Ülke: | Tayland |
Bilinen İsimleri: | Chiengmai, Chiangmai |
Dil: | Tayca |
Nüfus: | 140.000 |
Din: | Budizm |
Tel Kodu: | +66 |
Para Birimi: | Baht |
Zaman Dilimi: | UTC+7 |
Vize: | Türk vatandaşlarından vize istenmiyor. |
Konsolosluk: | M-W-2 Mezzanine Floor, West Wing, Rohas Perkasa No 9 Jalan P.Ramlee 50450 Kuala Lumpur, Malaysia |
700 yıllık tarihi mirası ve kendine özgü kültürü ile Chiang Mai, yılda beş milyon turiste ev sahipliği yapıyor. Bu huzurlu kentte tapınaklardan, şelalelere, milli parklardan antik kalıntılara kadar gezilecek pek çok yer var.
Tayland’ın Bangkok’tan sonra ikinci büyük şehri olan Chiang Mai, aynı zamanda ülkenin kültür şehri olarak biliniyor. Kuzey gülü olarak da anılan bu taşra şehri, Tayland’ın kuzeyinde yer alıyor. Yedi yüz yıllık geçmişe sahip olan bu yerleşimin merkezinde 300, tamamında ise 1253 tapınak bulunuyor.
Chiang Mai’nin yüzde 82’si dağlar ve ormanlarla kaplı! Deniz seviyesinden 310 metre yükseklikte bulunan şehir, nispeten serin iklimi ile bölge halkının tercih ettiği yerleşim yerlerinden biri! Hatta halk oylamaları ile Asya’da yaşanabilecek ilk 10 şehir arasına bile girmiş. Turistlerin de giderek daha fazla ilgi odağı haline geliyor.
İl genelinde bulunan 1,6 milyon kişinin sadece 250 bini şehir merkezinde yaşıyor. Chiang Mai halkının yüzde 85’i Budist ve dini inançlarını hala büyük yoğunlukta yaşayan insanlar. Şehirde dolaşan safran renkli kıyafetleri içindeki Budist rahipleri günün erken saatlerinde halktan yardım toplarken görebilirsiniz.
Panda görebileceğiniz ender yerlerden biri olan Chiang Mai Hayvanat Bahçesi de burada. Şehrin ismi Chiengmai ve Chiangmai olarak da yazılabiliyor.
Tropik ikliminden dolayı şehirde dört mevsim de yaşanmıyor. Mevsimler daha çok sıcak, soğuk ve yağışlı olarak üçe ayrılıyor.
Aralık ve Şubat ayları arasında başlayan soğuk sezonda hava sıcaklığı gündüzleri 30 dereceler kadar çıkabiliyor ama gün batımı sonrasında 10 derecelere kadar düşebiliyor. Bu sebeple yanınızda hırka gibi giyecekler bulundurmanızda fayda var. Ilıman havalar nedeniyle bu mevsimler şehri ziyaret için en uygun zamanlar.
Yeni yılın ardından ısınmaya başlayan havalar Mart ayıyla birlikte 40 derecelere kadar yükseliyor. Bu sıcak sezon Haziran ayı başlarına kadar sürüyor.
Haziran-Ekim arasında ise yağışlı sezon başlıyor. Hava sıcaklıkları gündüzleri 32, gün batımı sonrasında da 23 derecelerde seyrediyor. Kısa süren şiddetli yağmurlarda zaman zaman bu dönemde görülebiliyor.
Chiang Mai’ye İstanbul’dan doğrudan uçuş bulunmuyor. THY’nin Bangkok üzerinden aktarmalı uçuşları ile gidebiliyorsunuz. Bangkok’a 700 km uzaklıkta olan Chiang Mai’ye ise buradan 1 saatlik uçuş ile ulaşmak mümkün.
Uçak bileti araştırması yaparken Bangkok uçuşlarını öncelikle tarayın. Aktarmalı uçuşlar daha ucuz olabiliyor. Ayrıca Phuket ve Koh Samui gibi şehirlerden de Chiang Mai Uluslararası Havalimanı’na ulaşabilirsiniz.
