Ülke: | Jakarta |
Bilinen İsimleri: | |
Dil: | Endonezya dili |
Nüfus: | 10,56 milyon |
Din: | |
Tel Kodu: | +62 |
Para Birimi: | Endonezya Rupisi |
Zaman Dilimi: | GMT+7 |
Vize: | |
Konsolosluk: |
Endonezya’nın başkenti Cakarta, ülkenin ekonomik ve kültürel başkenti olmasıyla öne çıkan bir şehir. Aynı anda hem Endonezya’nın hem de Güney Asya’nın en büyük şehri olmasıyla bilinen şehir dünyanın da en büyük on ikinci şehri. Sanskritçe bir kelime olan Cakarta’nın anlamı zafer demek.
Yoğun trafik ve yüksek miktarda kirliliğin bir birleşimi olarak tanımlanan Cakarta aslında bu kavramlardan ibaret değil. Popüler gece hayatı, alışveriş yapılacak ünlü caddeleri, insanlarının misafirperverliği, mutfağındaki iddialı lezzetler ve sanayi alanındaki gelişmişliği Cakarta’yı farklı deneyimlerle dolu bir şehre dönüştürüyor.
Şehirdeki toplu taşıma ağı gerçekten çok gelişmiş. Ama bu gelişmişlik trafiğin azalmasını sağlayamamış. Özellikle iş çıkış saatlerinde şehirdeki trafik çok yoğun.
Cakartalı insanlar son derece yardımsever kişiler. Havaalanından inip şehre karıştığınız ilk anda bu yardımseverliğin etkilerini gözlemleyebilirsiniz. Bu sayede şehirde kendinizi bir yabancı gibi hissetmeyeceksiniz. Hatta renkli kültür ilginizi çekecek ve misafirperver halkın sayesinde kendinizi bu kültürü keşfetmek için istekli bir halde bulacaksınız.
Cakarta’nın tarihine de bakacak olursak şehrin kökeni 4. Yüzyıla dayanıyor. 4. Yüzyılda önemli bir ticaret limanı olan Cakarta, Hollanda Hindistanı kolonisinin de başkentliğini yaptı. Endonezya’nın bağımsızlığını kazanmasının ardından da ülkenin başkenti oldu. Cakarta ismine ulaşana dek şehir Sunda Kelapa, Jayakarta, Batavia ve Djakarta isimleriyle adlandırıldı.
Cakarta’nın başkenti olduğu ülke Endonezya her ne kadar ekvatoral iklimin etkisi altında olarak nitelendirilse de adaların ya da şehirlerin her birinin kendilerine has iklim özellikleri var. Jakarta’da görülen iklim tropikal iklim. Yıl genelinde şehirde yağış görülür. Yağışın olmadığı yani şehrin kurak olduğu yaz mevsimi çok kısa bir süreye sahip. Şehirde kışlar ılık ve bol yağışlı.
Jakarta’da sıcaklık yıl boyunca 23°C ila 33°C arasında değişiklik gösteriyor. Nadiren de olsa hava sıcaklığı bu değerlerin üzerine çıkar ya da altına düşer. Yağışların daha az olduğu bir dönemde seyahat etmek isterseniz şehre mayıs ve ekim aralığında gidebilirsiniz.
Jakarta’ya gitmek isteyen kişiler Türk Hava Yolları’nın ya da Garuda Indonesia’nın Jakarta Soekarno-Hatta Uluslararası Havalimanı’na direkt uçuşlarını tercih edebilir. Daha uygun fiyata şehre gitmek isteyen kişilerse bir ya da iki aktarmalı uçuşlardan birini seçebilir. Aktarmalı uçuşlarla Jakarta’ya Singapur, Doha, Abu Dabi, Kuala Lumpur, Kahire ve Helsinki gibi şehirler üzerinden ulaşabilirsiniz. Şehre İstanbul’dan direkt uçuşlar yaklaşık 11 saat sürerken iki aktarmalı uçuşlar 1,5 günden fazla sürebiliyor.
Havalimanından şehir merkezine gitmek için en iyi yöntem ise otobüsler. Damri isimli şirkete ait bu otobüslerle farklı semtlere gitmeniz mümkün. Taksiler de şehir merkezine gitmek için tercih edilecek yöntemlerden biri olsa da şehirde çok trafik olduğu için bu yöntemin maliyeti yüksek olabilir.
