Ülke: | Türkiye |
Bilinen İsimleri: | |
Dil: | Türkçe |
Nüfus: | 8.559 |
Din: | |
Tel Kodu: | +90 |
Para Birimi: | TRY |
Zaman Dilimi: | GMT+03:00 |
Vize: | |
Konsolosluk: |
Türkiye'nin en popüler tatil yerlerinden olan Belek, Antalya'nın Serik ilçesine bağlı 8 bin nüfuslu bir mahalle. Sınırları içerisinde 30'dan fazla otelin hizmet verdiği bölge Türkiye'nin golf merkezi olarak biliniyor. Dünya standartlarındaki golf sahalarıyla yılın her döneminde golf severleri ağırlayan sevimli tatil yerinde 50 adet futbol sahası ve 200'ü aşkın tenis kortu da mevcut. Özellikle yaz döneminde futbol takımlarının kamplarının düzenlendiği bölge modern olanaklarının yanı sıra tarihi dokusu, berrak denizi ve eşsiz doğasıyla da dikkat çekiyor. 100'den fazla kuş türünün yaşadığı Kurşunlu Şelalesi bu bölgede bulunuyor.
Tarihi M.Ö. 4. yüzyıla kadar uzanan Belek'in, Antik Çağ'da Helenistik ve Roma egemenliği altında olduğu biliniyor. Roma kültürünün etkilerinin görüldüğü bölgede antik tiyatrolar, stadyumlar ve spor salonları var. Tarihi dokusuyla büyüleyen bölge dünyanın en iyi korunmuş antik kenti olan Aspendos'a ve Perge Antik Kenti'ne ev sahipliği yapıyor.
Akdeniz iklim tipinin hakim olduğu Belek'te yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise ılıman ve yağışlı geçiyor. Yıllık ortalama sıcaklığı 18.7 olan bölgenin en kurak olduğu ay temmuzken en çok yağış aldığı ay aralık. Yaz aylarında sıcaklık ortalaması 30-35 derece olan Belek'te tatil sezonu nisan ayında açılıyor ve kasım ayına kadar devam ediyor. Genelde yaz mevsimlerinde tercih edilen bölge aşırı sıcaklardan ve kalabalıklardan rahatsız olanlar tarafından nisan-haziran veya eylül-ekim aylarında ziyaret ediliyor.
Belek'e hem karayolu hem de havayolunu kullanarak gitmek mümkün. Özellikle yaz aylarında birçok otobüs firması doğrudan Belek'e giden seferler düzenliyor. Eğer Belek'e sefer bulamadıysanız Antalya üzerinden ulaşım sağlamak da çok kolay. Antalya Otogarı'ndan yarım saatte bir kalkan şehir içi minibüslerle, otobüs firmalarının servisleriyle veya taksilerle yaklaşık bir saatte Belek'te olabilirsiniz.
Daha kısa bir yolculuk için Antalya Havalimanı'na uçabilirsiniz. Antalya Havalimanı ve Belek arasında 30 kilometre bulunuyor. Buradan sonra servislere binerek yaklaşık yarım saatlik bir yolculuk ile rotanızı tamamlayabilirsiniz.
Antalya'ya özgü yemekleri tadabileceğiniz Belek sofralarının vazgeçilmezleri arasında balık yemekleri, zeytinyağlı mezeler ve narenciye ürünleri yer alıyor. Yörenin en meşhur lezzetlerinin başında gökçesu pilavı, laba dolması, hibeş, cive yemeği ve turunç reçeli geliyor.
Oldukça zengin bir mutfak kültürüne sahip olan bölgede tatilinizi keyifli kılacak birçok restoran var. Özellikle akşam yemeklerinde Simply Caddie Beach Restoran, Basilica ve Belek Sun-Set Restoran'da yerel ve dünya mutfaklarının en popüler yemeklerini deneyebilirsiniz. Doyurucu içeriği sayesinde hem çorba hem de ana yemek olarak tüketilen kulak çorbasının tadına kesinlikle bakmalısınız.
