Ülke: | Türkiye |
Bilinen İsimleri: | |
Dil: | Türkçe |
Nüfus: | 647.205 (2023) |
Din: | |
Tel Kodu: | +90 488 |
Para Birimi: | TRY |
Zaman Dilimi: | GMT+03:00 |
Vize: | |
Konsolosluk: |
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan Batman, zengin tarihi ve kültürü ile mutlaka ziyaret edilmesi gereken şehirler arasında yer alıyor. 1990 yılında Siirt’ten ayrılarak Türkiye’nin 72. ili olan Batman, Hasankeyf başta olmak üzere birçok tarihi ve doğal güzelliğe ev sahipliği yapıyor. Dicle Nehri kenarında bulunan binlerce yıllık hazineleriyle ziyaret eden herkesi büyüleyen Batman’ın komşuları ise Siirt, Diyarbakır, Muş, Bitlis ve Mardin.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Batman, Uzak Akdeniz ve karasal iklimi hakim. Yaz aylarında hava sıcaklığı oldukça yüksek olan şehirde kış ayları da bir hayli soğuk. Bu nedenle Batman’a gitmek için en uygun aylar nisan ve mayıs ayları.
Yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda ziyaretçi ağırlayan Batman’a gitmek için karayolu, havayolu ve demiryolunu kullanabilirsiniz. Havayolunu tercih edecek olursanız, İstanbul ve Ankara’dan direkt uçuşlarla Batman Havalimanı’na ulaşmanız mümkün. Diğer şehirlerden de aktarmalı uçuşları kullanabilirisiniz. Şehirlerarası otobüsler de Batman’a gitmek için kullanabileceğiniz araçlar arasında yer alıyor. Demir yolu da tercih edebileceğiniz bir diğer alternatif. Batman - Diyarbakır Bölgesel Treni ile Güney Kurtalan Ekspresini kullanarak Batman’a tren ile ulaşabilirsiniz.
Hem tarihi hem de doğal güzellikleriyle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en çok ziyaret edilen şehirlerinden biri olan Batman, yöresel lezzetleriyle de dikkat çekiyor. Kaburga dolması, ayran çorbası, yoğurtlu leben, Şam böreği, mumbar dolması, tandır ekmeği, perde pilavı, Batman usulü kütülk, tırşık ve havdel gibi lezzetleri denemeden Batman’dan ayrılmayın.
Hasankeyf
12.000 yıl önce yerleşim amacıyla inşa edilen ve birçok medeniyete ev sahipliği yapan Hasankeyf, Batman’ın en önemli turistik bölgelerinden biri olma özelliği taşıyor. Dünyanın pek çok yerinden ziyaretçi akınına uğrayan Hasankeyf’te Bizans Dönemi’nde bazıları kilise olarak kullanılan ve Dicle Nehri kenarında kayalara oyulmuş 4.000’e yakın mağarayı yakından inceleme imkanı bulabilir, Hasankeyf Kalesi’nde manzaraya karşı birbirinden güzel fotoğraflar çekilebilirsiniz.
Zeynel Bey Türbesi
Batman şehir merkezine 40 kilometre uzaklıkta bulunan Zeynel Bey Türbesi, inanç ve kültür turlarını sevenler tarafından sıkça ziyaret ediliyor. Akkoyunlu Hükümdarı Uzun Hasan tarafından oğlu Zeynel Bey için inşa ettirilen türbe, dönemin mimarisini yansıtan yapısı ve eşsiz manzarası ile görenleri kendine hayran bırakıyor.
Kırkat Göleti
13 dönümlük geniş bir mesire alanını çevreleyen Kırkat Göleti, Batman’ın popüler yerleri arasında yer alıyor. Özellikle yaz aylarında çok sayıda ziyaretçi ağırlayan gölet, yürüyüş parkurlarına, çocuk oyun parklarına, bisiklet yollarına, çardaklara ve spor sahalarına ev sahipliği yapıyor. Kırkat Göleti’nde, yaz aylarında kano ve sandallarla gezebilir ve arkadaşlarınızla birlikte balık tutabilirsiniz.
Malabadi Köprüsü
Abbasi hanedanına mensup zengin bir tüccar tarafından yaptırıldığı düşünülen Malabadi Köprüsü, Batman’ın simgeleri arasında yer alıyor. Köprü, Bosna Hersek’te bulunan Mostar Köprüsü’nün ikizi olarak kabul ediliyor.
Sason
Batman’ın Sason ilçesi, hem tarihi hem de doğal güzellikleriyle yerli ve yabancı turistler tarafından sıklıkla ziyaret ediliyor. Geçmişten günümüze binlerce yıllık kalelere, mesire alanlara, kiliselere ve daha birçok güzelliğe ev sahipliği yapan Sason’da kamp kurabilir, Sason Çayı’nda rafting yapabilir, kaya tırmanma ve dağcılık gibi aktivitelerde yer alabilirsiniz.
Hasankeyf Müzesi
Batman’a gittiğinizde mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerlerden biri olan Hasankeyf Müzesi’nde, belirli bölümleri sular altında kalan Hasankeyf Antik Kenti’nde gerçekleştirilen kazı çalışmalarında kurtarılan eserler sergileniyor. Müzede Cilalı Taş Devrinden kalan pişmiş toprak ve taş eserleri de inceleme imkanı bulabilirsiniz.
Gercüş
Hisar, Arıca ve Yamanlar gibi höyüklere ev sahipliği yapan Gercüş, Batman’ın tarihi ilçeleri arasında yer alıyor. Şehir merkezine 60 km uzaklıkta bulunan Gercüş, tarihi ve doğal güzellikleriyle turistler tarafından sıkça ziyaret ediliyor.
