Ülke: | Türkiye |
Bilinen İsimleri: | |
Dil: | Türkçe |
Nüfus: | 1.116.618 (2023) |
Din: | |
Tel Kodu: | +90 344 |
Para Birimi: | TRY |
Zaman Dilimi: | GMT+03:00 |
Vize: | |
Konsolosluk: |
Akdeniz Bölgesi’nde yer alan Kahramanmaraş, tarihî ve kültürel geçmişi ile her yıl çok sayıda turist alır. Kalesi, camileri, konakları, çarşıları ve hanları ile şehrin tarihi MÖ 2000-1500 yıllarına kadar uzanır. Şehirde Persler, Romalılar, Bizanslılar, Araplar, Selçuklular, Memluklular, Dulkadiroğulları ve Osmanlılar’dan izler görmek mümkün. Tarihî yerlerin yanında yaylaları, mağaraları, akarsuları ve dağlarını içeren doğal güzellikleri ile de dikkat çeker.
6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depremleri nedeniyle şehir büyük hasar aldı. Bu nedenle tarihî yerlerden bazıları yıkılmış veya restorasyon çalışması yapılıyor olabilir. Gitmeden önce ziyaret durumunu teyit etmenizi öneririz.
Kahramanmaraş’ta genel olarak karasal ve Akdeniz iklimi hakim. Yaz ayları sıcak ve kurak, kışları ise soğuk ve karlı geçer. Şehri ziyaret etmek için en ideal zamanlar ilkbahar ve sonbahar ayları diyebiliriz. Şehrin eşsiz doğal güzelliklerini ve doğanın canlanışını görmek için nisan ve mayıs aylarını tercih edebilirsiniz.
Kahramanmaraş’a uçakla veya otobüsle ulaşım sağlayabilirsiniz. Uçakla gitmek için Kahramanmaraş Havalimanı’nı kullanabilirsiniz. İstanbul ve Ankara’dan kalkan direkt uçuşlar bulunuyor. Bunun yanında Türkiye’nin dört bir yanından otobüsle Kahramanmaraş’a gidebilirsiniz.
Kahramanmaraş mutfağı Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz lezzetlerinin karışımı diyebiliriz. Lezzetli yöresel yemekleri ile ziyaretçilerini kendine hayran bırakıyor. Meşhur Kahramanmaraş yemekleri ise şu şekilde: Maraş tava, eli böğründe, sömelek köfte, Maraş paça, şekerli peynirli börek, tirşik çorbası, acem pilavı, ekşili çorba. Lezzetli yemekleri tatmak için restorana dönüştürülen ve Kahramanmaraş kültürüne sadık kalarak hizmet veren tarihî konakları tercih edebilirsiniz.
Başkonuş Yaylası: Zirve noktası 1850 m rakımda olan Başkonuş Yaylası, havası ve yemyeşil doğası ile dikkat çekiyor. Yayla bünyesinde restoran, kamp alanı, bungalov evler, yürüyüş rotası bulunuyor. Özellikle kış aylarında bembeyaz görüntüsünün yanı sıra geyikler yayla alanına geliyor ve ortaya muhteşem görüntüler çıkıyor. Yaylada aynı zamanda festival ve şenlikler de düzenleniyor.
Yedikuyular Kayak Merkezi: Şehir merkezine 20 kilometre mesafede yer alır. Kayak, kızak, snowboard, doğa yürüyüşü, kar motoru gibi çok sayıda aktivite bulunur. Yedikuyular Kayak Merkezi’nde aynı zamanda restoran, kafe ve sosyal tesis de hizmet verir.
Taş Medrese: 15. yüzyılda Dulkadiroğlu Beyliği Hükümdarı Alaüddevle Bey tarafından inşa ettirilmiş. Şehir merkezinde Ulu Camii yanında yer alıyor. Günümüzde mescit olarak ziyaret edilebiliyor.
Ulu Camii: 1442-1454 yıllarında, Dulkadiroğlu Beyliği Hükümdarı Süleyman Bey tarafından yaptırılmış. Şehrin merkezinde yer alan Ulu Camii, şehrin tarihine tanıklık etmiş önemli bir yer.
Ilıca Kaplıcaları: Şehir merkezine 70 kilometre mesafede yer alan termal turizmin canlı olduğu bir bölge. Sıcak ve şifalı suları ile yılın neredeyse tamamında ağırlıklı olarak yerli turist ağırlar.
Ali Kayası: 160 metre yükseklikteki Ali Kayası, muhteşem manzarası ile adeta büyülüyor. Şehir merkezine 20 kilometre mesafede yer alan Ali Kayası’nda restoran, yürüyüş ve çocuk oyun alanı bulunuyor. Seyir terasında Kahramanmaraş’ın doğal güzelliklerini izleyebilir, manzara fotoğrafları çekebilir ve gün batımını izleyebilirsiniz.
Döngel Mağarası: Doğa harikası olarak ziyaretçilerini büyüleyen Döngel Mağarası, üst üste ve birbirine bağlı üç mağaradan oluşuyor. Şehirdeki ilk yerleşimin MÖ 40.000 - 10.0000 yıllarında bu mağarada başladığı düşünülüyor. Mağara çevresinde yer alan piknik alanlarında vakit geçirebilir, doğa yürüyüşü yapabilirsiniz.
Fırnız Çayı: Bu gizemli suları ve yemyeşil doğası ile misafirlerine huzurlu bir atmosfer sunuyor. Su üzerine kurulmuş tahta kamelyalarda keyifli vakit geçirebilirsiniz. Çayın hemen yakında bulunan alabalık tesisinin restoranında ise taze balık sofraları sizi bekliyor.
Tekir Vadisi: Sakin ve doğa ile iç içe bir yer arıyorsanız Tekir Vadisi sizin için en ideal nokta. Yayla turizminin yapıldığı vadide, doğa yürüyüşü yapabilir, restoranlarda lezzetli etlerle hazırlanmış kebaplar yiyebilirsiniz.
Germanicia Antik Kenti: Şehrin tarihine ışık tutan bir diğer yer ise Germanicia Antik Kenti. Taban mozaikleri ile ziyaretçilerinin ilgisini çeken antik kent, 2007 yılında kaçak kazı ihbarı sonrası ortaya çıktı. Kentteki yazıtlardan anlaşıldığı kadarıyla mozaikler Geç Roma ve Erken Bizans Dönemi’ne ait.
Kahramanmaraş’ta gece hayatı çok gelişmiş olmasa da eğlenebileceğiniz yerler mevcut. Canlı müzik veya konser eşliğinde keyifli vakit geçirebileceğiniz mekanlar ziyaretçilerini bekliyor.
Kahramanmaraş’a gittiğinizde dönerken alışveriş yapmanızı tavsiye ederiz. Hatıra ve hediyelik eşya için çok sayıda alternatif bulunuyor. Bakır cezveler, tabaklar, tepsiler ve süs eşyaları, Kahramanmaraş dondurması, Hartlap bıçağı, ceviz oyma sandıklar, tahta tarak, yöresel yemenilere göz atabilirsiniz. Kahramanmaraş’a özgü eşyaları, şehir merkezinde yer alan Kapalıçarşı’da rahat bir şekilde bulabilirsiniz. Bunun yanında popüler markaların yer aldığı Piazza Alışveriş Merkezi’ne de uğrayabilirsiniz.
Kahramanmaraş’ta şehir içi ulaşım, taksi, belediye otobüsleri ve minibüsleri ile sağlanır. Kahramanmaraş Havalimanı’ndan şehir merkezine belediye otobüsleri ve taksi ile ulaşım sağlayabilirsiniz.
Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.