4 mevsimin yaşandığı ülkemiz, söz konusu kış tatili olduğunda bizlere farklı farklı seçenekler sunuyor. Kayak yapmak isteyen veya sadece karın tadını çıkarmak isteyen kişiler için ülkenin dört bir yanında çok sayıda kayak merkezi bulunuyor.
Sana hazırladığımız bu içerik ile kayak tatili planlamak isteyen fakat hangi rotanın kendisi için daha uygun olacağına henüz karar verememiş kişiler için ülkemizin farklı köşelerinden kayak merkezi önerileri geliyor. Hazırsan Türkiye'nin en iyi kayak merkezleri yazısına başlıyoruz.
Türkiye’de kayak tatili denilince akla ilk olarak Uludağ geliyor. Bursa şehir merkezine 35 kilometre uzaklıkta bulunan Uludağ, Türkiye’nin ilk ve en büyük kayak merkezi olarak karşımıza çıkıyor. Uzun bir sezona sahip olan Uludağ’da kayak sezonu aralık ortasından başlayarak mart sonuna kadar devam ediyor. Yıla ve sezona göre her ne kadar değişiklik gösterse de pistler bu dönemlerde kayak yapmak için uygun halde oluyor.
20’nin üzerinde piste sahip olan Uludağ kayak merkezinde kolay, orta ve zor olmak üzere her zorluk derecesine göre pistler bulunuyor. Uludağ’ın 31 pistinde 13 teleski, 1 gondola ve 10 telesiyej ile hizmet veriliyor. Klasik kayak dışında snowboard, kar motosikleti ve buz pateni gibi aktiviteler de bölgenin kış aktiviteleri arasında yer alıyor. Bu kış rotanı Uludağ’a çevirdiysen daha fazla bilgi sahibi olmak için Uludağ kayak merkezi rehberi yazısına göz atmalısın.
Özellikle günübirlik kayak deneyimi yaşamak isteyen İstanbulluların sıklıkla ziyaret ettiği Kartepe, kaliteli pistleri sayesinde uzun süreli tatiller için de eşsiz bir kış rotası olarak biliniyor. Kasım ortalarında yağmaya başlayan kar, bölgede nisan ayının sonuna dek devam ediyor. 42 kilometrelik pist alanı ile ülkemizin sayılı kayak merkezlerinden biri olan Kartepe’de 14 doğal pist, 3 adet telesiyej ve 2 tane de teleski yer alıyor.
Türkiye’de kayak tatili yapabileceğin yerler listesinde üst sıralarda yer alan Kartepe’de, kar seviyesi sezonda 1,5 metre ila 3 metre arasında değişiklik gösteriyor. Kayak yapmayı bilmeyenlerin de ders alabileceği Kartepe’de, 4 tane kolay, 5 tane orta zorlukta ve 2 tane çok zor pist bulunuyor. Kartepe hakkında tüm detaylara ulaş Kartepe kayak merkezi rehberi yazısına tıklayabilirsin.
İç Anadolu Bölgesi’nin en önemli kayak merkezlerinden Erciyes, şehir merkezine 25 km uzaklıkta yer alıyor. Saatte 26.750 kişi taşıma kapasiteli mekanik taşıma tesisleri ile Erciyes, kayak tutkunlarının sıklıkla ziyaret ettiği rotalardan. 102 kilometrelik 34 farklı pist bulunan kayak merkezinde çocuklardan profesyonel kayakçılara kadar her ziyaretçinin keyifle vakit geçirmesi için uygun bir pist alternatifi bulunuyor.
Aralık başı ile nisan başı arasında kayak için uygun olan Erciyes ulusal ve uluslararası pek çok yarışma ve etkinliğe de ev sahipliği yapıyor. Engelsiz kayak, snowboard, kar voleybolu, kar havuzu gibi etkinliklerle sezon boyunca eğlence devam ediyor. Erciyes kayak merkezi rehberi yazısına tıklayarak daha fazla bilgi sahibi olabilirsin.