Endonezya’nın başkenti Jakarta’nın mutfak kültürü son derece geniş. Lüks restoranlardan sokak satıcılarının tezgahlarına çeşit çeşit yemekler Jakarta’da sizleri bekliyor. Bu yemeklerin önemli bir bölümü Çin kültürünün etkisinde. Bu durumda şehrin geçmişte Çin ile iç içe olmasının yansımaları büyük. Şehirde farklı mutfak kültürlerinden yemekler bulmak da mümkün.
Jakarta’ya gittiğinizde tatmanız gereken yemekler:
Asinan Jakarta: Farklı sebzelerin bir arada sunulmasıyla hazırlanan Asinan Jakarta, şehirdeki en lezzetli ve popüler yemeklerden biri.
Bubur Ayam: Yemek öncesinde mideyi hazırlamak için tüketilen bir çorba olarak tanımlanabilecek Bubur Ayam’ın ana malzemesi pirinç. Yemeğin içinde pirincin yanı sıra soya fasulyesi, soğan, tavuk parçaları gibi besinler de bulunuyor. Dengeli bir tada sahip olan bu çorba bizdeki tavuk suyu çorbasına göre daha hafif bir lezzette.
Ketoprak: Vejetaryenlerin şehirde en seveceği yemeklerden biri olması muhtemel olan Ketoprak yemeğinin ana malzemesi tofu ve pirinç. Bu ikiliye fasulye filizi, haşlanmış yumurta ve lahana gibi tatlar eşlik ediyor. Ketoprak restoranlarda yenilmesi gereken bir lezzetten çok sokak tezgahlarındaki versiyonlarına şans verilmesi gereken bir yemek.
Pisang Goreng: Jakarta’da hatta Endonezya’nın diğer tüm şehirlerinde sıklıkla karşılaşabileceğiniz tatlardan biri Pisang Goreng aslında kızarmış muz. Soslarla ya da yalın bir şekilde tüketilebilen yiyecek, ülkenin simgelerinden.
Kerak Talor: Yumurta ve pirincin baharatlarla harmanlanmasıyla hazırlanan bir omlet yemeği olan Kerak Talor, geçmişte asillerin tükettiği bir yemekmiş. Bu lezzetin ördek yumurtasıyla yapılan versiyonunun daha lezzetli olduğu biliniyor.
Otak Otak: Kırmızı biberle ezilmiş balıkların muz yapraklarında ızgara yapılmasıyla ya da buğulanmasıyla hazırlanan Otak Otak, atıştırmalık olarak nitelendirilebilecek bir yiyecek. Jakarta’da servis edilen Otak Otaklar yer fıstığı sosuyla harmanlanıyor.
Martabak Manis: Jakarta pankeki olarak da adlandırılabilecek Martabak Manis’in içerisinde süt, peynir ve çikolata ile hazırlanmakta.
Peki, Jakarta’ya gittiğinizde hangi restoranlara uğramalısınız? Eğer Asya mutfağından özgün lezzetler denemek isterseniz Kahyangan, Edogin ve Signatures restoranlarından birine gidebilirsiniz. Yerel mutfaktan yemekler tatmak isterseniz Bandar Djakarta Ancol, Teras Dharmawangsa, Collage All Day Dining ve Sana Sini restoranları arasından birini seçebilirsiniz. Bütçeniz kısıtlıysa PAL8, Smarapura Resto ve Sate Padang Ajo Ramon sizin için en ideal restoranlar.
İstiklal Camisi
Şehirde mutlaka görülmesi gereken yerlerden ilki Güneydoğu Asya’daki en büyük cami olma ayrıcalığına sahip İstiklal Cami. İsmini bağımsızlık kelimesinden alan bu büyük cami, 22 Şubat 1978’te kapılarını açmış bir yapı.
Endonezya Ulusal Müzesi
Ön avlusundaki fil heykeli nedeniyle uzun zamandır Fil Müzesi ismiyle de anılan Endonezya Ulusal Müzesi, ülkenin tüm tarihini yansıtacak kadar geniş bir koleksiyona sahip. Endonezya mirasını yıllardır koruyan ve nesiller arasında aktaran müze tüm Güneydoğu Asya’daki en güzel tarihi yerlerden biri kabul ediliyor.
