Ülke: | İspanya |
Bilinen İsimleri: | Barcelona, |
Dil: | Katalanca, İspanyolca |
Nüfus: | 5.687.000 (2023) |
Din: | Katolik |
Tel Kodu: | +34 (İspanya) 93 (Bölge) |
Para Birimi: | Euro (EUR) |
Zaman Dilimi: | Kış: CET (UTC+1) Yaz: CEST (UTC+2) |
Vize: | Schengen |
Konsolosluk: | Passeig de Gracia, nº 7, 1ª, 08007, Barcelona |
Barselona (Barcelona), ülkemizde İspanya denince akla ilk gelen şehir. Benim gibi pek çok İstanbullu tarafından İstanbul’a benzetilen Barselona, özellikle 1992 Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliği yapmasının ardından modern, rahat ulaşıma sahip, yaşayanların çok sevdiği bir şehir haline gelmiş. Yaygın parkları, pazarları, her zaman yoğun restoran ve cafeleri, sanat eserleri, müzeleri, tarihî kiliseleriyle Barselona, çok önemli ve görülmesi gereken bir Avrupa şehri.
Barselona her yıl çok sayıda ziyaretçi ağırlar. İspanya’nın en büyük ikinci şehri olan Barcelona, aynı zamanda Katalonya (Cataloina) Özerk Bölgesi’nin başkenti. Gaudi’nin eserlerine ve Picasso’nun çocukluk dönemine ev sahipliği yapan Barselona’nın masmavi denizi ve temiz plajlarının da tadını çıkarabilirsiniz.
Barselona bir sahil şehri. Dolayısıyla iklimi İstanbul’a oldukça benziyor. Şehrin en çok turist çeken zamanları yaz ayları. Yaz aylarında yerli halk Barselona’dan farklı tatil yörelerine gittiği için şehir turistlere kalıyor. Diğer taraftan eğer tatilde sadece Barselona’nın güzel sahillerinde uzanmayıp şehri ve civarı gezmeyi planlıyorsanız, mayıs-haziran başı sıcaklar çok bastırmadan, ya da eylül-ekim gibi yaz henüz tamamen bitmeden gitmeyi de düşünebilirsiniz.
Barselona Havalimanı’na İstanbul Havalimanı’ndan Türk Hava Yolları’nın, Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan ise Pegasus’un direkt uçuşları var. Uçuş yaklaşık olarak 3,5 saat sürüyor. İspanya seyahati için schengen vizesi gerektiğini de hatırlatayım.
Barselona, Avrupa’da kişi başına en çok bar/restorana sahip şehirlerden biri. Özellikle Tapas denilen İspanyol mezelerini sunan restoranlar ve balık restoranları açısından zengin. Ayrıca her yerde karşınıza deniz ürünü ağırlıklı karışık pilav olan paella yapan yerler çıkacak. Diğer taraftan açıkçası bu restoranların menülerinde yeterince çeşitlilik yok. Çok fazla turistik restoran var, ve çoğu benzeri şeyler sunuyorlar. Bu nedenle şehre gitmeden önce bir plan yapmanızı tavsiye ederiz. Şehirde tapas, deniz ürünleri, paella gibi lezzetli yemekleri deneyebilirsiniz. Katalonya’nın Cava şarapları oldukça ünlü. Bunun dışında Sangria denilen meyve suyu şarap karışımı Barselona’da yemeklerde ya da tek başına çok tüketiliyor.
La Rambla
Barselona’ya gittiğinizde ilk olarak şehrin en çok bilinen caddesi olan La Rambla’yı görmek isteyeceksiniz. Ciutat Vella’da (Eski Şehir) bulunan bu 1,5 km’lik cadde üzerinde ve yan sokaklarında çeşmeler, kiliseler, tarihî evler, cafeler yer alıyor. Ayrıca şanslıysanız güney ucunda konserlere ve gösterilere de rastlayabilirsiniz.
Plaça de Catalunya
“Katalonya Meydanı” La Rambla’nın kuzey ucunda yer alan büyük bir meydan. Buradaki büyük havuz ve fıskiye, etraftaki heykeller önemli turistik atraksiyonlar. Ayrıca çocuklarınız varsa meydanda kuş yemi satın alıp güvercinleri besleyebilirsiniz, çok eğlenecekler. Meydanın etrafında Apple Store dahil birçok büyük mağaza da var.
La Boqueria
La Rambla’yı gezerken özellikle görmeniz gereken bir semt pazarı. Geçmişi 1200’lü yıllara dayanan bu pazarda taptaze meyvelerden kapağını açıp kapatan midye ve istiridye türlerine rengarenk ve capcanlı bir ürün yelpazesi bulabilirsiniz. Çok uygun fiyatlara karnınızı doyurabileceğinizi aklınızda tutarak bir yemek saatine denk getirmenizi öneririm.