Türkiye’nin en doğusunda yer alan kayak merkezi, Kars il sınırları içerisinde konumlanıyor. Sarıkamış’ın aralık başından mart sonuna kadar doyasıya kayak yapabileceğiniz 25 kilometre uzunluğunda, 5 etaplı pisti mevcut. Dünya üzerinde sadece Alpler’de görülen “Kristal Kar” isimli özel bir kar tipine sahip olan kayak merkezinin pisti çam ormanları içerisinden geçiyor. Bu da ormanın rüzgarı kesmesini sağlıyor.
Kayak merkezinde toplamda 25 kilometreyi bulan 9 pist bulunuyor. 2 tane siyah, 2 tane kırmızı, 1 tane mavi ve 1 tane yeşil pist mevcut. Yeşil ve mavi pist başlangıç ve orta seviyeye, kırmızı ve siyah pist ise zor seviyeye hitap ediyor. Özellikle siyah pist kayma deneyimi gerektiren profesyonel kayakçılara göre bir pist olduğu için diğer pistlere göre daha tenha.
Hem amatör hem profesyonel kayak sporcuları tarafından tercih edilen Sarıkamış’ın pistleri deniz seviyesinden 2.200 ila 2.900 metre yükseklikte bulunuyor. Sakin ve doğayla iç içe bir kayak tatili hayal edenlerin tercihi ettiği Sarıkamış hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için Sarıkamış kayak merkezi rehberi yazısına göz atabilirsin.
Dünyadaki en uzun ve en dik pistlere sahip olan Palandöken, yılın ortalama 5 ayı kayak yapmak için elverişli. 2011’de Kış Oyunları’na ev sahipliği yapmasıyla uluslararası popülerliğini arttıran bölgeye her yıl binlerce yerli ve yabancı turist akın ediyor. Gece kayak yapma keyfini yaşatabilmek için bazı pistler özel olarak ışıklandırılıyor.
Kaymayı keyifli hale getiren “toz kar” adındaki özel kar çeşidine sahip Palandöken’de snowboard, klasik kayak ve kızak gibi kış sporu aktivitelerini her seviyede yapmak mümkün. Kayak merkezinde bulunan pistler aynı anda 12.000 kişiye kadar hizmet verebiliyor. Keyifli bir tatil yapmak istersen Palandöken kayak merkezi rehberi yazısına tıklayabilir ve rotanı oluşturabilirsin.
Bolu şehir merkezine 40 km mesafede bulunan Kartalkaya kayak merkezinin sezonunun aralık ile mart arasında olduğunu söyleyebiliriz. İstanbul ve Ankara gibi metropollere yakınlığı hem profesyonel kayakçılar hem de tecrübesi olmayan kayakçılar için özel pistlere sahip oluşu Kartalkaya’nın hem kış tatili hem de hafta sonlarında çok tercih edilmesini sağlıyor.
Bölge kayak turizmi ile bilinirliğini arttırsa da son yıllarda yayla turizmi ve doğa aktiviteleri için de sıklıkla ziyaret ediliyor. Kartalkaya’da bulunan konaklama tesislerinin bazılarında malzemelerini unutan ya da ilk kez kayak sporuyla ilgileneceği için malzemeleri kiralamayı tercih edenlere yönelik kayak odası mevcut. 25 pisti bulunan kayak merkezinde 8 teleski, 6 telesiyej, 2 babylift ve 8 skilift ile saatte 10.000 kişiye kadar hizmet verilebiliyor. Bu tam donanımlı yerde kayak keyfi yaşamak Kartalkaya kayak merkezi rehberi yazısına tıklayarak tatilini planlayabilirsin.
2.550 metrede kurulu olan Saklıkent kayak merkezi, yılda ortalama 120 gün kayak yapmaya uygun. Saklıkent’te her seviyeden kayaksevere uygun 4 farklı pist bulunurken, Antalya merkeze 35 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Kayak merkezine şehir içi turlar, ücretli müşteri servisleri ve özel araçla ulaşmak mümkün. Şubat sonundan mart ortasına kadar “Önce kayak yap, sonra denize atla” mottosu ile tanıtım yapan Saklıkent’te bir konaklama tesisi ve üç kafeterya bulunuyor.
Toplam 4 kayak pisti, 1 kızak pisti, 1 teleski, 1 chairlift, 1 babylift ile hizmet veren kayak merkezinde dağ evleri ve kayak odası da mevcut. Özellikle çevre şehirlerden ve Antalya merkezden günübirlik ziyaretçi ağırlayan kayak merkezinin pistleri hem amatörler hem de profesyoneller için uygun. Dilersen Saklıkent kayak merkezi rehberi farklı deneyimi yaşamak için plan yapmaya başlayabilirsin.
