Kurumsal
Uçak Bileti Otobüs Bileti Otel Yardım
  • Sigorta
    Kart Puanlarını Aktar
    Vize
    Araç Kiralama
    Hediye Kart
    Gezgin
    Kredi
    Mevduat
    İnternet
    GSM
    Galeri
    Bilgi
    İletişim
  • Bildirimler
Giriş Yap Üye Ol
H Hesabım
Profilim
trips
Seyahatlerim
Yolcularım
Aramalarım
Rezervasyonlarım
Fiyat Alarmlarım
Favorilerim
Kayıtlı Kartlarım
ENCüzdanım
Fatura Bilgilerim
Grup Teklifi Al
Kurumsal Üye Ol
Çıkış
  • Giriş Yap / Üye Ol
    • Profilim
      • Yolcularım
      • Fiyat Alarmlarım
      • Favorilerim
      • Kayıtlı Kartlarım
      • ENCüzdanım
      • Fatura Bilgilerim
    • Aramalarım
    • Rezervasyonlarım
    • trips
      Seyahatlerim
  • Uçak Bileti
    • Rezervasyonu Tamamlayın
    • Online Check-in
    • Bilet İptal
    • Kart Puanlarını Aktar
    • Grup Yolcu Teklifi Al
    • Yardım
  • Otobüs Bileti
  • Otel
  • Vize
  • Araç Kiralama
  • Hediye Kart
  • Seyahat Sigortası
  • Tüm Kategoriler
    • Kredi
    • Mevduat
    • Sigortalar
    • İnternet Bağlantıları
    • GSM Tarifeleri
    • Bilgi
  • Bilet İptal Güvencesi
  • Akıllı Aktarma Türkiye'de İlk
  • Enuygun Hakkında
  • İletişim
  • Çıkış
  • Tüm Kategoriler
    Uçak Bileti
    Otel
    Kredi
    Mevduat
    Sigortalar
    İnternet Bağlantıları
    GSM Tarifeleri
    Bilgi
  • Bildirimler

Burkina Faso Ülke Rehberi

Ülke Künyesi

Haritada Göster
Ülke:
Burkina Faso
Bilinen İsimleri:
Vize:
Dil:
Fransızca
Nüfus:
20,9 milyon
Tel Kodu:
+226
Zaman Dilimi:
GMT
Konsolosluk:
Para Birimi:
Batı Afrika CFA frangı
Din:
Hızlı Erişim
Genel Bilgiler / Rehber
Ne Zaman Gidilir
Nasıl Gidilir?
Gece Hayatı
Alişveriş / Ne Alınır
Festivaller ve Fuarlar
Tatiller / Önemli Günler
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ulaşım
Kültür
Ekonomi
Vize Nasıl Alınır?
Türkiye Temsilcilikleri

Genel Bilgiler / Rehber

Afrika kıtasının batısında yer alan ve denize kıyısı bulunmayan Burkina Faso’nun sınır komşuları Mali, Nijer, Benin, Togo, Gana ve Fildişi Sahili’dir. Geçmişte Fransa’nın sömürgesi olan ülke, 1960 yılında Yukarı Volta adıyla bağımsızlığına kavuştu. Ülke, bağımsızlığının ardından yönetimdeki istikrarsızlıklar nedeniyle darbeler yaşasa da 1983 tarihinde devrim gerçekleşti ve ülkenin adı Yukarı Volta yerine Burkina Faso oldu. Ülkenin ismi mutlu insanlar ülkesi anlamına geliyor.

Başkenti Ouagadougou olan ülke 13 yönetim bölgesine ayrılmış durumda ve 45 il, 350 de ilçeden oluşuyor. Ülkenin nüfusu 2020 yılında yapılan sayımda 20.903.273 hesaplanmıştır. Burkina Faso nüfusunun yalnızca yaklaşık %3’ünün 65 yaş ve üzeri olması Burkina Faso genelinde sağlık olanaklarının son derece düşük olduğunu gösteriyor. Nüfusun %65’inin 0-24 yaş aralığında olmasıysa ülkede nüfus artış hızının yüksek olduğunu gözler önüne seriyor.

Nijer Nehri ile Sahra Çölü’nün güneyinde yer alan ülkenin yüzde 75’ini düzlük alanlar oluşturuyor. Ülkenin en yüksek noktası Tena Kourou Dağı iken ülkenin en alçak noktası ise Oti Nehri'dir.