Ulusal Anıt
Monas ismiyle de bilinen Ulusal Anıt, 132 metre uzunluğunda ve 1975 yılında inşa edilmiş bir yapı. Merdeka Meydanı’nda konumlanmış bu yapının çok ilgi görmesinin en önemli nedenlerinden biri belirli bir ücret karşılığında kuleden şehri izleme fırsatı sunması. Bu anıt Endonezya bağımsızlık mücadelesini anmak için hazırlanmış.
Merdeka Meydanı
Ulusal Anıt’ı da bünyesinde bulunduran Merdeka Meydanı, dünyadaki en büyük şehir meydanlarından biri. Turistlerin çok ilgisini çeken meydanın bu kadar talep görmesinde şehrin gezilecek yerlerinin çoğuna yakın olmasının etkileri büyük. Bu büyük meydan Cakartalıların hayatlarında da büyük yere sahip. Çünkü şehirliler hafta sonları spor ve eğlence etkinlikleri için burada toplanıyor ya da sivil gösteriler, yürüyüşler bu meydanda başlıyor.
Cakarta Katedrali
Aynı yerde 1810 yılında inşa edilmiş katedralin çevresindeki 180 evle birlikte 1826 yılında yanmasının ardından aynı yerde 1901 yılında inşa edilen Cakarta Katedrali, Neo-Gotik mimari üslupta bir yapı. İki kuleli bu katedral, İstiklal Camisi’nin tam karşısında yer alıyor.
Ancol Tema Parkı
Seyahat edilen şehirlerde tarihi yerlerin ve doğal güzelliklerin yanı sıra en merak edilen yerlerden biri de şüphesiz tema parklar. Cakarta’ya yolunuz düşerse mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerlerin başında oldukça eğlenceli bir yer olmasıyla öne çıkan Ancol Tema Parkı geliyor. 24 saat açık bu tema park, şehrin en keyifli yerlerinden biri. Eğer şehre çocuğunuzla gidecekseniz bu mekan sizin için unutulmaz olacak.
Güzel Sanatlar Müzesi
Daha önce adalet sarayı olan bir binada ziyaretçilerini karşılayan Cakarta Güzel Sanatlar Müzesi, ülkeye ait çok sayıda sanat eserini sunan bir yer. 19. Yıldan kalma bir binada yer alan müze, özellikle seramikten yapılmış sanat eserleriyle dolu. Bu müzeyi ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.
Wayang Museum
Her yaştan kişinin ilgisini çeken Wayang Museum, aslında bir kukla müzesi. Bol bol gölge oyununda yer verilen kuklalarla karşılaşabileceğiniz müzede aynı zamanda kuklalar hakkında değişik bilgiler öğrenebilirsiniz.
Mini Endonezya
Cakarta’da, şehrin başkentlik yaptığı ülke Endonezya’ya dair önemli bilgiler keşfetmek isterseniz gidebileceğiniz yer Mini Endonezya yani Taman Mini Indonesia Indah. Kültür temelli bir eğlence merkezi olarak tanımlanabilecek Mini Endonezya’da 150 hektarlık bir alana kurulu merkezde 33 Endonezya eyaletinden eserlerle karşılaşacaksınız. Söz konusu yerlerin kültürlerinden yansımalarla da bu alanda karşılaşmanız hatta yerel dans gösterilerine denk gelmeniz de mümkün.
Jin De Yuan Tapınağı
1650 Çinli teğmen Kwee Hoen tarafından burada inşa edilmiş tapınak, 1740 yılında yapılan Çin katliamı esnasında yıkılmış ve yerine 1755 yılında Jin De Yuan adı ile tekrardan inşa edilmiş. Bugün de Cakarta’da en çok ziyaret edilen gezilecek yerlerden biri.
-Cakarta’da yapılacak ilk şey şehrin yerel mutfağından lezzetleri tatmak olmalı. Buradaki sokak satıcılarının sunduğu lezzetler özellikle Güneydoğu Asya mutfağından yansımaları keşfetmek için ideal.
-Bildiğiniz üzere Endonezya’nın turistik adalarından Bali masajıyla ünlü. Cakarta’da da masaj yaptırabileceğiniz çok sayıda yer var. Keyifli bir arınma için Cakarta’da masaj yaptırabilirsiniz.