Türkiye’de kayak tatili yapabileceğin yerler arasında Kastamonu ve Çankırı sınırları arasındaki bölgede yer alan ve uğruna şarkılar yapılan Ilgaz Dağı da var. Ormanlık bir alanda konumlanmış Ilgaz kayak merkezi özellikle Kastamonulu seyahatseverler tarafından sıklıkla ziyaret ediliyor. Şehrin mutlaka görülmesi gereken cazibe merkezlerinden Ilgaz Dağı Milli Parkı içerisinde yer alan kayak merkezi, tarihi yerlere yakınlığı ve benzersiz doğasıyla ülkemizin en güzel kayak merkezlerinden biri.
Kış ayları kadar yaz aylarında da sevilen kayak merkezinde yaz sezonunda trekking ve kamp yapabilir, bisiklet kiralayarak doğayı yakından keşfedebilir, foto safari ve kuş gözlemciliği yaparak sevdiklerinle güzel zamanlar geçirebilirsin. Ilgaz kayak merkezi hakkında sana geniş bir yazı bırakıyoruz. Ilgaz kayak merkezi rehberi yazısına tıklayarak dört mevsim bu güzelliğin tadını çıkarabilirsin.
Ispartalıların Akdeniz’in İncisi ismiyle de andığı Davraz kayak merkezi, Isparta şehir merkezinden 26 kilometre uzakta yer alıyor. 1995 tarihinde Turizm Merkezi olarak ilan edilen Davraz’ın statüsü 2016 yılında Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi olarak değiştirilmiştir. Her ne kadar Isparta sınırları içerisinde yer alsa da, Antalya’ya daha yakın olduğunu söyleyebiliriz.
Davraz kayak merkezi modern pistleri, geniş otoparkı, günübirlik kullanıma ayrılmış alanları ve farklı seviyelerdeki kayakçılara yönelik parkurları ile güzel bir kış tatili vadediyor. Sevdiklerinle güzel bir kayak keyfi yapmak istersen rotanı Isparta’daki Davraz Dağı’na çevirebilirsin. Kış tatili planları için Davraz kayak merkezi rehberi yazısına tıklayarak merkez hakkında her konuda bilgi sahibi olabilirsin.
Her ne kadar Bolu’nun en çok bilinen kayak merkezi Köroğlu Dağları’nın zirvesinde konumlanmış Kartalkaya olsa da aslında Gerede’de kayakla yakından ilgilenen kişilerin beğenisini kazanacak bir seçenek var. Arkut Dağı kayak merkezi, Bolu şehir merkezine 56 kilometre, Gerede ilçe merkezine ise 4 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Uzunluğu 1800 metre olarak ölçülmüş dağda kar kalınlığı ise 1,5 metre ila 2 metre arasında değişiyor. Ocak ve mart ayları arasında kayağa elverişli olan Arkut Dağı kayak merkezi, 900 metrelik slalom ve 5000 metrelik mukavemet pistine sahip.
Arkut Dağı Kayak Merkezi’ndeki pistlerin özellikle kayak yapmaya yeni başlayan kişiler için uygun olduğunu söylemek mümkün. Yüksek rakımı ve temiz havasıyla beğeni toplayan Arkut Dağı kayak merkezinde güzel bir kış tatili yapabilirsin.
Gümüşhane’ye 40 kilometre, Trabzon Havalimanı’na ise 60 kilometre mesafede konumlanmış Zigana kayak merkezi, Karadeniz Bölgesi’nin en önemli kayak merkezlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Yolunun asfalt olması sayesinde kolayca ulaşılabilen merkez, Türkiye’de kayak yapabileceğin yerler arasında en keyifli olanlardan biri. 1900 metre ile 2500 metre arasında değişen yüksekliğe sahip pistleriyle kayak severlerin beğenisini kazanan merkezde 1 adet teleskiye ve 1 adet baby lift de bulunuyor.