Marina Port Vell
La Rambla’nın güney ucundaki marinada denize karşı oturup kahvenizi içebileceğiniz ya da dondurmanızı yiyebileceğiniz güzel cafeler bulunuyor. Ayrıca marinada bulunan akvaryumu da görmek isteyebilirsiniz, gerçi şu an daha güzelleri İstanbul’da da var.
Barceloneta
Barselona’ya mayonuzla geldiyseniz, Marina’nın hemen aşağısındaki Barceloneta adı verilen oldukça büyük kumsala gidebilirsiniz. National Geographic Barselona’yı dünyanın 1 numaralı sahil şehri ilan etmişti, tabi bu biraz abartılı bir değerlendirme olabilir.
Teleferik
Barselona’yı yukardan görmek için Barceloneta’yla Montjuic’i birbirine bağlayan bir teleferik bulunuyor.
La Sagrada Familia
Barselona bir Gaudi şehri. Katalan Modernizmi’nin en bilinen ismi olan Gaudi’nin yine en bilinen eseri, 1882 yılında yapımına başladığı - ve inanması zor ama yapımı halen devam eden – La Sagrada Familia (Kutsal Aile) katedrali.
Park Güell
Yine Gaudi’nin 1900-1914 yılları arasında tasarlayıp inşa ettiği bu büyük şehir parkı, Gaudi’ye özgü yapıları ve Gaudi Evi müzesini de içinde barındırıyor. Ziyaret etmeden önce açılış saatlerini ve giriş ücretlerini kontrol etmenizi öneriyorum.
Casa Mila
Barselona’daki birçok Gaudi yapıtı arasında görmeniz gerekenlerden biri.
Camp Nou
FC Barcelona’nın stadyumu, futbolseverlerin mutlaka görmeleri gereken, dünyanın en ünlü ve 99 bin kişi kapasitesiyle en büyük stadyumlarından biri.
Picasso Müzesi
Picasso’nun çocukluk ve gençlik dönemi çalışmalarının yer aldığı bu müzeyi gezerek “vay canına bu adam sıradan insanın anlayabileceği resimler yapabiliyormuş” diyebilirsiniz.
Barselona’ya turist olarak gittiğinizde öncelikle eski şehri yürüyerek gezmenizi öneririz. Eski şehir zaten oldukça küçük, ve bir günde La Rambla’yı merkez alıp şehri turlayarak, dar ara sokaklarına girerek o güzel binaları, sokakları ve kafeleri keşfedebilirsiniz. Yine bir gününüzü çift katlı turistik gezi otobüslerine ayırın. Genellikle 2 farklı rotada tüm şehri gezdiriyorlar ve her bir rota 2-2,5 saat sürüyor. Yalnız fiyatları biraz yüksek, o yüzden önce fiyatı kontrol etmelisiniz.
Barselona deyince akla Gaudi geliyor. Gaudi’nin şehrin farklı yerlerine yayılmış eserlerini, La Sagrada Familia’yı, Park Güell’i gezin. Şehrin yer yerindeki cafelerde bol bol tapas, paella ve farklı deniz ürünleri yiyin. Eğer alışveriş yapmak istiyorsanız La Rambla’daki turistik mağazaların dışında, Plaça de Catalunya’ya yakın Passeig de Gracia’ya gidin. Burada İspanya’nın ünlü markaları Zara ve Mango’nun yanı sıra Chanel, Armani dahil birçok ünlü ve lüks markanın mağazalarını da bulabilirsiniz. Mayonuzu yanınızda getirdiyseniz şehrin ünlü plajı Barceloneta’da bir gün geçirin.
Barselona bir üniversite şehri ve aktif bir de gece hayatı var. Bar ve kulüpler genellikle gece 10 gibi açılıyor ve barlar hafta içi 02.00, hafta sonu 03.00 saatlerine kadar açık kalıyor. Bar ve kulüplerin giriş ücretleri değişkenlik gösterebilir. Şehir merkezinde, La Rambla civarında gidebileceğiniz birçok eğlence mekanı mevcut.
Ayrıca şehrin marinası Port Vell’de de gidebileceğiniz farklı kulüpler var. İspanyollar akşam yemeğini oldukça geç yiyorlar ve bar ve kulüplere de daha da geç gidiyorlar. Bu yüzden eğlenme yerleri 01.00 saatlerinden sonra dolmaya başlıyor.