Ne Zaman Gidilir

Yıl boyu sıcak olan Burkina Faso’da yağışlı ve kurak olmak üzere iki mevsim var. Mayıs ayının sonundan ekim ayına kadar ülkede yağışlı mevsim yaşanırken kurak mevsim ise kasım ayından mayıs ortalarına dek sürer. Kurak mevsimde sıcaklığın yüksek olmasının yanı sıra Sahra Çölü’nden esen sıcak rüzgarlar da ülke genelindeki hava sıcaklığının yüksek olmasına neden olur.  Kurak mevsimde hava sıcaklıkları ülkede 25°C ila 30°C arasında değişiklik gösterir.

Ülke genelindeki yağış miktarı kuzeyden güneye gidildikçe artar özellikte olup 400 ila 800 mm arasında değişir.

Burkina Faso’yu ziyaret için en doğru zaman mart ve nisan aylarıdır.

Nasıl Gidilir?

Geçmişte ülkemizden Burkina Faso’ya direkt uçuşlar yoktu. Bugün ise Türk Hava Yolları’nın ülkenin başkentindeki Thomas Sankara International Airport Ouagadougou Havalimanı’na uçuşları oluyor. Uçuşun fiyatı çok pahalı olduğu için çoğu kişi tek ya da iki aktarmalı uçuşlarla ülkeye gitmeyi tercih ediyor. Aktarmalı uçuşlar Kazablanka, Paris, Amsterdam ve Lome gibi şehirler üzerinden ülkeye geçiş yapıyor.

Gece Hayatı

Dünyanın en fakir ülkeleri arasında yer alan Burkina Faso’da gece hayatının çok hareketli olduğunu söylemek mümkün değil. Ülkede The Best isimli bir kulüp var. Bar kategorisinde yer alan bu mekan ülkedeki sınırlı eğlence mekanlarından. Ülkede bira içmekten hoşlananların bira tadım etkinliklerine katılabileceği bir seçenek daha var. Fun Top Fun Burkina Faso isimli bu mekanda farklı aromalardaki biraları tadabilir ya da kahve ve çay tadım turlarına katılabilirsiniz.

Alişveriş / Ne Alınır

Burkina Faso’da alışveriş dendiğinde akla ilk gelen satın alınacak şey shea yağı. Shea ağacının fıstıklarının ezilmesiyle elde edilen bu krem özellikle kuru ciltlerin tedavilerinde önemli bir ürün. Zaten Afrika menşeili olan shea yağı, Burkina Faso’dan mutlaka almanız gereken bir içerik.

El yapımı çantalar, geleneksel desenlerle bezeli kilimler, renkli kumaşlarla hazırlanmış cüzdanlar seyahatinizde alabileceğiniz diğer hediyelikler. 

Festivaller ve Fuarlar

Uluslararası Sanat ve Zanaat Fuarı (Kasım)

Panafrican Film ve Televizyon Festivali (Mart)

Rock Festivali (Mart)

Caz Festivali (Mayıs)

Tatiller / Önemli Günler

Yeni Yıl (1 Ocak)

Burkina Faso Popüler Ayaklanma Günü (3 Ocak)

Paskalya Pazartesi (18 Nisan)

İşçi Bayramı (1 Mayıs)

Ramazan Bayramı (3 Mayıs)

Yükseliş Günü (26 Mayıs)

Peygamberin Doğum Günü (8 Ekim)

Bağımsızlık İlanı Günü (11 Aralık)

Noel Günü (25 Aralık)

*Tarihler 2022 yılında derlendi.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

-Dünyanın en fakir ülkeleri arasında yer alan Burkina Faso’da yemek yiyebileceğiniz ya da gece çıkıp eğlenebileceğiniz çok sayıda mekan yok. Eğer farklı restoranlarda yemek yediğiniz, gece boyu eğlendiğiniz bir seyahat sizin favorinizse Burkina Faso sizi tatmin etmeyecektir.

-Ülkenin çoğu bölgesinde susuzluk sorunu yaşanıyor. Hatta başkentte bile. Eğer ülkeye seyahat edecekseniz suya erişemediğiniz zamanlar yaşama olasılığınız çok yüksek.

-Ülkenin en meşhur gezilecek yeri Timsah Gölü ve eğer ki bu göle gitmek isterseniz timsahlarla fotoğraf çektirirken ya da onların yanına yaklaşırken son derece dikkatli olmanızda fayda var. Hayvanların bilinci tamamen yerinde olduğu için nasıl davranılacakları kestirilemiyor.