Belek'te çorba, meze ve ana yemeklerin dışında birbirinden ilginç tatlı alternatifleri de bulunuyor. Hafifliğiyle günün her saatinde tüketebileceğiniz muz tatlısı, kuru meyve sevenlerin bayılacağı incirli kak ve biraz farklı bir tatlı denemek istiyorum diyenlerin imdadına yetişen şilofta bu tatlılardan bazıları. Akşam yemeği menünüze dahil edebileceğiniz bu tatlıları herhangi bir kafede kahvenizin yanına da sipariş edebilirsiniz.
Aspendos Antik Kenti ve Tiyatrosu: Antalya'nın simgelerinden olan Aspendos Antik Kenti, Akdeniz'in en iyi korunmuş antik tiyatrosunu içinde barındırmasıyla dikkat çekiyor. Bölgenin tarihi dokusunu anlamak isteyenlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken antik kent Belek'in 18 kilometre kuzeydoğusunda konumlanıyor.
Perge Antik Kenti: Yunan matematikçi Pergeli Apollonius’un memleketi olduğu bilinen Perge Antik Kenti, Helenistik dönemin en zengin ve en güzel şehirleri arasında sıralanıyor. UNESCO'nun Dünya Geçici Miras Listesi'nde olan antik kente Belek'in merkezinden yarım saatlik bir yolculuk ile ulaşabilirsiniz.
Sillyon Antik Kenti: Belek gezilerinde ziyaret edilmesi gereken antik kentlerden bir diğeri olan Sillyon, Pamfilya döneminde askeri üs olarak kullanılmış. Aspendos ve Perge'nin ortasında yüksek bir tepenin üzerine kurulan kentin etrafı surlarla çevrili olduğundan farklı bir mimariye sahip. Yalnızca özel araçlarınızla gidebileceğiniz mekan Belek'e 18 kilometre uzaklıkta.
Kurşunlu Şelalesi: "Antalya'nın saklı cenneti" olarak bilinen Kurşunlu Şelalesi keşfedildiği 1986'dan bu yana tabiat parkı olarak ziyaretçilerine kapılarını açıyor. Bölgenin en popüler doğal güzelliklerinden olan şelale; endemik bitki örtüsü, serin suları ve tertemiz havasıyla yılda 500 binden fazla turist tarafından ziyaret ediliyor.
Düden Şelalesi: Türkiye'de en çok tanınan şelalerden olan Düden, 40 metre yukarıdan dökülen sularıyla herkesi büyülüyor. Kepez Mesire Alanı içerisinde konumlanan şelalenin etrafında yemek yiyebileceğiniz restoranlar, piknik alanları ve doğa yürüyüşü parkurları bulunuyor.
Manavgat Şelalesi: Batı Toroslar'ın yamaçlarından doğarak Manavgat Nehri ile birleşen Manavgat Şelalesi, Belek seyahatlerinde mutlaka gezi listenize eklenmeniz gereken yerlerden. Eşsiz doğasıyla dikkat çeken şelalenin çevresinde piknik alanlarından hediyelik eşya dükkanlarına kadar vakit geçirebileceğiniz birçok tesis var.
Köprülü Kanyon: Doğayla iç içe bir gün geçirirken arkeolojik kalıntıları inceleme fırsatını yakalamak istiyorsanız görmeniz gereken yerlerden olan Köprülü Kanyon, Türkiye'nin en uzun kanyonu olma özelliğini taşıyor. Yemyeşil doğasının yanı sıra halk arasında Adam Kayaları ve Şeytan Kayaları olarak bilinen kaya yapılarıyla da dikkat çeken kanyon rafting yapmak isteyenler için de elverişli.
Zeytintaşı Mağarası: 8 milyon yaşında olduğu tahmin edilen Zeytintaşı Mağarası bugün hala gelişimini sürdürüyor. Damlataşlarıyla ve makarna sarkıtlarıyla dolu olan mağara 1997'de taşocağı açmak için yapılan kazılarda tesadüfen bulunmuş. Çevresinde doğa yürüyüşü yapabileceğiniz mağara kalabalıktan uzak kalmak için ideal.
Boğazkent Kuş Cenneti: Biyoçeşitliliğe ilgi duyanların kesinlikle uğraması gereken Boğazkent Kuş Cenneti 200 farklı kuş türüyle öne çıkıyor. Bahar, yaz ve kış aylarında farklı kuşları gözlemleyebileceğiniz bölgede nesli tükenmekte olan birçok kuş çeşidine rastlayabilirsiniz.
