Ülke: | Türkiye |
Bilinen İsimleri: | |
Dil: | Türkçe |
Nüfus: | 59.716 |
Din: | |
Tel Kodu: | +90 |
Para Birimi: | TRY |
Zaman Dilimi: | GMT+03:00 |
Vize: | |
Konsolosluk: |
Popüler tatil ilçesi Kaş, Antalya’nın batı ilçelerinden biri. Denizi, doğası, sakinliği ve tarihiyle ön plana çıkan Kaş’a ulaşımın zor olması, turistik açıdan geç keşfine sebep oldu. Ulaşıma rağmen bir gelenin defalarca gelmeye devam etmesiyse ne kadar güzel olduğunun adeta kanıtı. Yaz aylarında hava sıcaklığı ve nem seviyesi oldukça yükselse de en çok turist alan dönemi de bu aylar oluyor. Kaş’ın merkezi kadar Kalkan ve Patara beldeleri de ilgi çekiyor.
Akdeniz sahil şeridinde yer alan ilçede günler çoğunlukla ılık ve güneşli geçiyor. Kış aylarında üst kesimlerinde zaman zaman kar yağışı gözükse de ilçe merkezinde hava sıcaklığı 8-10 derecenin altına çok nadir düşüyor. Yaz aylarındaysa yüksek sıcaklık ve yüksek nem oranı bölgede etkili oluyor. Hem hava durumu hem turistik dönem göz önüne alındığında Kaş’ı ziyaret etmek için en uygun dönem Nisan-Mayıs ve Eylül-Ekim ayları. Bu dönemlerde meydana gelen ani yağışlardan korunmak için yanınıza şemsiye ve yağmurluk alabilirsiniz.
Antalya’nın ilçesi olmasına rağmen şehir merkezine de uzak bir noktada olan Kaş’a ulaşım uzun sürebiliyor. Hava yoluyla ilçeye ulaşmak isterseniz Dalaman Havalimanı’ndan 148 km, Antalya Havalimanı’ndan 203 km yolculuk etmeniz gerekiyor. Dalaman Havalimanı’nda transfer hizmeti kullanabilir veya özel servislerle Fethiye’ye geçerek buradan Kaş minibüslerine binebilirsiniz. Antalya Havalimanı’ndan da transfer aracı veya araç kiralama seçenekleriniz bulunuyor. Kara yoluyla seyahat etmek isterseniz de Antalya Otogarı’ndan kalkan Kaş otobüslerini tercih edebilirsiniz.
Deniz kenarındaki her tatil yeri gibi Kaş’ta da bolca deniz ürünleri restoranları ve meyhaneler bulunuyor. Bu mekanların canlı müzik yapanlarını tercih ederseniz ada ve deniz eşliğinde leziz yemeklerinizi yerken masanızdan şarkılara katılabilirsiniz.
Hem büyükşehirlerin telaşından kaçanları hem de dünyanın farklı yerlerinden insanları ağırladığı için Kaş’taki yeme-içme sektörü globalleşmiş. İtalyan, Fransız, Amerikan ve Akdeniz mutfağından ürünler sunan restoran ve kafelere uğrayabilirsiniz.
Tatil beldesi pahalılığından kaçınmak için çarşı içerisinde bulunan büfeler uygun fiyatlı ve lezzetli fast food imkânı da sunuyor. Ayrıca bölgede 3. Nesil Kahve dükkanlarından da örnekler bulmak mümkün. Bölgeye özgü yiyecekler denemek isterseniz Antalya’nın meşhur yanık dondurması, köfte-piyazı ve oğlak çevirmesi de ilçede tadabileceğiniz lezzetlerden.
Kaş’ta çok sayıda doğal ve tarihi güzellik bulunuyor. Küçük bir ilçe olmasına rağmen hem beldelerinde hem de yakındaki diğer turistik ilçelerde gezilebilecek birçok yer var. Önceliği ilçe merkezine verirseniz Çukurbağ Yarımadası, Antiphellos Antik Kenti, Likya Kaya Mezarları ve Uzun Çarşı ilk olarak görebileceğiniz yerlerden.
Kaş seyahatinizde kültür gezisi yapmak için yakınındaki Demre ilçesine gidebilir; Noel Baba Kilisesi, Myra Antik Kenti ve batık şehir Kekova’ı görebilirsiniz. Kaş’ın batısına doğru yolunuz düşerse Patara Antik Kenti’ne ve Kalkan’a da uğramayı ihmal etmeyin.
Kaş denilince akla ilk olarak deniz geliyor. Deniz için ilçenin en meşhur noktası elbette Kaputaş Plajı. Toplu taşıma ve özel araçla ulaşabileceğiniz plaj turkuaz mavisi denizi, altın sarısı incecik kumları ve dalgalarıyla biliniyor. Yol kenarından ulaşılabilmesi sebebiyle özel araçla gidecekseniz park yeri bulabilmek için sabahın erken saatlerini tercih etmenizi öneririz.