Konaklayabileceğin yalnızca 1 adet tesisin bulunduğu Zigana kayak merkezine günübirlik turlar da düzenleniyor. Eğer yolunuz Trabzon’a ya da Gümüşhane’ye düşerse keyifli bir deneyim için rotanı bu kayak merkezine çevirebilirsin.
Samsun’un Ladik ilçesinden 7 kilometre uzakta konumlanmış Akdağ kayak merkezi, 1788 rakımlı Uzunyazı Tepe ile 1404 rakımlı Yemişen Tepe arasında yer alıyor. Arazi yapısıyla çok uzun kayak pistlerine sahip olan bu kış sporları merkezi doğal çimle kaplı ve bu da seyahat severlerin yaz mevsiminde çim kayağı yapmasına olanak tanıyor. Toplamda 6 adet pisti olan kayak merkezi, Samsun Havaalanından 100 kilometre uzaklıkta. Kayak merkezindeki 1365 metrelik telesiyejde 87 adet de sandalye bulunuyor.
Aldığı destekle yenilenen ve gelişen Merga Bütan kayak merkezi, Hakkâri il sınırları içerisinde yer alıyor. Burada kayak sezonu neredeyse 6 ay sürüyor ve bu da merkezin şehrin önemli bir turistik bölgesi olmasını sağlıyor. Pistinin kademeli olmaması nedeniyle profesyonel kayakçılar tarafından daha çok tercih edilen Merga Bütan’da kızak ile kaymak da mümkün
Burdur, Denizli ve Antalya illerinin kesişim noktasında konumlanmış Salda kayak merkezi, 2012 yılında açılmış bir kayak merkezi. Ülkemizdeki her kayak merkezi oldukça başarılı olsa da bu kayak merkezi manzarasının çok güzel olmasıyla diğerlerinden ayrılıyor. Çünkü Salda kayak merkezi, Salda Gölü manzarasına bakıyor. Burdur şehir merkezine 77 kilometre uzaklıkta konumlanmış kayak merkezinde farklı kategoriden kayakçılara hitap edecek uzunlukları 1000 ile 1500 arasında değişen 5 pist bulunuyor.
Denizli merkeze 75 km uzaklığındaki Denizli Kayak Merkezi, Tavas ilçesinde yer alıyor. 9 parkurdan oluşan kayak merkezinde saatte 2.500 kişi taşınabiliyor. 2420 metre rakımda bulunan kayak merkezi toplam 13 kilometre uzunluğunda olup içerisinde 2 telesiyej ve 1 teleski yer alıyor.
Hem amatör hem de profesyonel kayakçılara hitap eden parkurlarda günübirlik giden misafirler için tüm ihtiyaçlarını karşılayacak sosyal tesis hizmet veriyor.
Erzincan şehir merkezine 12 kilometre uzaklıkta bulunan Ergan kayak merkezi, 1.800 m, 2.662 m, 2.455 m, uzunluğunda Türkiye’nin en uzun liftlerinden oluşan teleferik ve telesiyej tesisine ev sahipliği yapıyor. Son yılların gözdesi durumunda olan merkez 2013 ve 2016 yıllarında uluslararası alanda yapılan dağ kayağı ve Ergan 2017 Dağ Kayağı Dünya Kupası yarışması ile adından sık sık bahsettirir oldu.
Saatte 2.700 kişi taşıma kapasiteli yeni teknoloji telesiyej sistemi ve saatte 1.000 kişi taşıma kapasiteli teleferik sistemi ile Ergan kayak merkezi Türkiye’nin yeni gözdesi durumunda.
Listemizin son sırasında yeni yeni gelişmeye başlayan Yalnızçam Kayak Merkezi yer alıyor. Ardahan’a 20 kilometre uzaklıkta yer alan kayak merkezinin yapımına 1998 yılında başlanıyor. Merkez baby-lift ile hizmete sunulmuş olup, telesiyej kurulması çalışmaları hala devam ediyor. Merkezde 3 kayak pisti yer alırken; ana pist 4 kilometre, yan pistlerden biri 1.5 kilometre diğeri ise 600 metre uzunluğunda.
Güzel bir kış tatilinin ardından sana önerimiz huzuru bulabileceğin sahil kasabalarını keşfetmen. Türkiye’nin en doğal sahil kasabaları yazısına tıklayarak rotanı oluşturabilirsin.