Şehirde sokaklarda satılan gıdalardan şık restoranlara kadar geniş yelpazede birçok yemek yiyecek yer bulabilirsiniz. Ayrıca Thai mutfağını öğrenmek için küçük aşçılık okullarına giderek basit bazın tüyolar da öğrenebilirsiniz.
Thai yemekleir size biraz değişik gelirse İtalyan, Fransız ya da birçok dünya mutfağından seçmeler sunan restoranlar da bulabilirsiniz.
Chiang Mai özellikle vejetaryen mutfağı ile ünlü. Thai yemeklerini tatmak isterseniz “Dash”, “Paak Dang”, “Huan Soontaree Vechanont”, “River Terrace Restaurant”, “Spoon de Best” öne çıkan restoran isimleri. Deneyebileceğiniz yöresel lezzetler ise;
· Khao Soi: Kuzey Tayland mutfağının en tipik yemeklerindendir. Köri sos eklenmiş hindistan cevizi sütü içerisinde kızartılmış sarı noddle (yerel yassı yuvarlak erişte) yemeğidir. Lahana turşusu ve arpacık soğan ile servis edilir.
· Khan Toke: Bu aslında sadece bir çeşit yemek değil geleneksel Kuzey Tayland mutfağına has lezzetlerin bulunduğu bir sunum biçimidir. Bir tepsi içerisinde küçük kâselere konulmuş 5-6 çeşit yemeği özellikle akşam yemeklerinde servis edilir.
· Sai Ua: Kuzey stili yada Chiang Mai sosisi olarak bilinen bu fastfood, sokakta seyyar satıcılar tarafından da servis edilebiliyor. Biber salçası, limon, kişniş, yeşil soğan, karabiber ve havlıcan gibi birçok baharatla karıştırılmış domuz etinden yapılan bir çeşit sosis!
· Kaeb Moo: Yağda tuz sarımsak ve karanfil eklenerek kızartılmış domuz eti yemeğidir.
· Nam Prik Ong/Nam Prik Nume: Kırmızı ya da yeşilbiberden yapılan ve buna göre ismi değişen bu yemek, bir çeşit dip sostur. Buharda pişmiş sebzeler, pirinç ya da et beraberinde yenir.
· Gaeng Hang Lay: Köri ile zenginleştirilmiş bir çeşit domuz yahnisidir. Hazırlaması kolay olduğu için Kuzey Tayland’da kalabalık topluluklara yapılan yemeklerin başında geliyor.
· Miang Kham: Geleneksel atıştırmalık olan bu yemek, taze yaprakların yanı sıra dilimlenmiş arpacık, taze kırmızı ya da yeşilbiber, doğranmış sarımsak, kurutulmuş karides ya da kavrulmuş Hindistan cevizi gibi yiyeceklerle birlikte servis ediliyor. İç malzemenin tercihe göre değişebiliyor. Bir çeşit yaprak sarması da denilebilir ama sarma işlemi yeme esnasında yapılıyor.
· Tam Khanun: Bu sağlıklı sebze yemeği Jacfruit meyvesi ile yapılıyor. Haşlanan jackfruitler çeşitli baharat ve otlarla tavada tekrar sotelenerek servis ediliyor.
· Larb Kua: Baharatlı bir et salatasına benziyor. Tercihe göre dana, tavuk eti ya da domuz etinden yapılabiliyor. Genellikle pirinç yemeği ile servis ediliyor.
· Gaeng Hoh: Yemeğin adı “Hepsi karışık” anlamına geliyor. Mutfakta artan malzemeleri değerlendirmek amacıyla yapılan bu geleneksel yemek şimdi taze malzemelerle yapılıyor. Fermente bambu filizi, kırmızı köri ezmesi, çeşitli otlar, noddle ve et ile birleştiriliyor.
Prathat Doi Suithep Tapınağı
Dağ üzerindeki konumu ile Tayland’ın en meşhur tapınaklarından biridir. Her zaman ziyaretçisi olan bu tapınak, mermer zeminli avlusu ve yaldızlı sembolleriyle mutlaka görülmesi gerekenler arasında yer alıyor. Ayrıca tapınağa giden dolambaçlı yolda güzel şelaleler de göreceksiniz.