-Cakarta marinayı gezerek şehrin ruhuna daha iyi eklemlenebilirsiniz.
-1000 Adalar turlarına katılarak şehri oluşturan adaları gezebilirsiniz. Böylelikle tropikal bir gezinin keyfini çıkarabilirsiniz.
-Mini Endonezya’ya giderek ülke ile ilgili farklı kültürleri keşfedebilirsiniz.
-Monas’a çıkarak şehri yükseklerden izleyin ve manzaranın tadını çıkarın.
Gece hayatı dendiğinde Cakarta’da akla şehrin daha zengin kesimi Güney Cakarta geliyor. Burada oldukça hareketli bir gece hayatı var. Bölgenin yaşam standardının daha yüksek olması ise Güney Cakarta’daki kokteyl fiyatlarının ve bara giriş fiyatlarının yüksek olmasına neden olmuş.
Cakarta’da gidebileceğiniz bazı barlar şöyle:
Cloud Lounge: Plaza Tower binasının 49. Katında yer alan Cloud Lounge’ın girişini bulmak biraz zor olsa da içerisi gerçekten çok eğlenceli. Girişi ücretsiz olan bu barda yemek menüsü de çok geniş. Yani Cloud Lounge yalnızca bir bar değil. Burada içki içmenin yanı sıra lezzetli yemekler de tadabilirsiniz. Turistlerin sıklıkla tercih ettiği Cloud Lounge, yerli halkın da geceyi başlattıkları yer.
Skye Bar: Cakarta’daki bir diğer roof bar olan Skye Bar, kokteyllerinin lezzetliyle öne çıkan bir mekan.
Leon: İspanya’nın Bask bölgesini yansıtan konseptte döşenmiş bir bar olan Leon, özellikle Cakarta’da yaşayan kişiler tarafından tercih edilen popüler bir mekan. Burada hafta sonları DJ partileri oluyor. Siz de DJ partilerinden keyif alanlardansanız, bu bara gidebilirsiniz.
Cakarta’da gidebileceğiniz gece kulüplerinden bazıları ise şöyle:
Dragonfly: Dragonfly giriş ücreti pahalı bir yer olsa da buranın şehirdeki en iyi gece kulübü olduğunu söylemek mümkün. Müzik seçimlerinin çok sevildiği mekanda kalabalık gece saat 12.00 itibariyle başlıyor. Burada dress code var. Yani şık gitmeniz gereken bir yer.
Şehirdeki gece hayatından bahsederken Endonezya’ya özgü bir şarap türünden bahsetmemek de olmaz. Burada tuak adı verilen bir palmiye şarabı var. Şehre gittiğinizde tuak tadabilirsiniz
Cakarta alışveriş dendiğinde o kadar çok seçenek sunan bir ülke ki, yöresel kıyafetler, dünya markalarından örnekler, kültürel nesneler buradaki alışveriş merkezlerinde ya da sokak satıcılarının tezgahlarında gizli. Alınacak o kadar çok şey, eve dönüşte yanınızda götürmek isteyeceğiniz o kadar çok ürün var ki, Cakarta’ya gelirken dönüşü düşünerek yanınıza fazladan valiz almanız mantıklı olacak. Eğer fazladan valiz almazsanız Surabaya Caddesi’ndeki dükkanlardan eşyalarınızı koyacak bir bavul satın alabilirsiniz.
Cakarta’dan satın alınacak şeylerin başında yöresel kumaşlar, süs eşyaları ve görkemli maskeler geliyor. Tabii kumaş almaktansa özel olarak dikilmiş kıyafetlerden de satın alabilirsiniz.
Cakarta’da alışveriş yapmak için en doğru dönem haziran-temmuz ayı arası. Çünkü bu dönemlerde Cakarta Büyük İndirim Festivali oluyor.
