde geçerli bir kural! Her alışverişiniz de mutlaka pazarlık yapmalısınız. Yankesicilik özellikle Eski Medina bölgesinde iken çok dikkat etmeniz gereken bir konu.
Şehirde toplu ulaşım aracı olarak otobüsler ve hızlı tramvay sistemi bulunuyor. Ancak her ikisi de çok kalabalık ve kaotik olduğundan şehrin ziyaretçilerine çok önerilmiyor. Medina ve şehir merkezinde birçok yer yürüme mesafesinde olduğu için zaten araca ihtiyaç duymayacaksınız. Araç kullanmanız gerekirse de birçok yerde bulabileceğiniz taksileri kullanabilirsiniz. Çok pahalı olmayan kırmızı küçük taksiler veya belirli güzergâhlarda giden ve 6 kişilik taşıma yapan beyaz minibüs stilinde taksiler turistler için en ideali. Gece yarısından sonra taksimetre fiyatları yüzde 50 daha pahalı oluyor. Taksimetreyi açtırmayı da unutmamak gerekiyor.
Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.