Barselona alışveriş tutkunları için güzel bir şehir. Şehrin en turistik caddesi La Rambla’da turistlerin ilgisini çekecek mağazalar mevcut. Ama burada ünlü ve büyük markaları görmeniz oldukça zor. Büyük markalar genellikle Passeig de Gracia adındaki caddeyi tercih ediyorlar.
La Rambla’nın Passeig de Gracia’ya yakın ucundaki Plaça de Catalunya’nın etrafında da oldukça büyük mağazalar var. İspanya’nın neresine giderseniz gidin, El Corte Ingles adındaki büyük mağazalara rastlayacaksınız. Bu dev mağazaların içinde birçok farklı markayı, ürünü bulabilir, tek bir El Corte Ingles’e girerek ihtiyaç duyduğunuz her şeyi alabilirsiniz. Ne alırsanız alın, Tax Free formunu doldurmayı unutmayın! Havalimanında vergi iadesi almanız oldukça kolay.
Karnaval: Rio’yla yarışamasa da Barselona’nın karnavalı da oldukça popüler. Şubat - mart aylarında denk gelirseniz kaçırmamanızı öneririz.
Formula 1 İspanyol Grand Prix: Mayıs ayına denk gelen İspanyol Grand Prix’i Barselona’da yapılıyor.
Sonar Festivali: Haziran ayında gerçekleşen bu elektronik müzik festivali, Avrupa’da oldukça büyük bir popülarite yakaladı.
Benicassim Uluslararası Festivali: Bu festival, Barselona’ya çok yakın bir şehir olan Benicassim’de gerçekleşiyor. Temmuz ayında yolunuz Barselona’ya düşerse, bir kaç gün süren, gençlerin çadırlarda kaldığı ve birçok ünlü grubun katıldığı bu festivali kaçırmamanızı öneriyoruz.
La Tomatina: Her yıl televizyonda seyrettiğimiz bu “Domates Festivali” Barselona’da Ağustos aylarında gerçekleşiyor.
La Merce: Eylül ayı sonunda Barselona’da yaklaşık 5 gün süren festival. Çok fazla aktivitenin gerçekleştiği bu çılgın festivalin programı ve tam tarihleri, festivale sadece 2 hafta kala açıklandığından eylül sonu gidecekseniz iyi bir araştırma yapmanızı öneririz.
1 Ocak - Yılbaşı
6 Ocak- Noel Bayramı ve Epifani
18 Ocak - Kutsal Cuma
21 Nisan - Paskalya yortusu
1 Mayıs - İşçi Bayramı
9 Haziran – Pentecost
23-24 Haziran - St. John’s Günü Bayramı
15 Ağustos - Meryem Ana Günü
11 Eylül - Katalonya Günü
24 Eylül - La Merce Festivali
1 Kasım - Azizler Günü
6 Aralık - Anayasa Günü
25 Aralık - Noel
26 Aralık - Noel hediyelerinin verildiği gün
Barselona’da özellikle turistik yerlerde gezerken çantanıza ve değerli eşyalarınıza dikkat etmenizi tavsiye ederiz.
Barselona’ya uçakla gelecekseniz uçacağınız havayolunun terminalini öğrenmenizi öneririz. 2 büyük terminal var ve bunların arasındaki ulaşım 10 dakika süren bir otobüs yolculuğuyla sağlanıyor.
Barselona’ya Türk Hava Yolları ve Pegasus’un direkt uçuşları var. Uygun fiyatlı uçuşları yakalamak için erken rezervasyon yaptırmanızı öneririz. Unutmayın, Türk Hava Yolları büyük ve modern T1 terminalini, Pegasus buna otobüsle 10 dk mesafedeki küçük ve eski T2 terminalini kullanıyor.
Uçağınız Barselona’ya indikten sonra otelinize gitmek için taksi, otobüs ya da metro kullanabilirsiniz. Havaalanı şehre 12 km uzakta. Otobüs havaalanından her 5-10 dakikada bir kalkıyor ve şehir merkezine (Plaça de Catalunya) yaklaşık 30 dakikada götürüyor. Bunun yerine yarım saatte bir kalkan ama daha hızlı giden treni de kullanabilirsiniz.
Barselona’nın içindeki ulaşımda ise yine taksiler ya da yaygın metro ağı kullanılabilir. Taksi sayısı oldukça fazla. Bu arada şehirde turistlerin çok rağbet gösterdiği iki ulaşım aracının çift katlı tur otobüsleri ve bisiklet / elektrikli bisiklet grup turları olduğunu da söyleyeyim. Çift katlı otobüslerin şehirde 2 ayrı rotası var ve şehri iyice gezmenize olanak tanıyorlar. Ancak fiyatları biraz yüksek.
Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.