Çin Yeni Yılı Festivali (28 Ocak)
Cap Go Meh Kutlamaları (Şubat)
Cava Caz Festivali (3-5 Mart)
Hindu Sessizlik Günü (28 Mart)
Cakarta Fuarı (Haziran ve Temmuz)
Endonezya Bağımsızlık Günü (17 Ağustos)
Cakarta Moda Haftası (Ekim)
1 Ocak- Yılbaşı
Ocak/Şubat- Çin Yeni Yılı
Mart- Sessizlik Günü
1 Mayıs- İşçi bayramı
Mayıs Haziran- Yükseliş Günü
Nisan Mayıs- Buda'nın Doğum Günü
1 Haziran- Pancasila Günü
17 Ağustos- Bağımsızlık Günü
25 Aralık- Noel günü
-Trafiğin zaten her an yoğun olduğu bu şehirde iş çıkış saatlerinde taksiye binmemeye özen gösterin. Bu saatlerde taksiyle yolculuk yaparsanız ödeyeceğiniz tutar çok yüksek olabilir.
-Cakarta’da alışkın olduğunuz kadar çok kaldırım yok. Bu nedenle şehri yürüyerek keşfetmek çok doğru bir tercih olmayabilir. Olan kaldırımlarda da seyyar satıcıların tezgahları var. Yani yürüyerek Cakarta’yı keşfetme fikrindense otobüslere ya da banliyö trenine bir şans verebilirsiniz.
-Cakarta’nın en önemli sorunlarından biri de motorlu kapkaççılar. Yanınızda taşıdığınız para miktarına dikkat ederek ya da geç saatlerde tek başınıza gezmeyerek olası sorunlardan korunabilirsiniz.
-Sokakların genelinde yaya geçidi yok. Bu nedenle eğer yürüyeceğiniz kadar yakın bir mesafeye gidecekseniz alt geçitlere ya da üst geçitlere yakınlığınızı kontrol edip bu seçenekleri değerlendirmelisiniz.
-Cakarta’da gece kulüplerinde ya da barda çalışan güvenlik görevlileri işlerini çok ciddiye alıyorlar. Bu nedenle de söz konusu mekanın kapısına giriş yapmak için geldiğinizde sizin kıyafetinizi inceliyorlar. Eğer kıyafetiniz uygun değilse o yere giremiyorsunuz. Cakarta gece hayatını doyasıya deneyimlemek istiyorsanız kesinlikle giysilerinizin şık olduğuna emin olmalısınız. Yoksa kapıdan dönmeniz gerekebilir.
Endonezya’nın başkenti Cakarta, trafik yoğunluğuyla bilinen şehirlerden. Eğer ilk kez Cakarta’ya gidecekseniz ve planlı hareket etmezseniz zamanınızın çoğunu trafikte geçirmeniz olası. Şehirde yol kenarları motosikletlerle dolu. Yayaların yürümesi bile çoğu zaman zor. Her ne kadar trafik çok yoğun olsa da toplu taşıma ile şehrin farklı noktalarına varabilmeniz mümkün.
Cakarta’da toplu taşıma ağının en önemli bileşenlerinin başında otobüsler geliyor. Bu durumda otobüslerin kendilerine özel şeritte gitmelerinin bu nedenle de özel araçla aynı koridorda ilerledikleri birkaç şerit haricinde trafikten etkilenmemelerinin etkisi büyük. Otobüslerin oldukça uygun fiyatlı olması da neden bu aracın sıklıkla tercih edildiğini kanıtlar nitelikte. Otobüslere e-biletlerle binebilirsiniz. Bu e-biletleri duraklardan, bankalardan ya da marketlerden satın alabilirsiniz.
Başkentteki sıklıkla tercih edilen bir diğer toplu taşıma aracı da metro. İlk aşaması 2019 yılında açılan metro, sabah saat 05.00 itibariyle gece yarısına dek 5 dakikada bir sefer yapıyor. Günde 285 sefer yapması metronun çok talep görmesini sağlıyor.
Şehirdeki banliyö treni de sıklıkla kullanılan bir diğer ulaşım aracı. 6’sı pasif durumdaki 80 istasyona sahip bu trene yılda 315 milyon kadar yolcu biniyor. Çok fazla durağa sahip olduğu için özellikle şehrin farklı noktalarını keşfetmek isteyenler bu trene bir şans veriyor.
Şehir içi ulaşımda önem arz eden bir diğer araç da taksiler. Ama daha önce de belirttiğimiz gibi şehirde trafik bir hayli yoğun. Bu nedenle taksiye binmeyi seçerseniz gitmek istediğiniz yere varma süreniz uzun olacağı için ödemeniz gereken meblağ fazla olabilir.
Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.