-Zaten fakir olan ülke de taksiciler kısa yoldan beklenenden fazla para kazanmayı hedefler durumda. Eğer pazarlık yapmadan taksiye binerseniz ödemeniz gereken meblağ normalin üstünde olabilir.

-Ülkede sınırlı sayıda bulunan restoranlarda servis çok yavaş. Örneğin bir çorba sipariş ederseniz yemeğinizin size gelmesi 50 dakikayı bile bulabilir. Aklınızda olsun.

Ulaşım

Ülkede Abidjan-Nijer Hattı isminde bir demir yolu hattı var ve bu hat Fildişi Sahili’nin liman kenti Abidjan ile Burkina Faso’nun başkenti Ouagadougou’yu birbirine bağlıyor. Bu hat denize kıyısı olmayan Burkina Faso’nun ticari ürünlerini deniz yollarına ulaştırmasında önem arz eder. Bu hat hem yük hem de yolcu taşımacılığı için kullanılmakta.

Ülkede 33 havaalanı olsa da bunlardan yalnızca 2 tanesinin zemini asfalt. Ouagadougou Airport ile Bobo-Dioulasso'da bulunan havaalanı uluslararası standartlara uygun ve zemini asfalt olan iki havaalanı. Ülkenin hava yolu şirketinin ismiyse Air Burkina. Bu hava yollarının Fildişi Sahili, Benin, Gana, Mali, Nijer, Senegal ve Togo ülkelerine uçuşları var.

Ülkedeki kara yollarını inceleyecek olursak Burkina Faso’da toplamda 12.806 kilometre uzunluğunda kara yolu var ve bu yolların 2.001 kilometresi asfaltlanmış durumda. Ülkedeki yollar; Mali, Fildişi Sahili, Gana, Togo ve Nijer bağlantıları sayesinde 2001 yılında yapılan değerlendirmede iyi olarak yorumlanmış.

Kültür

Burkina Faso sınırları içerisinde 60 farklı etnik grup var ve bu grupların bir arada yaşaması ülke kültür mozaiğinin son derece ilginç olmasını sağlıyor. Tüm grupların özel günlerini coşkuyla kutlaması ve seremonilerden hoşlanması ülkede eğlenceli bir atmosferin hakim olmasını beraberinde getiriyor. Burkina Faso kültüründe griotlar önemli yere sahip figürler. Kabilenin gelenek ve göreneklerini sonraki kuşaklara aktaran kişilere griot deniyor. Griotlar sözlü kültürü aktarmanın yanı sıra bazı zamanlarda seremonilere de önderlik ediyor.

Burkina Faso kültüründe müzik de önemli bir yere sahip. Davul ve balafon ismini verdikleri vurmalı çalgılar ülkenin en popüler müzik aletleri ve seremonilerde halkın daha da coşkulu bir ruh haline girmesini sağlıyor.

Ülke kültüründe okuma yazma oranı son derece düşük olduğu için Burkina Faso edebiyatı pek gelişmemiş olsa da birkaç kadın yazarın eserlerinin dünyanın farklı bölgelerinde çok okunduğunu söyleyebiliriz. Bernadette Sanou, Sophie Kam ve Monique Ilboudo ünlü kadın yazarlardan.

Ekonomi

Burkina Faso dünyanın en fakir ülkelerinden biri. Hatta ülke 2020 yılında yapılan İnsani Gelişme Endeksi’nde 189 ülke arasında 182.sırada yer alıyor. Kişi başına düşen milli gelire göre ülkeler listesinde ise 2019 yılı verilerine göre Burkina Faso 189 ülke arasından 173.sırada yer alıyor ve ortalama gelir 775 dolar olarak hesaplanmış durumda.

Ülkenin ana geçim kaynağı tarım. Nüfusun yaklaşık yüzde 90’ı şahsi tüketimleri için mısır, pirinç ve sorgum gibi ürünler ekiyor. Ülkenin güney kısımlarında ise bu ürünlere ek manyok, şeker kamışı ve yam yetişiyor. Ülke genelinde ihraç edilen ürünlerde başı fıstık ve pamuk çekmekte. Her ne kadar ülkenin en önemli geçim kaynağı tarımdır demek mümkün olsa da iklimin elverişsiz olması ve uzun dönemler boyunca kuraklık yaşanması bazı dönemlerde kuzey kısmın kıtlıkla mücadele etmesine neden oluyor.