Yarımada üzerinde de denize girip güneşlenebileceğiniz çeşitli yerler mevcut. Dalış için Hidayet Koyu, sakin bir denizin tadını çıkarmak için İnceboğaz’ı ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca Kalkan Plajı, Patara Plajı, Büyükçakıl Plajı ve yalnızca tekne ile ulaşım sağlanabilen Limanağzı sevilen yerlerden.
Kaş doğa sporları için de oldukça ideal bir yer. Kekova’da kano ve dalış, Saklıkent Kanyon’da canyoning ve rafting, Asas Dağı’nda yamaç paraşütü yapabilirsiniz. Tekne turları ile tura çıkarak farklı koylarda ve açık denizde yüzme imkânı yakalayabilirsiniz. Üstelik Meis Adası oldukça yakın mesafede! Günübirlik vize alıp bir tekneye atlayarak bu eşsiz Yunan adasını da görebilirsiniz.
Kaş’ta her zevke uygun bir eğlence türü bulunuyor. Merkezde neredeyse her sokakta bir bar, meyhane veya restoran bulabilirsiniz. Çoğu deniz ve ada manzaralı mekanların yiyecekleri genellikle deniz mahsulleri üzerine oluyor. Birbirinden lezzetli mezeler ve ara sıcaklar da yanınıza kar kalıyor.
Farklı müzik türleri için de özel mekanlar barındıran Kaş’ta caz bar ve rock bar olması sizi hiç şaşırtmasın. Üstelik dönem dönem çeşitli yerlerde ücretli veya ücretsiz konserlere de denk gelebilirsiniz. Romantik bir akşam geçirmek isterseniz deniz üzerindeki platformlarda oturabileceğiniz hoş restoranlar bulabilirsiniz.
Kaş’ta sevdikleriniz için hediyelik, tatilinizi anımsamak için hatıralık çeşitli küçük eşya bulabilirsiniz. Özellikle Uzun Çarşı bu tarz alışverişler için ideal. İlçenin bohem havasını kıyafetlerinizde taşımak isterseniz şalvarlar, şile bezi elbiseler, renkli gömlekler, doğal malzemelerden takılar da çeşitli dükkanlarda satılıyor.
Doğal yemeklik ürünleri Kaş’tan almadan dönmeyin deriz. Doğal zeytinyağı, peynir, meyve, sebze, zeytin ve çeşitli dağ otları gibi ürünlere hem ilçe merkezinde hem de çevre beldelerdeki pazar alanları, yol kenarları ve çarşılarda denk gelebilirsiniz.
Kaş Caz Festivali: Cazseverlerin ilgisini çeken festival boyunca harika bir manzara eşliğinde ünlü caz sanatçı ve gruplarının konserlerini dinleyip söyleşilerine katılabiliyorsunuz.
Likya Kaş Kültür ve Sanat Festivali: Çeşitli kültür, sanat ve spor etkinlikleri ile dolu bir programa sahip festivalin son günü Kaş-Meis Adası arasında bir yüzme yarışı düzenleniyor.
Kalkan Denizcilik Bayramı: Kalkan Belediyesi tarafından düzenlenen bu eğlenceli etkinlik her sene 1 Temmuz’da gerçekleşiyor.
Uluslararası The Cartoon Milli Çizgi Film Festivali: Türkiye’deki çizgi film kültürünü geliştirmek ve dünya standartlarına getirmek için düzenlenen festival hem çocuklara hem de yetişkinlere hitap ediyor.
1 Ocak (Yılbaşı),
23 Nisan (Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı),
1 Mayıs (İşçi Bayramı),
19 Mayıs (Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı),
30 Ağustos (Zafer Bayramı),
29 Ekim (Cumhuriyet Bayramı),
Ramazan ve Kurban Bayramları
- Özellikle yaz aylarında hava sıcaklıkları ve nem çok yükseliyor. Sağlığınızı koruyabilmek için yanınızda mutlaka güneş kremi, şapka ve su bulundurmaya dikkat etmelisiniz.
- Nadir olmakla birlikte Kaş bölgesinin ormanlık alanlarında ve doğa sporları sırasında böcek/arı sokması yaşamamak için dikkatli olmanızı öneririz.
- Yaz aylarında ve tatil dönemlerinde bölgeye ilgi artıyor. Özel aracınızla giderseniz park sorunu yaşamamak adına konaklama tesisinizin park alanına veya merkezdeki otopark alanlarından birine aracınızı bırakabilirsiniz.
- Çukurbağ Yarımadası üzerinde konaklayacaksanız yolların virajlı, dar ve az ışıklandırmalı olduğunu göz önünde bulundurun. Özellikle gün battıktan sonraki saatlerde aracı ekstra dikkatle kullanmanızı tavsiye ederiz.
Kaş küçük bir ilçe ancak yakın yerlerde de gezilecek noktalar bulunuyor. Bu yüzden hem kamp alanları, oteller ve merkez arasında çalışan minibüsler hem de bu turistik noktalara gidiş-geliş yapan toplu taşıma araçları bulabilirsiniz. Çarşı girişinin başlangıcındaki otobüs durağında hem rotaları hem de saatleri rahatlıkla bulabilirsiniz.
Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.