Kış turizmi denildiğinde akla ilk gelen yerlerin başında Palandöken kayak merkezi geliyor. Erzurum’un güneyinde 3.176 metre yüksekliğinde konumlanan Palandöken, dünyanın en uzun ve en dik kayak pistleriyle ünlü. Palandöken, uzun süren kayak sezonuyla da Dünya Kış Olimpiyatları için önemli bir konumda yer alıyor. Muhteşem doğası, uzun süren kayak sezonu, ulaşım kolaylığı ve medeniyetlere ev sahipliği yapmış tarihiyle kayakseverler için oldukça popüler bir destinasyon olan Palandöken, New York Times Gazetesi’nin 41 kayak merkezini listelediği sıralamada ise 18. sırada bulunuyor.
Bu yazımızda Palandöken kayak merkezi kar kalınlığı, pist bilgileri, ulaşım ve fiyat bilgilerini detaylı ve güncel olarak derledik.
Palandöken kayak merkezi Erzurum’da yer alıyor. Erzurum’un Palandöken Dağları’nın eteğinde 3.176 metre yükseklikte, 70 kilometre uzunluğunda ve 25 kilometre genişlikte bir alanda konumlanıyor. 1993 yılında Kış Turizm Merkezi ilan edilen Palandöken’de Erzurum (Hınıs) Boğazı, Konaklı ve Gez Yaylası olmak üzere 3 adet kayak merkezi bulunuyor.
Palandöken kayak merkezine ulaşımın çeşitli alternatifleri bulunuyor. Palandöken kayak merkezine nasıl giderim sorusunun cevapları ise şöyle;
Uçak: Bu kış rotanızı Palandöken kayak merkezi olarak belirlediğiniz Erzurum’a ulaşmanın en kolay ve hızlı yolu Erzurum Havalimanı’na bir uçak bileti almak olacak. Erzurum Havalimanı, Palandöken kayak merkezine yalnızca 19 kilometre uzaklıkta. Kış tatili için Palandöken’e gitmeyi düşünüyorsanız Erzurum uçak bileti araştırmasına başlayabilirsiniz.
Dilerseniz havalimanına indikten sonra araç kiralayabilir, transfer araçlarını kullanabilir veya bir taksiyle anlaşarak kayak merkezine ulaşım sağlayabilirsiniz. Araç kiralama için bu linkten araştırma yapabilirsiniz.
Ulaşım bilgisi
Erzurum şehir merkezi-Palandöken: 5 km
Erzurum Havalimanı- Palandöken: 19 km
Otomobil: Özel aracınız ile İstanbul, Ankara gibi şehirlerden Palandöken kayak merkezine gelmek isterseniz uzun bir yolculuk sizi bekliyor. Fakat tatilinizi sömestr dönemine denk getirdiyseniz, yol güzergahındaki şehirleri keşfederek tatilinizi planlayabilir ve yolculuğunuzu keyifli bir hale getirebilirsiniz.
Ulaşım bilgisi
İstanbul-Erzurum: 1236 km
Ankara-Erzurum: 882 km
İzmir-Erzurum: 1477 km
Otobüs: İstanbul ve Ankara gibi şehir merkezlerinden Erzurum’a ulaşım sağlayan otobüs hatları mevcut. Sizin için en uygun olan otobüs hattıyla Erzurum’a gelebilirsiniz. Otobüs terminalinden, taksiye binerek veya kayak merkezinin transfer araçlarıyla Palandöken’e ulaşım sağlayabilirsiniz.
Palandöken’de kayak sezonu yaklaşık 5 ay sürüyor. Mart ayında bile kar kalınlığı 1.5 metreyi buluyor. Suni karlama sayesinde sezon oldukça uzun sürüyor. Kayakseverler kasım ayından mayıs ayına kadar karın keyfini çıkarabilir.
Erzurum’da kayak mevsimi kasım ayında başlayıp mayıs ayına kadar devam ediyor. 3.176 metre yükseklikte bulunan Palandöken, Türkiye’nin en yüksek yerleşim yerlerinden biri. Bu yüzden kış sezonu uzun sürüyor ve kayakseverlerin sevdiği toz kar sayesinde kayak oldukça keyifli bir hale geliyor.
Palandöken kayak merkezi Alp disiplini kayak ve snowboard için en uygun pistlere sahip. En uzun ve en dik pistleriyle ünlü Palandöken’de 5 ay boyunca toz kar mevcut. Bu özelliğini aralık ve mart ayı boyunca dahi kaybetmiyor. Toplamda 28 kilometreyi bulan 2’si olimpik 22 tane pist var. Kayak pistlerinin 7’si (kolay), 8’i (orta), 2 profesyonel (zor), ve 4 adet doğal pist olarak hizmet veriyor. En uzun pistte 12 kilometre boyunca aralıksız olarak kaymak mümkün. Aynı anda 12.000 kişi pistlerden faydalanabiliyor.
Slalom ve Büyük Slalom yarışmalarına ev sahipliği yapan Kapıkaya ve Ejder pisti Uluslararası Kayak Federasyonu tarafından olimpik pist olarak adlandırılıyor. Olimpik pistlerin bir kısmı şu anda kapalı fakat kullanıma açık diğer pistler hem uzun hem dik olmasıyla kayakseverleri yeterince tatmin ediyor.