Hasankeyf Ören Yeri
Batman’ın mutlaka görülmesi gereken tarihi mekanları arasında yer alan Hasankeyf Ören Yeri, Dicle Nehri’ne karşı eşsiz bir manzara sunuyor. 1981 yılında sit alanı olarak koruma altına alınan bölgede, kayalar içine oyulmuş Yol Geçen Hanı, 4.000’den fazla Hasankeyf mağarası ve Hasankeyf Kalesi gibi yerleri gezebilirsiniz.
Batman Tren Garı
Batman Tren Garı, tarihi binası ve atmosferiyle yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı durumunda. Kurtalan demiryolu rotası üzerinde bulunan gar, günümüzde de aktif olarak kullanılıyor. Batman’a demiryolu üzerinden ulaşmak isteyen yolcuların direkt olarak gidebileceği Batman Tren Garı, oteller, kafeler ve yöresel lezzetleri deneyebileceğiniz restoranlarla çevrili durumda.
Hasankeyf Eski Köprü
1300 yıl önce Roma Dönemi’nde inşa edilen Hasankeyf Eski Köprü, Dicle Nehri üzerinde bulunuyor. Batman’ın önemli mimari yapılarından biri olan köprü, özellikle gün doğumu ve gün batımı manzaraları oldukça güzel. Bu eşsiz manzaraya karşı fotoğraflar çekilebilir, tarihi hazinelerin arasında keyifli anlar yaşayabilirsiniz.
Zengin tarihi ve kültürü ile ziyaret eden herkesi kendine hayran bırakan Batman’da yapılacak aktiviteler de oldukça fazla. Şehrin güzelliklerini yakından görmek ve keyifli anlar geçirmek için Hasankeyf’i ziyaret edebilirsiniz. Burada arkadaşlarınızla birlikte kamp yapabilir, temiz ve huzurlu havanın tadını çıkarabilirsiniz. Tarihi kalıntıları yakından incelemek ve şehrin kültürel geçmişine tanık olmak için höyükleri ziyaret edebilirsiniz. Batman Müzesi de yine tarihi ve arkeolojik eserleri yakından incelemek için ideal rotalardan biri. Batman’ın Sason ilçesi, kamp ve rafting tutkunları tarafından mutlaka görülmesi gereken yerlerden. Muhteşem doğasıyla temiz havada kamp kurabilir, Sason Çayı’nda rafting yapabilirsiniz.
Batman’da gece hayatı çok hareketli olmasa da il merkezinde bulunan cafeler, restoranlar ve otellerin barları, arkadaşlarınızla keyifli saatler geçirmeniz için uygun mekanlar. Ayrıca Batman yöresine ait sıra geceleri ve dost meclisleri gibi aktivitelerin gerçekleştirildiği türkü evleri de eğlenceli vakit geçirmek isteyenler için ideal mekanlar arasında yer alıyor.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin çok fazla turist ağırlayan şehirlerinden biri olan Batman’dan dönerken alabileceğiniz birçok hediye seçeneği bulunuyor. Batman halı ve kilimleri, Sason balı, Sason cevizi, Batman dokuma ürünleri, tiftik seccadeler, el yapımı bebekler, yün çoraplar, battaniyeler ve iğne oyası danteller sevdiklerinize alabileceğiniz hediyeler arasında yer alıyor.
Şeyh Halit Anma Günleri (Mayıs)
İmam Abdullah Anma Haftası (Haziran)
Ceviz ve Bal Festivali (Ekim)
Batman Hasankeyf Festivali (Aralık)
Yılmaz Güney Kürt Kısa Film Festivali (Aralık)
1 Ocak (Yılbaşı)
23 Nisan (Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı)
1 Mayıs (İşçi Bayramı)
19 Mayıs (Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı)
30 Ağustos (Zafer Bayramı)
29 Ekim (Cumhuriyet Bayramı)
Ramazan ve Kurban Bayramları
Batman’a gitmeden önce şehir içi ulaşım ile ilgili fikir sahibi olmanız, kolay bir gezi için oldukça önemli. Batman Belediyesi İşletme ve İştirakler Müdürlüğü tarafından hizmete sunulan Asis Akıllı Bilet mobil uygulaması, şehir merkezinde ulaşım için kullanacağınız otobüslerin nerede olduğunu, güzergahları ve gitmek istediğiniz yerleri kolayca görebilirsiniz. Toplu taşıma araçları akşam saat 21.00’den sonra hizmet vermediği için bu saatten sonra gerçekleştireceğiniz yolculuklarda taksileri tercih edebilirsiniz.
Batman’da şehir içi ulaşım için otobüs, minibüs ve taksi gibi alternatifler bulunuyor. Eğer otobüsleri tercih edecekseniz güzergah ve sefer saatlerini takip edebilmek için Batman Belediyesi tarafından hizmete sunulan Asis Akıllı Bilet mobil uygulamasını kullanabilirsiniz. Otobüsleri kullanabilmek için Dicle Kart sahibi olmanız gerekiyor. Belediyeden temin edebileceğiniz bu kartlarla şehir içi ulaşımı avantajlı fiyatlara gerçekleştirebilirsiniz. Minibüsler de şehir merkezinden dilediğiniz noktalara kolayca gidebilmeniz için ideal alternatiflerden. Her ikisini de kullanmak istemezseniz, taksiye binebilirsiniz.
Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.