Ülkede madenciliğin geliştiğini söylemek mümkün olmasa da altın ve mangan madenleri nadiren olsa da çıkarılıyor. Kuzey bölgesinin madenlerle zengin olmasına rağmen altyapı bakımından yetersiz olması madenlerin işlenmesinin önündeki en büyük engellerden.

Vize Nasıl Alınır?

Burkina Faso’ya gitmek isteyen kişilerin eğer siyah pasaportları varsa 90 gün süre ile vizeden muaflar. Yolcuların Gri, Yeşil ya da Bordo pasaportlarından biri var ise vize almaları gerekiyor.

Ülkeye gidecek kişilerin alabilecekleri vize türleri:

3 aylık turistik vize, tek girişli

3 aylık ticari vize, tek girişli

3, 6 ya da 12 aylık vizeler, çok girişli

Vize başvurusu sadece Burkina Faso Ankara Büyükelçiliği’ne yapılabilir. İstanbul’daki Burkina Faso Fahri Konsolosluğu sadece Benin vatandaşlarının ülkemizde yaşadığı sorunlarla ilgilenmek için var olduğundan başvurunuzu buraya yapamazsınız.

Seyahat türünüze göre almanız gereken vize türünü belirleyerek başvurunuzu yapabilirsiniz.

Başvurunuz için yanınızda olması gereken belgeler:

-Burkina Faso vize başvuru formu

-Pasaport (Minimum 6 ay geçerliliği olmalı.)

-2 adet biometrik fotoğraf

-Seyahat ve sağlık sigortaları

-Banka hesap dökümü

Gerekli belgeler ile vize başvurunuzu yaptıktan sonra vizeniz yaklaşık 7 günde çıkar. Fakat yine de herhangi bir sorun yaşamamak adına başvurunuzu yaklaşık 20 gün öncesinde yapmanızı öneririz.

Türkiye Temsilcilikleri

Vagadugu Büyükelçiliği

Adres: 01 B.P.603, Ouaga2000, Rue el hadj goama ousmane kienfangue Ouedraogo, Ouagadougou, Burkina Faso

E-posta: embassy.ugudugu@mfa.gov.tr

Tel: +(226) 25 37 63 18

Görev Bölgesi: Fransızca, Morece

İlgili Galeriler
Seyahat Yazıları
Moğolistan'a Vize Kaldırıldı Yeni yurt dışı seferleri Hangi ülkelere seyahat eden Türkler daha rahat eder? Türk turistler Avrupa seyahatine hangi mevsim çıkabilir? Yabancı ülkelere ucuz seyahat etmenin yolları nelerdir?
Yakındaki Ülkeler
Benin Gana Mali Nijer Togo
Uçabileceğiniz Şehirler
Fada N'gourma Tenkodogo Arly Gorom Gorom Tougan Banfora
Kantchari Zabre Bobo Dioulasso Kaya Po
Tümünü göster
Burkina Faso Haritası
Bizi takip edin:

Uçak Bileti
  • THY
  • Pegasus
  • SunExpress
  • AnadoluJet
Otel
  • İstanbul Otelleri
  • Antalya Otelleri
  • Bodrum Otelleri
Otobüs Bileti
  • İstanbul Otobüs Bileti
  • Ankara Otobüs Bileti
  • İzmir Otobüs Bileti
  • Bodrum Otobüs Bileti
  • Adana Otobüs Bileti
  • Antalya Otobüs Bileti
Kredi
  • İhtiyaç Kredisi
  • Konut Kredisi
  • Taşıt Kredisi
  • Kredi Kartı
  • Mevduat
Sigorta
  • Kasko
  • Zorunlu Trafik Sigortası
  • Seyahat Sigortası
  • Sağlık Sigortası
  • Tamamlayıcı Sağlık Sigortası
  • Konut Sigortası
  • DASK
İnternet Bağlantıları
  • D-Smart
  • Millenicom
  • Türk Telekom
  • Turknet
  • Superonline
GSM
  • Türk Telekom
  • Turkcell
  • Vodafone
Daha Fazlası
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Şirket Bilgileri
  • Reklam
  • Bilgi Yazıları
  • Kişisel Verilerin Korunması
  • Kullanım Koşulları
  • Kurumsal Biletleme Koşulları
  • Kariyer
  • Logo Kullanımı
  • Yardım
  • Ödüllerimiz
  • Resmi Tatiller

Enuygun.com IATA üyesidir. "8821943"
© 2008 - 2023 Tüm hakları saklıdır. Enuygun.com | Enuygun Seyahat, Belge No: 7153
Para birimi