Palandöken kayak merkezinde uzunlukları 2.000 ile 3.176 metre arasında değişen 10 adet telesiyej, 1 teleski, 2 babylift ve 1 gondol lift (kapalı) hizmet veriyor. Gondol lift ile 1.000 metrelik bir tırmanışla en yüksek noktalardan Ejder tepesine ulaşım sağlayabiliyorsunuz. Bunun dışında Palandöken’de yamaç paraşütü, dağcılık, snowtube, paintball gibi sporları da yapmanız mümkün. Sezon dışında, doğal güzellikleriyle de ön plana çıkan kayak merkezinde dört mevsim doğa yürüyüşleri yapabilir, piknik alanlarından faydalanabilirsiniz.
Gidiş dönüş tek çıkış: 35 TL, 09.00-16.30 gündüz: 300 TL, 16.00-20.00 gece: 75 TL
Kontörlü bilet fiyatı kart ücreti: 50 TL, 6 çıkışlık: 165 TL, 18 çıkışlık: 415 TL
Halı bilet tam gün: 9.00-16.30: 110 TL, öğleden sonra 70 TL
Sezonluk bilet: 4.000 TL
Palandöken kayak merkezinde bir tatil planlıyorsanız ve uygun ekipmanınız yoksa endişelenmenize gerek yok. Palandöken’de hem otellerde hem de kayak merkezinde ekipman kiralama veya satın alma hizmeti veren yerler bulunuyor. Kayak ekipmanları kalitesine, eski veya yeni olmasına göre fiyatlandırılıyor. Bu yüzden verdiğimiz fiyatlar ortalama olup, kiralama merkezine göre ücretler değişebiliyor.
Kayak takımı kiralama: 150 TL
Kayak kiralama: 120 TL
Kızak kiralama: 40 TL
Kayak ayakkabısı kiralama: 80 TL
Kayak kaskı kiralama: 50 TL
Snowboard takımı kiralama: 250 TL
Kayak gözlüğü kiralama: 50 TL
Snowboard kiralama: 200 TL
Kayak eldiveni kiralama:50 TL
Snowboard ayakkabısı kiralama: 100 TL
Kayak batonu kiralama: 50 TL
Kayak montu kiralama: 80 TL
Çocuk salopeti kiralama: 40 TL
Çocuk montu kiralama: 60 TL
Daha önce kayma deneyimi olmayan veya orta seviyede bir kayakçı olup kendinizi geliştirmek isteyen bir kayakçıysanız Palandöken kayak merkezinde uzman eğitmenler tarafından kayak dersleri veriliyor. Bu sayede hem uygulamalı olarak deneyim elde edebiliyor hem de daha fazla detay öğrenebiliyorsunuz.
50 dakikalık ders ücretleri
1 kişi özel ders (kayak): 2.000 TL
1 kişi özel ders (snowboard) 2.000 TL
2 kişi (kişi başı): 1.500 TL
3 kişi (kişi başı): 1.300 TL
4 kişi (kişi başı ): 1.200 TL
5 kişi ve üstü (kişi başı) 1.100 TL
Erzurum kayak merkezinin yanı sıra yöresel lezzetleriyle de adından söz ettiriyor. Palandöken kayak merkezi, şehir merkezine yalnızca 5 km uzaklıkta yer alıyor. Bu sayede, kaymaya gelen misafirler yörenin meşhur tatlarını yerinde yemek için merkeze gitmeyi tercih ediyor. Ayran aşı, tatar böreği, mantı, çiriş pancarı, çaşır kavurması, kuymak, keysefe, hasıta tatmanız gereken yöresel tatlardan bazıları. Erzurum’a gelmişken cağ kebabı ve kadayıf dolmasının tadına bakmanızı şiddetle tavsiye ederiz.
Eğer şehre inmek istemezseniz oteller dünyaca ünlü şefleriyle Türk ve dünya mutfağının en güzel tatlarını misafirlerine sunuyor. Yine gün içerisinde kayak yaparken acıkırsanız kayak merkezinde bulunan kafe ve restoranlardan faydalanabilir, akşam yemeği için şehre inebilirsiniz.
Palandöken kayak merkezinde oteller beş yıldızlı ve dört yıldızlı olmak üzere tam pansiyon şeklinde hizmet veriyor. Kış sezonunda özellikle sömestr öncesi veya yılbaşı öncesi gibi özel tarihlerde oteller % 100 doluluk kapasitesine ulaşabiliyor. Bu yüzden önceden rezervasyon yaptırmakta fayda var. Bunun dışında, bütün otellerde erken rezervasyon ve grup indirimi uygulanıyor.
Kayak merkezinde kalmak istemezseniz şehir merkezi de bir diğer alternatif üstelik fiyatlar kayak merkezine oranla oldukça düşük. Şehir merkezinde veya ilçelerde bulunan başta öğretmen evi ve kamu kurumlarına ait misafirhaneler de bir diğer seçenek olarak karşımıza çıkıyor. Sizin için en uygun fiyatlı Erzurum otelleri hangileri merak ediyorsanız linkimizden araştırma yapabilirsiniz.
Palandöken kayak merkezine gelmişken ülkemizin en eski yerleşimlerinden biri olan Erzurum’un doğal güzelliklerini ve tarihini yakından incelemek isterseniz Erzurum’da gezilecek yerler rehberimize göz atabilirsiniz.