Phuping Sarayı ve Ulusal Park
Aralık-Şubat ayları arasında kraliyet ailesinin kışlık ikametgâhı olarak hizmet verdiği için ziyarete kapalı olan bu saray, rengârenk ve egzotik çiçeklerle çevrili bir ulusal parka da sahip.
Chiang Man Tapınağı
Şehrin 1296 yılında kuruluşundan hemen sonra yapımına başlanan bu tapınak, Chiang Mai’nin en eski kutsal mekânı olarak biliniyor. Bir tanesinin yaklaşık 2000 yaşında olduğu düşünülen iki tane de Buda heykeline sahip! Ayrıca 13.yy-18.yy arasında Lanna Krallığı dönemine ait mimariye güzel bir örnek olması nedeniyle de önemli!
Chiang Mai Gece Safarisi
Tüm aile için eğlenceli ve heyecanlı olan bu gece safarisi etkinliği 120 dönümlük arazide hava karardığında tramvay gezisi şeklinde yapılıyor. Yırtıcı ve vahşi hayvanların bulunduğu açık safari alanından geçmek oldukça keyifli!
Chiang Mai Akvaryum
2008’de açılan bu dev akvaryum Güneydoğu Asya’nın en büyüğü! Hayvanat bahçesi içerisinde yer alan akvaryumda 8 binden fazla su canlısı görebilirsiniz.
Wiang Kum Kam
Chiang Mai’nin Atlantis’i olarak anılan bu eski şehir kalıntıları, 1984 yılında ortaya çıkarıldı. Neredeyse 20 tapınağın bulunduğu bu antik şehir, yaklaşık yarım gününüzü alabilecek büyüklükte bir alana yayılmış bulunuyor.
Chiang Mai Ulusal Müzesi
Jet Yot tapınağının yanında bulunan bu müzede Lanna Krallığı dönemine ait sanat eserleri, Buda heykelleri, silahlar görebilir ve kuzey Tayland kültürü hakkında daha fazla fikir sahibi olabilirsiniz.
Mae Sa Fil Eğitim Merkezi
Resim yapan, müzik aleti çalan, su ile oynayan fillerin gösterileri ile karşılaşacağınız oldukça keyifli bir yer. Dileyen fillere de binebiliyor.
Queen Sirikit Botanik Bahçesi
Fil Eğitim Merkezi’ni geçtikten hemen sonra çeşitli kaktüs ve özel orkidelerin de bulunduğu 700’den fazla bitkiyi bünyesinde barındıran bu botanik bahçesini de gezebilirsiniz.
Tweechol Botanik Bahçesi
Şehirden biraz uzakta bulunan bu özel işletmede gölet, göller, kaktüsler, tropik bitkiler, ağaçlar ve özel bitkilerden oluşan seralar bulunuyor. Ayrıca botanik bahçe içerisinde oyun alanları ve yüzme havuzu da var.
Hala bir taşra şehri olan Chiang Mai’de yapılacak pek çok şey var: antik tapınaklar, gündüz ve gece safarileri, tekne ile nehir gezintileri, yamaç paraşütü, orkide ve kelebek çiftliklerine gezinti, yılan parkları, yemek kursları, gece pazarları, barlar, klüpler, müzeler ve hatta gümüş ve ipek fabrikalarına ziyaret bunlardan en ilginç olanları!
Şehir ayrıca tapınaklarda kalarak Budizm ve meditasyon öğrenmek için de fırsatlar sunuyor.
Chiang Mai Bangkok kadar çılgın bir gece hayatına sahip değil. Burada daha sakin bir gece hayatı var. Hatta gece kulüpleri şehir kurallarına göre oldukça erken kapanıyor. Bu saatten sonra otellerin barlarını kullanabilirsiniz. Özellikle nehir kenarında canlı müzik dinleyip içki içebileceğiniz yerler bu konuda öne çıkıyor.