Dinler Bahçesi: Hoşgörü Bahçesi olarak da bilinen Dinler Bahçesi 2004 yılında üç semavi dini bir araya getirmek amacıyla inşa edilmiş. Dünyada Hristiyanlık, Müslümanlık ve Yahudilik'in bir arada bulunduğu nadir yerlerden olan bahçede bir kilise, bir cami ve bir de sinagog yer alıyor. Mekan bölgenin kültürel dokusunu anlamak isteyen yerli ve yabancı turistler arasında popüler.
Belek Plajları: Mavi bayraklı plajlarıyla bilinen Belek deniz turizmiyle öne çıkan tatil beldelerinden biri. Suyun, kumun ve güneşin tadını doya doya çıkarabileceğiniz beldenin en popüler plajları arasında ise Belek Halk Plajı, Taşlıburun Plajı, Boğazkent Halk Plajı ve İçkum Plajı'nı sayabiliriz.
Mavi bayraklı plajlarıyla öne çıkan popüler tatil beldelerinden olan Belek'te yapılacak aktivitelerin başında altın rengi kumların ve masmavi suların tadını çıkarmak geliyor. İçkum, Taşlıburun ve Boğazkent gibi plajlarda yalnızca şezlong ve şemsiye parası ödeyerek yakıcı sıcakların etkisini azaltırken eğlenebilirsiniz. Tekne turları da turistler arasında popüler olan aktivitelerden. Birbirinden güzel koyları gezebileceğiniz turlar hem bölgeyi tanımanıza hem de doğayla iç içe zaman geçirmenize olanak sağlayacak.
Belek'te yılın belirli döneminde golf turnuvaları ve yarışmaları düzenleniyor. Bu turnavalara oyuncu veya seyirci olarak katılabilirsiniz. Eğer bu alanda pek deneyimli değilseniz kurs alabileceğiniz birçok merkez bulunuyor. Bunun yanı sıra su sporlarına da olanak sunan belde şnorkelle dalış, kano, yelken ve su topu gibi sporlarla ilgilenebilirsiniz. Bölgenin el değmemiş doğası huzurlu yürüyüşlere de imkan tanıyor.
Tarihi yapılar bakımından oldukça zengin olan bölgede gezebileceğiniz birçok antik kent var. Aspendos, Sillyon, Perge antik kentlerini ziyaret ederek bölgenin geçmişine dair fikir edinebilirsiniz.
Gece hayatının renkliliğiyle ünlü olan Belek'te eğlence mekanları otellerde yoğunlaşıyor. Otellerin bar, gece kulübü gibi eğlence mekanlarında gerçekleşen konserler, dj şovları ve gösteriler yılın her döneminde devam ediyor ancak özellikle sezonun yüksek olduğu yaz aylarında ziyaretçilere birçok alternatif sunuluyor.
Otellerdeki mekanlarda aradığını bulamayanlar için Belek'in merkezinde de çok sayıda seçenek var. Herkesin kendi eğlence anlayışına göre bir yer bulabileceği tatil beldesinde Dock's Pier Bar, Galeon Bar ve Gloria Pub gibi hareketli pubların yanı sıra Dali Cafe & Bar ve Timmy Cafe & Bar gibi daha sakin barlar da bulunuyor. Ayrıca Belek sokakları ay ışığının altında eğlenmek isteyenler için de oldukça uygun.
Son yıllarda popülerleşen Belek'in merkezinde alışveriş yapabileceğiniz birçok yeni dükkan bulunuyor. Takılar, giysiler ve seramik objelerin satıldığı butiklerde zevkinize uygun birçok ürünün yer aldığına eminiz. Ancak daha otantik bir alışveriş yapmak istiyorsanız cumartesi günleri kurulan pazarı ziyaret etmelisiniz. Sabahtan akşam saatlerine kadar kurulu olan pazarda halı ve kilim gibi el emeği ürünlerin dışında karpuz, turunç ve bergamut reçeli gibi yöresel tatlar sergileniyor. Bu pazardan sevdiklerinize onları mutlu edecek ilginç hediyeler satın alabilirsiniz.