“Gossip Gallery & Bar”, “Zoe in Yellow”, “The Playhouse Bar”, “Boy Blues Bar” ise şehrin en popüler mekânları arasında yer alıyor.
Şehirde alışveriş özellikle fiyatlar bakımından oldukça zevkli. Eğer pazarlık yapmaktan da hoşlanıyorsanız şehirdeki el yapımı ürünler satan pazarlara mutlaka uğrayın.
Ping Nehri boyunca uzanan “Chiang Mai Gece Pazarı” burada kurulan en ünlü Pazar. Yöresel hediyelik eşya satın almak için oldukça ideal. Ayrıca otantik bir gezi imkânı da sunuyor. Bunun dışında “Sunday Walking Street”, “Kalare Gece Pazarı”, “Anusarn Market” de otantik aksesuarlar ve hediyelikler almak için gezebileceğiniz yöresel ve keyifli pazarlar arasında yer alıyor.
“Central Airport Plaza” ve “Kad Suan Kaew” ise şehrin büyük ve popüler alışveriş merkezleri.
Temmuz, Bo Sang Şemsiye Festivali: Kültürel bir miras olan şemsiye yapımı anılıyor. 1 kilometrelik cadde festival alanına çevriliyor. Geçit törenleri yapılıyor. Şemsiyeler satılıyor.
Nisan, Chiang Mai Fest: El sanatları, müzik ve çeşitli kültürel workshopların düzenlendiği üç gün süren bir festival
Şubat, Çiçek Festivali: Nadide kış orkideleri, bozailer, güller daha birçoklarını bulabilceğiniz renkli bir festival. Geçit töreni de düzenleniyor, çiçekli süslemeler göz kamaştırıyor.
Aralık, Nimmanheim Sanat ve El sanatları Fuarı: Üç gün süren fuarda hediyelik eşya, dekoratif ışıklandırmalar, ev dekor butikleri ve daha birçok şey bulabilirsiniz. Canlı müzikler ve sokaklarda kurulan yiyecek stantları da eğlence katıyor.
Nisan, Songkran (Thai yeni yılı): Su savaşları da yapılan eğlenceli bir festival
Kasım, Yee Peng: Yüzlerce dilek mumunun gökyüzüne bırakılması ise başlayan bu görsel şöleni kaçırmak istemeyeceksiniz.
1 Ocak – Yeni yıl
Şubat- Magha Puja
6 Nisan – Chakri Day
13 Nisan – Songkran
1 Mayıs – Labour Day
5 Mayıs – Coronation Day
12 Ağustos – HM the Queen’s Birthday
23 Ekim – Chulalongkorn Day
5 Aralık – HM the King’s Birthday
10 Aralık – Constitution Day
31 Aralık – Yeni yıl gecesi
Hava kirliliği yaygın olan Tayland’ın hemen hemen tüm şehirlerindeki tuhaf bir koku dikkatinizi çekecek. Zaman geçtikçe daha dayanılır olduğunu söyleyebiliriz. Trafiğin de oldukça karışık olduğunu bilmenizde fayda var.
Şehirde kullanılan para birimi Baht’dır. Döviz bürolarından EUR ya da USD karşılığı çevirebilirsiniz. Alışverişlerinizde pazarlık mutlaka yapın, çok şey değiştiriyor. Tuk tuk’larda ya da taksi olarak kullanılan diğer araçlarda da taksimetre olmadığından binmeden önce pazarlık yapıp baştan anlaşmanız gerekiyor.
Chiang Mai küçük bir şehir olduğu için aslında hemen her yere yürüyerek gidebilirsiniz. Ulaşım için şehirde tuk tuk dedikleri bir çeşit motosikletli araçlar taksi olarak kullanılıyor. Turistlerin oldukça yoğun kullandığı bu araçlar size hem çok değişik hem de oldukça ucuz gelecek. Bunun dışında minibüsler ve bisikletler de kullanabilecekleriniz arasında yer alıyor.
Şehirdeki otobüsleri ise daha ziyade yerli halk kullanıyor.
Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.