Uluslararası Caz Festivali: Her yıl haziran aynın sonunda Aspendos Antik Tiyatrosu'nda düzenlenen Uluslararası Caz Festivali'nde yetenekli sanatçılar bölge halkına ve turistlere konserler veriyor. Festival, Calista Luxury Resort Hotel sponsorluğunda gerçekleştiriliyor.
Uluslararası Salsa Festivali: Yerli ve yabancı turistler arasında oldukça popüler olan Uluslararası Salsa Festivali her yıl düzenleniyor. Dünyaca ünlü dansçılara ve dans tutkunlarına ev sahipliği yapan festivalde renkli görüntüler ortaya çıkıyor.
Kültür ve Gastronomi Festivali: Farklı bölgelerin kültürlerinin ve dünya mutfaklarından yemeklerin tanıtıldığı Kültür ve Gastronomi Festivali 2011 yılından beri Belek'te gerçekleştiriliyor. Bölgede bir gelenek haline gelen festival özellikle farklı tatları denemeyi sevenlerin dikkatini çekiyor.
Color Splash: Belek'in en renkli festivali olan Color Splash özellikle gençler tarafından yoğun ilgi görüyor. Nisan ayında 3 gece 4 gün boyunca konsept partiler, DJ şovları ve daha birçok eğlenceli etkinliğin sergilendiği festivale katılmak için mutlaka önceden bilet almalısınız.
Opera ve Bale Festivali: Aspendos Antik Tiyatrosu'nun büyüleyici atmosferinde yapılan festivallerden bir diğeri olan Opera ve Bale Festivali 1994'ten beri her sene eylül ayı içinde sanatseverleri ağırlıyor. 100 binden fazla turistin katıldığı festival Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından organize ediliyor.
1 Ocak (Yılbaşı),
23 Nisan (Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı),
1 Mayıs (İşçi Bayramı),
19 Mayıs (Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı),
30 Ağustos (Zafer Bayramı),
29 Ekim (Cumhuriyet Bayramı),
Ramazan Bayramı,
Kurban Bayramı
Yaz aylarında oldukça sıcak olan Belek'te gezintiye çıkmak için öğle sıcaklarının bitmesini beklemenizi öneririz. Sıcaklardan korunmak için yanınızda mutlaka su bulundurmalı ve bol bol sıvı tüketmelisiniz. Şapka ve güneş gözlüğü olmadan, güneş kremi sürmeden dışarı çıkmamak sağlınız için faydalı olabilir.
Doğa yürüyüşlerini daha rahat geçirebilmek için valizinize spor kıyafetleri ve ayakkabıları eklemeyi unutmayın. Bölgede golf dersleri veren birçok merkez var, fiyatlar konusunda dikkatli olmalısınız. İyi bir araştırma yaparak uygun fiyata kurs veren merkezleri bulabilirsiniz.
Aspendos, Perge ve Sillyon gibi antik kentleri ücretsiz veya indirimli gezmek için bir Müze Kart edinmelisiniz. Herhangi bir mağduriyet yaşamamak için gezeceğiniz mekanların ziyarete uygun olduğu günlere ve saatlere bakmanızı tavsiye ederiz.
Bölgedeki taksiler 06.00-24.00 saatlerinde temel tarifeye uygun ücretler tahsil ederken gece saatlerinde ücretler iki katına çıkıyor. Ulaşımınızı taksi ile sağlamayı düşünüyorsanız fiyatlar konusunda dikkatli olmalısınız.
Belek çok küçük bir tatil beldesi olduğu için şehir içi ulaşım genelde yürüyerek ve minibüslerle sağlanıyor. Tatil sezonunun yüksek olduğu yaz aylarında Belek'ten Antalya'nın hemen hemen her noktasına gidecek minibüsler bulmak mümkün. Ancak minibüsler geç saatlere kadar çalışmıyor. Akşam saatlerinde ulaşımın tek yolu taksiye binmek.
Şehrin gezilmesi gereken tarihi yapıları ve doğal güzellikleri merkeze uzak olduğundan araba kiralamak, veya seyahat acentalarının turlarına katılmak da ulaşımı kolaylaştıracak seçeneklerden.
Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.